باید دید آیا امسال با فرا رسیدن ماه مهر و آغاز فصل تحصیل دانش آموزان ایرانی، بازهم مسئولان اقتصادی کشور به نوشت افزار ایرانی بی مهری خواهند کرد؟
تولید کنندگان این محصولات مهم سال گذشته شاهد واردات بیش از یک هزار و ۳۳۰ تن لوازم التحریر به کشور بودند. وارداتی که علاوه بر هدف قرار دادن فرهنگ غنی یک جامعه، جیب تولید کننده بومی را نیز هدف تخریب قرار میداد؛ این در حالیست که تولیدکنندگان ایرانی معتقدند در صورت تامین به موقع زنجیره مواد اولیه از پتروشیمی گرفته تا سایر تجهیزات، بازار کشور نیازمند واردات انواع کیف، جامدادی، مداد رنگی، لوازم اندازه گیری (خط کش) و... نخواهد بود.
هم اکنون بازار به واسطه وجود مواد اولیه و میزان تولید قابل قبول، با مشکلی در تامین نیاز مشتریان مواجه نیست، اما اگر روند تامین مواد اولیه به این روال باقی بماند شاید تولید کنندگان انگیزه خود را برای جلب رضایت دانش آموزان ایرانی از دست بدهند.
به طور مثال تنها یکی از کارخانههای تولیدی کشور توان تامین نیاز ۶۰ درصدی بازار نوارچسب کشور را دارد، اما به دلیل عدم دسترسی به مواد اولیه پتروشیمیها، این کارخانه با ظرفیت تمام فعالیت نمیکند و این در حالی است که پتروشیمیها توانایی تولید مواد اولیه را دارند.
شفیع مرتضوی، تولید کننده لوازم التحریر در گفت و گو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، به ضعف در بازاریابی محصولات لوازم و التحریر اشاره کرده و گفت: سال هاست که تولید کنندگان برای افزایش استقبال مخاطبان که گروه سنی حساسی نیز هستند طراحان زبده ای را برای شکیل تر شدن جلد دفترهای مشق و همچنین جامدادی ها به کار می گیرند و در این بین از نحوه بازاریابی در بازارها غافل شده اند.
او گفت: در صورتی که کشورهای دیگر ابتدا بازار هدف را شناسایی و سپس با در نظر گرفتن ذائقه بازار هدف، طراحی محصولات مورد نظر را آغاز می کنند.
این تولید کننده نمونه لوازم التحریر با اشاره به اینکه کیفیت یکی از اصلی ترین موضوعات مد نظر خانواده های ایرانی است، بیان کرد: پدر و مادر ایرانی به هنگام خرید ابتدا به کیفیت و دوام لوازم مورد نیاز دانش آموزان توجه کرده و سپس به طرح و نقش آن دقت می کنند، بنابر این وزارت صمت باید با در نظر گرفتن کارشناسان زبده و متخصص در تهیه مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات تولید لوازم التحریر ورود کند چرا که در صورت واردات مواد اولیه نامرغوب کشور علاوه بر از دست دادن میزان قابل توجهی ارز، منابع ریالی خود را هم برای جبران این خسارت صرف کند.
مرتضوی واردات مواد اولیه مورد نیاز تولید نوشت افزار را ضروری دانست و گفت: متاسفانه در سال های اخیر لقمه را آماده به دهان گذاشته ایم و به جای واردات مواد اولیه مرغوب و مورد نیاز کارخانجات، به واردات لوازم التحریر بعضا نامرغوب برخی کشورها پرداخته ایم این در حالیست که می توانستیم با واردات مواد اولیه درجه یک کالای ایرانی را تولید و حتی به کشورهای همسایه نیز صادرات داشته باشیم.
موسی فرزانیان رئیس اتحادیه لوازمالتحریر و نوشتافزار در گفتوگو با خبرنگار صنعت،تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضع بازار نوشت افزار ایرانی اظهار کرد: با نزدیک شدن به فصل بازگشایی مدارس و شروع سال تحصیلی جدید خوشبختانه کمبودی در بازار لوازم التحریر و ملزومات دانش آموزان احساس نمی شود.
رئیس اتحادیه لوازمالتحریر و نوشتافزار با بیان اینکه قیمت نوشت افزار ایرانی نسبت به سال گذشته، رشد ۲ تا ۳ برابری داشته است، تصریح کرد: آمارها از بازارهای این روزهای لوازم التحریر نشان می دهد تورم و رشد قیمت اقلام مورد نیاز دانش آموزان تا حدودی به خرید خانواده ها از این بازار تاثیر گذاشته است.
بیشتر بخوانید: ۷۰ درصد از مایحتاج لوازم التحریر کشور تامین شد/خودکفایی در صنعت نوشت افزار با حمایت پتروشیمی ها
او با بیان اینکه واردات لوازم التحریر امسال محدود شده است، گفت: خوشبختانه با ممنوعیت واردات مداد سیاه به کشور، متولیان نوشت افزار ایرانی را برای تامین نیاز بازار، به سمت تولید کنندگان داخلی سوق داده است.
فرزانیان با اشاره به اینکه ۱۰ تا ۱۵ میلیون جلد دفتر مشق در شرکتهای تعاونی و فروشگاههای زنجیرهای کشور توزیع خواهد شد، افزود: روز گذشته، طی جلسهای که با وزارت صمت، صورت گرفت، مقرر شد تا سازمان حمایت از تولید کنندگان و مصرف کنندگان عهده دار تعیین قیمت و توزیع دفترها در سطح فروشگاه زنجیرهای و تعاونی کشور باشد.
رئیس اتحادیه لوازمالتحریر و نوشتافزار در ادامه از قیمت دفتر مشق در بازار خبر داد و افزود: دفتر مشق ۴۰ برگ ۲ هزار و ۷۰۰ تومان در بازار است و قیمت هر دفتر مشق به مراتب شکیل بودن آن، هزار تومان افزایش پیدا میکند.
فرزانیان کمبود کاغذ ملزوم برای تولید دفتر را یکی از معضلات این حوزه دانست و گفت: قطعا ضعف در تامین کاغذ دفترها، بر قیمت این کالا و روند عرضه و تقاضای آن بی تاثیر نیست.
محمد رضا مودودی سرپرست سازمان توسعه تجارت در گفتوگو با خبرنگار صنعت، تجارت و کشاورزی گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: خوشبختانه امسال شاهد رونق تولید در بخش نوشت افزار ایرانی بوده ایم اما در صورتی که نیاز این بازار تا آغاز سال تحصیلی به دست تولید کنندگان ایرانی تامین نشود، مجبور به واردات بیشتر ملزومات دانش آموزان هستیم.
او گفت: تولیدات کاغذ در داخل کشور نیاز بازار نوشت افزار را تامین نمیکند، بنابر این با نزدیک شدن به سال تحصیلی اهمیت تامین به موقع اقلام مصرفی دانش آموزان اولویت وزارت صمت و اتحادیه لوازم التحریر است.
مودودی گفت: تامین کاغذ و لوازم التحریر با برنامه مشخصی به دست ستاد تنظیم بازار به طور دائم رصد می شود. در صورتی که گزارش ها نشان دهنده خودکفایی صنعت نوشت افزار ایرانی را نوید بدهد واردات لوازم التحریر را به صفر خواهیم رساند.
سرپرست سازمان توسعه تجارت با تاکید بر اینکه ستاد تنظیم بازار نسبت به تامین لوازم التحریر در سراسر کشور بسیار حساس است،گفت: برنامه ریزی هایی برای تامین این نیاز صورت گرفته است که این سازمان در زمان شروع سال تحصیلی با کمبود لوازم التحریر و نوشت افزار مواجه نشود.
او تصریح کرد : اعضای ستاد تنظیم بازار در رصد بازار میزان تولیدات داخلی را در تامین لوازم التحریر لحاظ کرده و در صورت کمبود، اقلام مورد احتیاج را طبقه بندی کرده و به ضرورت نیاز نسبت به واردات آن اقدام می کنند.
اون همه نمایشبرا بچه ها خرج داره. کشیدن رو قیمت لوازم التحریر.