سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

اپراتورها در حال آماده سازی برای 5G هستند

استادیار دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شهید مدرس درباره فعالیت‌هایی که در حوزه 5G در حال انجام است، گفت: در کشور اپراتورها در حال آماده‌سازی خود هستند و حرکت در ایران به صورت تدریجی در حال انجام است.

به گزارش حوزه دنیای ارتباطات گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، بعد از اینکه در سال‌های گذشته با ورود نسل سوم و چهارم تلفن همراه در دنیا مواجه بودیم، چند سالی است که صحبت از ۵G یا همان نسل پنجم تلفن همراه مطرح می‌شود.

با توجه به کارکرد‌ها و کاربرد‌های شبکه ۵G در ابعاد مختلف زندگی و بر اساس اعلام کارشناسان این حوزه، قرار است ۵G مشکلاتی مانند سرعت کم، تأخیر که در شبکه‌های نسل‌های قبل وجود داشت را به حداقل ممکن خود برساند و تأثیر بسزایی در رشد اقتصاد دیجیتال و اینترنت اشیا داشته باشد.

به همین منظور پیاده‌سازی اینترنت اشیا، هوشمندسازی و ارائه سرویس‌های پهن باند و به طور کلی بخش عمده‌ای از تحول دیجیتال بر بستر ۵G صورت می‌گیرد و همین موضوع اهمیت پرداختن به آن در ابعاد مختلف فنی، مقررات‌گذاری و تجاری را نشان می‌دهد.

پایش جنگل‌های گلستان برای جلوگیری از بروز حوادثی مانند آتش سوزی از پروژه‌هایی است که در حوزه اینترنت اشیا انجام شده و پروژه‌های مختلفی نیز در حوزه هوشمندسازی، واقعیت مجازی، آموزش از راه دور و سرویس‌های دیگر در حال انجام است که نیاز به پیاده‌سازی فناوری ۵G را در کشور الزام آور کرده است.

بر اساس اعلام کارشناسان این حوزه، اپراتور‌های مطرح و نام آشنای دنیا در حال طراحی و تست ۵G هستند و در سال ۲۰۲۰ به صورت تجاری ارائه می‌شود و به دلیل اهمیت حرکت بر لبه تکنولوژی و سرعت تحولات در این حوزه، ایران نیز باید به سرعت در همین مسیر حرکت کند.

بر اساس مطالعات انجام شده، اپراتور‌ها می‌توانند با استفاده از فناوری در صنایع، در سال ۲۰۲۶ به درآمدی در حدود ۶۱۹ میلیارد دلار برسند و در دوره زمانی ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۵ سهم از کل GDP جهان حدود ۷ درصد پیش‌بینی می‌شود.

اپراتور‌ها در حال آماده سازی برای ۵G هستند

نادر مکاری استادیار دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه شهید مدرس درباره فعالیت‌هایی که در حوزه ۵G در حال انجام است، گفت: در کشور اپراتور‌ها در حال آماده سازی خود هستند و حرکت در ایران به صورت تدریجی در حال انجام است.

او با اشاره به اینکه اپراتور‌ها می‌توانند نسخه آزمایشگاهی ۵G را انجام دهند، افزود: این کار تاکنون انجام نشده، اما در حال بررسی سناریو‌های مهاجرت و برگزاری کلاس‌های آموزشی برای کارکنان خود در این حوزه هستند.

مکاری که در این حوزه در حال تحقیق و پژوهش است درباره اقداماتی که در دنیا در حوزه ۵G انجام شده است با اشاره به اینکه تمام اپراتور‌های مطرح و صاحب نام در دنیا بستر سازی لازم را برای ۵G انجام داده اند، گفت: کشور‌هایی مانند آمریکا و حتی کشور‌های همسایه نیز فرکانس‌های خود را برای ۵G مشخص کرده اند و در این حوزه از ایران جلوتر هستند.

فعالیت‌ها بر مبنای ۵G هنوز تجاری سازی نشده است

او با اشاره به اینکه در کشور‌های مختلف پروژه‌هایی به صورت پایلوت در حال انجام است، افزود: کشور چین جراحی از راه دور را تست کرده و آلمان نیز در حال تست ۵G بر روی خودرو‌های تولیدی خود است البته این برنامه‌ها هنوز تجاری سازی نشده است.

این استادیار دانشگاه به ویژگی‌های سرویس‌هایی که بر بستر ۵G ارائه می‌شوند اشاره کرد و گفت: سرویس‌هایی مانند واقعیت افزوده و مجازی، موبایل برودبند (باند پهن)، سرویس‌هایی که کانکشن آن‌ها بسیار بالاست و درحوزه اینترنت اشیا و هوشمند سازی بکار می‌رود و سومین دسته سرویس‌هایی هستند که به تاخیر حساسیت دارند و در آن قابلیت‌های بالایی مانند جراحی از راه دور، در بستر ۵G ارائه می‌شوند.

او درباره سرویس‌های حساس به تاخیر به نکته‌ای اشاره کرد که در آن فناوری باعث می‌شود که تاخیر در ۵G تا یک میلی ثانیه کم شود.

مکاری به اقدامات مورد نیاز برای توسعه ۵G در ایران اشاره کرد و گفت: در ایران رگولاتوری در حال مشخص کردن طیف ۵G است که احتمالا ۳.۵ گیگا هرتز است و به دلیل اینکه در این تکنولوژی پهنای باند بیشتری نیاز است فرکانس‌های بالاتری نیز می‌خواهیم.

او مهم‌ترین گام در این حوزه ۵G در کشور را مشخص شدن طیف فرکانس در این حوزه عنوان کرد که باید به سرعت انجام شود.

تاثیر تحریم‌ها بر ۵G

این استادیار دانشگاه تصریح کرد: با وجود مشکلات تحریم اپراتور‌ها به دنبال وارد کردن تجهیزات ۵G هستند و با تایید تجهیزات توسط رگولاتوری می‌توانند این تجهیزات را وارد کنند.

او با اشاره به اینکه ۵G در تمام ابعاد صنعت، حمل و نقل، سلامت، کشاورزی، سرگرمی و آموزش بکار می‌رود، افزود: ایجاد نیاز برای استفاده از ۵G نیز باید به صورت موازی با آماده سازی شبکه انجام شود تا زنجیره اقتصادی نیز در این حوزه شکل بگیرد.

ایران در حوزه ۵G ورود خوبی داشته است

بر اساس همین گزارش، لیلا محمدی رییس پژوهشکده فناوری ارتباطات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز درباره فعالیت‌های انجام شده در حوزه ۵G در ایران با اشاره به اینکه در ایران ورود خوبی به این موضوع شده است، گفت: کشور در مرحله ورود به مطلب و آشنایی با ۵G و تربیت نیروی انسانی و شناسایی این حوزه و کارایی آن قرار دارد و تاکنون نیز خوب پیشرفته است.

او به عملکرد پژوهشگاه ارتباطات در موضوع ۵G پرداخت و افزود: پژوهشگاه ارتباطات از سال ۹۴ به موضوع ۵G وارد و فروم تشکیل داده است و با بخش‌های مختلف صنعت، دانشگاه و اپراتور‌ها نشست‌های مشترکی برای تبیین موضوع برگزار کرده است.

محمدی درباره پروژه‌هایی مطالعاتی که در این زمینه انجام شده نیز گفت: پژوهشگاه ارتباطات پروژه‌ای در حوزه مباحث فنی، حقوقی و اقتصادی با بررسی‌های جامعی برای رگولاتوری انجام داده و ارائه کرده است.

رییس پژوهشکده فناوری ارتباطات با اشاره به اینکه ۵G موضوعات مختلفی را در بر می‌گیرد، تاکید کرد: حوزه ۵G مباحث مربوط به طیف و مسائل حقوقی و ورود صنایع دیگر را دارد.

او به موضوع الگوی استفاده از طیف در ۵G اشاره کرد و افزود: الگوی استفاده از طیف در این حوزه با الگوی موجود متفاوت است چرا که در ۵G هم باید قیمت پایین باشد و هم توانایی ارائه پهنای باند بالا وجود داشته باشد که با این الگوی موجود، طیف نمی‌رسد و تغییر این الگو‌ها اهمیت بسیاری دارد.

محمدی تصریح کرد: بخشی از فرکانس‌های مورد نیاز در این حوزه در جای دیگری استفاده می‌شود و باید آزاد شود که این کار اقدام یک روزه‌ای نیست و زمان می‌برد.

کشوری به تنهایی امکان پیاده سازی ۵G ندارد

او درباره اقدامات اپراتور‌ها برای پیاده سازی ۵G، افزود: اپراتور‌ها نیز مطالعات خود را با تشکیل گروه‌هایی آغاز کردند و تست‌های خیلی محدودی نیز انجام داده اند، ولی اینکه بگوییم ۵G پیاده سازی شده است وجود ندارد، اما ورود خوبی داشته اند.

محمدی با اشاره به ابعاد مختلف فناوری ۵G تاکید کرد: حوزه ۵G به شکلی نیست که کشوری به تنهایی بتواند ۵G را به پیش ببرد.

او در نهایت تصریح کرد که ورود خوبی به این حوزه داشته ایم، اما از فرصت‌ها به موقع استفاده نکردیم و با توجه به سرعت تحولات دست کشور در حوزه این فناوری خالی می‌ماند و فقط می‌توانیم از ۵G استفاده جانبی داشته باشیم.

بر اساس این گزارش، از نظر کارشناسان این حوزه آنچه که دارای اهمیت است این است که چه ما آماده باشیم و چه نباشیم فناوری وارد می‌شود و تاثیرات خود را نیز به جای می‌گذارد.

در موضوع ۵G و کاربرد‌های آن کشور ما ورود خوبی به این موضوع داشته است، اما برای اینکه در این حوزه از کشور‌های صاحب فناوری و لبه تکنولوژی عقب نمانیم باید بستر‌های لازم فنی، حقوقی و مقررات گذاری را هر چه سریع‌تر انجام دهیم چرا که ما باید در این فناوری که به عنوان یکی از بخش‌های تحول دیجیتال و اقتصاد دیجیتال در آینده مطرح شده سهمی مهم داشته باشیم.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.