با اجرای طرح ریجستری در بازار گوشی تلفن همراه، اگرچه هدف اصلی آن که مقابله با قاچاق گوشی بود تا حدودی محقق شد، اما پیامدهای مختلفی هم ایجاد کرد.
خرید و فروش گذرنامه به همراه کد ملی با هدف ریجستری گوشیهای تلفن همراهی که به صورت غیرقانونی وارد کشور شده یکی از مهمترین این موارد است که اکنون به صورت علنی در واحدهای عمده فروشی موبایل، مشاهده میشود.
شرایط هم بسیار ساده است، افرادی که به تازگی از سفر خارج از کشور برگشتهاند میتوانند گذرنامه خود را با قیمت خوبی بفروشند تا گوشی به اسم آنها ریجستری شود.
فروش هم به این معنی نیست که گذرنامه در اختیار مغازهدار قرار بگیرد، بلکه فقط کدملی فرد و شناسه گذرنامه را میگیرند و در ازای آن، بسته به شرایط بازار ۳۵۰ و گاهی تا ۶۰۰ هزار تومان پول میدهند.
احتمالا بعد از ایام اربعین این موضوع بسیار بیشتر خواهد شد، چون چند صد هزار نفر در این ایام به عراق سفر میکنند و پس از برگشت شاهد وفور گذرنامه در بازار خواهیم بود.
یکی از موبایل فروشان کرمانشاه با بیان اینکه وقتی بازار پر از گذرنامه باشد قیمت آن حدود ۳۵۰ هزار تومان است، میگوید: اکنون که زمان برگشت حجاج است گذرنامه در بازار زیاد داریم و قیمتها پایین است، اما وقتی گذرنامه در بازار کم باشد تا ۶۰۰ هزار تومان هم پول میکند.
وی ادامه داد: مثلا افرادی که تازگی به عتبات عالیات سفر کرده اند میتوانند با فروش گذرنامه خود بخشی از هزینههایشان را جبران کنند.
این فعال بازار موبایل یادآوری کرد: قرار نیست گذرنامه فرد را بگیریم، بلکه فقط کد ملی و شناسه گذرنامه را گرفته و در سامانه ثبت میکنیم.
وی با بیان اینکه صاحب گذرنامه پس از برگشت از سفر خارجی فقط دو ماه فرصت دارد که گوشی به اسمش ریجستر شود، ادامه دارد: این محدودیتها باعث میشود قیمت بالا برود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا فروش کدملی و گذرنامه پیامدی برای افراد ندارد، گفت: با هر کد ملی فقط میتوان یک گوشی ریجستر کرد، پس مشکل مالیاتی و... برای فرد رخ نمیدهد.
محدودیت واردات موبایل دلیل این کار است
رئیس اتحادیه رایانه و انفورماتیک کرمانشاه نیز با بیان اینکه موضوع خرید و فروش گذرنامه بسیار کمرنگ شده است، این کار را تخلف دانست.
شمسالله امیری در گفتگو با خبرنگار گفت: در گذشته به دلیل محدودیتهای که برای واردات گوشی تلفن همراه وجود داشت، شاهد خرید و فروش گذرنامه بودیم، اما اکنون با افزایش گوشی در بازار و واردات قابل توجه از سوی شرکتها، این موضوع کمرنگ شده و اگر خرید و فروشی هم انجام شود برای ریجستری گوشیهایی است که از قبل وارد بازار شده و اکنون باید ثبت شود.
رئیس اتحادیه رایانه و انفورماتیک کرمانشاه محدودیتهای واردات گوشی تلفن همراه را عامل بروز چنین تخلفاتی در بازار دانست و خاطرنشان کرد: اگر واردات گوشی محدودیت کمتری داشته باشد مغازهداران هم به سمت چنین تخلفی نمیروند.
این کار تخلف است
جلال عزتی معاون اجرایی تعزیرات استان کرمانشاه نیز هرگونه خرید و فروش گذرنامه برای ریجستری گوشی موبایل به اسم دیگران را تخلف دانست.
عزتی به خبرنگار ایسنا منطقه کرمانشاه، گفت: اخیرا نامهای از سازمان مبارزه با قاچاق کالا دریافت کردیم که موضوع ریجستری تلفن همراه با اطلاعات هویتی دیگران پیگیری شود.
وی ادامه داد: ما هم با همکاری پلیس آگاهی در حال بررسی موضوع هستیم، اما مشخص نیست تاکنون موردی انجام شده، یا نه.
عزتی گفت: در هر صورت این کار تخلف است و در صورت احزار تخلف با افرادی که این کار را انجام بدهند برخورد میشود.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/