عاطفه ترکمن مجری پروژه شناخت علم و فناوری رمزنگاری کوانتومی در همین راستا از اتمام پروژه ذیربط خود خبر داده و آخرین وضعیت پیشروی آن را تشریح میکند.
ترکمن ابتدا به سابقه کار در امنیت شبکه فاوا اشاره و اظهار میکند: تا کنون تامین امنیت ارتباطات و اطلاعات با رمزنگاری کلاسیک انجام میگرفته، اما با پیشرفت دانش فیزیک کوانتوم و رایانههای کوانتومی به مرور زمان خطر دستیابی به اطلاعات امنیتی افزایش یافته و بر این اساس باید اقداماتی پیرامون شناخت هر چه بیشتر رمزنگاری کوانتومی و پساکوانتومی صورت گیرد.
وی میافزاید: از آنجایی که رایانههای کوانتومی بهراحتی میتوانند طیف وسیعی از اطلاعات را در زمان بسیار کوتاهی پردازش کنند، بسیاری از الگوریتمها و طرحهای رمزنگاری فعلی، به شدت آسیب پذیر بوده و بحث تامین امنیت اطلاعات دچار چالشهای اساسی خواهد شد. در این راستا دو رویکرد اساسی بهمنظور کاهش نگرانیها و تامین امنیت میتوان اتخاذ کرد. رمزنگاری پساکوانتومی که بر اساس مسایل سخت ریاضی است به عنوان یک رویکرد کوتاه مدت و به عنوان نوشدارویی قبل از مرگ سهراب میباشد.
ترکمن خاطرنشان میکند: به موازات آن، رمزنگاری کوانتومی که مبتنی بر اصول و قوانین مکانیک کوانتومی است، به عنوان رویکرد بلند مدت و موثری در راستای تضمین امنیت اطلاعات و ارتباطات در مقابل تهدید کامپیوترهای کوانتومی باید مد نظر قرار بگیرد.
وی میگوید: با توجه به احساس نیاز موجود، یک گروه تحقیقاتی در پژوهشکده امنیت پژوهشگاه ارتباطات از اسفند ماه ۱۳۹۷ کار بررسی پروژه شناخت علم و فناوری رمزنگاری کوانتومی را آغاز کرد و در پایان خرداد سال جاری به اتمام رساند.
ترکمن در ادامه با ارائه تعریفی از رمزنگاری کوانتومی میگوید: این فناوری، تضمین امنیت ارتباطات در مقابل تهدید کامپیوترهای کوانتومی است که مبنای آن را اصول و قوانین مکانیک کوانتومی تشکیل میدهد. توزیع کلید کوانتومی، به اشتراک گذاری رمز کوانتومی، امضای دیجیتال، احراز هویت و ... از موارد قابل کاربرد رمزنگاری کوانتومی است.
وی با بیان اینکه برخی از کشورهای توسعه یافته نظیر آمریکا و چین، موفق به دستیابی به فناوری کوانتومی شده اند، تصریح کرد: با توجه موقعیت حساس و استراتژیک جمهوری اسلامی ایران، سرمایهگذاری در حوزه رمزنگاری کوانتومی به منظور تامین امنیت دادهها در نقل و انتقال آنها، امری بسیار حیاتی است که باید در اولویت سرمایه گذاری کشور قرار گیرد. عدم حمایت بههنگام از پروژههای تحقیقاتی این حوزه، سبب ناامنی، عدم اعتماد و وابستگی کشور میشود. طبق پیشبینیهای انجام شده، کامپیوترهای کوانتومی در سالهای نهچندان دور در آینده وارد بازار تجارت جهانی خواهند شد که نتیجه آن بهوجودآمدن تهدیداتی در زمینه امنیت ملی است. اگر کشور نتواند در این زمینه ورود پیدا کند و استراتژی دفاعی خاص و بومی ارائه ننماید، کشورهای متخاصم مجهز به کامپیوترهای کوانتومی بهراحتی میتوانند بر اطلاعات مهم و اساسی کشور احاطه یافته و موجب اختلال در فعالیتهای اساسی و روزمره شوند.
تهدید کامپیوترهای کوانتومی غیرقابل کتمان است
مجری پروژه شناخت علم و فناوری رمزنگاری کوانتومی در خصوص ضرورت انجام پروژه ذیربط خود میگوید: بر اساس مطالعات و مستندات علمی و پژوهشی در عرصه فناوریهای نوین، امروزه جهان شاهد دگرگونیهای عمیق در حوزه فناوری کوانتومی هستیم و این به معنای آن است که تهدید کامپیوترهای کوانتومی غیرقابل کتمان است و هر جامعهای باید ضمن شناخت این فناوری، به دانش آن دست یابد.
وی با بیان اینکه فناوری کوانتومی برای سازمانهای بسیاری کاربرد دارد، میگوید: سازمانهای زیادی مانند وزارت دفاع، وزارت اطلاعات، سازمان انرژی اتمی و حتی بخشها و بنگاههای مالی مانند بورس و بانک، نهادهای بهداشت و درمان و کلیه کاربران الگوریتمهای رمزنگاری در صورت عدم استفاده از این فناوری، با مشکل مواجه خواهند شد.
ترکمن همچنین به اهداف این پروژه اشاره کرده و میافزاید: تهیه محتوای لازم جهت پروژه تدوین نقشه راه فناوری کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا، ارائه تصویر جامع شناسایی و معرفی ابعاد و زیرشاخههای فناوری رمزنگاری کوانتومی، ارائه تصویر جامع شناسایی و معرفی ابعاد و زیرشاخههای فناوری رمزنگاری پساکوانتومی و بررسی حملات مبتنی بر رایانشی کوانتومی و تاب آوری روشهای کلاسیک در مقابل آنها از مهمترین اهداف این پروژه به شمار میرود.
مجری پروژه شناخت علم و فناوری رمزنگاری کوانتومی در پایان اظهارات خود ضمن تاکید بر اهمیت وجود این فناوری در سازمانهای حساس و اطلاعاتی، میگوید: متاسفانه علیرغم اهمیت این موضوع، تاکنون توجه و سرمایه گذاری چندانی روی آن صورت نگرفته است و این در حالی است که همواره چاره جویی و علاج واقعه بعد از وقوع، خسارات جبران ناپذیری را بهبار خواهد آورد.
پایان تدوین نقشه راه در شهریور امسال
مجری پروژه شناخت علم و فناوری رمزنگاری کوانتومی خاطرنشان کرد: یکی از اهداف اساسی پروژه مذکور، تهیه محتوای لازم جهت تدوین نقشه راه فناوری کوانتومی کاربردپذیر در حوزه فاوا تحت نظارت و مجریگری دکتر سارا توفیقی است، که امیدواریم خبرهای خوبی تا پایان شهریورماه از سوی مجری آن در راستای تدوین نقشه راه، اعلام شود.
انتهای پیام/