سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفت‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

آخرین وضعیت انتقال آب از وان به دریاچه ارومیه

معاون محیط زیست درباره آخرین وضعیت انتقال آب از دریاچه وان به دریاچه ارومیه توضیحاتی داد.

مسعود تجریشی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط زیست گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با آخرین وضعیت انتقال آب از وان ترکیه به دریاچه ارومیه اظهار کرد: در زمانی که برنامه ریزی برای پروژه‌های احیای دریاچه ارومیه مطرح شد ستاد احیای دریاچه ۴ پیشنهاد برای انتقال آب به دریاچه را بررسی کرد.


بیشتر بخوانید؛ دریاچه ارومیه چرا در ۲۰ سال اخیر خشک شد؟


او افزود: رود ارس یکی از پیشنهادات بود که به لحاظ اقتصادی بسیار هزینه بر بود که پس از بررسی توسط کارشناسان این پیشنهاد منحل شد.

تجریشی گفت: مهمترین و پرچالش‌ترین پیشنهادات انتقال آب دریای خزر بود که با توجه به خصوصیات شیمیایی که دارد اگر منتقل شود یک لایه‌ای در دریاچه ایجاد خواهد شد که به آب جدید اجازه حل کردن نمک‌های زیرین دریاچه را نخواهد داد و همین منجر به عمیق شدن دریاچه خواهد شد؛ به همین دلیل از لحاظ زیست محیطی و خصوصیات شیمیایی دریایی خزر این گزینه نیز برای انتقال آب حذف شد.

او ادامه داد: دولت برای احیای دریاچه ارومیه هر پیشنهادی را مورد مطالعه و بررسی قرار می‌داد و مطالعات انتقال آب به دریاچه ارومیه توسط وزارت نیرو و با همکاری مشاورین داخلی و خارجی صورت گرفت.

معاون محیط زیست بیان کرد: براساس مطالعات و ارزیابی مشاورین وزارت نیرو اگر آب از دریای خزر به دریاچه ارومیه منتقل شود عمر دریاچه ارومیه به ۵۰ سال می‌رسد و اگر انتقالی صورت نگیرد عمر دریاچه به ۵۰۰ سال نیز می‌رسد.

او افزود:سازمان حفاظت محیط زیست با همکاری پژوهشکده فضایی برای بررسی تغییرات کف دریاچه ارومیه مطالعات خود را ادامه داد که براساس این مطالعات در بسیاری از نقاط کف دریاچه ارومیه در سال ۱۳۹۶ مانند سال ۹۲ (نمک کف دریاچه در آب حل شده و دریاچه عمیق‌تر شده بود) در نقاطی که آب وارد نشده بود کف دریاچه بالا آمده بود.

تجریشی گفت: پیشنهاد دیگر انتقال آب از کشور دیگر بود که وان یکی از گزینه‌ها بود. وان یک دریاچه با عمق متوسط نزدیک به ۵۰۰ تا ۶۰۰ متر که طی سال‌های گذشته برخی زمان‌ها تراز دریاچه اختلافی با سال‌های دیگر نداشته است.

او اظهار کرد: دریاچه وان نیزمانند دریاچه ارومیه یک گونه ماهی بومی دارد که در ph۹.۰۷ زندگی می‌کند. ورود آب به دریاچه وارد طی سال‌ها افزایش داشته و چون عمق بالایی دارد و تبخیر نیز کم بود  این افزایش منجر شده بود اختلاف چندانی در تراز صورت نگیرد.

معاون محیط زیست گفت:زمانی در دریاچه وان اختلاف تراز صورت نگرفت منجر شد اکسیژن محلول در لایه‌های زیر تبدیل به غیر هوازی شود و همین عامل موجب مرگ ماهی‌های دریاچه شده بود.


بیشتر بخوانید: پیشنهاد انتقال آب از دریاچه وان به ارومیه


او بیان کرد: براساس گفته دولت ترکیه ایران کمبود مشکل آب و ترکیه مشکل ازدیاد آب را دارد به همین دلیل پیشنهاد انتقال آب را به ایران دادند.

تجریشی تصریح کرد: به همین دلیل کار مطالعاتی برای انتقال آب وان به دریاچه ارومیه را آغاز کردیم براساس این مطالعات نسبت‌های مختلف آب دو دریاچه را بررسی کردیم. اگر در بدترین شرایط قرار گرفتیم شمال دریاچه را از جنوب می‌توانیم با انتقال آب جدا کنیم.

او افزود: این موضوع را به عنوان بخش اول مطالعات در نظرگرفتیم و براساس مطالعات بخش اولیه نتیجه نه مثبت بود و نه منفی. فاز اول مطالعات که به صورت شیمیایی بود تمام شده و در حال آغاز فاز دوم هستیم.

معاون محیط زیست ادامه داد: انتقال آب از وان به دریاچه ارومیه در حد مطالعات بوده و هنوز تصمیم گیری صورت نگرفته است و هیچ گونه برنامه عملیاتی نداریم.

او افزود:ما از آینده دریاچه اطلاعاتی نداریم و براساس نتایج تحقیقات، میزان آورد‌ها طی ۲۰۵۰ میلادی به ۲۵ درصد کاهش می‌یابد. اگر افزایش دما تا ۲ درجه باشد، بارش‌ها کم می‌شود و باید مطالعاتی در خصوص تمام گزینه‌های انتقال آب را انجام دهیم.

انتهای پیام/

انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه هزینه‌بر است

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
ناشناس
۰۲:۳۳ ۰۲ مرداد ۱۳۹۸
باز که کم اب شديم با اون همه سيل و بارون مديريت نتوستين بکنين چرا
ایران
۱۵:۳۶ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
مدیران بی کفایت این سالها بگویند آبهای سیمینه و زرینه چرا به دریاچه نمی رسند و در راه مصرف کاشت چه گیاهانی می شوند ؟ برنج ؟ که اصلا نیازی نیست . سیب ؟ آنهم وقتی برداشت می شود با بیل مکانیکی برای مصارف صنعتی مصرف می شود .
آیا لازم است اینهمه آب بیهوده هدر رود . آذربایجان که یک قطب صنعتی است نیازی به کشاورزی از نوع سنتی و بدوی ندارد .
ناشناس
۱۵:۰۱ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
آقایون ومسؤلین؟؟!!!!! مگرمیشوداز یک حوضه ی بسته به حوزه ی بسته ی دیگه آب منتقل کرد؟!!! جرانظر کارشناسان ومتخصصین راگوش واجرا نمی کنید!!!
ناشناس
۱۴:۴۰ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
اين همه بارون چي شد پس؟
سعید
۱۴:۲۱ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
من نمی دانم چرا تا موضوع مشکل آب در یک منطقه از این مرز و بوم پیش می آید نخستین چیزی که به ذهن مسئولان می رسد انتقال آب از یه جای دیگه به منطقه بحران زده است . یعنی نمیشه بگردن و منشا بحران را پیدا و حل کنند . به جای طرح های پر هزینه و جنجال بر انگیز انتقال آب نمیشه روی اصلاح شیوه آبیاری در زمینهای کشاورزی حوزه آبریز دریاچه سرمایه گذاری کنند ؟؟!! اگر در حالت بد بینانه اصلاح روش آبیاری ۵۰٪ صرفه جویی در مصرف ایجاد کند بخش بزرگی از حق آبه دریاچه تامین می شود . تازه گیریم که انتقال آب از دریاچه وان هم عملی باشه ، ترکیه که آب مجانی به ما نمیده ، اگه یه روز روابط بین دو کشور به مشکل خورد چی ؟ یا خودشون طرح های توسعه کشاورزی جدید اجرا کردند و دیگه به ما آب ندادند اینهمه سرمایه گذاری هدر رفته . گو اینکه همین امروز هم خود ترکیه با مشکل آب مواجهه و روی سرشاخه های دجله و فرات سد زده و اعتراض دولت عراق را به دنبال داشته .
ناشناس
۱۴:۰۸ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
واجب نیست آبهای شیرین روهدردادبرای یک دریاچه شور
ناشناس
۱۴:۳۸ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
شما برو به فکر زاینده رودتون باشید
ناشناس
۰۰:۴۰ ۰۳ مرداد ۱۳۹۸
احسنت
ناشناس
۱۲:۵۵ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
هه
هنوزم کاری هم نکردن
بعد موقع بارندگی های اخیر با افتخار اعلام میکردن که سطح اب دریاچه رو افزایش دادن و احیا کردن و...
ناشناس
۱۲:۳۶ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
چقدردریاچه ارومیه نازنازو می باشد آب هیچ دریا ویا دریاچه ای به مزاجش نمی سازد....
ناشناس
۱۱:۳۰ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
اگر روی نقشه گوگل نگاه کنیم فاصله دریاچه وان تا شمال دریاچه ارومیه به 150 کیلومتر نمیرسه...چه اتفاقی برای کشور ما افتاده که در اون ور مرز بیشبود آب و در این سمت مرز و در سمت ایران به شدت کمبود آب داریم؟ وضعیت پوشش سبز در دو سوی مرزهای ایران و در سایر مرزها هم کاملا مشهود و متفاوته و سمت خارج مرزها کاملا سبز و پرآب و داخل مرز کاملا خشک و بی آب و علف!!!!
آیا این چیزی جز بیکفایتی مسئولین نیست که اینهمه بدبختی و بلا و مصیبت و خشکسالی . ... فقط منتهی به داخل مرزهای ایران میشه؟؟؟؟؟؟؟؟
یه جای کار ما یک اشکال اساسی داره!!!!
ناشناس
۱۴:۱۵ ۰۱ مرداد ۱۳۹۸
دوست عزیز این فرمایش شما در مورد دو طرف زاگرس هم صادقه. یک طرف سبز و طرف دیگر بیابانی. اما زاگرس کاملا در داخل مرزهای ایران قرار دارد.
اغلب جریانهای بارشی از سمت مدیترانه به ایران وارد میشوند. از طرفی مرزهای کشور بیشتر بر اساس عوارض و موانع طبیعی مثل کوههای بلند تفکیک شده. در نتیجه ابرهای بارشی پشت کوهای آرارات حبس میشوند و آب به حوضه آبریز پشت کوهها که کشور ما هست نمی‌رسه. گوگل رو دقیق ببینیم.