چندی پیش هم سخنگوی نخستوزیر انگلیس در ادامه دنبالهرویهای لندن از واشنگتن ادعا کرد: از ایران میخواهیم از تنش در منطقه بکاهد و آن را متوقف کند.
در نخستین ساعات بامداد روز پنجشنبه (۳۰خرداد) یک فروند پهپاد جاسوسی «گلوبال هاوک» آمریکا پس از تجاوز به حریم سرزمینی جمهوری اسلامی ایران در منطقه روبروی کوه مبارک استان هرمزگان، هدف آتش پدافند نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت و سرنگون شد.
عبدالرضا فرجی راد سفیر سابق ایران در مجارستان و نروژ در گفتوگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، اظهار کرد: در حقیقت وزیر مشاور در امور خارجه انگلیس با مسئولیت خاورمیانه همچون مقامات و وزاری اروپایی مثل فرانسه و آلمان به ایران سفر می کند، این سفر با دو هدف انجام میشود؛ در واقع با توجه به اینکه اروپایی ها در حال کار روی اینستکس هستند، انگستان با سفر به کشور ما در صدد این است که اعلام کند همچون دیگر کشورهای قدرتمند اروپا در حال تلاش هستیم، تا پایان مهلت ٢ ماه ایران (١٨ تیر) ساز و کار اینستکس عملیاتی شود.
وی افزود: با توجه به اینکه میزان و حجم کار اینستکس مشخص نیست، لذا باید عملیاتی شده تا مشخص شود، در همین راستا اروپا انتظار دارد که ایران صبوری به خرج دهد و در حقیقت بعد از پایان مهلت ۶٠ روز وارد فاز دوم کاهش تعهدات برجامی خود نشود ، همچنین از این موضوع که تهران میزان غنی سازی خود را بالا ببرد، نگران است.
فرجی راد با اشاره به تنشهای ایجاد شده در حوزه خلیج فارس، خاطر نشان کرد: اروپا خواستار کاهش تنشها است و از تهران بردباری و شکیبایی طلب می کند، طبیعتاً در این گفت وگوها خواستههایش را هم مطرح میکند و نگرانیهای خود را در رابطه با منافع شان در کشورهای جنوبی خلیج فارس اعلام میکنند .
استاد ژئوپلیتیک تاکید کرد: اگر حرفها و خواستههای اروپا منطقی باشد، ما آمادگی شنیدن و حتی پاسخ مثبت را داریم ، ولی اگر با زبان تهدید و زور رفتار کنند طبیعتاً ایران هم با همان موضع با آنها برخورد خواهد کرد.
سفیر سابق ایران در مجارستان گفت: هنگام ملاقات با وزیر مشاور انگلیس انتظار داریم به این موضوع اعتراف کند که متحدین بریتانیا و آمریکا در منطقه به دنبال ایجاد تنش هستند، چراکه امارات، بحرین و عربستان سعودی در این زمینه تحرکات زیادی انجام داده اند.
فرجی راد با اشاره به صحبت های اخیر فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، تصریح کرد: در حقیقت صحبتهای موگرینی مبنی بر این بود که ما در حال انجام اقداماتی هستیم که تا ٢ هفته دیگر عملیاتی میشود، همچنین باید به این موضوع اشاره کنم که موگرینی نسبت به سایر مقامات اروپایی به ایران نظر مثبت تری دارد و ما را صاحب حق میداند.
وی ادامه داد: در حقیقت موگرینی بعد از هر جلسه در اروپا تلاش میکرد که اوضاع را آرام کند و امیدوارم که نظراتی که امروز در راستای نظرات قبلی نباشد یعنی در واقع چیزی از جلسه سران در بروکسل به طور قطعی شنیده باشند و موضوع عملیتی شدن اینستکس تا ١٨ تیر صحت داشته باشد.
سفیر سابق ایران در مجارستان با بیان اینکه اگر اینستکس تا ١٨ تیر عملیاتی شود، ایران همکاری های لازم را در راستای تعهدات خود انجام می دهد، توضیح داد: در صورتی که ساز و کار مالی با اروپا اجرا نشود، تهران راه خود را در پیش خواهد گرفت، چراکه در بالاترین سطح ایران برای پایان مهلت ۶۰ روزه تصمیماتی جهت وارد شدن به فاز دوم کاهش تعهدات اخذ شده است.
استاد ژئوپلیتیک در پایان خاطر نشان کرد: ایران از خواستههای خود کوتاه نمیآید و اروپا ملزم به رعایت تعهدات و وعدههای خود است در غیر این صورت ایران وارد فاز دوم کاهش تعهدات خود خواهد شد.
انتهای پیام/