سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی گزارش می دهد؛

صنایع دستی، دمیدن روح زیبایی و طراوت به زندگی انسان هاست

دیار خورشید با ذوق و خلاقیت هنرمندانش فوت وفن عشق و ریزه کاری صنایع دستی را رج به رج می‌بافد تا سوزن بر تن فراموشی بزند.

 به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از مشهد، اگرچه گذر زمان انسان را فرسوده می‌کند، اما هنر و صنایع دستی رونوشتی غیر از خالق خود باید داشته باشد نه اینکه با از بین رفتن هنرمند، هنر هم از بین برود.
 
امروزه صنعتی شدن مقوله‌ای اجتناب ناپذیر است که هیچ جامعه‌ای بدون پیشرفت در عرصه‌های فناوری امکان زندگی نخواهد داشت، اما صنعتی شدن و پیشرفت نباید به بهای نابودی هنر و فرهنگ شود.
 

هنر شناسنامه هر دیار است

هنر‌ها و صنایع دستی یادگار و نمادی از تاریخ، قومیت و هویت هر دیار است. ماندگاری این اثرات به دو اصل وابسته است یکی وجود و استفاده درست از هنرمند و دیگری تقاضا و استقبال مردم است. خاموشی هر یک از هنر‌ها و صنایع دستی به منزله نابودی هویت و خاموش شدن چراغ تاریخ آن دیار می‌باشد. به طوری که سال گذشته یک خاموشی دردناک در دیار خورشید شاهد بودیم و هنر زنجیربافی خراسانی همراه با آخرین بازمنده خود به گور رفت و برای همیشه با این هنر خداحافظی شد.
 
زنجیربافی سنتی خراسانی شیوه مخصوص خود را داشت که آن را از زنجیر بافی اردکانی و یزدی مستثنا می‌کرد و به دلیل سختی فنون، درآمد کم و بی مهری مسئولان برای همیشه غروب کرد.
 

هنر‌های در حال انقراض

 
سوزن دوزی مینیاتوری، شعربافی، نمدمالی و گیوه دوزی تعدادی از هنر‌های خراسان رضوی در حال انقراض است که باید قبل از اینکه ماند زنجیر بافی برای همیشه غروب کند چاره‌ای اندیشید و جان تازه‌ای به این هنر‌ها داد.
 
با توجه به  تحریم‌های نفتی و تکیه اقتصاد ایران به نفت ، می توان با جان تازه دادن به این هنر‌ها و سرمایه گذاری درست در این زمینه موجب اشتغالزایی و صادرات این آثار با ارزش شد. به طور مثال هنر سوزن دوزی مینیاتوری که آخرین باز مانده آن در دیار خورشید زندگی می‌کند و روزگار خوبی ندارد و بی مهریی‌های زیاد در حقش شده است.
 
در این زمینه محمود پسران قصابان هنرمند ۷۳ ساله از هنر خود می‌گوید:۵۰ سال می‌شود که من و سوزن دوزی مینیاتوری به هم گره خورده ایم حتی در کشور‌های خارجی من و آثارم را بیشتر از ایران می‌شناسند، ولی در تعجب می‌کنم که چه شد این هنر گران بها قدر دانسته نشد.
 
قصابان از دغدغه اش برای این هنر ارزشمند بیان می‌کند: روزی که وارد این هنر شدم برای آثارام از پیش پول پرداخت می‌کردند و توانش را داشتم که سالی ۳تا ۴ تابلو تحویل دهم، اما دیگر دستانم توان گذشته را ندارد و یک تابلو را به سختی به پایان می‌رسانم، کاش قدر هنرمندان پیشکسوت را می‌دانستند این هنرمندان هستند که بخشی از تاریخ و هنر این مرز وبوم را زنده نگه داشته اند.
 

ما می‌توانیم با پیشرفت و به روز شدن صنعت و شرایط امروزه با حمایت بیشتر از هنر و صنایع دستی استان باعث زنده نگه داشتن شناسنامه دیار خورشید شویم و رونق تولید در این حوزه را دوباره احیا کنیم.

محمد مطیع معاون صنایع دستی خراسان رضوی می‌گوید:متاسفانه شرایط اقتصادی و فرهنگی باعث شده بعضی از رشته‌ها و تولیدات ما تحت شعاع قرار گیرد و روی هنر و صنایع دستی اثرات منفی بگذارد.

وی با اشاره به اینکه ما باید در صنایع دستی بهترین باشیم می افزاید: بعضی از رشته‌های ما رو به فراموشی است و ما باید با تغییر کاربری و نمونه سازی محصولات جدید از منسوخ شدن این رشته جلوگیری کنیم . به طور مثال هنر چلنگری که در حال فراموشی بود با هدایت این هنر به نیاز‌های روز و تغییر رویه دادن آن باعث احیا شدن مجدد این رشته شدیم که هم اکنون اکثر برج‌های معروف مشهد و سطح ایران به جای استفاده از فرفورژه از هنر چلنگری استفاده می‌کنند که این تغییرات می‌تواند به صنعت و حمایت از این رشته‌های کمک شایانی کند.
 

 
 
مطیع در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به فصل تابستان که فرصت مناسبی برای علاقه‌مندان به صنایع دستی می‌باشد می گوید: ما با راه اندازی کلاس‌های آموزشی کوتاه مدت و آموزش در سطح هنرستان‌ها و آموزش و پرورش زمینه مناسبی برای علاقمندان به هنر‌ها و صنایع دستی استان فراهم کردیم که استقبال بی نظیر مردم در بعضی رشته‌ها را به همراه داشت.

وی بیان می کند: صادرات صنایع دستی استان در سال گذشته در سطح مطلوبی بوده وتوانسته ایم امتیاز لازم را کسب کنیم.

معاون صنایع دستی استان در پایان با بیان اینکه باید سطح اطلاع رسانی صنایع دستی در بین مردم افزایش یابد می گوید : ما اگر بتوانیم در یک زمینه کار‌های فاخر و ارزشمندی انجام بدهیم قطعا الگوسازی برای بقیه رشته‌های می‌شود.
 


تحول و دگرگونی در ابزار و شیوه‌های تولید بسیاری از محصولات به تدریج از محدوده صنایع دستی خارج شده به نحوی که ادامه تولید آن به صورت دستی با مشکل مواجه شده است، ولی با تمام، ضعف‌ها ، نقاط قوتی نیز وجود دارد که می توان در راستای فرهنگ سازی و افزایش آگاهی مردم نسبت به این هنر‌های هنر‌های اصیل ایرانی، تبلیغات و اطلاع رسانی‌هایی در عرصه‌های فضای مجازی، سطح شهر، مدارس، دانشگاه‌ها انجام داد تا آفتاب هنر و صنایع دستی دیار خورشید غروب نکند.

انتهای پیام//ح. ص

گزارشگر:حامد صبور
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.