سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آب و هوایی خنک در سرزمین برف، آب و آفتاب

چهارمحال و بختیاری سرزمین برف، آب و آفتاب میزبان همسایه‌های دور و نزدیک بام ایران در فصل تابستان است.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از شهرکرد، استان چهارمحال و بختیاری در گستره‌ای به پهنای ۱۶ هزار و ۴۱۱ کیلومتر مربع در قلمرو مرکزی رشته کوه‌های زاگرس قرار دارد و از شمال و شرق به استان اصفهان، از شمال غرب به استان لرستان، از غرب به استان خوزستان و از جنوب به استان کهگیلویه و بویراحمد محدود است.
 


سرزمین مرتفع چهارمحال و بختیاری یکی از پر بارش‌ترین مناطق کشور است

 
کوه‌های مرتفع و برف گیر زیادی در این استان واقع شده است که از این میان زردکوه، هفت تنان، کلار، سبزکوه، هزار دره، سفیدکوه، هفت چشمه، کلک، میلی، سالداران، جهانبین و کوه ریگ از همه مرتفع ترند.
 

این استان با وجود دارا بودن یک درصد از مساحت کل کشور، ده درصد از آب آن را تأمین می‌کند به طوری که دو رودخانه مهم کشور، کارون و زاینده رود از ارتفاعات آن سرچشمه می‌گیرند.

شکل ارتفاعات، میزان نزولات جوی، ارتفاع از سطح دریا و آب و هوای متنوع استان، چشم انداز بکر و متنوعی را فراهم آورده است.

استان چهارمحال و بختیاری منطقه‌ای کوهستانی است که تقریبأ ۷۶ درصد آن را کوه‌ها و تپه‌ها و ۲۴ درصد دیگر را دشت‌های آبرفتی و فلات‌ها تشکیل می‌دهند.
 

دامنه‌های زاگرس در این استان گنجینه‌ای از طبیعت فراروی ما گذاشته است، مناظری بدیع و زیبا تا بدان جا که چهارمحال و بختیاری را بهشت بوم گردی نامیده اند.

چهارمحال و بختیاری چشمه‌ها و رودخانه‌ها، مناطق حفاظت شده و شکار ممنوع نظیر قیصری، شیدا، هلن، سبزکوه، تنگ صیاد و جنگل‌های بلوط همان طلای سبز زاگرس و چشم انداز‌های کم نظیر را در خود جای داده است.

تالاب‌های بین المللی چغاخور و گتدمان در دشت‌های حاصل خیز استان، مکانی برای زیست پرندگان مهاجر، رویش برخی گونه‌های گیاهی و حیات گونه‌های آبزی فراهم می‌آورد.

 

چهارمحال و بختیاری سرزمین ذخایر انقلاب و دیار دلاور مردان و شیر زنان است

 
مهد آیت الله دهکردی، عمان و دهقان سامانی، پژمان و داراب افسر بختیاری، آصف قهفرخی، سردار اسعد بختیاری، علیمردان خان بختیاری و شهیدان دفاع مقدس و بزرگانی است که در آسمان علم و اجتهاد، فرهنگ و هنر، مشروطه خواهی، دینداری و آزادی طلبی پرفروغند.
 

فرهنگ کوچ در این استان با وجود بزرگترین جامعه ایلی کشور (ایل بختیاری) و به طبع آن ایل راه‌های تاریخی، سکونت گاه‌های دائمی و فصلی با آداب و رسوم و فرهنگ و پوشش محلی دارای نمود گسترده و جاذبی می‎باشد.

 

گردشگری ورزشی

 
 
جریان رودخانه‌های پرآب، تالاب‌ها و دریاچه ها‌ی فصلی زمینه را برای ورزش‌های قایقرانی (رفتینگ)، ماهیگیری، اسکی روی آب و شنا بوجود آورده است.
 

همچنین وجود دشت‌ها و مرغزار ها‌ی سرسبز، هوای معتدل، جنگل‌ها و تپه ماهور‌ها و دامنه کوه‌های برفگیر با شیب نسبتاً ملایم بستری مناسب را برای ورزش‌های کوه نوردی، اسکی، دوچرخه سواری، پیاده روی، سنگ نوردی، سوارکاری، ورزش‌های رزمی و محلی مهیا نموده است.

 

گردشگری عشایری

 

عشایر، این غیور مردان و شیر زنان دیر زمانی است که جدالی تاریخی با طبیعت را تجربه می‌کنند و هر ساله با خانواده، رمه و گله با حرکتی منظم، مراتع سرسبز و خرم دشت‌ها و کوه‌ها را با سختی فراوان طی می‌کنند و در ایل راه‌های تاریخی از ییلاق به قشلاق و از قشلاق به ییلاق رهسپارند.
 

اغلب عشایر زمستان‌ها را در مراکز قشلاق نشین خوزستان و تابستان‌ها را در مناطق شهرستان‌های فارسان، کوهرنگ، اردل، کیار، لردگان، و بروجن سپری می‌کنند.
 
زبان این قوم اصیل، بختیاری یکی از شاخه‌های اصلی زبان پهلوی می‌باشد که به فارسی دری مانه نیز نزدیک است.
 
در مجموع می‌توان گفت فرهنگ و زندگی خاص عشایر از لحاظ غنا، یکی از کاملترین نوع فرهنگ بومی و سنتی می‌باشد.

 

گردشگری روستایی

 
شرایط متنوع جغرافیایی به همراه پیشینه کهن و پر فراز و نشیب، روستا‌هایی بی بدیل و شگفت را به وجود آورده است.در روستا‌ها زراعت، باغداری و دامپروری رونق بسیار دارد و زنبور داری به شیوه سنتی انجام می‌شود.
 
همچنین تهیه انواع دست بافته‌ها که مواد اولیه آن‌ها از دام و گیاهان وحشی به دست می‌آید از دیگر جاذبه‌های روستایی می‌باشد.

از جاذبه‌های طبیعی گردشگری این استان می‌توان به آبشار ها، غارها، تالاب ها، چشمه‌ها و مناطق حفاظت شده اشاره کرد.

 

آبشارها

 
  آبشار دره عشق در منطقه مشایخ شهرستان اردل و در فاصله ۱۳۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان قرار گرفته است که آب این آبشار با سرعت زیاد از دل کوه بیرون می‌جهد و یکصد متر ارتفاع دارد.
 

  آبشار آتشگاه لردگان هم در ۱۹۰ کیلومتری شهرکرد در دره‌ای روح افزا و دلگشا به طول دو کیلومتر در بالادست روستای آتشگاه قرار گرفته است.
 
  آبشار‌های متعدد کوچک اطراف این آبشار فضای بسیار فرح بخشی را جهت تفرج و گشت و گذار در این مکان فراهم می‌آورد.
 
آبشار تونل کوهرنگ یکی دیگر از مناطق طبیعی و گردشگری این استان می‌باشد که از سرازیر شدن آب تونل اول کوهرنگ به وجود آمده است.

 

غار ها

 غار یخی چما در فاصله ۲۵ کیلومتری چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ و در نزدیکی روستای شیخ علیخان قرار دارد و یکی از نادرترین و اعجاب انگیزترین غار‌های ایران است.
 

انباشت حجم برف‌های چندین ساله در این غار سبب شده است که قندیل‌های یخ و توده‌های عظیم برف به صورت دایمی و در تمام فصول سال در این مکان باقی بماند.
 
غار سراب هم در ۵۶ کیلومتری شهرکرد و در مسیر دره‌ای زیبا، در مجاورت روستای امیدآباد قرار گرفته است.
 
این غار شگفت انگیز دو دهانه دارد که از یکی از دهانه‌ها آبی خروشان و خنک بیرون می‌آید.
 
پیرغار یکی دیگر از غار‌های این استان واقع در شهرستان فارسان است که در فاصله ۳۸ کیلومتری جنوب غربی شهرکرد قرار دارد.
 
در مجاورت این غار سه سنگ نبشته به زبان فارسی وجود دارد که در آن لشکرکشی سردار اسعد بختیاری به تهران و نقش طوایف بختیاری در انقلاب مشروطه شرح داده شده است.
 
غار مُنج نیز در مسیر روستای مُنج به قلعه مدرسه، در شهرستان لردگان واقع شده است.

 

تالاب ها

 

تـالاب بین المللی چـغاخـور با بیش از ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار مساحت در دامنه ارتفاعات برآفتاب و کلار همچون نگینی می‌درخشد و هر ساله پذیرای انواع پرندگان مهاجر و بومی شامل انواع مرغابی، حواصیل، لک لک سفید، خروس کولی و آبزیانی، چون ماهی کپور و نوعی از ماهیان گورخری است.
 

این تالاب در مسیر شهرکرد به ایذه واقع شده است و با شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری ۶۰ کیلومتر فاصله دارد.
 
تالاب بین المللی گندمان به عنوان یکی از آبگیر‌های حوزه آبریز آق بلاغ با فاصله‌ای نه چندان دور از تالاب چغاخور قرار گرفته است، به طوری که بخشی از خروجی تالاب چغاخور به این تالاب سرآزیر می‌شود.
 
این تالاب با ۹۸۰ هکتار وسعت و ۲ هزار و ۲۱۹ متر ارتفاع از سطح دریا پذیرای انواع پرندگان دایمی و مهاجری است.
 
تالاب سولقان هم یکی دیگر از تالاب‌های زیبا و با شکوه است که در فاصله ۷۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان و در شهرستان بروجن قرار دارد.
حضور عشایر و زیست پرندگان مهاجر و رویش گل‌های رنگارنگ در برخی فصول سال زیبایی این مکان را چند برابر کرده است.

 

چشمه ها

 
 چشمه دیمه در مجاورت روستای دیمه و در فاصله ۱۲ کیلومتری چلگرد مرکز شهرستان کوهرنگ و ۸۵ کیلومتری شهرکرد مرکز استان قرار دارد.
 
این چشمه دارای گواراترین آب است و به دلیل دارا بودن فضا‌های سرسبز و خرم، راه دسترسی آسفالته، سرویس بهداشتی و سکوی نشیمن یکی از تجمع‎گاه‌های ایلات و عشایر بختیاری و گردشگران می‌باشد.
 
چشمه سیاسرد هم در فاصله ۵ کیلومتری شهر بروجن قرار دارد که هوای خنک و مطبوع و درختان زیبا و کهنسال اطراف این چشمه، مکانی بسیار زیبا برای تفرج گردشگران به وجود آورده است.
 

  جوشش چشمه‌های مصفای برم در مرکز شهر لردگان گردشگاهی به نام چشمه برم را به وجود آورده است و مکانی بسیار زیبا جهت تفریحی و تفرج و گذراندن اوقات فراغت اهالی شهر و گردشگران می‌باشد.
 
  چشمه مولا و سرداب با فاصله نسبتاً نزدیک به هم در مجاورت روستای آلیکوه و رستم آباد از توابع شهرستان اردل قرار دارند که از چشم انداز‌ها و مناظر بسیار زیبایی برخوردار است.
 
فاصله این چشمه‌ها تا شهرکرد مرکز استان ۱۲۰ کیلومتر می‌باشد.
 
چشمه کوهرنگ هم یکی دیگر از چشمه‌های چهارمحال و بختیاری است که با جریان آب بسیار زیاد از دامنه‌های زردکوه سرچشمه می‌گیرد و پس از گذر از پیچ و خم‌های فراوان به دریاچه سد کوهرنگ می‌ریزد و از تونل اول کوهرنگ وارد زاینده رود می‌شود.

 

مناطق حفاظت شده

 

منطقه حفاظت شده تنگ صیاد با وسعت حدود ۲۷ هزار هکتار در بخش شرقی شهرستان شهرکرد، در نزدیکی شهر فرخ‎شهر و فاصله ۱۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
 

در این منطقه ۲۵۲ گونه گیاهی که حدود ۳۰ گونه آن انحصاری ایران است و ۲۴ گونه پستاندار، ۷۰ گونه پرنده و ۲۶ گونه خزنده وجود دارد.
گونه‌های جانوری این منطقه شامل قوچ و میش وحشی، پلنگ، کل، بز و پوشش گیاهی آن شامل انواع گون، کنگر، ریواس، آویشن، بابونه، خاکشیر، بادام کوهی، انجیر و آلبالوی کوهی است.
 
منطقه حفاظت شده سبزکوه با مساحت ۵۶ هزار و ۳۰۸ هکتار در محدوده شهرستان‌های بروجن، لردگان و کیار، در ۱۵۰ کیلومتری شهرکرد مرکز استان چهارمحال و بختیاری و ۳۰ کیلومتری شهر لُردگان قرار دارد.
 
منطقه سبزکوه از سال ۱۳۶۵ به دلیل ظرفیت غنی گیاهی و جانوری و توپوگرافی ویژه به عنوان منطقه شکار ممنوع تحت حفاظت قرار گرفت و پس از آن در سال ۱۳۶۹ به عنوان منطقه حفاظت شده به تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست رسید.
 
منطقه جنگلی و حفاظت شده هلن با ۴۰ هزار هکتار وسعت که غالباً (حدود ۳۰ هزار هکتار آن) پوشیده از درختان بلوط غرب است در شهرستان‌های اردل، لردگان و کیار از توابع چهارمحال و بختیاری و با فاصله ۱۱۰ کیلومتری از شهرکرد مرکز استان قرار دارد.

مردم مهمان نواز استان چهارمحال و بختیاری میزبان همسایه‌های دور و نزدیک بام ایران در فصل تابستان است.

انتهای پیام/ف

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.