سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

طرح «نشست منطقه‌ای» در بغداد؛ تداوم فتنه‌انگیزی حکام مرتجع عرب

رئیس جمهور عراق درحالی طرح «نشست منطقه ای» در بغداد را مطرح کرده است که رژیم‌های آل سعود، آل خلیفه و آل نهیان با سیاست‌های فتنه انگیزانه خود عملا راه برقراری ثبات در منطقه را مسدود کرده اند.

  به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، «برهم صالح» رئیس‌جمهور عراق روز چهارشنبه هفته گذشته در یادداشتی در نشریه «وال استریت ژورنال» نوشت که بغداد قصد دارد نشستی منطقه‌ای با هدف کاهش تنش‌ها در غرب آسیا برگزار کند.

وی ادامه بحران در سوریه و عراق را از ریشه‌های تنش در منطقه عنوان کرده و نوشته است که بغداد شدیدا از بالا گرفتن تنش‌ها در نقاط مختلف منطقه احساس نگرانی فراوان می‌کند. او با بیان اینکه عراق با شکست دادن داعش در آستانه یک «عصر تازه» قرار دارد، نوشته است که بغداد نمی‌خواهد به درگیری‌های منطقه‌ای کشیده شده یا پایگاهی برای درگیری‌های نیابتی باشد.

صالح نوشته است: «به نفع ماست که به عنوان یک نیروی ثبات‌ساز عمل کرده و از موقعیت راهبردی و روابط خوب خود با همسایگان برای ریشه‌کن کردن افراط‌گرایی بهره گیریم. عراق تلاش می‌کند تا نیرویی برای ثبات و پلی برای یکپارچگی اقتصادی در منطقه باشد». او سپس با اشاره به تلاش‌های سابق برای ایجاد همگرایی در منطقه غرب آسیا، نوشته است: «این به نفع همه است که منطقه بر درگیری‌ها فائق آید. عراق می‌خواهد همسایگان خود را دعوت کند تا برای گفت‌وگویی در بغداد گردهم آیند. نقطه آغاز این گفتگو، لزوم حمایت از ثبات و همگرایی اقتصادی عراق است».

این اولین برای نیست که «برهم صالح» رئیس جمهوری عراق ایده برقراری نشست منطقه‌ای در بغداد را مطرح می‌کند، چراکه پیشتر نیز وی در سخنانی از این ایده سخن گفته بود. دولتمردان عراقی مدتهاست که خواستار برگزاری چنین نشستی به منظور کاهش سطح تنش‌ها در منطقه هستند؛ حال آنکه سنگ اندازی‌های حکام مرتجع عرب تاکنون مانع از تحقق این مهم شده است.

این درحالی است که بغداد حدود ۲ ماه پیش به منظور فراهم آوردن مقدمات برگزاری نشست منطقه ای، شاهد برگزاری نشست سه جانبه‌ای بود. در این نشست سه جانبه، سران کشور‌های اردن، مصر و عراق در شهر «بغداد» گردهم آمدند تا در خصوص آخرین تحولات منطقه و همچنین تنش‌ها و چالش‌های موجود در آن بحث و تبادل نظر انجام دهند. همانطور که گفته شد، هدف اصلی و اساسی از برگزاری نشست مذکور، فراهم آوردن زمینه برای ورود به نشست منطقه‌ای در بغداد بود؛ هدفی که البته تاکنون محقق نشده است.

علاوه بر این، در اوایل فروردین سال جاری نیز شهر قاهره میزبان نشست سه جانبه عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق، عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهوری مصر و و عبدالله دوم، پادشاه اردن بود و پس از آن نیز در اوایل خرداد ماه برهم صالح، رئیس جمهوری عراق در شهر امان با سران مصر و اردن نشست سه جانبه برگزار کرد. سران کشور‌های یادشده همچنین پیش از این، نشست مشترکی را در کشور تونس برگزار و در آن درخصوص آخرین تحولات منطقه و چالش‌های آن گفتگو کرده بودند.

آنچه که واضح و مسلم به نظر می‌رسد این است که دولتمردان عراقی تلاش بی وقفه‌ای را جهت کاستن از شدت و حدت تنش‌های کنونی در منطقه کلید زده اند. آخرین نمونه این تلاش‌ها به سفر «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق به شهر «ریاض» پایتخت عربستان سعودی باز می‌گردد. وی در جریان سفر مذکور ضمن ابراز خوش‌بینی درباره حل بحران‌های منطقه و جلوگیری از هرگونه درگیری یا جنگ، تأکید کرد: «هیچکس خواستار جنگ نیست». عبدالمهدی در این سفر همچنین با بیان اینکه وضعیت «دشوار و پیچیده» است، بر لزوم «صبر و تلاش برای یافتن کلیدها، در‌ها و راه‌کارهایی» که مورد پذیرش همه باشد، تأکید کرد.

درهمین حال، اقشار مختلف عراق ازجمله احزاب و جریان‌های سیاسی این کشور نیز از رویکرد دولت کنونی مبنی بر تلاش برای حل و فصل بحران‌های منطقه از طریق راهکار‌های مسالمت آمیز استقبال کرده و می‌کنند. در همین ارتباط، سید عمار حکیم، رهبر جریان حکمت ملی اخیرا با تأکید بر ضرورت پیش گرفتن گفتگو و مذاکره برای حل اختلافات منطقه، به نقش عراق در نزدیک کردن دیدگاه‌های نیرو‌های منطقه، اشاره کرده است. وی تأکید کرده است که گفتگو و مذاکره، منطقه را از مصائب ناشی از درگیری‌ها دور می‌سازد.

در هر حال، بغداد بر این باور است که تداوم این تنش‌ها به ویژه برای عربستان سعودی که به آن دامن می‌زند، پیامد‌های منفی به دنبال دارد و درست به همین دلیل است که از فرصت‌های مختلف برای مرتفع ساختن این تنش‌ها بهره‌برداری می‌کند. «عادل عبدالمهدی» نخست وزیر عراق نیز پیشتر در همین راستا ضمن تأکید بر لزوم کاهش سطح تنش‌ها در منطقه، اعلام کرده بود که کشورش از هیچ تلاشی در این زمینه دریغ نخواهد کرد و تلاش می‌کند تا این تنش‌ها به حداقل برسند.

ایده برگزاری نشست منطقه‌ای در بغداد به منظور کاهش تنش‌های منطقه مدتهاست که توسط دولتمردان عراقی پیگیری می‌شود، اما کارشکنی‌های حکام مرتجع عرب و اصرار و پافشاری آن‌ها بر لزوم تداوم مسیر کنونی مبنی بر تنش زایی در سطح منطقه، موجب شده است تا برگزاری نشست مذکور به مرحله اجرایی نرسد.

بغداد خود نیز به خوبی به این مسأله واقف است که علت اصلی و اساسی تنش‌های کنونی در منطقه، سلسله اقداماتی است که برخی سران عرب به تبعیت محض از ایالات متحده آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام می‌دهند. این واقعیت بر هیچکس پوشیده نیست که بسیاری از بحران‌های کنونی در منطقه در واقع نشأت گرفته از سلسله اقدامات ثبات‌زدای حکام مرتجع عرب و در رأس آن‌ها عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین است؛ کسانی که در تبعیت از آمریکا و برای تحقق منافع رژیم تل آویو از هیچ اقدامی فروگذار نمی‌کنند.

بدون شک اگر سلسله کارشکنی‌ها و سنگ اندازی‌های حکام عرب ازجمله خاندان سعودی، آل خلیفه و آل نهیان نبود، امروز شاهد برگزاری نشست منطقه‌ای برای کاهش سطح تنش‌ها در غرب آسیا بودیم. با این حال، سران کشور‌های مذکور ترجیح می‌دهند همچنان دنباله روی سیاست‌های کاخ سفید بوده و بدین ترتیب، رونق بازار‌های تسلیحاتی ایالات متحده آمریکا را حفظ کنند.

ناگفته پیداست که تداوم روند کنونی توسط حکام مرتجع عرب نتیجه‌ای جز شکست برای آن‌ها به دنبال نخواهد داشت، چراکه تجربه ثابت کرده است که عاملان فتنه انگیزی و تفرقه افکنی در منطقه نمی‌توانند خود را از پیامد‌های وخیم این اقدامات خصمانه مصون نگاه دارند و از همین روی، خود نیز پیش از دیگران، در آتش سیاست‌هایشان گرفتار خواهند آمد.

منبع: مهر

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.