سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

از حال وهوای این روزهای سیستان وبلوچستان درآستانه ماه محرم تا تعزیه خوانی در سیستان

چند روزی تا شروع ماه محرم باقی نمانده است و سیستان وبلوچستان تجلی گاه وحدت رنگ و بوی حسینی به خود گرفته است.

  به گزارش خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، در آستانه ماه محرم مردم سیستان وبلوچستان  با برافراشتن بیرق عزا  در  مساجد و تکایای به استقبال این ماه رفتند.

با نزدیک شدن به ماه محرم و صفر شهرهای سیستان وبلوچستان  حال و هوای دیگری پیدا می‌کند؛ عزاداران پیراهن‎های مشکی بر تن می‌کنند و شهر یکپارچه سیاه‌پوش می‌شود. پرچم محرم در کنار بیرق، کتیبه و ریسه‌های عزا شهر را فرا می‌گیرد و دل‌ها آماده عزای سیدالشهدا می‌گردند.

تاریخ به خوبی گواه ارادت ویژه مردمان خطه سیستان و بلوچستان به اهل بیت (ع) را می‌دهد که درهر شرایطی برای حفظ آرمان‌ها و توسعه تفکر اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تلاش کرده‌اند.
 

باز  آوای نوحه از مسجد محله می آید. باز پرچم های سیاه برپا می شود. باز لباس های سیاه از چمدان ها بیرون می آیند. باز علم ها برپا می شوند. باز جوانان عاشق ، سیاه پوش می شوند. باز هنگام عزا فرا میرسد. باز ندای سرو قد مصطفی (ص) خمیده در کوچه ها پیچیده.  باز محرم شد و دلها شکست از غم زینب دل زهرا شکست ؛باز محرم شد لب تشنه شد از عطش خاک کمرها شکست .

لباس‌های عزا، بیرق‌های مشکی، خیمه‌های افراشته، چشم‌های به ماتم نشسته و صدای طبل و سنج و زنجیر از جمله آیین‌های ماه محرم است که با تفاوت‌هایی هر سال در سراسر ایران اسلامی با شور و حال خاصی برگزار می‌شود.

به طور معمول و از آغاز نخستین شب ماه محرم، روند حضور عاشقان اهل بیت(ع) در مسجدها و هیئت های مذهبی افزایش چشمگیری پیدا می کند و این حضور، در روزهای شهادت حضرت ابوالفضل (ع) و امام حسین(ع) یعنی روزهای  تاسوعا و عاشورا به اوج خود می رسد.

امسال هم درحالی که زمان اندکی تا آغاز ماه پرخیر وبرکت عزاداری آقا امام حسین (ع) باقی مانده در هر گوشه و کنار نوجوانان و جوانان این مرز وبوم در حال نصب بیرق‌ها و پرچم‌هایی را که برای به پا داشتن سالروز شهادت امام سوم را به خوبی مشاهده کرد.

شور و حال نوجوانان و جوانان در ایام پرخیر و برکت محرم 

تعدادی از نوجوان‌ها و جوان‌هایی را دیدم که با نصب پرچم‌های مشکی مربوط به هیئت خود بر روی تعدادی از میله ها، محدوده هیئت "جوانان قمر بین هاشم (ع) " را مشخص کرده اند و با فراهم آوردن وسایل عزاداری، در حال آماده کردن هر چه سریع‌تر محیط هیئت برای آغاز ماه محرم هستند.

نوجوانی را دیدم که با شور و حال وحسینی با وجود سن کمی که داشت از علاقه ای که از دوران کودکی نسبت به اهل بیت (ع) به واسطه ارادت خانواده اش به آن ها در وجودش شکل گرفته چنین می گوید  به یاد دارم از دوران کودکی هر زمانی که ماه محرم فرا می رسید، مادر و پدرم مرا به هیئت های عزاداری می بردند و در این فضاها مردم به یاد مظلومیت ها و تمام سختی هایی که بر امام حسین(ع) و خانواده بزرگوار ایشان تحمیل شد، اشک می ریختند.

یکی دیگر از نوجوانان زاهدانی که در حال نصب بنر و پرچم های عزاداری بود می گوید: موضوعی که به خوبی در ذهنم مانده این است که مادرم از همان کودکی و برای شرکت در مراسم عزاداری امام حسین (ع) برایم لباس های مشکی می خرید و همیشه می گفت هر چیزی که در زندگی داریم را از لطف و عنایت امام سوم و فداکاری های خانواده اهل بیت (ع) داریم.

تعزیه خوانی در سیستان

تعزیه خوانان در سیستان مرثیه‌ها و تعزیه خود را در هر روز از ماه محرم به یکی از یاران امام حسین (ع) اختصاص می‌دهند و در این رابطه از قدیم مرسوم بوده است که روز هشتم محرم با تعزیه حر، در روز تاسوعا تعزیه حضرت اقا ابولفضل (ع)، در روز عاشورای حسینی تعزیه شهادت امام حسین (ع) شهادت حضرت علی اصغر (ع) و حضرت علی اکبر (ع) برگزار شود.

تعزیه عاشورا در غروب آن روز برگزار می‌شود و سیستان در حزن و اندوه و ماتم فرو می‌رود و پس از آتش کشیدن خیمه‌ها و به اسارت در آمدن زنان و کودکان آنگاه آسمان سیستان نیز رنگ غربت به خود می‌گیرد.

در سیستان علاوه بر شهر زابل و حسینیه آیت ا.. شریفی، روستا‌های بسیاری هستند که در تعزیه خوانی قدمت زیادی دارند که می‌توان از روستا‌های بنجار، ادیمی، دولت آباد، سه کوهه، علی آباد، چلنگ، قلعه نو، فیروزآباد، کود، لطف الله، تیمورآباد، دادی و سدکی و روستا‌های دیگری نظیر ژاله‌ای، سیادک، ارگ، خان ملک، شهرک علی اکبر سنچولی و دوست محمد و نورمحمد خان و برج یوسف نام برد.

همزمان با برپایی مراسم تعزیه خوانی در این منطقه مراسم «سقاخوانی» نیز از جمله آداب و رسومی است که به منظور یادآوری مصائب عاشورا و تشنه لبان دشت کربلا در این منطقه انجام می‌شود.

در این آیین تعدادی از حسینیان با حمل مشک آب و رفع عطش عزاداران حسینی و مردم به یاد تشنه لبان کربلا ارادت و عشق خود را نسبت به سرور و سالار شهیدان ابراز می‌کنند.

با نگاهی به تاریخ عزاداری سنتی در سیستان به برخی آیین‌های سنتی از جمله تابوت گردانی، حمل خیمه گاه حسینی و شهدای کربلا و علامت گردانی بر می‌خوریم که در زمان آل بویه مرسوم بوده و در زمان قاجار نیز با برپا کردن تکیه‌ها آیین‌های تعزیه خوانی رونق بیشتری گرفته است.

بیش از یک صد سال است که مردم زاهدان در ماه محرم به سوگ شهیدان کربلا می‌نشینند

محمود جوادیان فر مسئول ستاد تدفین شهدای گمنام محله ابوذر زاهدان ضمن تسلیت به مناسبت ماه عزاداری اباعبدالله الحسین علیه السلام اظهار داشت: بیش از یک صد سال است که مردم زاهدان در ماه محرم به سوگ شهیدان کربلا می‌نشینند و عزاداری می‌کنند.

او  افزود: جوانان و نوجوانان زاهدان دست به دست هم داده اند تا امسال مراسم عزاداری ماه محرم را به نحو شایسته و در خورشأن نام ابا عبدالله الحسین علیه السلام برگزار کنند

تولیت آستان مقدس کهف الشهدای محله ابوذر زاهدان تصریح کرد: هدف از برپایی آستان مقدس کهف الشهدا ایجاد یک مکان معنوی و تفریحی برای عموم مردم است .

جوادیان فر با اشاره بر اهمیت آستان مقدس کهف الشهدا در حاشیه شهر زاهدان خاطرنشان کرد: تدفین دو شهید گمنام درمحله ابوذر زاهدان مصادف با شهادت امام حسن عسکری علیه السلام بوده و سبب شده تا برگزاری مراسمات مذهبی و دینی در کهف الشهدا رنگ و لعاب ویژه‌ای به خود گیرد همچنین مشارکت پررنگ جوانان و نوجوانان حسینی اعم از زن و مرد در عزاداری محرم هرسال بسیار چشمگیر و بی نظیر است.

او افزود: راه اندازی دسته‌ها و هیأت‌های سینه زنی و زنجیر زنی، قرائت زیارت عاشورا هر شب در کهف شهدای زاهدان گویای مصیبت، از جمله مراسم سوگواری مردم زاهدان در ایام محرم است.

فعالیت ۸۴۵ مبلغ در عملیات محرم الحرام ۱۴۴۱ هجری قمری سیستان و بلوچستان

حجت الاسلام عیسی بزمانی مدیر کل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان در گفت و گو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از زاهدان، گفت: عملیات محرم الحرام ۱۴۴۱ هجری قمری، با فعالیت ۸۴۵ مبلغ و مبلغه با محوریت تبیین گام دوم انقلاب و آموزش خانواده در استان آغاز شد.

حجت الاسلام عیسی بزمانی، با بیان اینکه ۱۰۰ نفر از مبلغین اعزامی از شهرستان‌های قم و مشهد و اصفهان هستند، افزود: علاوه بر مبلغین اعزامی از استان‌های مذکور، درعملیات محرم الحرام ۱۴۴۱ هجری قمری، ۴۳۰ مبلغ و ۱۷۰ مبلغه مقیم استان و ۱۴۵ روحانی مستقر در نقاط محروم روستایی استان فعالیت خواهند کرد.

مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان افزود: عمده فعالیت مبلغان در ایام محرم الحرام ۱۴۴۱ هجری قمری، بحث اقامه نماز جماعت، برپایی گفتمان‌های دینی و سخنرانی با موضوع سبک زندگی حسینی و تفسیر قیام عاشورا، بیان احکام و پاسخگویی به شبهات دینی بر پایه دو محور تبیین گام دوم انقلاب و آموزش خانواده خواهد بود.

مدیرکل تبلیغات اسلامی سیستان و بلوچستان بیان کرد: تبیین آموزه‌های اسلامی در حوزه اقتصاد مقاومتی و بیان مباحثی در خصوص صرفه‌جویی درعرصه‌های اقتصادی و نقش اقتصاد مقاومتی در زندگی فردی و اجتماعی نیز بخشی از فعالیت فرهنگی مبلغان است.

بزمانی اظهار کرد: برای مقابله با هجمه وسیع دشمنان در زمینه‌های فرهنگی باید شاهد حضور بیشتر مبلغان در ماه محرم باشیم و مبلغان ما باید از این فرصت بهترین استفاده را کرده و با ترویج ارزش‌های الهی، به مقابله با جنگ نرم دشمن برخیزند.

امید است با شعله ور شدن آتش عشق حسینی در روح و قلب همه ما در ماه محرم، به ارزش های راستینی که امام حسین(ع) به خاطر آن ها قیام کردند، بیش از پیش پی ببریم و بتوانیم قطره ای هرچند کوچک از دریای عشق الهی بهره ببریم.

انتهای پیام/ع

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.