به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، استان خوزستان به دلیل شرایط آب و هوایی، به استان نخلهای سر به فلک کشیده معروف است که از این نخیلات میوهای بهشتی به نام خرما برداشت میشود.
اما بر خلاف تصور عامه، در این استان پهناور، محصولات کشاورزی از جمله انگور در انواع مختلف و چای ترش نیز کشت و برداشت میگردد.
خوزستان یکی از قطبهای اصلی تولید گندم در کشور محسوب میشود، ضمن اینکه کلزا، جو، سبزی و صیفی، برنج، مرکبات و ... نیز کشت شده و در فصل برداشت به سایر استانهای کشور و حتی آنسوی مرزها نیز صادر میشود.
شهرستان کارون یکی از شهرستانهای تابعه کلانشهر اهواز است که کشاورزی در آن رونق دارد و تولید انواع محصولات کشاورزی را در این شهرستان میتوان دید.
چند کیلومتری که اهواز خارج میشویم، نخلهای تنومند و استوار را میتوان به چشم دید، پس از ورود به نخلستان ها، تاکستانهای پربار با مرواریدهای سبز و سرخ چشم نوازی میکنند که چنین منظرهای که تلفیقی از نخل و انگور باشد را شاید در هیچ جای دنیا بجز شهرستان کارون نتوان مشاهده کرد.
حمادی، سرپرست اداره جهاد کشاورزی شهرستان کارون در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: با توجه به اینکه استان خوزستان و شهرستانهای جنوبی استان به تولید محصولات گرمسیری نظیر خرما، رطب و خارک معروف است، لذا کشت و برداشت محصولی مثل انگور برای بعضی افراد جالب به نظر میرسد.
او افزود: در سال زراعی جاری، ۱۲۰ هکتار از اراضی این شهرستان در روستاهای غزاویه بزرگ، چمیان، اسلام آباد چمیان، بهر، موران، شرکت فردوس و کوت سیدصالح به کشت محصول انگور اختصاص یافت.
حمادی عملکرد برداشت انگور در هر هکتار را ۱۵ تن عنوان کرد و افزود: بدلیل اینکه سیلاب اخیر در زمان گلدهی این محصول رخ داد، نفوذ آب و آبگرفتگی باغها منجر به ریزش گل این محصول شد و کاهش عملکرد را به دنبال داشت.
سرپرست اداره جهاد کشاورزی شهرستان کارون با اشاره به اینکه سیلاب حدود ۶۰ درصد مزارع را در خود غرق کرد، اظهار داشت: علاوه بر اینکه از تاکستانهای روستاهای چمیان و اسلام آباد چمیان و بخشی از غزاویه بزرگ هیچ محصولی برداشت نشد، سبب کاهش کمی و کیفی محصول انگور در این شهرستان نیز شد.
این مقام مسئول در خصوص بازار فروش و صادرات تصریح کرد: برداشت انگور زمانی آغاز میشود که میوههای تابستانه در بازار فراوان نیستند، به همین سبب این محصول فقط در بازار استان خوزستان مصرف میشود و صادرات به خارج استان و خارج از کشور نمیشود.
یکی از کشاورزان اهل روستای غزاویه بزرگ که در حال چیدن انگور بود، به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: ۱۰ هکتار زمین کشاورزی دارم که در بخشی از آن انگور کاشته ام.
او افزود: تقریبا از ۱۵ فروردین هر سال چیدن برگ انگور آغاز میشود و حدود ۲ ماه ادامه دارد، سپس به کردستان عراق و شهرستانهای استان خوزستان از جمله اهواز، دزفول و سایر شهرستانها صادر میگردد.
به گفته این کشاورز، خریداران، هر کیلوگرم برگ انگور با ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار ریال خریداری میکنند.
او اظهار داشت: پس از چیدن برگ انگور، فصل چیدن غوره فرا میرسد و حدود ۱۵ روز چیدن غوره ادامه مییابد و محصول برداشتی را به میدان میوه و تره بار استان منتقل میکنیم و به فروش میرسانیم.
این کشاورز تصریح کرد: برداشت و چیدن انگور پس از پایان برداشت غوره آغاز میشود که انگور نوع قرمز و عسگری را برداشت میکنیم، چراکه زمان چیدن این نوع انگورها حدود ۱۵ روز زودتر از انگور سلطانی است.
او درخصوص کمیت و کیفیت محصول برداشتی از این اراضی بیان داشت: به دلیل وقوع سیل در ابتدای سال جاری و آبگرفتگی طولانی اراضی کشاورزی، محصول انگور در مقایسه با سال گذشته دچار اُفت و تقریبا نیمی از تاکستان نابود شده است.
این کشاورز اظهار کرد: سیل زمانی رخ داد که فصل گلدهی درختان انگور بود و درختان حدود ۳ متر زیر آب رفتند، درحال حاضر دوباره رشد کرده اند، ولی بدلیل نداشتن قلمه، امسال و سال آینده ثمر نمیدهند.
او در ادامه افزود: در روزهای سیل، استرس زیادی برای محصولات داشتیم چرا که زحمت زیادی برای کاشت آنها کشیدیم و شاهد زیر آب رفتن محصولات و دسترنجمان بودیم و از برداشت انگور ناامید شده و امیدی برای برداشت محصول نداشتیم.
این کشاورز اهل روستای غزاویه تصریح کرد: علیرغم اینکه فکر میکردیم بر اثر سیلاب هیچ محصولی نماند و محصولی برداشت نشود، ولی خداروشکر برداشت رضایت بخش است و نیمی از زمین ثمر داده است و خریداران با حضور در باغ، هر کیلوگرم ۴۰ هزار ریال خریداری میکنند.
این کشاورز در ادامه درباره ارقام انگور برداشتی در روستای غزاویه بزرگ گفت: ۶ نوع انگور شامل ۲ نوع قرمز، ۲ نوع عسکری، نوع سلطانی، مُچه و گَرشی است، که نوع سلطانی آن بدلیل طعم، ماندگاری، کیفیت و میزان برداشت، از بهترینهای این نوع محصول محسوب میشود.
یکی دیگر از کشاورزان مشغول برداشت انگور در روستای غزاویه بزرگ به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: حدود یک ماه از ساعت ۶ صبح کار برداشت محصول انجام میشود و بلافاصله پس از برداشت، به بازار شهرستان کارون و میدان میوه و تره بار اهواز ارسال میشود.
او در خصوص گرمای شدید و طاقت فرسا در زمان برداشت محصول اظهار داشت: با اینکه گرما و شرجی خوزستان طاقت فرسا است، اما شیرینی برداشت دسترنج ماهها کار و تلاش، صبر ما را در برابر گرما دوچندان میکند و نه تنها خسته نمیشویم، بلکه از کار کردن و برداشت مرواریدهای سبز و سرخ در دل نخلستان، لذت میبریم.
این کشاورز تصریح کرد: بدلیل سیلاب ویرانگر سال جاری، همه اهالی روستا و کشاورزان از برداشت محصول ناامید شده بودند، اما وقتی ثمره ماهها تلاش و زحمت خود را دیدند و امید به روستا بازگشت، خدا را هزاران بار به خاطر نعمتی که به ما داده تا بتوانیم از این راه امرار معاش کنیم و درآمد داشته باشیم، شاکر هستیم.
یکی دیگر از کشاورزان و نخلداران ساکن در این روستا در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: حدود ۷۰۰ نخل دارم که در میان نخلستان اقدام به کاشت انگور کرده ام.
او افزود: با وجود سیلابی که همه اراضی کشاورزی را گرفت و مقدار زیادی از محصول ما از بین رفت، اما بحمدالله ثمر خوبی داده اند و برداشت انگور رضایت بخش است.
این کشاورز زمان برداشت انگور را اوایل تیرماه هرسال عنوان کرد و بیان داشت: تا حدود ۲۰ روز آینده هم برداشت ادامه دارد، اما بدلیل از بین رفتن حدود نیمی از اراضی در زمان سیلاب، زمان برداشت زودتر از سالهای قبل پایان مییابد.
او اظهار کرد: برای کاشت و رشد انگور در این تاکستان ها، بدلیل اینکه کودهای شیمیایی مضرات و عوارض زیادی دارند، استفاده نمیشود و محصولات تولیدی در این روستا کاملا طبیعی است و خوشبختانه با این وجود، محصول تاکستانها از نظر کیفیت و کمیت بسیار مطلوب است و همه از طعم و کیفیت آنها راضی هستند.
بانوی کشاورز ساکن روستای غزاویه بزرگ هم به خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران جوان از اهواز، گفت: زمان برداشت محصول انگور برای کمک به مردان به تاکستان میآییم و از ۶ صبح تا ظهر مشغول برداشت انگور هستیم و محصول را روانه بازار میکنیم.
او بیان کرد: از طریق کشاورزی و کاشت و برداشت انگور و خرما امرار معاش میکنیم.
این بانوی کشاورز اظهار داشت: علیرغم سیل ابتدای سال که نیمی از تاکستانها را زیر آب برد، اما خداروشکر کیفیت محصول نسبت به سال گذشته خیلی خوب است و از میزان برداشت راضی هستیم.
اگرچه ابتدای سال جاری سیل خوزستان را فرا گرفت و ویرانی زیادی از خود به جای گذاشت، اما با همت و تلاش کشاورزان زحمتکش در روستاهای استان، همانند سالهای گذشته، برداشت انگور در زمان خود انجام و محصول خوش طعم این تاکستانها روانه بازار میشود.
گزارش از ملیحه گریزی نسب
انتهای پیام/