سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

گزارش باشگاه خبرنگاران جوان به مناسبت روز ملی اهدای خون؛

از بمبئی تا چلانو، نادرترین گروه‌های خونی جهان/ این ۱۰۰ ایرانی نادرترین گروه‌های خونی را دارند

بیش از ۱۰۰ ایرانی نادرترین گروه خونی را دارند و نمی‌توانند از خون افراد عادی استفاده کنند چرا که جان آنها به خطر می‌افتد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، فکرش را بکنید، در ۳۹ سالگی برای نخستین بار، با هدف  اهدای خون به یکی از مراکز انتقال خون مراجعه می‌کنید، پس از ۲۰ روز از مرکز انتقال خون با شما تماس می‌گیرند و می‌گویند باید برای توضیح مسئله‌ای به مرکز انتقال خون مراجعه کنید، نگرانی همه وجودتان را فرا می‌گیرد، با خودتان می‌گویید خدایا به چه بیماری مبتلا هستم، چه اتفاقی افتاده است؟!

بعد از گذشت چند روز از تماس بالاخره به مرکز انتقال خون مراجعه می‌کنید و انتظار دارید اسم یکی از بیماری‌ها را به شما بگویند و دنیا روی سرتان خراب شود، اما در کمال ناباروری به شما می‌گویند یکی از گروه‌های کمیاب دنیا را دارید، هیچ ذهنیتی از موضوع ندارید و اصلا نمی‌دانستید گروه خونی نادر در دنیا وجود دارد، این‌ها حال روز آقا بهروز است که گروه خونی بمبئی دارد.

بهروز لطفی نیا حالا ۵۱ سال از عمرش می‌گذرد و هر چند وقت یکبار برای اهدای خون به مرکز انتقال خون مراجعه می‌کند تا خون او را منجمد و ذخیره کنند تا در صورت نیاز از خون خودش استفاده کند، او می‌تواند به همه خون اهدا کند، اما نمی‌تواند به جز خون خودش از گروه خونی دیگری خون دریافت کند.
 
گروه خونی بمبئی، چلانو، دی دش دش، کل نال، KPB منفی، RH NULL و  KPB منفی، گروه‌های خونی نادری هستند که در ایران شناسایی شده اند.
 
فردی که گروه خونی نادر دارد ممکن است در یک تصادف دچار خونریزی شود و به تزریق خون نیاز پیدا کند و در صورتی که گروه خونی او شناسایی نشده باشد، با تزریق گروه خونی معمولی جانش به خطر می‌افتد.
 

شناسایی ۲۳ گروه خونی نادر در ایران

علی‌اکبر پور فتح‌الله مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با بیان اینکه ۲۳ گروه خونی نادر را در سازمان انتقال خون ایران ثبت کرده‌ایم، گفت: افراد دارای گروه‌های خونی نادر به کسانی اطلاق می‌شود که مشابه خون آنها در هر ۵ تا ۱۰ هزار نفر جمعیت جامعه موجود باشد.

پورفتح‌الله تأکید کرد: افراد دارای گروه خونی نادر در دریافت خون دچار مشکل می‌شوند و اگر خون نامتناسب به آن‌ها تزریق شود در خون آنتی بادی تولید می‌شود و سلامت او به خطر می‌افتد.

برخی گروه‌های خونی نادر حتی ذخیره خونی مشابه ندارد

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران اظهار کرد: ممکن است در یک گروه خونی نادر فقط ۳ تا ۴ نفر در کل کشور وجود داشته باشند و در برخی گروه‌های خونی نادر حتی ذخیره خونی مشابه وجود ندارد و از خود فرد دعوت می‌کنیم تا برای منجمد کردن خون به سازمان انتقال خون مراجعه کند.

وی با بیان اینکه هر گروه خونی نادر خود یک بحران است، گفت: خوشبختانه تاکنون با مدیریت صورت گرفته مشکلی در افراد با گروه خونی نادر نداشته‌ایم.

بیش از ۱۰۰ نفر در ایران گروه‌ خونی نادر دارند

پورفتح‌الله ادامه داد: بانک اطلاعاتی گروه‌های خونی نادر در سازمان انتقال خون ایران بیش از ۱۰۰ نفر است و در حال تلاش هستیم تا با شناسایی بیشتر افراد این بانک اطلاعاتی را گسترش دهیم.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران اظهار کرد: در شبکه جهانی ذخیره خون‌های نادر ۴ هزار واحد خون نادر به صورت منجمد وجود دارد و ایران در خرداد ماه سال ۸۹ به طور رسمی عضو کارگروه بین‌المللی گروه‌های خونی نادر شد و در جمع ۱۸ کشور دنیا که عضو این کارگروه هستند قرار گرفت.

۱۸ کشور عضو کارگروه ذخیره خون‌های نادر در دنیا

وی با اشاره به ۱۸ کشوری که عضو کارگروه ذخیره خون‌های نادر در دنیا هستند، اظهار کرد: آفریقای جنوبی، برزیل، نیوزلند، هلند، سوئیس، ایران، اسپانیا، آمریکا، انگلیس، ژاپن، چین، آلمان، فنلاند، فرانسه، تایوان و عمان ۱۸ کشور عضو کارگروه بین‌المللی گروه‌های نادر خونی هستند.

پور فتح‌الله با بیان اینکه اهدای خون داوطلبانه نیازمند مشارکت جمعی است، گفت: از همه رسانه‌ها دعوت می‌کنیم تا اهدای خون داوطلبانه را ترویج دهند.

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: امروز روش‌های اهدای خون دچار تغییر و تحول شده است؛ شبکه خون رسانی را در کشور ایجاد کرده‌ایم و بر اساس این شبکه جابجایی خون با رعایت شیوع بیماری‌ها صورت می‌گیرند.

۷ برابر مصرف کشور ذخیره خونی داریم

وی ادامه داد: در هر استان در هر لحظه برابر میزان مصرف آن استان خون و فرآورده‌های خونی در دسترس است تا با مشکل مواجه نشویم و در حال حاضر ۷ برابر مصرف کشور ذخیره خونی داریم و این میزان ذخیره خونی در تابستان بی نظیر است، زیرا در بسیاری موارد در تابستان به دلیل گرما ذخیره خونی کشور کاهش پیدا می‌کند.

پورفتح‌الله تأکید کرد: کمبودی از نظر خون و فرآورده‌های خونی در کشور نداریم، اما باید به اهدای مستمر پلاکت و پلاسما توجه داشت چراکه مدت نگهداری این فرآورده‌های خونی ۳ تا ۵ روز است و از اهداکنندگان درخواست می‌کنیم که به طور مستمر برای اهدای پلاکت به مراکز انتقال خون مراجعه کنند.

تولید داروهای مشتق از پلاسما از پلاسمای ایرانی تا سال ۱۴۰۰ 

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران ادامه داد: امکان اهدای پلاسما را در ۱۵ استان فراهم کرده‌ایم و بر این اساس تا سال ۱۴۰۰، ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما از اهدای مستقیم و ۲۰۰ هزار لیتر پلاسمای بازیافتی خواهیم داشت.

وی ادامه داد: در تلاش هستیم تا سال ۱۴۰۰ دارو‌های مشتق از پلاسما به طور کامل از پلاسمای ایرانی تولید شود و با روش قراردادی که داریم پلاسمای ایرانی را به کشور‌های اروپایی ارسال می‌کنیم و بر اساس ۵ فاکتور مشخص در قرارداد، دارو به ایران بازمی‌گردند.

صرف جویی ۱۷ میلیون دلاری با پلاسمای ایرانی

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران بیان کرد: ۲۰۰ هزار لیتر پلاسما ۱۷ میلیون صرفه‌جویی ارزی داشته است و دسترسی بیماران به فرآورده‌های خونی افزایش پیدا کرده است.

پورفتح‌الله یادآوری کرد: سالیانه ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار اهدای خون داریم و از سال گذشته اهدای پلاکت به روش فرزیس را شروع کرده‌ایم و پیش بینی می‌کنیم که تا پایان سال به ۴۰ هزار واحد پلاکت فرزیس  برسیم و هر واحد پلاکت فرزیس، معادل ۶ واحد پلاکت رندوم است.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
مصطفی حیدری
۱۱:۳۹ ۰۸ شهريور ۱۳۹۸
منم گروه خونیم Oh منفی هستش(بمبئی)
تازه یه هفته ای هستش که متوجه این موضوع شدم.
ناشناس
۲۳:۲۴ ۰۹ مرداد ۱۳۹۸
چه جالب!
ناشناس
۱۲:۲۵ ۰۹ مرداد ۱۳۹۸
ایولا