سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا طبق قانون برگزاری علنی دادگاه نجفی اقدام درستی بود؟

یک حقوقدان و وکیل دادگستری در خصوص برگزاری علنی دادگاه شهردار اسبق تهران اظهارنظر کرد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، جلسه دادگاه محمدعلی نجفی شهردار اسبق تهران اخیرا به صورت علنی برگزار شد که در رابطه با علنی بودن این پرونده با رسول کوهپایه‌زاده، حقوقدان و وکیل دادگستری گفتگو کردیم و او گفت: طبق این ماده محاکمات دادگاه کیفری یک ضبط صوتی و در صورت تشخیص دادگاه ضبط تصویری نیز می‌شود. انتشار آن‌ها ممنوع و استفاده از آن‌ها نیز منوط به اجازه دادگاه است.

در همین رابطه ما ماده ۳۵۳ قانون آیین دادرسی کیفری را هم داریم که می‌گوید انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم و هویت فردی یا موقعیت اجتماعی آن‌ها باشد، در رسانه‌ها مجاز نیست و ممنوع است. اما همین ماده تبصره‌ای دارد تحت‌عنوان تبصره دو که می‌گوید انتشار جریان رسیدگی و گزارش پرونده در محاکمات علنی که متضمن بیان مشخصات شاکی و متهم است، در صورتی که به عللی ازقبیل خدشه‌دار شدن وجدان جمعی یا حفظ نظم عمومی جامعه ضرورت یابد به درخواست دادستان کل کشور و موافقت رئیس قوه قضائیه امکان‌پذیر است.

در دادگاه آقای نجفی به همین تبصره دو ماده ۳۵۳ اشاره و استناد شده است، یعنی با درخواست دادستان کل کشور و مجوز و موافقت رئیس قوه قضائیه انتشار جریان رسیدگی مجاز شمرده شد و خبرنگاران حضور داشتند و مطالب پخش می‌شد.


بیشتر بخوانید: سرانجام نجفی در صورت اثبات غیرعمدی بودن قتل چه خواهد شد؟


رسانه‌ای شدن و جو افکار عمومی می‌تواند در رای دادگاه اثر‌گذار باشد

کوهپایه‌زاده در ادامه به مساله رسانه‌ای شدن محتویات و گزارش‌های دادگاه و اثرگذاری آن بر روند رسیدگی و افکار عمومی اشاره کرد و گفت: «به‌طور کلی می‌توان گفت برگزاری علنی جلسات و محاکمات دادگاه آثار مثبت و امتیازات و محاسنی دارد، در کنارش هم می‌تواند آفات و معایبی هم داشته باشد.

از آنجایی که به هرحال مقام تصمیم‌گیر در این پرونده انسان است و انسان هم مصون از خطا و اشتباه نیست و هر فردی هم می‌تواند اثر بگذارد بر جامعه و هم از جامعه تاثیر بپذیرد، در یک پرونده اینچنینی با توجه به فشار افکار عمومی، جو سنگین رسانه‌ای و حتی جو سنگین سیاسی به هرحال خواسته و ناخواسته ممکن است بر تصمیم دادگاه اثر‌گذار باشد.

هرچند بحث استقلال دستگاه قضایی و قاضی مطرح است و این استقلال هم استقلال از فشار‌ها و حمایت‌هایی است که ممکن است از اصحاب دعوا مطرح شود و هم استقلال از جو عمومی و التهابات و هیجانات زودگذر جامعه است که با توجه به اینکه قاضی محترم پرونده در این زمینه هم تخصص و هم تجربه برگزاری دادگاه‌هایی از این جنس را دارد امیدواریم درنهایت که رای صادر می‌شود به عدالت نزدیک‌تر باشد و منجر به کشف حقیقت و احراز واقعیت شود.»

حساسیت پرونده بالاست

کوهپایه‌زاده در پایان به حساسیت بالای این پرونده و وجود برخی فشار‌های بیرونی در جهت رسیدگی به آن و همچنین سرعت رسیدگی به این پرونده اشاره کرد و ادامه داد: «رئیس دادگاه اشاره کرد که ما از نفوذ و فشار دستگاه‌ها و نهاد‌های اجرایی که در پرونده قصد تاثیرگذاری داشتند، جلوگیری خواهیم کرد و این نشان می‌دهد این پرونده با توجه به جایگاه و سابقه متهم و تاثیری که این پرونده روی افکار عمومی خواهد داشت و احیانا انگیزه‌های سیاسی که می‌تواند در این پرونده دخیل باشد چه سطح بالایی دارد، قاضی دادگاه هم به همین مساله اشاره کرد و با توجه به بحث استقلال قاضی و دستگاه قضایی بعید می‌دانم در انشای رای این جو سنگین سیاسی و فشار‌ها و سفارشات خاص بتواند تاثیر خاصی داشته باشد.

اما درخصوص موضوع سرعت رسیدگی به پرونده آقای نجفی هم به نظر می‌رسد در نوع خودش و با توجه به پرونده‌های مشابه این پرونده با سرعت بیشتری مورد رسیدگی قرار گرفت و منجر به صدور کیفرخواست شد و در سه جلسه ختم رسیدگی اعلام شد و به هرحال منتظر صدور رای هستیم. از یک طرف می‌تواند این سرعت مثبت ارزیابی شود؛ چراکه به هرحال از اطاله دادرسی جلوگیری شد و پرونده‌ای که برای افکار عمومی بسیار قابل‌توجه است سریع‌تر بررسی می‌شود و به نتیجه می‌رسد.

اما نکته دیگری که وجود دارد اینکه قطعا این سرعت در رسیدگی نباید دقت و استحکام در رسیدگی را تحت‌تاثیر قرار بدهد و مخدوش کند و ما از این حیث هم خوشبین هستیم که نهایتا دادگاه رایی را صادر کند که هم این رای یک فرآیند رسیدگی سریعی را طی کرده باشد و هم از وزانت و دقت لازم برخوردار باشد. درنهایت با توجه به ابهامات و دفاعیاتی که وکیل متهم مطرح کرد و دادگاه مکلف است آن را پیگیری کند و این اختیار را دارد که هر اقدامی برای کشف حقیقت انجام دهد، امیدواریم آن ابهامات و دفاعیات هم مدنظر مسئولان دادگاه قرار گرفته باشد و نه حقی از متهم پرونده تضییع شود و نه حقوق‌حقه اولیای‌دم مخدوش شود و در آخر جامعه با یک رای قضایی عادلانه مواجه شود.»

منبع: فرهیختگان

انتهای پیام/

 

برچسب ها: شهردار تهران ، حوادث
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۱۹:۲۷ ۰۳ مرداد ۱۳۹۸
اعدام
بشه انشالله
ناشناس
۱۱:۴۳ ۰۳ مرداد ۱۳۹۸
گلوله ای که به کف دست مقتول خورده شاید برای دفاع از خودش بوده تا مانع برخورد گلوله به خودش بشه شاید همین گلوله باعث شده مقاومت نکنه و گلوله دوموبه سینش شلیک کنه بعد از قتل اینقدراحساس پشیمونی نکرده که اورژانس زنگ بزنه
حتی به فکر پسر مقتول هم نبوده که وقتی برگرده با چه صحنه ای مواجه میشه اینقدر هم خیالش راحته که
تبرئه میشه که اصلا استرس نداره قضیه تفنگ و شخص دوم هم از کلکهای وکیل برای فرار از قصاصه وگرنه وقتی پنج گلوله به کس شلیک کنی چه یکی بش برخورد کنه چه پنج تا قتل عمد حساب میشه مگه اینکه.......
ناشناس
۱۰:۱۱ ۰۳ مرداد ۱۳۹۸
بله انسان معصوم نیست جایز الخطاست اامیرالمومنین فرمودن لذتی که در عفو هست در انتقام نیست
ناشناس
۲۳:۰۶ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
مانباید قضاوت کنیم چون قاضی نیستیم ولی امیدوارم اعدام نشه
ناشناس
۱۰:۴۸ ۰۳ مرداد ۱۳۹۸
بسه تورو خدا جان یک فرد رو گرفته نباید اعدام بشه که چی حالا این زنده بمونه خونش رنگین تر از بقیس! می خواد چی کار بکنه حالا! یه روانی
زهرا
۲۱:۳۴ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
اگر قرار حکم برای همه یکسان باشه حکم نجفی ام باید مثل بقیه باشه قتل قتل چه فرقی با ادم عادی داره
ناشناس
۲۰:۰۳ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
اقای نجفی مرد شریفی است
ناشناس
۲۳:۱۷ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
او اگر شریف بوده ولی نتوانسته برنفس و اعصابش کنترل داشته باشد و کسی که فریب شیطان نفس را بخورد اسیر او میشود
حسین
۱۸:۰۸ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
خداجای حق نشسته٬ نجفی قتل عمد انجام داده وباید سرش بالای دار برود انشاءالله
ناشناس
۱۵:۲۲ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
به نظر من نباید تمام تقصیر به گردن اقای نجفی انداخت ایشان یک مرد بسیارمحبوب دربین فرهنگیان بودند خدمات ودلسوزیهای ایشان وتعصب بجا نسبت به مردم درخدمات کاری ایشان مشهود بود
ناشناس
۱۷:۱۱ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
الان به نظر شما تقصیر رو گردن کی بنداز یم پس؟ زده آدم کشته چه ربطی داره به خدمتی که به قول شما توی آموزش و پرورش کرده؟
ناشناس
۱۷:۴۸ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
درجلسه دوم رسیدگی به پرونده صحبت ازاسلحه دوم هم شد اما در جلسه سوم دیگه حرفی نشد.اسلحه دوم مال کی بوده؟طرف اونجا چکار داشته؟چرا مسکوت مانده؟یک سوال دیگه هم برای من باقی مونده...ایا این اسلحه ها باید تا اخر عمر یک مسیول دراختیارش باشد؟
ناشناس
۱۴:۵۰ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
بله که باید علنی برگزار می شد چرا شخص معمولی نبوده بلکه یک مسیول بلند پایه مملکت بوده
ناشناس
۱۴:۴۶ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
بعضی از روزنامه هایا محافل طرفدار یا مخالف منتظر شایعه پراکنی و یار گیری بین مردم هستن و مسائل رو از جاده عدالت دور می کنن . اما اگر همه چیز شفاف و علنی باشه تیرشون به سنگ می خوره .
ناشناس
۱۴:۳۰ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
بهتر که علنی شد
ناشناس
۱۴:۲۵ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
تشت رسواییش از آسمون افتاده بود .علنی و غیرعلنی فرقی هم داشت؟!
ناشناس
۱۵:۰۷ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
طعنه نزن، شاید روزی تشت رسوایی شما هم از بام بیفته.
ناشناس
۱۴:۲۴ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
باید همه چیز علنی باشد .
ناشناس
۱۴:۰۹ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
انشالله سر بیگناه بالای در نمی ره .آقای نجفی یه دونه ای
ناشناس
۱۵:۰۵ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
سر بیگناه بالای در نمی ره?
ناشناس
۲۳:۱۶ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
فکر کنم شما اگر قاضی بودی خانم استاد را به جرم اذیت و ازار اقای نجفی اعدام میکردی.
اقای نجفی براثر عصبانیت قتل انجام داده و اینگونه نظر دادن غیر اخلاقی است
ناشناس
۱۳:۴۳ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
خدایااخرعاقبت مان راختم به خیرکن
ناشناس
۱۴:۴۷ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
بله.چون با وجود شبکه های مجازی و تبادل درست یا نادرست اطلاعات از طرف کاربران احتمال داشت بخواهند به دروغ مطالبی را درباره طرفین (قاتل و مقتول)انتقال بدهند که چیزی جز بردن ابروی طرفین و تهمت زنی به همراه نداشته باشد.
ناشناس
۱۳:۳۶ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
بهتر که علني برگزار شد
ناشناس
۱۴:۴۸ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
احسنت منم موافقم
ناشناس
۱۳:۲۳ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
بله که درست بود نبايد چيزي از ملت پنهون باشه