سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سالمندان در جوانی تکیه گاه و در پیری برکتی باور نکردنی/ چگونه آنان را دریابیم؟

سالمند واژه ای آشنا برای همه است چرا که گردش روزگار هر انسانی را با چنین چالشی روبه رو می کند.

به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ، زمزمه‌هایی به گوش می‌رسد، خدا خیرت دهد مادر جان، لب‌های خندان بر صورت شکسته شان و نگاهی مهربان که در پس آن غمی جانکاه نهفته است دستانی که با گرفتن دستم حسی پراز شادی توام با غمی پنهان و نامعلوم دلم را لرزاند و اشک بر گوشه چشمانم نشست.

دستانش همان گرمای مادرانه را داشت با کمی چین و چروک، آن‌ها روزی تکیه گاه بسیاری بوده اند، آری این شاید کنایه ای باشد به فرزندانش ، همان هایی که انگار یادشان رفته است که روزی کودک و ناتوان بودند و پدر و مادرشان با عشق و صبر و از خود گذشتگی آنان را تر و خشک می‌کردند تا بزرگ شوند و عصای دستشان باشند و در پیری مرحمی بر دردهایشان .

اینجا خانه سالمندان و شاید یک پله تا آخر راه

چرا‌های زیادی در بدو ورود به این خانه برایم پیش آمد، حس غریبی داشتم یکی از این سوال ها این بود که چرا پدر و مادرها باید از خانوادهایشان دور شوند مگر نه این است که پدر و مادر برکت خانواده اند، آنان که راهنمایی حاذق در دادن بهترین راه برای رفع مشکلات و پیشرفت زندگی هستند. به راستی فکر نمی‌کنید چرخه روزگار و قاموس طبیعت شامل حال همه می‌شود و اینطور نیست که همه تا آخر عمر توانا و جوان بمانیم و دچار فرسودگی و پیری نشویم  ، آری این راهی است که همه ما به نوبت باید برویم و چاره ای نیست.

سالمندان نیز روزی جوانی خوش برو رو و کارا بوده اند که تفریح و سرگرمی و همان روندی که ما نیز در حال طی کردن آن هستیم را گذرانده اند و روزی نان آور خانواده خود و یاری دهنده دیگران بودند حال که کهولت سن توان کار و کسب درآمد را از آنان گرفته، بیشتر وقت خود را در راه روهای پیچ در پیچ بیمارستان‌ها سپری می‌کنند.

باید تلاش کرد آنان که کوهی از تجربه در زمینه‌های مختل کاری و زندگی هستند را سرمشق خود قرار دهیم و از تجربیات آنان برای تسریع در انجام کار‌ها و افزایش کیفیت زندگی خود بهره گیریم.

آرسن میناسیان  کسی بود که تحصیلاتش را در «مدرسه ارمنی‌های انوشیروان رشت» شروع و در همان مدرسه به پایان رساند. آرسن در دوران تحصیل علاقه‌ای شدید به شیمی پیدا کرد و در همین راستا بعد از اخذ دیپلم به قزوین رفت و در داروخانه‌ای مشغول به کار شد. آرسن عاشق «مارو» دختر داروخانه دار شد، با او ازدواج کرد. بعد از چند سال دوباره به رشت بازگشت و به ساختن دارو در این شهر مشغول شد.

او اولین داروخانه شبانه‌روزی ایران را افتتاح کرد.هدفش از افتتاح داروخانه کارون این بود که دست واسطه را کوتاه کند و می‌خواست دارو‌ها را به همان قیمت که برایش تمام می‌شد بدست مردم برساند.شبانه به تهران می‌رفت مواد اولیه دارو‌ها را تهیه می‌کرد به رشت بازمی‌گشت و تا پاسی از شب در داروخانه مشغول ساختن دارو می‌شد و همین شب بیداری‌ها، او را به این فکر انداخت تا داروخانه را شب‌ها نیز باز نگه دارد و بدین طریق اولین داروخانه شبانه‌روزی گیلان و ایران دایر شد.

یکی از مشتری‌های داروخانه که برای مادر پیرش از آرسن دارو می‌گرفت، سرنوشت مادرش را که ناتوان بود و احتیاج به مراقبت شبانه‌روزی داشت تعریف کرد و آرسن که تشنه خدمت به مردم بود اولین جرقه های  افتتاح خانه سالمندان با شنیدن صحبت‌های آن مرد در فکر او زده شد و با اعتباری که بدست آورده بود و با کمک مردم خیر رشت در سلیمانداراب بالا رشت و نزدیک مزار میرزا کوچک خان زمینی در اختیار او گذاشتند و اولین کلنگ خانه سالمندان و معلولین ایران زده شد.

با تأسیس خانه سالمندان و معلولین آرسن بیشتر وقتش را در آنجا صرف خدمت به مردم می‌کرد، داروخانه را واگذار کرده بود و از ۵ هزارتومانی که بابت داروخانه می‌گرفت ۲ هزارتومان را به «مارو» همسرش می‌داد و بقیه را صرف خانه سالمندان می‌کرد. بیماریی او را رنج می‌داد، ولی به کسی از بیماریش نگفت، نارسائی اکسیژن بدنش را ضعیف کرده بود سرچشمه‌اش تنگی نفسی بود که دچارش شده بود.

غروب ۱۴ فروردین سال ۱۳۵۶ که مانند روز‌های دیگر در آسایشگاه مشغول به کار بود، پرستاران متوجه وضعیت غیرعادی آرسن شدند، او به سختی نفس می‌کشید، چهره‌اش کبود شده بود، دکتری که در بخش بود را فرا خواندند. پزشکی که در اتاق بود کاری از دستش بر نیامد. ساعت ۱۰ شب بود که آرسن درگذشت.

همه ساله یک روز از سال را به نام روز سالمند در نظر می‌گیرند و به پاس گرامیداشت و تکریم آنان چالش‌های موجود در جامعه سالمندی را بررسی و به دنبال رفع آن تلاش می‌کنند.

در استان سمنان نیز به پاس تکریم روز سالمند برنامه‌های متفاوت در نظر گرفته می‌شود و اقدامات متفاوتی درمسیر رفع چالش‌ها و ایجاد نشاط در سالمندان انجام می‌گیرد.

ایزد پور مدیر کل بهزیستی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ، ضمن گرامیداشت هفته ملی سالمند و روز جهانی سالمند گفت: پدیده سالمندی یک پدیده جهانی است و غریب به ۹ درصد جمعیت استان سمنان را سالمند تشکیل می‌دهد.

او با اشاره به این مطلب که بحث سالمندان به عنوان جمعیت قابل توجه‌ای از کشور و استان نیازمند برنامه ریزی و مداخلات علمی تخصصی و دقیق دارد افزود: زمانی میتوان نیاز‌های این گروه از افراد را به درستی جواب بدهیم که بتوانیم این بخش از جمعیت را بشناسیم.

مدیرکل بهزیستی استان سمنان با بیان اینکه شعار امسال مبنی بر بهره مندی افراد سالمند از امکانات جامعه به صورت برابر نسبت به دیگر جمعیت‌ها است، عنوان کرد: استرا تژی سازمان بهزیستی استان بر این است که در گام اول برای سالمندان امکاناتی را فراهم نمایند که در کنار خانواده حضور داشته باشند و فضای خانواده را طوری آماده سازی نمائیم که سالمند از خانواده جدا نشود که در همین راستا طرح مراقب سالمند را در منزل داریم و خدمات لازم را در منزل به سالمند داده می‌شود.

ایزد پور ابراز داشت: گام دوم این است که امکانات و مراکزی را فراهم کنیم تا سالمندان به صورت روزانه خدمات درمانی، فیزیو تراپی، کار درمانی، روانشناسی و مددکاری اجتماعی در این مراکز دریافت نمایند و در یک فضای مفرح و شاد باشند و مجددا به آغوش خانواده برگردند، سومین گام این است که  اگر احیانا سالمندی خانواده‌ای ندارد و یا این امکان برای نگهداری از نظر جسمی، روانی و اجتماعی نبود،  آنها را به صورت شبانه روزی در مراکز نگهداری کنیم.

او بیان کرد: استان سمنان با ۷۰ هزار نفر جمعیت سالمند، رتبه نهم در کشور را دارد و شهرستان آرادان بیشترین و سمنان کمترین جمعیت سالمند را در این استان دارد که بیشترین  آنها را خانم‌ها تشکیل می‌دهند.

مدیرکل بهزیستی استان سمنان درخصوص تامین هزینه سالمندان اظهار داشت: همه سالمندان نیاز به اینکه تحت حمایت بهزیستی قرار بگیرند را ندارند و بسیاری از آن‌ها تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند و برای آن دسته از کسانی که به صورت شبانه روزی تحت حمایت مراکز بهزیستی هستند یارانه‌ای به مبلغ یک میلیون تومان به عنوان هزینه نگهداری  پرداخت می‌نمائیم .

ایزدپور اضافه کرد: در راستای توانمند سازی، پاسخ به نیاز‌های سالمندان و تکریم جایگاه سالمندان، استفاده از تجربیات علمی و عملی آنان و تشویق به مشارکت اجتماعی، خارج کردن سالمندان از انزوا، ایجاد شادی و نشاط در آنان  بنیاد فرزانگان مورد بهره برداری قرار گرفت که در سطح کشور فعال است و در ابتدای سال ۹۸ نیز در شهرستان سمنان فعالیت خودش را آغاز کرد.

او رمز موفقیت جامعه را استفاده از ظرفیت و مشارکت سالمندان و جوانان به صورت مشارکتی دانست.

مدیرکل بهزیستی استان سمنان درباره برنامه‌های روز سالمند عنوان داشت: کمک به آگاه سازی، توانمند سازی و خارج کردن از انزوا سالمندان، بازدید مسئولین از مراکزسالمندان تحت نظارت سازمان، دیدار مسئولین از سالمندان در منازلشان، برگزاری جشن، برگزاری کارگاه‌های آموزشی جهت سالمندان و خانواده‌های آنان و همچنین تکریم سالمندان، برگزاری جشنواره ورزشی در شهرستان‌های دامغان و گرمسار از جمله برنامه‌های روز سالمند در استان سمنان است.

ایزدپور تاکید کرد: یکی از مواردی که در کارگاه‌های آموزشی باید صورت گیرد این است که اعضای خانواده اطلاعات روانشناختی، مددکاری اجتماعی، درمانی و حتی تغذیه سالمند را به صورت مقدمات اولیه و این که چگونه با یک سالمند مواجه شوند را داشته باشند.

او ابراز داشت: زمانی می‌توان پاسخگوی نیاز سالمندان بود که نیاز‌های روانی، اجتماعی، زیستی و فیزیولوژیکی و تغذیه‌ای آنان را بشناسیم و در راستای توانمند سازی خانواده‌ها پیرامون موضوعات مطرح شده با توجه به تعامل و ارتباط کارشناسان بهزیستی سطح توانمندی و اطلاعات آنان را ارتقاع دهیم تا در ارائه خدمات به سالمندان آگاه‌تر شوند.

مدیر کل سازمان بهزیستی استان سمنان در پایان هم افزایی دستگاه‌های اجرایی و مشارکت مردمی و تغییر وبهینه سازی مبلمان شهری را در راستای ایجاد فضایی شاد و مفرح برای سالمندان در سطح استان را خواستار شد.

احمد پیوندی معاون مشارکت‌های مردمی اشتغال و مراکز غیر دولتی بهزیستی استان سمنان در گفت و گو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از سمنان ، با بیان اینکه در استان سمنان ۲۵۷۷ نفر سالمند تحت پوشش توانبخشی این استان هستند ، گفت:  از طریق همیاری و کمک ارگان‌های دیگر، چون بنیاد مستضعفان، بنیاد مسکن، مسکن و شهرسازی و انجمن خیرین مسکن ساز، برای خانواده‌های دارای دو یا چند سالمندی که دچار معلولیت هستند، اگر در شهر باشد پرداخت ۳۰ میلیون تومان وام بلاعوض و ۵۰ میلیون تومان وام با سود بانکی ۴ درصد برای احداث خانه به آن‌ها اعطا می‌شود که این مبلغ در روستا‌ها به صورت بلاعوض ۱۸ میلیون تومان و وام ۴۰ میلیون تومانی با سود بانکی۴ درصد به آن‌ها پرداخت می‌شود  و برای تک معلولی‌ها چه در شهر باشد و چه در روستا ۴ الی ۱۰ میلیون تومان بر اساس وضعیت فرد سالمند  از طریق بهزیستی کشور و از طریق واحد مسکن به آن‌ها پرداخت می‌نمائیم .

او افزود: یکی از راه‌های توانمند سازی مددجویان ایجاد اشتغال و ممانعت از وابسته سازی افراد به سازمان بهزیستی و برگشت به چرخه زندگی (توانمند سازی افراد) است که از جمله آن اعطای تسهیلات کم بهره برای کسانی که جواز کسب و کار دریافت نمایند، ۵۰ میلیون تومان تسهیلات با سود بانکی ۴ درصد به آن‌ها اعطا می‌شود و تا پنج سال بیمه خویش فرمایی که پرداخت می‌کنند را به آن‌ها پرداخت می‌نمائیم و در صورتی که خود شخص توان راه اندازی کسب و کار را ندارد و در نزد کارفرمایی دیگر کار می‌کند توانبخشی مبلغ ۵۰ میلیون تومان تسهیلات مددجو را به کار فرما پرداخت می‌کند به شرط آنکه کارفرما تعهد محضری دهد که پنج سال آن فرد را نگهداری می‌کند تا اشتغال مددجو تثبیت شود و بعد از پنج سال در قبال پرداخت بیمه فرد سهم کار فرما به کار فرما پرداخت می‌شود.

معاون مشارکت‌های مردمی اشتغال و مراکز غیر دولتی بهزیستی استان سمنان از جمله مشکلات سالمندان را نامناسب بودن مبلمان شهری  و نداشتن وسایل نقلیه  مناسب مخصوص سالمندان دانست که این خود مانع از تحرک سالمندان و  معلولان می شود.

پیوندی در ادامه با بیان اینکه طرح نظارت بهزیستی بر ساخت مسکن دو سالی است که در حال انجام است را از جمله اقدامات سازنده و مناسب برای ارتقاء سطح کیفیت زندگی سالمندان و معلولان عنوان کرد.

کاش بتوان درک کرد بهره گیری از اندوخته های علمی سالمندان و تکریم آنها و مراقبت و توجه به سلامت روح و جسم آنان زمینه ساز ایجاد امید و نشاط و همبستگی بین جوانان و سالمندان  موجب توسعه جامعه می شود.

 یادمان باشد این چرخه روزی به سراغ ما هم خواهد آمد، بیاید به پاس تکریم ارج نهادن سالمندانمان سلامت  و پویایی جامعه خود را در نظر بگیریم چرا که اگر راهنمایی های سالمندان و ریش سفیدان نباشد حل مشکلات سخت و طاقت فرسا است.

گزارش از زهرا مجاور

انتهای پیام/ب

 

برچسب ها: بهزیستی ، سالمندان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.