سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

افزایش تولید علوفه در مراتع کرمان

رییس اداره مرتع و بیابان زدایی اداره کل منابع طبیعی استان کرمان گفت: با اجرای پروژه های اصلاحی در دو بخش بیومکانیک و بیولوژیک از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی شاهد افزایش علوفه در سطح مراتع استان طی امسال هستیم.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از کرمان، عباس درخشانی رییس اداره مرتع و بیابان زدایی اداره کل منابع طبیعی استان کرمان با بیان اینکه اجرای عملیات بیومکانیک و بیولوژیک باعث افزایش ۲۰ درصدی تولید علوفه در هکتار می‌شود، گفت: تاکنون مراتع استان به طور متوسط ۶۰ کیلوگرم در هکتار تولید داشته اند که با انجام عملیات‌های بیو مکانیک و بیولوژیک، تولید علوفه مراتع به ۷۲ کیلوگرم در هکتار می‌رسد که در مجموع، علوفه حاصل از انجام این عملیات ها، ۷۹ هزار و ۵۷۲ کیلوگرم است که این میزان تولید علوفه، نیاز روزانه ۴۶ هزار و ۸۰۷ واحد دامی را تأمین می‌کند.

او گفت: به منظور تحقق اهداف طرح‌های مرتعداری و ارتقای کمی و کیفی پوشش گیاهی، امسال از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی، پروژه‌های اصلاح و احیای مراتع در دو بخش بیومکانیک و بیولوژیک با هدف ذخیره نزولات آسمانی، افزایش تولید علوفه و ظرفیت مراتع، کنترل هرز آب، جلوگیری از فرسایش آبی و بادی و توانمندسازی و افزایش درآمد دامداران و بهره برداران مرتع، حفظ خاک، کشت و توسعه گیاهان دارویی و صنعتی و ... در سطح ۶ هزار و ۶۳۱ هکتار مراتع استان در حال اجرااست.

درخشانی افزود: بخش بیومکانیک، شامل: عملیات احداث هلالی آبگیر، همراه با بذرکاری در مراتع تخریب شده یا به شدت مورد چرای دام قرار گرفته که هنوز پایه‌هایی از گونه‌های گیاهی مناسب و خوش خوراک در منطقه وجود دارد، به اجرا در می‌آید.

او تصریح کرد: در این عملیات با توجه به شیب، در جهت عمود بر شیب و بر روی خطوط تراز و به فواصل، هلال‌هایی ایجاد می‌شود و پس از ایجاد شیار بذورمرتعی مناسب منطقه (با اولویت گونه‌های بومی) قبل از ریزش‌های جوی در آن قرار داده می‌شودو به دلیل نقشی که اجرای این پروژه در افزایش رطوبت خاک دارد، شرایط برای سبز شدن بذر‌های کاشته شده در تاج چاله‌های هلالی را فراهم می‌کند و باعث افزایش پوشش گیاهی، افزایش تولید و ظرفیت مرتع، تغییر ترکیب گیاهی منطقه و همچنین حفظ خاک می‌شود.

رییس اداره مرتع و بیابان زدایی اداره کل منابع طبیعی استان کرمان به اثربخشی این عملیات اشاره کرد و گفت: پس از اجرای عملیات بیومکانیک و با توجه به بارندگی‌های اخیر به طور متوسط، هر تشتک ۳۰۰ تا ۴۰۰ لیتر نزولات آسمانی را جمع آوری که با توجه به سطح ۲ هزار و ۲۳۲ هکتاری عملیات بیومکانیک و احداث ۲۰۰ عدد تشتک در هکتار، میزان آب جمع آوری شده در تشتک‌های احداثی بین ۱۳ هزار و ۳۹۲ تا ۱۷ هزار و ۸۵۶ مترمکعب برآورد می‌شود که ذخیره این حجم از نزولات آسمانی، علاوه بر اینکه از جاری شدن آب در عرصه و انجام فرسایش جلوگیری می‌کند، باعث افزایش رطوبت خاک و در نتیجه افزایش پوشش گیاهی می‌شود.

او عملیات بیولوژیک را اقدام دیگر این حوزه به منظور تحقق اهداف طرح‌های مرتعداری و ارتقای کمی و کیفی پوشش گیاهی در امسال عنوان کرد و افزود: این بخش در دو عملیات کپه کاری و قرق در حال اجراست. درخشانی گفت: عملیات کپه کاری در مناطق کوهستانی و پرشیب در مراتعی که دارای خاک‌های کم عمق تا نیمه عمق هستند، انجام می‌گیرد.

او با بیان اینکه عملیات قرق برای مدیریت پوشش گیاهی و مرتع در نظر گرفته می‌شود، افزود: در مدت معین از ورود دام به تمام یا قسمتی از سطح مرتع با هدف احیای پوشش گیاهی، جبران خسارت‌هایی که از چرای دام به مراتع وارد شده است و بررسی تغییرات پوشش گیاهی در دراز مدت و بدون حضور دام، جلوگیری می‌شود.

رییس اداره مرتع و بیابان زدایی اداره کل منابع طبیعی استان کرمان با بیان اینکه قرق معمولا به دو صورت مستقل یا پروژه کمکی در مرتع صورت می‌گیرد، تصریح کرد: با توجه به شرایط منطقه و وضعیت پوشش گیاهی و دامداری، پس از اجرای عملیات بیولوژیک و بیومکانیک، محدوده مذکور به مدت دو سال به عنوان یک پروژه کمکی، قرق و از ورود دام به عرصه‌های مرتع کاری جلوگیری و ممانعت می‌شود تا در طول این مدت، گیاهان کاشته شده بتوانند استقرار کامل یایند و در پناه آن نیز پوشش گیاهی مرتع، بازسازی شود.

او با بیان اینکه از ۲/۱۴ میلیون هکتار مساحت شمال استان کرمان، ۶ میلیون و ۲۶۷ هزار و ۹۲۶ هکتار را مراتع تشکیل می‌دهند، بیان داشت: از این میزان، مساحت مراتع خوب، حدود ۲۳ هزار هکتار؛ یعنی: کم‌تر از نیم درصد، مساحت مراتع متوسط، یک میلیون و ۲۹۰ هزار هکتار؛ یعنی: معادل ۱۹ و نیم درصد و مساحت مراتع فقیر و خیلی فقیر ۴ میلیون و ۹۵۵ هزار هکتار؛ یعنی: ۸۰ درصد هستند.

درخشانی افزود: تولید متوسط هر هکتار مرتع، ۶۵ کیلوگرم علوفه خشک است و در مجموع مراتع استان، ۴۰۷ هزار تن علوفه خشک در سال تولید می‌کنند که این میزان علوفه قادر است، یک میلیون و ۳۴۷ هزارو ۵۸ واحد دامی را در طول ۷ ماه (فصل ییلاق و قشلاق) در خود جای دهد.

او بیان داشت: با اجرای پروژه‌های اصلاح و احیای مراتع تولید علوفه مراتع بیشتر می‌شود.
انتهای پیام/ی

جبران خسارت‌هایی که از چرای دام به مراتع وارد شده است

برچسب ها: محیط زیست ، حیات وحش
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.