او ادامه داد: آمریکا، بیشتر مواقع حتی از طرف دیگر اعضای ۱+۵ یعنی سه کشور اروپایی و سه عضو دائم شورای امنیت روسیه، آمریکا و چین کار کرد و بر سر جزئیات این توافق مذاکره شد. این یک توافق اختیاری نیست، بلکه توافقی است که قطعنامه شورای امنیت پشتیبان آن است و بخشی از آن هم قطعنامه است. همانطور که اشاره شد صدوپنجاه و نه صفحه است و یک شبه انجام نشد؛ بلکه با دقت بسیار بالا بر سرش مذاکره شد.
وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: تقریبا بر سر هر کلمه توافق هسته ای به سختی مذاکره شد، پس میدانم که بهترین توافق نیست. این توافق آن چیزی نیست که من میخواستم همچنین چیزی که ایالات متحده یا فرانسه میخواست هم نیست و به طور کلی هر کدام از ما از نسبت به آن توافق گلایه هایی داشتیم. بعضی از این گلایهها علنی شد و بعضی هم پوشیده باقی ماند، اما توافق چندجانبه همینطور است و در آن نمیتوانید هرچه میخواهید به دست بیاورید وگرنه توافقی در کار نخواهد بود.
بیشتر بخوانید:برجام قابل مذاکره مجدد نیست
ظریف در رابطه با دیدارش با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، موضع تازهای برای حفظ برجام مطرح شده است یا نه و آیا اروپا وعده تازهای به ایران داده، توضیح داد: رئیسجمهور مکرون، در گفتوگوهایش با رئیسجمهور روحانی مانند گفتوگوهایش با دیگر شرکا در اروپا و جاهای دیگر نهایت تلاش خود را کرده و همانطور که میدانید این توافق بر اساس تعهدات دوجانبه و متقابل است. همانطور که اشاره کردید، ایران بر تعهدات خود باقی مانده، اما ایالات متحده چنین نکرد و از توافق خارج شد و اروپاییها برای انجام الزامات خودشان تحت فشار و محدودیت قرار گرفتند. ما با رئیسجمهور مکرون رایزنی کردیم که چطور ایالات متحده میتواند برگردد تا سهم خود از توافق را اجرایی کرده یا اروپا و دو عضو دیگر برجام چطور میتوانند همراه با باقی جامعهٔ بینالملل به تعهدات خود عمل کنند. آنها از ایالات متحده مستقل هستند، البته میدانیم که ایالات متحده تأثیر عمدهای بر اقتصاد جهانی دارد، اما دیگران هم نقش مهمی دارند.
این دیپلمات ارشد کشورمان با اشاره به دیدارش با مکرون تاکید کرد: گفتوگوی بسیار خوبی داشتیم و رئیسجمهور مکرون به رایزنی با شرکایش ادامه خواهد داد تا ببینیم کار چطور پیش میرود.
وزیر امور خارجه کشورمان سپس درباره اجرایی شدن گام سوم کاهش تعهدات ایران و این که ایران تا پنج سپتامبر برای شرکای اروپایی برجام، ضربالاجل تعیین کرده است، اظهار کرد: ما به هیچکس ضربالاجل ندادیم. کاری که کردیم طبق توافق بوده است. چون این توافق نه در فضای اعتماد مشترک بلکه در فضای بیاعتمادی مشترک انجام شد. پس اگر یکی از طرفین تعهداتش را زیرپا بگذارد، برای جبران این امر ما هم در این توافق سازوکاری داریم و براساس همین سازوکار عمل میکنیم که در پاراگراف سیوشش همین توافق بلند بالا آمده است.
ظریف ادامه داد:ما ضربالاجل صادر نکردیم تنها به شرکای اروپایی خود، چین و روسیه که شرکای استراتژیک ما هستند یک جدول زمانبندی دادیم. من در نامهام به فدریکا موگرینی در بیستوهشتم نوامبر گفتم که ما برای اجرای پاراگراف سیوشش به شما جدول زمانبندی خواهیم داد. سرانجام روز ۸ مه این جدول را ارائه کردیم. این اقدام در چارچوب برجام است. ویژگی مهم اقداماتی که انجام دادهایم این است که بازگشتپذیر هستند. اگر اروپا، تنها یا با ایالات متحده تصمیم گرفت تعهدات برجامی خود را انجام بدهد که این امر به اروپاییها برمیگردد، ما میتوانیم به آسانی و ظرف چند ساعت به اجرای کامل تعهدات خود برگردیم.
او در پاسخ به این سئوال که دقیقا منظور از غنیسازی اورانیوم چیست، ایران از آن برای دستیابی به چه چیزی استفاده میکند و چگونه از شرکای اروپاییاش انتظار دارد در این مسیر حمایتش کنند، عنوان کرد: ما از توافق عقبنشینی نکرده و آنرا فسخ نکردیم، همچنین به شکل ناگهانی از توافق بیرون نرفتیم.
ظریف ادامه داد: ما از سازوکارهای درونِ برجام و از مواد قانونی که در خود توافق پیشبینی شده استفاده میکنیم. مهم این است که شرکای ما در اروپا باید تصمیم بگیرند، نه درباره ایران، بلکه دربارهٔ اینکه چطور میخواهند با ایالات متحده برخورد کنند یا میخواهند استقلال داشته باشند، یا اینکه ایالات متحده میتواند خواست خود را تحمیل کند.
این دیپلمات کشورمان افزود: اگر ایالات متحده بنا بود خواست خود را به منظور پایبندی به قانون بینالملل به اروپا تحمیل کند این اقدام نادرست اما قابل توجیه بود، اما اکنون ایالات متحده خواست خود را، به منظور زیر پا گذاشتن قانون بینالملل بر بقیه جهان تحمیل میکند. این امر به هیچ وجه قابل پذیرش نیست و برای اروپا که آیندهاش به چندجانبهگرایی و حاکمیت قانون وابسته است تهدیدی برای آیندهٔ آنها محسوب می شود و فکر میکنم تصمیم مهمی است. به طور کلی خوشحال هستیم که رئیسجمهور ماکرون پیشگام شده است، اما میدانیم که اروپا میخواهد خودش تصمیم گیرنده باشد و اجازه ندهد که سایرین برای آنها تصمیم بگیرند.
انتهای پیام/
آقا باید اجازه بدن......