در این نشست، توضیحات مبسوطی در بیان توانمندیها و ظرفیتهای بخش تعاون ایران ارائه شد همچنین رایزن بازرگانی سفارت افغانستان نیز گزارشی از فرصتهای سرمایه گذاری و ظرفیتهای کشور افغانستان ارائه کرد.
براساس این گزارش، فعالان اقتصادی بخش تعاون با بیان دغدغههای سرمایه گذاری در کشور افغانستان تشکیل کمیته همکاریهای مشترک دو کشور را پیشنهاد کردند.
رایزن بازرگانی سفارت افغانستان در این نشست گفت: واردات افغانستان از ایران سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار است و سهم ایران از بازار وارداتی افغانستان ۱۷ درصد است که همین امر باعث شده ایران در صدر جدول تامین کنندگان افغانی قرار بگیرد.
وی با اشاره به اشتراکات مردم دو کشور در حوزههای مختلف ادامه داد: این اشتراکات به قدری است که برخی مواقع تفکیک کردن ایرانی از افغانی بسیار سخت است و اکنون وقت آن است که از ظرفیت این اشتراکات برای توسعه تجارت بهره ببریم.
سادات گفت: پس از پایان جنگ در سال ۲۰۰۱ روند رو به رشد در افغانستان آغاز شد و نظام اقتصادی افغانستان بر اساس قانون اساسی نظام اقتصاد بازار معرفی شد.
رایزن بازرگانی سفارت افغانستان ابراز داشت: اکنون راه ترانزیت اصلی این کشور به دریای آزاد چابهار است و ما برای کالاهایی که از این مسیر وارد افغانستان شود تعرفه صفر درصد اعمال خواهیم کرد. واردات افغانستان از ایران سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار است و سهم ایران از بازار وارداتی افغانستان ۱۷ درصد است که همین امر باعث شده ایران در صدر جدول تامین کنندگان افغانی قرار بگیرد و پس از آن چین و پاکستان رتبههای بعدی را دارند.
وی افزود: کشور افغانستان آب فراوانی دارد و اصلیترین صادرات آن نیز میوه و محصولات خشکبار است که ما تمایل داریم با استفاده از تکنولوژی ایران در امر بستهبندی و صنایع تبدیلی صادرات خود را افزایش دهیم. ضمن اینکه در بحث کشت فراسرزمینی نیز آماده همکاری با ایران هستیم.
رایزن اقتصادی افغانستان با اشاره به کمبود برق در این کشور گفت: با توجه به اینکه کشور ما ۳۶۰ روز در سال آفتاب دارد میتوان از انرژیهای خورشیدی و بادی استفاده کرد. هفته گذشته یک شرکت ترکیهای در قندهار یک نیروگاه ۱۵ مگاواتی راهاندازی کرد و در هفته آینده نیز در هرات شاهد افتتاح یک نیروگاه دیگر که توسط شرکتهای چینی و اتریشی احداث شده، خواهیم بود. ما میتوانیم در این حوزه با توجه به دانش فنی مهندسان ایرانی همکاری بیشتری داشته باشیم.
مدیر اقتصادی میز افغانستان در وزارت خارجه ایران اظهار داشت: ما برای حضور تاجران افغانی در ایران تسهیلات خوبی را قائل شدهایم، به طوری که تاکنون ۲۵۹ سرمایهگذار خرد افغانی از سازمان سرمایهگذاری خارجی مجوز گرفتند.
در نشست شناسایی فرصتهای تجاری ایران و افغانستان محمدتقی جهانبخش مدیر اقتصادی میز افغانستان در وزارت خارجه با اشاره به برخی مشکلات مطرح شده از سوی طرفهای افغانی گفت: بحث احداث بازارچهها نتیجه یک توافق دوطرفه است. حال اگر طرف افغانی از این وضع منتفع نیست پس بگوید هر کالایی که از این بازارچهها میآید، قاچاق محسوب میشود، اظهارنظر صحیحی نیست.
این مقام مسئول ادامه داد: فلسفه ایجاد بازارچهها گسترش تعاملات تجاری بین بخش خصوصی دو کشور است تا کالاها با کمترین هزینه در اختیار مردم قرار بگیرند. مطابق اطلاعاتی که من دارم اکنون این آمادگی وجود دارد که در استان سیستان و بلوچستان نیز یک بازارچه با هزینه ایران شکل بگیرد.
او در ادامه گفت: ما در وزارت خارجه هرجا که شرکتهای ایرانی خواستار سرمایهگذاری با افغانستان شدهاند، ما بلافاصله نامه معرفی را به ولایات مختلف صادر کردهایم، اما اینکه کیفیت آن و مسائل دیگر چگونه است، بر عهده رایزن اقتصادی و سازمان توسعه و تجارت است.
جهانبخش تصریح کرد: ما برای حضور تاجران افغانی نیز در ایران تسهیلات خوبی را قائل شدهایم؛ به طوری که تاکنون ۲۵۹ سرمایهگذار خرد افغانی از سازمان سرمایهگذاری خارجی مجوز گرفتند. ما در وزارت خارجه نقش تسریعکننده روابط اداری بین ۲ کشور را برعهده داریم و به اندازه اختیارات و توان خود این وظیفه را انجام خواهیم داد.
تشکیل کمیته همکاریهای مشترک ۲ کشور در این نشست پیشنهاد شد.