سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

سنگ‌های سیاره سرخ زیر ذره‌بین دانشمندان فضایی

دانشمندان با ابداع شیوه‌ای منحصر به فرد در تلاش هستند تا به رمز و راز سنگ‌های سیاره سرخ دست یابند.

به گزارش خبرنگار حوزه فن‌آوری‌ گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، اولین بار پس از بازگشت فضانوردان ماموریت آپولو ۱۱ از کره ماه، دانشمندان به مطالعه برروی نمونه‌های سنگ و خاک کره ماه پرداختند و این نمونه‌های ارزشمند را مورد آزمایش قراردادند.

آزمایش روی همین سنگ ها، اطلاعات فراوانی درباره جنس سنگ و خاک کره ماه در اختیار دانشمندان قرار داده است از جمله دانشمندان کشف کردند در سطح کره ماه آب وجود دارد.

اکنون در آستانه سفر به سیاره مریخ، دانشمندان در نظر دارند پیش از ارسال انسان به سیاره سرخ، ابتدا جنس خاک، سنگ و اجزای آن را مورد کاوش قرار دهند.
 

ربات‌های هوشمندی، چون کنجکاوی و اینسایت اکنون در سیاره مریخ حضور دارند و به مطالعه روی جنس سنگ و خاک سیاره می‌پردازند، اما ابزار‌های علمی در اختیار این تجهیزات محدود است و به همین دلیل دانشمندان در نظر دارند در طرح‌های ابداعی نمونه سنگ و خاک سیاره مریخ را به زمین انتقال دهند.

در طرحی مشترک بین ناسا و آژانس فضایی اروپا، ESA دانشمندان در نظر دارند همراه با پرتاب مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ در ژوئن سال ۲۰۲۰ به سیاره مریخ، نوعی دستگاه برای جمع آوری نمونه‌ها و ارسال آنها به زمین ارسال کنند.

مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ به این منظور مجهز به یک مته برای جمع آوری نمونه‌ها و ذخیره آن‌ها در یک محفظه جداگانه خواهد بود، دستگاه جمع آوری حاوی ۴۳ لوله برای استخراج نمونه‌ها و نگهداری آنها در یک محفظه است.
 

کارشناسان اعلام کرده اند با توجه به نیاز برای پیشرفت فناوری‌ها، به احتمال فراوان فرآیند بازگرداندن نمونه‌ها از کره ماه درسال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ انجام خواهد شد.
 
محققان نوعی دستگاه به نام MSR که مخفف Sample Return Lander است؛ در سال‌های آینده نزیک سایت محل فرود مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ فرود می‌آورند و دستگاه با دریافت محفظه نمونه‌های جمع آوری شده به وسیله مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ آنها را به سیاره زمین باز می‌گرداند.

نحوه بازگرداندن نمونه‌ها از سیاره مریخ به این گونه است که محفظه حاوی نمونه‌ها به وسیله یک نمونه دستگاه با قابلیت پرتاب، به مدار سیاره مریخ منتقل می‌شود و از آنجا با استفاده از یک ماهواره مدارگرد به نام SFR که در مدار سیاره مریخ گردش می‌کند دریافت می‌شود و در نهایت به زمین برگردانده می‌شود.

ماهواره مدارگرد SFR دارای ابزارعلمی خاصی نیست و تنها وظیفه آن دریافت نمونه سنگ و خاک سیاره مریخ و بازگرداندن آنها به کره زمین است.

به گفته دانشمندان یکی از چالش‌های جدی بر سر موفقیت این ماموریت، زمان دقیق پرتاب محموله حاوی نمونه‌ها از سطح سیاره سرخ است که به طور سالم و بدون آسیب دیدگی تحویل ماهواره مدارگرد شود.
 
دانشمندان عواملی چون درجه حرارت سطح و جو سیاره مریخ، گرد و غبار و حتی بروز توفان‌های مریخی را مانع‌هایی اصلی در این میان می‌دانند.

آژانس فضایی اروپا، در این ماموریت وظیفه ساخت محفظه حمل نمونه‌ها و ماهواره مدارگرد سیاره مریخ را بر عهده دارد.

حجم کل محموله شامل نمونه‌های سنگ و خاک سیاره مریخ حدود ۵۰۰ گرم خواهد بود که شامل ۳۰ نمونه جدا از یکدیگر است که از دهانه Jezero در سیاره سرخ برداشت خواهد شد.

این دهانه قطری افزون بر ۴۰ کیلومتر دارد و مطالعه‌های دانشمندان نشان می‌دهند، به احتمال فراوان در سال‌های گذشته این دهانه حاوی آب مایع بوده که اکنون کاملاً خشک شده است.

محققان حتی امیدوار هستند با انجام مطالعه روی نمونه‌های سنگ و خاک سیاره مریخ به نشانه‌هایی از حیات بر سطح این سیاره دست یابند.

همچنین برای ساخت پایگاه زیستی برای زندگی فضانوردان و ارسال انسان‌ها به سوی سیاره سرخ و کاشت محصولات گیاهی در سیاره به بررسی دقیق پوشش خاک و سنگ مریخ نیاز است.
 

ساخت دستگاه جمع آوری نمونه و پرتاب آنها به مدارسیاره سرخ هنوز در مرحله تئوری قرار دارد و دانشمندان امیدوار هستند در سال‌های آینده این ایده پیاده سازی شود.


مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ با هدف بررسی و یافت نشانه‌هایی از حیات گذشته در سیاره مریخ، کشف منابع آب و گمانه زنی برای کشف بهترین منطقه برای فرود موشک فضایی حامل فضانوردان و ساخت پایگاه زیستی به مریخ ارسال خواهد شد.


کارشناسان اعلام کرده‌اند ماموریت MSR از نظر علمی و اقتصادی بسیار ارزشمند است و می‌تواند یافته‌های منحصربه فردی دراختیار دانشمندان برای حفاری معدن‌های سیاره مریخ در سال‌های آینده قرار دهد.


تاکنون بار‌ها از سطح کره ماه سفینه‌های ماه نشین ماموریت‌های آپولو به زمین بازگشته اند، اما ماموریت جمع آوری نمونه‌های سنگ و خاک سیاره مریخ، اولین ماموریت پرتاب سفینه فضایی از سیاره‌ای به جز زمین در سال‌های اخیر خواهد بود.


منبع: mashable

انتهای پیام/

دانشمندان این بار به دنبال کشف راز و رمز سنگ‌های مریخی

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.