اما به مروز زمان و البته با استقبال جوامع از کتاب های صوتی و الکترونیک , هم چنان کتاب های کاغذی در بازار وجود دارد و مردم بسیاری از آن استفاده می کنند و معتقدند که کتاب های کاغذی رقیبی ندارند. از آن جایی که اکثر افراد جامعه ساعات زیادی را با تلفن همراه و رایانه می گذرانند دیگر علاقه ای به خواندن کتاب های االکترونیک ندارند ولی افراد بسیاری نیز اوقات خود را با گوش دادن به کتاب های صوتی سپری می کنند. از طرفی کتاب های صوتی و الکترونیک حس لمس کتاب و کاغذ را به خواننده نمی دهند , از همین رو ممکن است خواننده درحین خواندن حس خوب همراهی با کتاب را نداشته باشد.
درست است که بسیاری از مردم کتاب های صوتی و الکترونیک را رقیبی برای کتاب های کاغذی نمی دانند اما این کتاب ها با مرور زمان تاحدودی جای کتاب های کاغذی را می گیرند و البته یکی از عوامل مهم برای این موضوع افزایش قیمت کاغذ است یعنی اگر ما افزایش قیمت کاغذ و کتاب را نداشتیم شاید کتاب های صوتی و الکترونیک نمی توانستند در بازار کتاب پیشرفت قابل توجهی داشته باشند.
کتاب های کاغذی با وجود گران بودن اما مزایای بسیار خوبی دارند که می توان به این موارد اشاره کرد ؛ کتاب های کاغذی نیازی به برق و باتری ندارند و می توان به راحتی آن را به دوستان خود قرض داد. به راحتی می توان آن را تورق و در میان کلمات غرق شد. در دست گرفتن آن راحت است و از طرفی می توان آن را امضا کرد یا با هدیه دادن , روی آن یادگاری نوشت. از مهم ترین نکات این موضوع باید به رعایت حقوق نویسنده اشاره کرد زیرا کنترل فیزیکی حقوق نویسنده و ناشر به مراتب راحت تر است .
در کنار وجود مزایای خوب کتاب به یک عامل مهم نیز می توان اشاره کرد ؛کتاب های کاغذی با میزان یادگیری و به خاطر سپردن بهتری نسب به کتاب های صوتی و الکترونیک همراه است. در پژوهشی از یک گروه ۲۵ نفری خواسته شد که یک کتاب ۲۸ صفحهای را در کتابخوان Kindle بخوانند و یک گروه ۲۵ نفری دیگر هم همان کتاب را از روی کتاب کاغذی مطالعه کردند؛ سپس از آنها خواسته شد که ۱۴رویداد از داستان را به ترتیب زمان وقوع بیان کنند؛ در این بررسی عملکرد خوانندگان کتابهای کاغذی بسیار بهتر بود. یک بررسی دیگر هم در دانشگاه Stavanger نروژ بر روی گروهی از دانشجویان انجام شد و نشان داد مطالعه از روی کاغذ یادگیری بهتری به دنبال دارد.با این حال دانشجویان نیز به یادگیری بهتر از کتاب های کاغذی اشاره د ارند ولی قیمت بالای آن را سبب روی آوردن به کتاب های اینترنتی دانستند.
مهدی رضایی نویسنده و مدرس داستان نویسی درخصوص کتاب های صوتی و کتاب های کاغذی در گفتوگو با خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان،گفت: از نظر من چیزی جای کتاب های کاغذی را نمی تواند بگیرد اما آرام آرام این اتفاق در حال رخ دادن است و کتاب های صوتی و الکترونیک مخاطبان خود را پیدا می کنند. بسیاری از افرادی که کتاب های کاغذی و فیزیکی را نمیخواندند با مطالعه کتاب های صوتی و الکترونیک شروع به خواندن کتاب کردند .
وی ادامه داد: روند گرایش مخاطبان به کتاب های صوتی و الکترونیک بسیار کند پیش می رفت ولی از زمان افزایش قیمت کاغذ و کتاب این روند در حال افزایش است. زمانی که از اشخاص درباره این موضوع می پرسم , می گویند:« اگر بخو اهیم کتابی را تهیه کنیم باید 50 یا 60 هزار تومان هزینه کتاب کاغذی را بدهیم در حالی که می توانیم کتاب صوتی آن را با قیمت 20 یا 30 هزار تومان یا کمتر تهیه کنیم.»
رضایی با اشاره به اینکه جامعه خواه یا ناخواه به سوی استفاده از کتاب های صوتی و الکترونیک می رود, گفت: باید از کتاب های صوتی و الکترونیک حمایت و برای آن تبلیغات شود. در بهار امسال تیراژ کتاب های چاپ شده پایین آمده است و این افول کتاب های کاغذی را نشان می دهد. امروز خبری خواندم که در آن آمده بود:« کاغذ هست ولی گران است»و همین مسئله سبب شکوفایی کتاب های صوتی می شود.
رضایی با اشاره به اینکه من از افرادی هستم که بسیار کم کتاب کاغذی دست می گیرم , گفت: کتاب های صوتی و الکترونیکی وارد جامعه ما شده اند ولی خیلی از افراد آن را امتحان نمی کنند ولی به مرور زمان استفاده از آن ها رایج تر می شود و البته این موضوع نیز بستگی به نوع و کیفیت تولید کتاب های صوتی و الکترونیک دارد.
انتهای پیام/