وی در ادامه افزود:کورک گونه عمیقی از فولیکولیت (التهاب فولیکول) باکتریایی است که البته فولیکولیت سطحی گاهی همزمان با کورک به وجود می آید. باکتری استافیلوکوک اورئوس در زخمها و ضایعههای پوستی رشد میکند و تکثیر میشود. در صورتی که این ناراحتی پوستی چند سر داشته باشد، از آن با اصطلاح کربونکل یاد میشود. بیمار گاهی با سلولیتیس (عفونت بافت)، یعنی عفونت بافتهای اطراف، نیز مواجه میشود که معمولاً با تب و بیماری همراه است.
متخصص پوست و مو درباره عوامل تاثیرگذار کورک گفت: برخی بیماران با کورکهای متعدد یا عود کننده مواجه میشوند که معمولاً به عفونت استاف (ناشی از باکتری استافیلوکوک) مربوط میشود. باکتریها به طریقی به بدن راه پیدا میکنند، روی پوست به زندگی خود ادامه میدهند و تکثیر میشوند. منشأ بیماری ممکن است یکی از اعضا خانواده، حیوان خانگی یا کاملاً ناشناخته و غیرمترقبه باشد.
وی در ادامه افزود: اکثر افراد مبتلا به کورک مشکل دیگری ندارند و از بهداشت فردی مناسبی برخوردار هستند؛ البته باکتری استافیلوکوک اورئوس روی سطح پوستشان وجود دارد. دلیل این که چرا بعضی حامل این باکتری هستند، مشخص نیست. برآورد میشود که ۱۰ تا ۲۰ درصد از کل جمعیت جهان حامل باکتری استافیلوکوک اورئوس باشند. باکتری استافیلوکوک اورئوس عمدتاً در سوراخ بینی، زیر بغل، بین پاها و در شیار بین باسن وجود دارد و گاهی توسط ناخن از سوراخ بینی به دیگر بخشهای بدن منتقل میشود.
عین اللهی درباره نشانه ها و علائم کورک بیان کرد: خراشها یا شکافهای بسیار کوچک یا گاهی ساییده شدن پوست، باعث راه یافتن این باکتری به داخل دیواره فولیکول مو، یعنی موجب ضعیفترین نقطه از نظر دفاع پوستی، میشود. پس از آن باکتری ها باعث به وجود آمدن کورک میشود که دوره معمول آن حدود ۱۰ روز است. البته بیشتر افراد که دچار کورک می شوند مشکل جسمی دیگری ندارند، اما کورک گاهی در نقص ایمنی بدن، کم خونی، دیابت، استعمال دخانیات یا کمبود آهن ریشه دارد.
بیشتر بخوانید: ۵ ضایعه پوستی که هرگز نباید آنها را دستکاری کنید
وی درباره انواع کورک گفت:کورک معمولاً روی بخشهایی از بدن دیده میشود که دارای مو یا غدد تعریق است و در معرض سایش قرار دارد؛ با این اوصاف کورکها بیشتر روی صورت، گردن، باسن یا زیر بغل ایجاد میشود. کورک انواع مختلفی دارد. عبارتند از: فرونکل یا کربونکل، باکتری استافیلوکوک اورئوس مسئول ایجاد این آبسهها (ورمهای چرکی) است. فرونکل به یک تک کورک گفته میشود. کربونکل (کفگیرک) به مجموعه عمیقی از کورکها اطلاق میشود که غالباً روی پشت گردن، شانه یا ران ایجاد میشود.
متخصص پوست و مو در ادامه افزود: کیست پیلونیدال، فولیکول عفونی مو در اطراف باسن را که نتیجه نشستنهای طولانی مدت است، کیست پیلونیدال گویند. این نوع کیست تقریباً همواره نیاز به درمان پزشکی دارد. هیدرادنیت چرکی، این آبسههای چندگانه که به دلیل مسدود شدن غدد تعریق ایجاد میشوند، روی کشاله ران یا زیر بغل به چشم میخورند و درمانهای پيچيده تری دارند.
وی درباره تشخیص کورک گفت: متخصص پوست شما معمولاً کورک و کربونکل را به سادگی با توجه به ظاهر آنها تشخیص میدهند اما در صورت عود کردن عفونت یا مقاوم بودن آن در برابر درمان استاندارد، نمونهای از ترشحهای عفونی را به آزمایشگاه میفرستند. از آنجایی که بسیاری از انواع باکتریهای مولد کورک نسبت به گونههای مشخصی از آنتی بیوتیکها مقاوم شدهاند، به کمک این آزمایش میتوان بهترین نوع آنتی بیوتیک را متناسب با شرایط موجود تعیین کرد.
متخصص پوست درباره پیشگیری از کورک یا کربونکل بیان کرد: خودداری از تماس نزدیک با افراد مبتلا به عفونت استاف، کورک یا کربونکل، شستن مکرر دست با ژلها و صابونهای آنتی باکتریال یا شویندههای الکلی، پوشاندن زخمها،حمام رفتن مرتب و استفاده از صابون و وسایل شخصی است.
عین اللهی درباره درمان این نوع بیماری گفت: کورک، چنانچه دستکاری نشود، به مرور تخلیه میشود و از بین میرود. متخصص پوست در موارد خاص پوست را برش میدهد تا چرک و عفونت داخل آن تخلیه شود. کورک یا کربونکل پس از تخلیه شدن التیام خواهد یافت. آنتی بیوتیک نیز در صورت لزوم برای درمان عفونت جدی تجویز خواهد شد.
وی درباره اقدامات مفید در صورت مواجهه با کورک بیان کرد: استفاده از کمپرس مرطوب و گرم چند بار در روز، مراجعه به متخصص در صورت داشتن تب یا دیگر علائم جدی کورک، بیماران مبتلا به دیابت یا عارضههای آسیب زننده به ،سیستم ایمنی حتماً برای درمان کورک به متخصص مراجعه کنند.
عین اللهی در پایان تصریح کرد: روشهای زیر برای درمان کورک و کربونکل (کفگیرک) بزرگتر انجام میشود. شکاف دادن و تخلیه عفونتهای عمیقی که کاملاً تخلیه نمیشود را با گاز استریل پوشانده تا عفونت را جذب کند. استفاده از آنتی بیوتیک برای درمان درماتولوژی متداول جوش مصرف داروهای موضعی مانند رتینوئید، پراکسید بنزویل و اسید سالیسیلیک را شامل میشود. برای موارد جدیتر داروهایی مانند آنتی بیوتیک، قرص ضد بارداری (برای بانوان) و ایزوترتینوین تجویز میشود که بر تمام بدن اثر میگذارد. همچنین لایه برداری شیمیایی و لیزر نیز میتواند مفید باشد.
انتهای پیام/