سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

لکه‌های نفتی هنوز سرزمین مرجان‌ها را رها نکرده‌اند / آلودگی‌ها جزء جدایی ناپذیر مناطق نفتی است+ فیلم و تصاویر

شمال استان بوشهر چند روزی است که با آلودگی نفتی دست به گریبان است که بیشتر آن جمع آوری شده اما هنوز صخره‌ ها و ماسه‌ های ساحل به آن آلوده هستند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، جزیره مرجانی خارگ محل صدور بیش از ۹۰ درصد نفت کشور است؛ جایی که در ۵۷ کیلومتری شمال غربی بوشهر قرار دارد.

این جزیره نخستین بار نیست لکه‌های نفتی را دور و بر خود می‌بیند، لکه‌هایی که گاه به راحتی دست از سر صخره‌ها بر نمی‌دارند و از بین بردنشان طول می‌کشد.

حالا هم چند روزی است که آلودگی نفتی دوباره به سراغ جزیره آمده ؛ این بار علت آلودگی، نشت نفت از یک خط لوله بوده است، خط لوله‌ای که نفت را از میدان ابوذر به خارگ منتقل می‌کند.

میدان ابوذر در ۷۶ کیلومتری غرب جزیره خارگ است و سه سکوی بهره برداری و ۱۰ سکوی حفاری دارد که نفت خام را از عمق حدود ۲۸۰۰ متری کف دریا بیرون می‌آورند.

بر اساس برآوردها، حدود چهار میلیارد بشکه نفت خام در مخزن میدان ابوذر وجود دارد که ۲۰ درصد آن قابل برداشت است.

عملیات اکتشاف این میدان سال ۱۳۴۹ صورت گرفته و بهره برداری از آن سال ۱۳۵۵ آغاز شده است و در حال حاضر بهره برداری از این میدان بر عهده شرکت نفت فلات قاره ایران، یکی از بزرگترین شرکت‌های تولید کننده نفت دریایی جهان است.


بیشتر بخوانید: ساحل گناوه هم به لکه‌های نفتی آلوده شد 


نفت تولیدی این میدان با خط لوله‌ای به طول ۸۱ کیلومتر به ساحل جزیره خارگ منتقل و از آنجا پس از فرآوری صادر می‌شود. 

دریا نفتی می‌شود

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر در گفت‌ و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، گفت: ٢٣ شهریور منابع محلی به ویژه دریانوردان بومی خارگ از وقوع آلودگی نفتی در حوالی این جزیره اطلاع دادند.

سیاوش ارجمندزاده افزود: پس از دریافت این گزارش‌ها فعالیت برای پایش منطقه به منظور بررسی وسعت و منبع آلودگی نفتی با استفاده از شناور جستجو و نجات ناجی و شناور چند منظوره قیام٧، آغاز شد و نزدیک به ٣٠ ساعت جستجو در چند روز پیاپی صورت گرفت.

او ادامه داد: پس از مذاکرات ومکاتبات لازم با شرکت‌های نفتی متولی، معلوم شد که خطوط لوله نفتی میدان ابوذر در نزدیکی خارگ دچار نشتی شده و موجب ریزش نفت به دریا شده است.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر بیان کرد: هواپیمای فوق سبک جایروپلین به بندر خارگ فرستاده شد تا آلودگی به صورت لحظه‌ای پایش یابد و وسعت و جهت حرکت آن به منظور مدیریت تیم‌های مقابله با آلودگی لکه‌های نفتی در دریا مشخص شود.

ارجمندزاده گفت: نزدیک به ١٠ ساعت پایش هوایی در سه روز پیاپی صورت گرفت.

او ادامه داد: لکه‌های نفتی با استفاده از دو فروند شناور شرکت پایانه‌های صادرات مواد نفتی و فلات قاره با نظارت اداره کل بنادر و دریانوردی بوشهر از بین رفتند.

لکه‌های نفتی به ساحل خارگ آمدند

٢٦ شهریور، یعنی چهار روز پس از حادثه نشت نفت، لکه‌های نفتی به ساحل خارگ نزدیک شدند. نیروهای شرکت نفت فلات قاره، پایانه‌های صادرات مواد نفتی، اداره کل بنادر و دریانوردی، حفاظت محیط زیست و دیگر نهادها دست به دست هم دادند تا مشکل برطرف شود.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر در این باره گفت: گروه کارشناسی ومقابله با آلودگی با تجهیزات مربوط مانند پد‌های جاذب نفت و ماشین‌های شستشو به خارگ فرستاده شدند و جلسه اضطراری با مشارکت بخشداری، اداره حفاظت محیط زیست، شرکت پایانه‌های صادرات مواد نفتی و شرکت نفت فلات قاره برگزار شد.

ارجمندزاده افزود: پس از پایش‌های لازم، گروه ویژه عملیات پاکسازی دوم مهر با استفاده از جاذب‌های نفتی و کارواش صنعتی پاکسازی ساحل جزیره از آلودگی را آغاز کردند.

او ادامه داد: آلودگی نفتی همه سواحل جزیره خارگ را فرا گرفته بود، اما تمرکز آن بیشتر بر سواحل شمالی این جزیره بود.

شرکت فلات قاره: آلودگی نفتی خارگ برطرف شد

شرکت نفت فلات قاره ایران که بهره‌برداری از میدان ابوذر را بر عهده دارد، هشتم مهر در اطلاعیه ای اعلام کرد: پس از شناسایی محل دقیق نشتی، اقدام‌های فوری برای برطرف کردن آن آغاز شد و  پس از کنترل نشتی، با حضور کشتی‌های حاوی مایع OSE، مراحل امحاء لکه‌های نفتی با پاشیدن مایع مورد نظر صورت گرفت.

در ادامه این اطلاعیه آمده است، ‎پس از چند روز مقداری از لکه‌های نفتی به سواحل جزیره خارگ می‌رسد که این لکه‌ها نیز به وسیله خودرو‌های آتش‌نشانی موجود در جزیره جمع‌آوری شد و اکنون اثری از این لکه‌ها وجود ندارد.

شرکت نفت فلات قاره ایران تاکید کرده که خود را متعهد به رعایت الزامات ایمنی و زیست محیطی می‌داند و این موضوع را همواره به عنوان اولویت در دستور کار خود قرار داده است.

حکایت همچنان باقی است

عکس‌ها و تصاویر دریافتی از جزیره خارگ نشان می‌دهد اگر چه آلودگی نفتی در برخی نقاط برطرف شده، اما هنوز در مناطقی از ساحل به ویژه جنوب و غرب وجود دارد.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر هم صخره‌ای بودن ساحل خارگ را مانعی برای سرعت در پاکسازی عنوان می‌کند.

ارجمندزاده گفت: بهترین حالت این است که آلودگی در دریا کنترل شود و به ساحل نرسد، اما برای این کار، باید دستگاه‌هایی که دچار حادثه شده‌اند سریع مشکل را گزارش کنند.

به گفته او، بهترین زمان برای مقابله با آلودگی نفتی ٤٨ ساعت اول است که آلودگی تازه است، بعد از این زمان، مواد قابل تبخیر آن جدا و در نهایت به گلوله‌های قیر تبدیل می‌شوند.

لکه‌های نفتی به گناوه رسیدند

باد و موج دست به دست هم دادند و لکه‌ها را با جایی بردند که ۳۲ کیلومتر با خارگ فاصله دارد، به این ترتیب، ساحل گناوه هم نفتی شد.

محمد تولیده رئیس اداره حفاظت محیط زیست گناوه در گفت‌ و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، گفت: نیرو‌های مسئول پس از آلوده شدن سواحل خارگ پاکسازی را در این جزیره آغاز کردند، اما بخشی از این آلودگی ها به اصطلاح فرار کردند و با موج و باد به سمت گناوه آمدند.

این مقام مسئول افزود: پنجم مهر این آلودگی‌ها در ساحل گناوه دیده شد، آلودگی در ساحل شهر گناوه و روستا‌های مال خلیفه و قلعه حیدر که در حومه این شهر هستند، رخ داد.

او ادامه داد: بلافاصله کمیته مقابله با بحران تشکیل و جمع آوری آلودگی‌ها آغاز شد و به محض اینکه جزر دریا رخ داد، با کمک خودرو‌ها و تجهیزات اداره بندر و دریانوردی، شهرداری گناوه و ریگ، راه و شهرسازی و دهیاری روستا‌های مال خلیفه و قلعه حیدر آلودگی‌ها از ساحل جمع آوری شد.

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گناوه بیان کرد: این آلودگی‌ها به صورت نیمه جامد و خمیری شکل درآمده بود و همین موضوع کمک کرد زودتر جمع آوری شوند.

تولیده گفت: آلودگی به سمت مزارع پرورش میگو در بویرات دیلم، رودشور و بندرریگ نرفت و آن‌ها آسیبی ندیدند.

او عنوان کرد: پس از پاکسازی، اداره بندر و دریانوردی برای اطمینان از برطرف شدن آلودگی‌ها پایش هوایی نیز انجام داد که مشخص شد آلودگی وجود ندارد.

در همین حال فرماندار گناوه نیز در گفت‌ و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بوشهر، گفت: پس از اطلاع از آلودگی نفتی در ساحل این شهر، دستگاه‌های مسئول فراخوانده شدند و با تجهیزاتی که داشتند آلودگی را جمع آوری کردند.

غلامرضا مهرجو افزود: همه دستگاه‌ها پای کار بودند و تجهیزات خود را به کار گرفتند تا زودتر آلودگی برطرف شود و به دیگر نقاط شهرستان سرایت نکند.

او بیان کرد: به هر حال رفت و آمد نفتکش‌ها و وجود خطوط لوله نفت در دریا می‌تواند بستر ساز آلودگی‌ها باشد.


بیشتر بخوانید: اطراف جزیره خارگ آلوده به نفت است؟ 


مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر هم در این خصوص گفت: اول مهر بر اساس گزارش‌ منابع محلی، لکه‌های نفتی به نزدیکی سواحل گناوه، ریگ تا قلعه سفید رسید که تیم مقابله با آلودگی نفتی با تجهیزات مربوط به گناوه رفتند و شناوری چند منظوره نیز برای بررسی وسعت ومیزان آلودگی به این بندر اعزام شد.

ارجمند زاده افزود: نزدیک به پنج کیلومتر از ساحل این شهرستان با استفاده از لودر، کامیون و دیگر ماشین آلات پاکسازی شد.

مقابله با آلودگی‌های نفتی ادامه دارد

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر گفت: پایش ومقابله با آلودگی‌های نفتی محدوده خارگ و سواحل گناوه همچنان ادامه دارد.

ارجمندزاده بیان کرد: کارگروه مخاطرات دریایی با مشارکت سازمان‌های مرتبط در اداره کل بنادر ودریانوردی بوشهر تشکیل و بر تصویب و اجرایی شدن طرح استانی مقابله با آلودگی نفتی تاکید شده است.

او تاکید کرد: در حالت کلی، اگر سازمان یا شرکتی که درخلیج فارس دچار حادثه شده توان مدیریت آن را نداشته باشد باید طرح استانی برای مقابله با حادثه اجرا شود و اگر این کار از عهده استان برنیاید طرح ملی و در نهایت طرح منطقه‌ای خلیج فارس به اجرا در می‌آید.

آلودگی‌ها جزء جدایی ناپذیر مناطق نفتی

رئیس اداره حفاظت محیط زیست گناوه با اشاره به موقعیت ویژه خلیج فارس و آلودگی‌های نفتی این آبراهه، تاکید کرد: آلودگی‌های نفتی به علت رفت و آمد نفتکش‌ها و گاه قدمت لوله‌های نفت، در خلیج فارس رخ می‌دهد؛ البته این حوادث نه تنها در خلیج فارس بلکه در هر منطقه نفتی مانند خلیج مکزیک اتفاق می‌افتد.

تولیده معتقد است کم بودن عرض خلیج فارس باعث می‌شود بیشتر آلودگی‌ها به سمت سواحل بیاید که این موضوع به جمع آوری آن‌ها کمک می‌کند.

او بیان کرد: محیط زیست چنین حوادثی را از لحاظ حقوقی نیز پیگیری می‌کند، اما در ابتدای امر آنچه مهم است این است که آلودگی برطرف شود.

گزارش از مژده پاینده

انتهای پیام/ک

برچسب ها: محیط زیست ، وزارت نفت
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.