فعالیت مستشاری نظامی ایران در زمان حضور گروهک تروریستی داعش در کشور سوریه، هیچگاه از یادها نخواهد رفت؛ در طول درگیری سوری ها با داعشی ها، زیرساخت های بسیاری در کشور سوریه نابود شد که حالا فرصتی کم نظیر برای حضور فعالان اقتصادی ایران در سوریه است.
سخن از جنایات گروهک تروریستی داعش در عراق و شام است که در نهایت باعث شادمانی جبهه غرب و استکبار شد و ترس و دلهره فراوانی را در دل مسلمانان غرب آسیا ایجاد کرد.
البته بعد از گذشت مدتی افسار داعش از دست جبهه غرب نیز خارج شد و تحرکات این گروهک خونخوار، منافع غرب و ایالات متحده را نیز به مخاطره انداخت و اگر نبودند مدافعین حرم و حضور فعالانه نیزوهای ایرانی، مهار و سرکوب داعشی ها امری ناممکن بود.
به هر ترتیب پس از گذشت فراز و فرودهای بسیار این گروه سرکوب شد و البته عراق و سوریه به ویرانه ای مبدل شد که به تبع آبادانی و بازسازی آن مستلزم کار و تلاش مضاعف خواهد بود.
بنابر گزارشات و مطالعات انجام شده، ریسک فعالیت اقتصادی در سوریه به مراتب پایین تر از عراق است که البته تحلیل و بررسی علل این تفاوت،مجالی دیگر را می طلبد.
با توجه به اعداد و ارقام ثبت شده و آمار موجود، حجم صادرات ایران به عراق در امسال (۱۳۹۸) تاکنون ۳۸۹ میلیون دلار برآورد میشود که با توجه به اشتراکات مذهبی، فرهنگی و اجتماعی بغداد و تهران و وجود اراضی سرزمینی و مرزی پر وسعت، انتظار میرفت حجم صادرات از حیث ارزش ریالی به مراتب بیشتر از این برآورد شود.
متاسفانه در شرایطی که عراقیها نیاز مبرمی به خدمات فنی و مهندسی داشتند، ترکها با هوشمندی هر چه بیشتر موفق به کسب فرصتها و دستاوردهای بسیار شدند.
آنچنان که اخبار و شواهد موجود نشان می دهد، ضریب ویرانی های سوری به میزانی است که کشور مذکور به لقمه ای چرب و پر منفعت برای برخی از رقبای ایران همچون سعودی ها، ترک ها و... تبدیل شده و وقتی به تحرکات غرب در این خصوص دقت می شود این واقعیت مسجل می شود که هرگونه کم توجهی در این عرصه به ربودن گوی سبقت رقبا از ایران برای حضور اقتصادی فعالانه در دمشق و دیگر شهرهای این کشور(سوریه)منتهی خواهد شد.
بدون تردید، فضای فعلی سوریه به گونه ای است که می توان از این بستر به عنوان فرصتی ویژه برای حضور بخش خصوصی ایران در کشور مورد اشاره (سوریه) استفاده کرد اما دغدغه فعلی ناظر بر این واقعیت است که آیا ریسک سرمایه گذاری بخش خصوصی ایران در کشور سوریه معقولانه و منطقی است و یا از اساس شرایط فعلی به نحوی است که تضمینی برای منتفع شدن بخش خصوصی از حیث اقتصادی در سوریه وجود ندارد.
حسن دانایی فرد، سفیر با تجربه پیشین ایران در عراق در گفت وگویی با رسانه ها در این خصوص می گوید: شرایط فعلی و ریسک سرمایه گذاری در کشور سوریه در مقایسه با عراق بعد از جنگ به مراتب کمتر است و به واقع فضای شفاف تری در مقابل و پیش روی فعالان بخش خصوصی ایران وجود دارد و می باید از این شرایط به بهترین نحو ممکن بهره برداری شود.
با همه این اوصاف،رتبه ایران از حیث فعالیت اقتصادی در کشور سوریه مطلوب و معقول به نظر نمی رسد.
با وجود احصاء آمار یک میلیارد دلاری تجارت ایران زمین با سوری ها در مقاطع اشاره شده، عمده فعالیت مذکور به واسطه فعالیت اقتصادی ایران با سوری ها در قالب و محوریت دولتی حاصل شده است.
راه اندازی خط تولید خودرو، شیشه و ...از نمودهای فعالیت اقتصادی در سوریه به شمار می رود اما با توجه به نقش آفرینی ایران در دوران حضور داعشی ها در این کشور مطلوب و رضایت بخش به نظر نمی رسد و می طلبید به نحوی برنامه ریزی شود تا حضور بخش خصوصی ایران در کشور سوریه پر رنگ تر و برجسته تر برآوُرد شود.
بیشتر بخوانید: صادرات ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزار تنی در ۵ ماه گذشته به عراق
این فعال زراعی و کشاورزی در ادامه بیان کرد: تعیین مسیر حمل و نقل مناسب برای صادرات کالا از دیگر ضروریاتی است که انگیزه فعالان حوزه اقتصادی و بخش خصوصی را به میزانی قابل توجه تقویت می کند و مجموعه عوامل فوق می تواند بستر ساز شکوفایی روابط اقتصادی میان ایران و سوریه و افزایش ضریب صادرات و بازرگانی کشورمان به بازار هدفِ کشور مذکور شود.
فارغ التحصیلان عرصه مهندسی در ایران فرصتی کم نظیر برای ارائه خدمات فنی به کشور سوریه بنابر اخبار و گزارشات واصله موجود در رسانه ها،ایران در زمره کشورهایی است که از حیث تربیت و پرورش متخصصان مهندسی در عرصه های گوناگون بسیار توانمند به شمار می رود.
در این میان، بهره وری از این فرصت می تواند نقطه عطفی در توسعه اقتصادی و صادرات خدمات از ایران محسوب شود و در نقطه مقابل افزایش بیکاری در این حوزه تهدیدی است که با غفلت از فرصت های موجود ظهور و بروز پیدا می کند.
در میان احتیاجات کشور سوریه در شرایط فعلی،خدمات مهندسی از نمونه الزاماتی است که در صورت تامین آن،روند آبادانی و شکوفایی کشور سوریه تسهیل و تسریع خواهد شد.
امید آن می رود با یک برنامه ریزی مدون،اصولی و هوشمندانه، متقاضیان به فعالیت در کشور سوریه به نحوی سازمان دهی شوند که در اسرع وقت و با فوریتی ۲ چندان به این کشور هدایت شوند و یقینا از این اقدام هر ۲ کشور ایران و سوریه بهره مند و بهره ور خواهند شد.
انتهای پیام/