سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جنگ گـرگ‌ها در عدن

در پی تشدید درگیری بین نیروهای طرفدار عبد ربه منصور هادی رئیس‌جمهور مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوب، منصور هادی دست به دامن عربستان شد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، عدن، پایتخت یمن جنوبی قدیم و یكی از مهم‌ترین و زیباترین بنادر این كشور، این روزها دستخوش نزاع و جدال‌های دو متحد متجاوز یعنی عربستان سعودی و امارات شده است. این دو كه روزگاری ادعای تلاش برای احیای دولت قانونی در یمن را داشتند و با شروع جنگی خانمان سوز بیشترین خسارت را به این كشور مظلوم و فقیر رساندند این روزها مانند دو گرگ خونخوار بر سر تقسیم قدرتی مجهول با هم به جنگی شنیع برخاسته‌اند. جنگی از نوع دیگر كه علاوه بر كشته شدن ده ها نفر و ویرانی بخش دیگری از یمن خطر تجزیه این كشور را تقویت می‌كند. منازعات عدن به خوبی ماهیت واقعی متحدان ظاهری و ساختگی و طمع‌ورزی‌های گسترده آنها را نشان می‌دهد.

در پی تشدید درگیری بین نیروهای طرفدار عبد ربه منصور هادی رئیس‌جمهور مستعفی یمن و شورای انتقالی جنوب، منصور هادی دست به دامن عربستان شد و از این كشور خواست برای توقف نیروهای مورد حمایت امارات در عدن به یاری نیروهایش بشتابد. روز پنجشنبه جنگنده‌های اماراتی با حمله به عناصر دولت هادی در شهر عدن، ده ها نفر را كشته یا زخمی كردند. این درحالی بود كه پیشتر مقامات اماراتی و سعودی از اتحاد با همدیگر سخن می‌گفتند و وانمود می‌كردند خبرهای مربوط به اختلاف این دو كشور شایعاتی بیش نیست. گفته می‌شود بر اثر این حمله ۴۰ نظامی وابسته به دولت مستعفی یمن كشته و زخمی شده‌اند.

به گزارش مهر و به نقل از پایگاه النشره، وزارت خارجه دولت مستعفی یمن درهمین رابطه از شورای امنیت درخواست كرد این حمله را محكوم كند. شورای امنیت نیز با تشكیل نشستی خواهان مذاكرات فراگیر میان طرف‌های یمنی شد. اعضای این شورا نسبت به اوضاع جنوب یمن ابراز نگرانی کرده و تمامی طرف‌ها را به حفظ تمامیت ارضی این كشور دعوت كردند. شورای امنیت سازمان ملل
به جای بازخواست از دو كشور امارات و عربستان به خاطر ارتكاب جرایم جنگی وحشتناك در یمن، صرفا به توصیه‌های اخلاقی بسنده كرده و با ابراز نگرانی خواستار حفظ وحدت یمن می‌شود. این درحالی است كه به اعتقاد كارشناسان، دولت‌های عربستان و امارات بعد از شكست‌های فاحش نظامی خود طی پنج سال گذشته در یمن هم‌اكنون به فكر تجزیه و تكه‌تكه كردن این كشور افتاده‌اند.
ائتلاف متجاوز عربستان مارس ۲۰۱۵ با چراغ سبز كشورهای غربی و سكوت محافل بین‌المللی جنگ یمن را به راه انداخت‌. جنگی كه تاكنون به كشته شدن حدود ۱۰ هزار نفر و زخمی شدن بیش از ۵۶ هزار نفر دیگر منجر شده است.

دست به دست شدن شهرها
چهارشنبه هفته پیش نیروهای طرفدار منصور هادی موفق شدند كنترل فرودگاه عدن را از شبه‌نظامیان وابسته به امارات پس گرفته و با پیشروی در استان أبین واقع در جنوب یمن، شهر زنجبار (مركز استان ابین) را كه در ۶۰ كیلومتری شمال عدن قرار دارد، تحت كنترل خود درآورند.حتی یك ساعت بعد اعلام شد دولت مستعفی كنترل كامل عدن را در دست گرفته است، اما روز پنجشنبه شورای انتقالی جنوب كه تحت حمایت امارات است از كنترل دوباره بر این شهر و ورودی‌های آن خبر داد. روز گذشته نیز منابع یمنی خبر دادند، شبه‌نظامیان وابسته به امارات موفق شدند در ادامه درگیری در استان أبین، یك شهر دیگر این استان را از نیروهای وابسته به دولت مستعفی یمن پس بگیرند. جنوب یمن از چند هفته پیش تاكنون صحنه درگیری نیابتی عربستان و امارات شده است و هر بار شهرهای این منطقه بین این دو به اصطلاح متحد دست به دست می‌شود.

هدف اصلی تجزیه
به گزارش شبكه الجزیره، شماری از كارشناسان سیاسی منطقه اتفاق نظر دارند كه حملات هوایی امارات در روز پنجشنبه به مواضع نیروهای دولت مستعفی یمن با چراغ سبز سعودی انجام شده است و طرفین همچنان برای تجزیه و تقسیم یمن مصمم هستند. أنیس منصور، مشاور رسانه‌ای در سفارت یمن (وابسته به منصور هادی) در ریاض اعلام كرد، دلایلی كه باعث شد امارات متحده عربی دست به حملات هوایی گسترده و مستقیم علیه نیروهای دولت عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهور فراری و مستعفی یمن در دروازه‌های شرقی عدن بزند این است كه امارات احساس كرد در نبردهای شبوه و أبین شكست خورده و نزدیك است در نبرد عدن نیز شكست بخورد.

این اقدامات امارات نشان‌دهنده سقوط سیاسی و اخلاقی این كشور در یمن است. به گفته منصور، «اینك ثابت شده است كه این كشور برای جدا كردن جنوب كمر همت بسته است تا از طریق مزدوران وابسته به خود، كنترل این منطقه را در دست بگیرد». درهمین حال حسن البراری، استاد روابط بین‌المللی در دانشگاه اردن می‌گوید: «حملات هوایی امارات به نیروهای منصور هادی نشان می‌دهد سیاست‌های ابوظبی مبنی بر جدا كردن جنوب و مبارزه با اسلام سیاسی (در اشاره به حزب اخوانی الاصلاح) شكست خورده و بنابراین امارات خود مستقیما وارد عملیات نظامی علیه دولت منصور هادی شده است.»

وی ابراز عقیده كرد كه امارات بعد از حصول پیشرفت در روابطش با ایران و گزارش‌های سازمان‌های حقوق بشر درباره جنایات صورت گرفته (از سوی ائتلاف) در یمن، تغییر موضع داد، ولی همچنان به سیاست خود مبنی بر جدایی جنوب یمن تأكید دارد. وی درباره سكوت عربستان نیز می‌گوید: «به نظر می‌رسد ریاض با ابوظبی همدست است و هر دو طرف برای تقسیم یمن توافق نظر دارند؛ ریاض با این سكوت خود می‌خواهد این پیام را برساند كه هیچ اختلافی در همپیمانی‌اش با امارات وجود ندارد؛ چرا كه چنین امری ریاض را در شرایطی كه از انزوا و رسوایی‌هایی در پی جنایت قتل جمال خاشقچی، روزنامه‌نگار منتقد رنج می‌برد، تضعیف می‌كند. 

منبع: جام جم

انتهای پیام/

برچسب ها: یمن ، عربستان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.