وی افزود: استرس حرارتی از مهمترین تنشهای فیزیولوژیکی و محیطی است که سبب برهم خوردن تعادل فاکتورهای حیاتی بدن مرغ و تغییر در عادات و رفتار آن میشود و تاثیر زیادی بر کیفیت و کمیت محصول تولیدی به جا میگذارد.
اسدی با اشاره به این که دمای مطلوب در سالنهای مرغداری با توجه به سن جوجهها متفاوت است، گفت: در دماهای بالاتر از حد مطلوب قابل تحمل، تنفس جاندار شدیدتر، اشتهای آن کمتر و تشنگی بیشتر میشود که در مرغداریها با تجمع بیشتر جوجهها در اطراف آبخوریها و هواکشها همراه است.
اسدی یادآور شد: در این شرایط، مصرف غذا و میزان رشد روزانه کاهش مییابد که به نوبه خود میتواند باعث بروز تلفات و ظهور عوارض بیماریهای مختلف ازجمله «کانیبالیسم» شود.
وی به مرغداران توصیه کرد: برای غلبه بر این چالش مدیریتی در فصول گرم ضمن کاهش تراکم سالنها و تشدید تدابیر مدیریتی و بهداشتی، بیش از دیگر ایام سال برای جمع آوری سریع تلفات احتمالی در سالن و بهبود کیفیت تغذیه طیور پرورشی خود اقدام کنند.
وی به دیگر راهکارهای توصیه شده در این زمینه اشاره و تصریح کرد: افزون بر نکات یادشده، مرغداران میتوانند با درختکاری در محوطه مرغداری، جلوگیری از تابش مستقیم خورشید و رنگ آمیزی دیوارهای بیرونی سالن با رنگ سفید برای انعکاس نور آفتاب، ایزولاسیون سقف سالنها با مواد عایق مثل پشم شیشه، استفاده بهینه از مه پاش، کولر آبی یا پوشال مرطوب در مدخل ورودی هوای سالنها و افزایش نسبی تهویه و سرعت جریان هوا البته تا حدی که باعث افزایش تبخیر در طیور نشود، از بروز خسارات مستقیم و غیر مستقیم استرس حرارتی جلوگیری کنند.
اسدی افزایش میزان مواد معدنی در جیره غذایی جوجه ها، استفاده از دان "پلت"، افزودن ویتامین C، استفاده از یخ در آب آشامیدنی طیور و افزودن ملاس یا دوغ و تحریک اشتها، از دیگر روشهای مقابله با تنش گرمایی در مرغداریها محسوب میشود.
انتهای پیام /ح