حجاج باید در مدت زمان محدود، تمام اعمال حج تمتع را در فضایی محدود انجام دهند؛ بنابراین تراکم جمعیت در طول سفر ۳۰ تا ۳۵ روزه باعث ایجاد تماسهای نزدیک غیرقابل اجتناب میشود که میتواند باعث شیوع بیماریهای مختلف عفونی و مسری شود.
بیشتر بخوانید: خطراتی که سلامتی زائران خانه خدا را تهدید میکند!
انتظار میرود در جمعیتی با این تعداد، زمینه انتقال ارگانیسمهای بیماریزایی مثل مننژیت، آنفولانزا، سیاهسرفه، هپاتیت و فلج اطفال تسهیل شود؛ برای مثال خطر ابتلا به مننژیت مننگوکوکی به علت اندمیک بودن این بیماری در عربستان سعودی و تراکم جمعیت در مراسم حج افزایش مییابد همچنین تراشیدن موی سر با تیغ در صورت استفاده از وسایل مشترک، بیماریهای منتقله به وسیله حشرات به علت آب و هوای گرم عربستان و زندگی چند روزه حجاج در چادر، تبهای خونریزی دهنده به علت ذبح قربانی از عوامل ابتلا به بیماریهای مختلف در ایام حج محسوب میشود.
اما شایعترین شکایت حجاج در این سفر معنوی، علائم تنفسی شبه آنفلوآنزا است که باعث اختلال در انجام اعمال حج میشود و حتی آنان را به بستر کشانده و گرفتار تخت بیمارستان میکند.
از آنجا که بهطور معمول زائران در یک مکان محدود و به صورت دسته جمعی زندگی میکنند، تغییر قابل ملاحظهای از نظر روش زندگی و فعالیتهای روزمره زندگی پیدا میکنند که باعث میشود بیماریهای قبلی آنان به دلیل عوامل خاص ایام حج وخیمتر شوند.
با توجه به اهمیت مراسم حج و شیوع بیماریهای عفونی مختلف مانند عفونتهای مننگوکوکی، آنفولانزا و بیماریهای اسهالی انجام اقدامات پیشگیرانه مانند واکسیناسیون و رعایت نکات بهداشتی فردی پیش از مناسک حج و طی آن بسیار ضروری به نظر میرسد.
با رعایت نکات ساده و در عین حال مهم قبل و بعد از عزیمت حجاج میتوان تا حد زیادی شرایط بهتری برای سلامت حجاج در طول سفر ایجاد کرد. بیماریهای واگیردار، مسمومیت غذایی، توجه نکردن زائران به توصیههای بهداشتی، آشنا نبودن به برنامه رژیم غذایی مناسب، بی توجهی زائران به توصیههای پزشکان و مدیران کاروان، دفع ناصحیح زباله در کاروانها، نامناسب بودن وضعیت دستشوییها و نقص در آموزشها مهمترین چالشهای سلامت پیش روی حجاج است.
محمد تقی انوشه، متخصص تغذیه در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان درباره کم خونی اظهار کرد: بسیاری از حجاج که به زیارت خانه خدا میروند دچار بیماریهای مختلفی از جمله کم خونی هستند که باید در این سفر معنوی مراقب بیماری خود باشند.
این متخصص تغذیه بیان کرد: گوشت قرمز یکی از بهترین مواد برای کم خونی است که افراد باید این غذا را در برنامه غذایی خود بگنجانند؛ علاوه بر این دل و جگر جزو بهترین مواد برای درمان کم خونی به شمار میرود، همچنین سبزیجات و میوهجات برای درمان کم خونی بسیار مفید است.
وی تشریح کرد: غذاهای غنی از آهن شامل جگر،گوشت قرمز، ماهی و مرغ، غذاهای دریایی، میوههای خشک مثل زرد آلو، آلو و کشمش، سبزیجات (اسفناج و کلم بروکلی)، حبوبات و دانهها کامل (سبوس دار)، نان و غلات غنی شده با آهن، مغزها است که باید این مواد در رژیم غذایی جای داده شود.
انوشه گفت: خستگی، بیحالی، نداشتن قدرت کافی و ریزش مو از عوارض کم خونی است که افراد حتی در سفر به مکه نباید نسبت به بیماری خود غافل شوند و حتما باید این کمبود را جبران کنند.
انتهای پیام/