وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد واشنگتن در حال بررسی برخی گزینهها برای واکنش به اقدام ترکیه در خرید سامانههای پدافند هوایی اس ۴۰۰ روسیه است. در همین حال، دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا ضمن آن که روابط با ترکیه را بسیار خوب دانست، افزود مواضع آمریکا در قبال ترکیه، پیچیده است.
گزارشگر این شبکه گزارش داد: به گفته برخی، اظهارات رئیس جمهور آمریکا در قبال ترکیه، ممکن است به منزله نقطه عطفی در روابط تنش آمیز ترکیه و آمریکا باشد. به رغم اینکه ترامپ روابط با آنکارا را پیچیده خواند، گفت روابط با ترکیه بسیار خوب است.
ترامپ گفت: «دولت اوباما با فروش سامانه پاتریوت به ترکیه مخالفت کرد. ترکیه با همه قدرت برای دستیابی به این سامانه تلاش کرد. اما نتوانست آن را خریداری کند. پس از آن، برای خرید سامانه پدافند هوایی روسیه، قراردادی امضا کرد و پول زیادی پرداخت کرد؛ زیرا نتوانست از آمریکا سامانه پدافند هوایی خریداری کند.»
بنابراین، ترامپ بار دیگر باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا را سرزنش کرد و اشتباه را از جانب دولت سابق آمریکا به علت مخالت با فروش سامانه پدافند هوایی پاتریوت به ترکیه، دانست. به نظر میرسد این اظهارات بیشتر برای توجیه اقدام ترکیه به خرید سامانه پدافند هوایی اس ۴۰۰ روسیه است.
به گفته کارشناسان، اظهارات رئیس جمهور آمریکا حامل دو پیام است؛ نخست پیامی خطاب به رای دهندگان به وی، از طریق هدف قرار دادن تصمیمهای رئیس جمهور دموکرات پیشین آمریکا است. وی همچنین در پیامی خطاب به ترکیه، تلاش میکند به اطلاع آنکارا برساند که آمریکا با آن خصومتی ندارد و اقدام آنکارا را در خرید سامانه پدافند هوایی از روسیه، درک میکند.
در همین حال، مارک اسپر وزیر دفاع جدید آمریکا در نخستین واکنش پنتاگون به تحویل نخستین محموله سامانه اس ۴۰۰ به ترکیه، اقدام آنکارا را در خرید این سامانه ناامیدکننده دانست.
گزارشگر این شبکه افزود: اظهارات رئیس جمهور آمریکا موجب گشایش این قضیه بین آنکارا و واشنگتن، از زاویهای دیگر میشود.
ترامپ گفت: «ترکیه همچنین قراردادی برای خرید بیش از ۱۰۰ هواپیمای اف ۳۵ امضا کرد و برنامه ریزی میکرد که شمار بیشتری از این جنگندهها خریداری کند. اما ترکیه به سبب خرید سامانه پدافند هوایی روسیه، از دستیابی به بیش از ۱۰۰ جنگنده اف ۳۵ برای آنها منع میشود.»
خبرنگار این شبکه افزود: برخی بر این باورند که نپرداختن ترامپ به تحریمها در اظهارات خود و تلاش وی برای جلوگیری از تشدید تنش بین آمریکا و ترکیه، نشان میدهد واشنگتن به این نتیجه رسیده است که نباید اجازه داد روسیه رقیب آمریکا، تنها بازیگر در ترکیه باشد؛ آن هم در حالی که ترکیه یکی از اعضای مهم ناتو و همچنین یکی از کشورهای مهم خاورمیانه است. اما این موضوع موجب لغو اعمال فشارهای روزافزون علیه رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و دولت وی نمیشود.
انتهای پیام/