شما هم میتوانید با مراجعه به کلینیک باشگاه خبرنگاران و طرح سوالات خود، پاسخ را از پزشکان مربوطه دریافت کنید.
پاسخ سوالات شما در زمینه «فشارخون» را سید محمدصادق غفوری متخصص عمومی پاسخ داده است.
سوال: آیا مواد غذایی که فشارخون را بالا میبرد فشار چشم را هم افزایش میدهد؟ سیر، سرکه و سیب تا چه اندازه در کاهش فشار خون موثر هستند؟
جواب: بله در بسیاری موارد فشارخون و فشار داخل چشم در ارتباط با یکدیگرند اما این موضوع بهاین معنی نیست که هر فردی فشارخون بالا داشته باشد بهطورحتم به فشار بالای چشم هم مبتلا میشود، برخی مواد غذایی در کاهش فشار خون موثرند که در بین آنها سرکه سیب بسیار مفید است.
سوال: فشار خون دارم، دکتر برای من قرص لوزار ۲۵ و امیلو پریس صبح و شب هر کدام یک عدد و قرض تریامترن هر صبح یک عدد تجویز کرده است، آیا میتوان به جای این همه قرص یک قرص معرفی کنید؟
جواب: بله؛ امروزه بعضی از شرکتهای دارویی اقدام به تولید و ترکیب چند داروی فشارخون در یک قرص کرده اند؛ مانند قرص لوزامیکس که ترکیب لوزارتان، تریامترین اچ و هیدروکلروتیازید است.
سوال: ۵۵ ساله هستم، فشارم بیشتر اوقات با دستگاه امرون بالا ۱۴/۹ است و دیابت نوع ۲ دارم؛ آیا خطری تهدیدم میکند؟ قرص لوزار را گاهی که فشارخونم بالاست مصرف میکنم، در برخی ساعت که برای تست رفتم، گفتند شما پیش فشار دارید و گاهی عدد در بیرون روی ۱۳/۸ است.
جواب: یکی از ریسک فاکتورهای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی در بیماران مبتلا به دیابت، فشارخون بالاست؛ هدف از کنترل فشارخون در بیماران دیابتی، فشارخون زیر ۱۳۰ روی ۸۰ است.
سوال: مادرم در حالت عادی فشار بین ۱۰ روی۱۲ دارد اما وقتی دچار استرس و فشار عصبی میشود فشارش ۱۶ به بالا میرود؛ دکتر برای ایشان قرص لوزارتان نوشتند و گفتند هر روز آن را بخورند، اما فقط مواقعی که فشارشان بالاست آن را میخورند، به نظرتان باید طبق دستور پزشک هرشب قرص فشار را بخورند؟
جواب: یکی از مواردی که به بالا رفتن فشارخون در افراد منجر میشود تنش و استرس است؛ در هر صورت کنترل فشارخون نیاز به مصرف دارو و غلبه بر استرس دارد.
سوال: همسرم فشارخون عصبی دارد، گاهی فاصله مقدار سیستولی و دیاستولی خیلی بیشتر است؛ لطفا در این زمینه توضیح دهید.
جواب: در مواردی این چنین که بیمار زمینه ابتلا به فشارخون بالا را دارد و با استرس و فشار روحی، این اختلال بروز میکند.
سوال: ۴۲ ساله هستم، ۱۰ سال است که انواع قرصهای فشارمصرف میکنم؛ دیواره قلبم بر اثر فشارخون بالا ضخیم شده است، فکر کنم این قرص جدیدی که دکتر برایم تجویز کرده است اثر بخش نباشد، واقعا خسته شدهام، فشارخون بالا دارم، قرص سینومیکس ۱۰ در ۱۶۰ مصرف میکنم، اما دیگر این قرص جواب نمیدهد، پزشک معالجم قرص لوزارتان تجویز کرد، باید چه کار کنم؟
جواب: عدم کنترل مناسب فشارخون موجب تغییراتی روی سیستم قلبی عروقی میشود؛ یکی از این تغییرات، هایپرتروفی دیواره بطن است، در این بیماران نیاز است تا علاوه بر مصرف داروی کاهنده فشارخون، داروهایی که عملکرد بطن را بهبود میبخشند، استفاده کنند.
سوال: آیا فشار خون بالا باعث سردرد میشود؟ علائم فشارخون بالا چیست؟
جواب: فشار خون بالا یا پُرفشاری خون، یک بیماری مزمن است که بهطورمعمول با چند علامت و گاهی هم بدون هیچ نشانهای بروز میکند؛ این اتفاق زمانی رخ میدهد که فشار خون به صورت ناگهانی بالا میرود و وضعیتی به وجود میآورد که بیمار باید تحت مراقبتهای فوری پزشکی قرار بگیرد، علائمی که بهصورت معمول به ندرت دیده میشوند شامل سرگیجه، سردرد و خونریزی بینی هستند.
علائم فشار خون بالا بیشتر محدود هستند و گاهی هیچ نشانهای از این بیماری در فرد دیده نمیشود؛ خیلی از افراد بدون آنکه اطلاعی از آن داشته باشند، سالها دچار این بیماری هستند، در حقیقت، فشار خون بالا اگر کنترل نشود، به سرخرگها آسیب میرساند و همچنین عاملی خطرناک برای بروز سکته قلبی و مغزی و بیماریهای قلبی و عروقی است.
سوال: ٥٦ ساله هستم، فشارخون ارثی دارم، بهترین فشار خون برایم چند است و از چه عددی به بعد باید به پزشک مراجعه کنم؟
جواب: فشارخون باید زیر۱۴۰ روی ۹۰ باشد و در صورتیکه بالاتر از این مقدار شود باید به پزشک مراجعه کرد.
سوال: ۲۵ ساله هستم و بیشتر فشارم پایین است؛ همیشه بیحالم، چه کار باید بکنم؟
جواب: از جمله مهمترین علل پایین بودن فشارخون میتوان به کم خونی (آنمی) یا مصرف کممایعات اشاره کرد؛ معاینه دقیق و انجام آزمایش خون هدفمند در کشف علت این پدیده بسیار کمک میکند.
سوال: ۲۸ ساله هستم، دیروز فشارخونم را گرفتم، فشارم ۱۵.۴ رو ۹.۷ بود، امروز هم ۱۷ رو ۹.۷ بود؛ صبح که از خواب بیدار میشوم قلبم به شدت میزند و بعد نرمال میشود، بیشتر وقتها هم سرم درد میکند، علت چیست؟
جواب: اندازهگیری فشار خون برای تشخیص فشار خون بالای یک بیمار کافی نیست؛ فشار خون افراد ممکن است در طول روز تغییر کند، حتی ملاقات با پزشک هم میتواند بهعلت ایجاد استرس و اضطراب در بیمار، موجب بالا رفتن فشار خون شود، از آن جایی که تعریف فشار خون بالا بهصورت افزایش مکرر فشار خون تعریف میشود، لازم است که طی یک دوره، چندین بار فشار خون اندازهگیری شود.
قرائت صحیح فشار خون بسیار مهم است، زیرا در برخی موارد فشار خون تا زمانیکه به حد خطرناکی بالا نرفته باشد، علامتی نداشته باشد؛ در مواردی ممکن است به بیمار توصیه شود که فشار خون خود را در منزل هم اندازهگیری کند، در صورتی که در چندین نوبت فشارخون بالا باشد نیاز به مصرف دارو خواهد بود.
انتهای پیام/
شماره بخشنامه :
665/35744/د مورخ 11تیر98