سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

زیر و بم ۱۸ دستاورد جدید نیرو‌های مسلح/ از پرنده شکارچی تورپران تا مولتی روتور بمب‌افکن هوشمند

از ابتدای امسال تا بیستم مرداد، یعنی در مدت زمان ۱۴۴ روز، نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های زمینی، هوایی و دریایی موفق به تولید نهایی ۱۸ محصول دفاعی شدند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، روز‌هایی در تاریخ انقلاب اسلامی وجود داشت که مسئولان کشور برای وارد کردن سیم خاردار و فشنگ، باید با کشور‌های مختلف رایزنی می‌کردند. روز‌هایی که گرچه سخت گذشت، اما آموخت «پای قدرتمند خودمان را با عصای دیگران عضو نکنیم».

هر چند قوای مجریه در سال‌های مختلف به این درس وفادار نماندند، اما نیرو‌های دفاعی کشورمان آن را راهبر خود قرار دادند و به پشتوانه همین مهم، امروز می‌توانیم تمام نیاز‌های دفاعی کشور را از صفر تا صد، تولید کنیم.

بیش از ۴۰ سال از پیروزی انقلاب اسلامی و بیش از ۳۰ سال از پایان جنگ تحمیلی ارتش بعث علیه کشورمان می‌گذرد و امروز نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران با اتکا به درس‌های آموزنده دوران دفاع مقدس، به اذعان دوست و دشمن توانسته‌اند به قدرت برتر منطقه از حیث دفاعی و امنیتی تبدیل شوند.

در کنار نیروی انسانی ماهر و معتقد که به فضل الهی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران از آن بهره‌مند هستند، تجهیزات دفاعی مدرن و پیشرفته بومی که امروز در اختیار ارکان مختلف دفاعی کشور قرار دارد، توان نظامی کشور را چند برابر کرده است.

متخصصان صنایع دفاعی با تلاش و مجاهدت خود در مراکز تحقیقات و جهاد خودکفایی نیرو‌های مسلح و با تعامل و هم‌افزایی گسترده با بخش‌های دانش‌بنیان و غیرنظامی کشور، توانسته‌اند آوازه صنایع دفاعی ایران را عالم‌گیر کنند.

مراسم‌های رونمایی از تجهیزات نظامی در طول سال که به صورت مستمر و با سرعت رو به افزایش برگزار می‌شود، اصلی‌ترین دلیل بر پویا بودن بخش صنایع دفاعی کشور است. صنعتی که هم به فکر تولید از صفر تا صد یک محصول جدید است و هم با راه‌اندازی و گسترش نهضت قطعه‌سازی، اورهال تجهیزات قدیمی را در دستور کار دارد.

از ابتدای امسال تا بیستم مرداد، یعنی در مدت زمان ۱۴۴ روز، نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های زمینی، هوایی و دریایی موفق به تولید نهایی ۱۸ محصول دفاعی شدند. به عبارت دیگر، متخصصان صنعت دفاعی کشور به صورت میانگین در هر ۸ روز، یک محصول جدید از قطعات تجهیزات رزم زمینی گرفته تا سامانه‌های پدافندی را تولید کرده‌اند که در ادامه آن‌ها بررسی می‌کنیم.

۳۱ فروردین
در این روز از ۶ دستاورد جدید نیروی زمینی ارتش با حضور امیر سرتیپ «نوذر نعمتی» جانشین فرمانده این نیرو، در سازمان تحقیقات و جهاد خودکفایی نزاجا رونمایی شد.

پرنده شکارچی تورپران
این پرنده به منظور شکار ریز پهپاد‌های مهاجم طراحی و ساخته شده است. این پنره مجهز به دو لانچر پرتاب تور با برد پرتاب ۲۰ متر است. مساحت تور‌های پرتاب شده ۱۲ متر مربع است که قابلیت حمل ریز پهپاد تا وزن ۲ کیلوگرم را خواهد داشت.

پاد هوشمند زمینی
این پاد قابلیت کشف انسان را در ۱۵ متری و خودرو را در ۵۰ متری دارد و مجهز به سامانه شناسایی دوست از دشمن است. این پاد با یک بار شارژ به مدت سه ماه «مداومت کار» خواهد داشت.

طیف‌سنج اتمی پلاسما
این طیف‌سنج قابلیت آشکارسازی کلیه عناصر سبک و سنگین با حالت جامد، مایع و گاز را دارد و قابل نصب بر روی پهپاد، کوادکوپتر، خودرو و ادوات نظامی جهت نمونه‌برداری است.

سامانه هشدار دهنده لیزری محمول توسط نفر
یک سامانه خود حفاظتی آشکار ساز سامانه‌های هدایت شونده لیزری است که تا ۱۵ کیلومتر برد دارد. این سامانه که مجهز به سه حس‌گر گیرنده است در زمانی کمتر از یک دقیقه بر پا می‌شود و به صورت هشدار صوتی و روشن شدن چراغ اخطار می‌دهد.

مولتی روتور بمب‌افکن هوشمند
این دستاورد به عنوان یک سکوی متحرک هوایی به منظور نصب تجهیزات هوا پایه است که مجهز به لانچر‌های هشت تایی بوده و تا ۳۰ دقیقه «مداومت پروازی» خواهد داشت. برد این پرنده ۵ کیلومتر بوده و امکان پرواز در باد حداکثر ۳۰ کیلومتر بر ساعت را دارد و محموله‌ای به وزن ۸ کیلوگرم را می‌تواند حمل کند.

سامانه هشدار دهنده لیزری محمول بر خودرو
این سامانه مانند سامانه هشداردهنده لیزری محمول توسط نفر بوده که قابلیت نصب بر روی انواع خودرو‌های نظامی را دارد.

۱۶ اردیبهشت
در این روز با حضور امیر دریادار «حبیب‌الله سیاری» معاون هماهنگ‌کننده ارتش و امیر سرتیپ «کیومرث حیدری» فرمانده نیروی زمینی ارتش ۶ دستاورد جدید نزاجا رونمایی شد.

سامانه دوربین فوق‌بلند
این سامانه جهت رصد فاصله‌های بسیار دور به ویژه در نقاط مرزی طراحی شده است. یکی از توانایی‌های این سامانه آن است که می‌تواند یک انسان را از فاصله ۱۵ کیلومتری و یک خودرو را از فاصله ۲۰ کیلومتری ۱۵۰ برابر بزرگنمایی و آشکارسازی کند. این بزرگنمایی و کیفیت تصویری می‌تواند کشف دشمن در عمق دوردست را به نیرو‌های نظامی اطلاع دهد. کیفیت تصویری سامانه دوربین فوق بلند ۴ K است.

پهپاد فراز ۲۲۰
این پهپاد که بومی شده مدل امریکایی آن به نام ایروساند است از دیگر رونمایی‌های جدید نیروی زمینی ارتش بود. این محصول به سفارش نیروی زمینی ارتش و توسط یکی از شرکت‌های دانش بنیان کشورمان تولیده شده است. پهپاد ۲۲۰ قابلیت گشت زنی تا شعاع عملیاتی ۱۰۰ کیلومتر و حمل ۲۰ کیلو محموله شناسایی دید شبانه و روزانه دارد. این پهپاد تداوم پروازی بیش از ۸ ساعت و امکان برخاست از روی خودرو را دارد.

اپتیک توپ ۲۳ میلی‌متری
این اپتیک شامل یک دوربین دیجیتال با بزرگنمایی ۳۰ برابر است که توان درگیری توپ را به دو برابر افزایش می‌دهد. قبلا برد رهگیری و توان تیراندازی توپ ۲۳ میلی متری دو کیلومتر بوده است که با نصب این سامانه به ۴ کیلومتر افزایش پیدا کرده است.

نیروگاه خورشیدی سیار
این نیروگاه با توان خروجی ۵ کیلووات رونمایی شد. این نیروگاه قابلیت کنترل از راه دور در مناطق عملیاتی و گزارش لحظه به لحظه عمل شارژ و نیز نحوه شارژ سلول توسط نور خورشید را اطلاع می‌دهد. این نیروگاه برق یک گردان را تامین می‌کند و انرژی لازم برای راه اندازی سامانه‌های الکترونیکی، مخابراتی و تامین روشنایی منطقه‌ای که نیرو‌های نظامی حضور دارند هم تامین می‌شود.

سامانه هدایت لیزری
این سامانه قابلیت هدایت موشک‌های لیزری تا برد ۵ هزار و ۵۰۰ متر را داراست، به موشک‌های لیزری متصل می‌شود و قابلیت شلیک انواع موشک‌های لیزری کدگذاری شده آن هم با تحرک پذیری بالا را دارد. این سامانه همچنین قابلیت نصب بر روی خودرو‌های شنی دار (تانک)، پهپاد و بالگرد را نیز داراست.

استوانه آب‌بندی تانک چیفتن
حساسیت این قطعه به دلیل عملکرد آن در مجموعه تانک بوده و باعث امنیت جانی پرسنل می‌شود. این قطعه در داخل تانک قرار می‌گیرد و باعث آب‌بندی دقیق پشت لوله می‌شود و مانع خروج گاز و یا آتش حاصل از شلیک به داخل برجک می‌شود. در عرصه نبرد با سوختن این استوانه تانک دیگر قادر به شلیک نیست، اما اکنون متخصصان ارتش توانستند با ساخت این محصول تعداد شلیک را در هر بار تعویض استوانه افزایش دهند. این محصول به دلیل تحریم، صنایع دفاعی را با مشکل مواجه کرده بود که اکنون متخصصان نیروی زمینی ارتش قادر به ساخت آن شدند.

۱۹ خرداد
در این روز با حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح و امیر سرتیپ «علیرضا صباحی فرد» فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی از یک سامانه جدید پدافند هوایی رونمایی شد.

سامانه پدافند هوایی ۱۵ خرداد
این سامانه قادر است اهدافی نظیر جنگنده و پهپاد‌های مهاجم را در برد ۱۵۰ کیلومتر شناسایی و تا برد ۱۲۰ کیلومتر ردگیری کند. این سامانه همچنین می‌تواند اهداف پنهان‌کار در برد ۸۵ کیلومتر شناسایی کند و با آن‌ها در برد ۴۵ کیلومتری درگیر شود و منهدم کند. سامانه پدافند هوایی «۱۵ خرداد» قادر است تعداد ۶ هدف را بطور همزمان شناسایی و ردگیری کند و علیه ۶ هدف عملیات شلیک و انهدام را انجام دهد. از دیگر ویژگی‌های بارز این سامانه سلاح، قابلیت تحرک پذیری آن است به‌گونه‌ای که زمان حاضر به جنگ و عملیاتی شدن آن کمتر از ۵ دقیقه است. این سیستم مجهز به رادار آرایه فازی با امکان درگیری همزمان با چند هدف و سکو‌های پرتاب مستقل می‌باشد که در آن از موشک صیاد ۳ استفاده شده است.

درگیری موثر با اهداف هوایی با قابلیت‌های آفندی بالا مانند هواپیما‌های شناسایی، بمب افکن‌ها و جنگنده‌های تاکتیکی از دیگر قابلیت‌های این سامانه است. همچنین سامانه ۱۵ خرداد درصورت وجود اهداف کروز در ناحیه کشندگی سامانه سلاح، قابلیت انهدام اهداف مذکور را دارد. قابلیت کارایی بالا در سطوح کنترل و هدایت عملیات، قدرت تحرک‌پذیری بالا و زمان عکس العمل کوتاه از ویژگی‌های دیگر سامانه «۱۵ خرداد» است.

این سامانه در برد عملیاتی بالا و ناحیه کشندگی گسترده (با اهدافی که در محدوده ارتفاع ۱۵۰ کیلومتر تا ۲۷ کیلومتر و در برد ۷ کیلومتر تا ۷۵ کیلومتر قرار دارند) می‌تواند درگیر شود. بومی سازی این سامانه از طریق طراحی و توسعه در داخل کشور مورد توجه ویژه قرار گرفت تا بتوان پوشش دفاعی مناسبی را در مقابل تهدید‌های مختلف هوایی با قابلیت عملیاتی بالا جهت مقابله با سلاح‌های استراتژیک دشمن از جمله هواپیما‌های جنگنده، بمب افکن‌های رادار گریز، موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز و انواع پهپاد‌ها ایجاد کرد.

۱۶ تیر
در این روز با حضور سردار سرلشکر «حسین سلامی» فرمانده کل سپاه، سردار سرتیپ «عباس نیلفروشان» معاون عملیات سپاه و جمعی از فرماندهان و مسئولان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه، یک سامانه ارتباطات تاکتیکی رونمایی شد.

سامانه ارتباطات تاکتیکی سپهر ۱۱۰
این سامانه ارتباطی به همت مهندسان جوان معاونت فناوری اطلاعات و ارتباطات سپاه طراحی و ساخته شده و هدف از تولید و بکارگیری آن تداوم بهینه سازی و به روزرسانی تجهیزات ارتباطی فاوا به منظور متحرک سازی سامانه‌های فرماندهی و کنترل یگان‌های مردم پایه و زمینی با قابلیت بهره برداری در کلیه وسایل متحرک زمینی، هوایی و دریایی به ویژه عملیات‌های هجومی در شرایط تعاقب دشمن متجاوز است. سامانه ارتباطات تاکتیکی «سپهر ۱۱۰» کلیه نیاز‌های ارتباطی فرماندهان سطوح مختلف راهبردی، عملیاتی، تاکتیکی و رزمی را در شرایط پدافندی و آفندی، امنیتی و دفاعی و بحران‌های ناخواسته مانند حوادث غیرمترقبه مرتفع می‌سازد.

این سامانه دارای لایه‌های ارتباطی متعدد برای شرایط دفاعی، امنیتی اعم از ارتباطات دیجیتال راه دور HF و شهری، محلی و منطقه‌ای شامل سامانه‌های ارتباطی v/uhf، دیجیتال، امن، مولتی باند، مولتی چنل، Ds، FH، ادهاک، سلولار، مقاوم و با قابلیت‌های رومینگ شبکه‌ای و ریموت پذیر با پهنای باند مورد نیاز برای انتقال صوت، دیتا و تصویر است. ارتباطات چند لایه باسیم و بی‌سیم امن و مقاوم قرارگاه، لشکر و تیپ‌ها به منظور ایجاد امکان فرماندهی و کنترل ثابت و متحرک در کلیه عملیات‌ها به ویژه عملیات‌های هجومی در کلیه مناطق جغرافیایی و عملیاتی در این سامانه تامین گردیده و دارای قابلیت مقابله با جنگ الکترونیک (سایبر الکترونیک) دشمن و مقاوم در برابر هر نوع اقدام، شامل: شنود، هک، نفوذ، فریب، اختلال و اقدامات EMP است.

سرعت بالا، انعطاف پذیری، بکارگیری سامانه‌ها بدون خودرو بر روی شناور‌ها و یا قابلیت انتقال به نقاط مرتفع و کلیه مناطق مورد نظر و بهره‌برداری از آن‌ها در هر نوع شرایط آب و هوایی، محیط جغرافیایی و عملیاتی از دیگر ویژگی‌های «سپهر ۱۱۰» بوده و امکانات زیستی و اپراتوری لازم در شرایط ثابت و سیار و با امکان استفاده از منابع تغذیه متنوع و خود کافی درآن ایجاد شده است. سامانه ارتباطات تاکتیکی «سپهر ۱۱۰» چند منظوره با قابلیت‌های متنوع برای سطوح فرماندهی قرارگاه ها، لشکر‌ها و تیپ‌ها با قابلیت استفاده در عملیات‌های هجومی در استفاده از موفقیت و تعاقب دشمن متجاوز در نظر گرفته شده است.

۱۵ مرداد
در این روز با حضور امیر سرتیپ «امیر حاتمی» وزیر دفاع و پشتیبانی نیرو‌های مسلح، بمب‌های هوشمند هدایت شونده و پیشرفته و نقطه زن «یاسین»، «بالابان» و سری «قائم» رونمایی شدند.

بالابان
این بمب دارای بال‌های تاشو جهت افزایش برد و همچنین سیستم هدایت مبتنی بر INS&GPS جهت افزایش دقت است. بمب بالابان مجهر به مکانیزم بال‌های تاشونده جهت نصب در زیر هواپیمای حامل کرار در نظر گرفته شده است. مشخصات هدف قبل از پرواز، طرح ریزی و به مجموعه هدایت و کنترل منتقل می‌شود. پس از رهایش بال‌های تاشو باز شده و با کمک سیستم هدایت، به سمت هدف حرکت می‌کند.

یاسین
بمب هدایت شونده برد بلند یاسین به عنوان یک بمب هوشمند قادر است از فاصله بیش از ۵۰ کیلومتری رها شده و به سمت هدف هدایت و آن را مورد اصابت قرار دهد. استفاده در تمام شرایط آب و هوایی در روز و شب، قابلیت نصب روی هواپیما‌های سرنشین دار و بدون سرنشین و همچنین افزایش امنیت و ایمنی سامانه و قابلیت انجام عملیات در برد کوتاه و بلند، از دیگر ویژگی‌های بمب یاسین است. نحوه عملکرد بمب هوشمند یاسین نیز اینگونه است که در ابتدا مختصات نقطه هدف بر روی کامپیوتر پرواز بمب توسط کاربر لود می‌شود. با توجه به برد مورد نظر و با توجه به جدول تیر بمب، نقطه رهایش، سرعت و ارتفاع رهایش در اختیار خلبان قرار می‌گیرد. پس از رهایش بمب از هواپیمای حامل، بال‌های تاشو باز شده و بمب به سمت نقطه هدف پرواز می‌کند. بمب در طول مسیر با استفاده از سطوح کنترلی تعبیه شده روی بال‌ها و بالک‌های افقی، مسیر خود را اصلاح نموده تا به نقطه هدف اصابت کند.

قائم
بمب‌های پیشرفته نسل قائم مجهز به انواع سیکر‌های مرئی، حرارتی و سیلندری بوده با دقت نقطه‌‏زنی بهتر از نیم متر قابل نصب بر روی انواع پرنده‏های بدون سرنشین، بالگرد و جنگنده‌ها می‏باشد که به منظور تخریب استحکامات، انهدام تجمع و انهدام اهداف متحرک از آن بهره برداری می‌شود. محدوده عملکرد وسیع از ارتفاع ۴ هزار تا ۱۰ هزار پا و قابلیت نصب سرجنگی مختلف نفوذی و ترکشی از دیگر ویژگی‌های بمب قائم است. این بمب‌ها با وزن‌ها و برد متفاوت و قدرت تخریب متنوع، قابلیت نصب بر روی انواع پهپاد از جمله شاهد ۱۲۹، حماسه و مهاجر ۶ را داراست.

۱۹ مرداد
در این روز با حضور امیر سرتیپ علیرضا صباحی‌فرد فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، از یک سامانه راداری رونمایی شد.

فلق
بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ نفرساعت کار بدون کمک به نیرو‌های خارجی انجام شد تا سامانه رادار گاما اورهال شود و نام «فلق» را به خود بگیرد. رادار فلق با برد ۴۰۰ کیلومتری، می‌تواند با انواع و اقسام موشک‌های کروز و بالستیک و هواپیما‌های پنهان کار و بدون سرنشین را کشف و شناسایی کند

منبع: میزان

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
محمدرضا
۱۷:۲۱ ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
خداقوت من یک ایرانی هستم وافتخار میکنم که اینقدر در تجهیزات نظامی پیشرفت کردیم خواهس میکنم تجهیزات پیشرفته بیشتری بسازید مثل جنگنده نسل پنجم خیلی برای کشور مهم است دوستتون دارم