سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

توصیه‌های بهداشتی به حجاج/

باید و نباید‌های تغذیه‌ای که حجاج باید آویزه گوش خود کنند

یک متخصص تغذیه درباره رعایت نکات بهداشتی حجاج و موارد تغذیه‌ای در طول سفر توضیحاتی داد.

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، هر ساله گردهمایی عظیم سالیانه مسلمانان دنیا برای انجام فرایض حج، بزرگ‌ترین مراسم مذهبی دنیا را رقم می‌زند؛ از این رو یکی از مهم ترین چالش‌های پیش روی زائران مراقبت بهداشت عمومی و فردی خواهد بود.

حجاج باید در مدت زمان محدود، تمام اعمال حج تمتع را در یک فضای فیزیکی محدود انجام دهند از این رو تراکم جمعیت در طول سفر ۳۰ تا ۳۵ روزه باعث ایجاد تماس‌های نزدیک غیرقابل اجتناب می‌شود که خود می‌تواند باعث شیوع بیماری‌های مختلف عفونی و مسری شود.


بیشتر بخوانید: خطراتی که سلامتی زائران خانه خدا را تهدید می‌کند!


انتظار‌ می‌رود جمعیتی در این تعداد زمینه انتقال ارگانیسم‌های بیماری زایی مثل مننژیت، آنفولانزا، سیاه‌سرفه، هپاتیت و فلج اطفال را تسهیل کند؛ به عنوان مثال مننژیت مننگوکوکی به علت اندمیک بودن این بیماری در عربستان سعودی و تراکم جمعیت در مراسم حج،  تراشیدن موی سر با تیغ در صورت استفاده از وسایل مشترک، بیماری‌های منتقله به وسیله حشرات به علت آب و هوای گرم عربستان و زندگی چند روزه حجاج در چادر، تب‌های خونریزی دهنده به علت ذبح قربانی از نمونه‌ها‌ی قابل ذکر است اما شایع‌ترین شکایت حجاج در این سفر معنوی علائم تنفسی شبه آنفلوانزاست که باعث اختلال در انجام اعمال حج می‌شود و حتی آنان را به بستر کشانده و گرفتار تخت بیمارستان می‌کند.

از آنجا که به‌طورمعمول زائران در یک مکان محدود و به صورت دسته جمعی زندگی می‌کنند تغییر قابل ملاحظه‌ای از نظر روش زندگی و فعالیت‌های روزمره زندگی پیدا می‌کنند که باعث می‌شود بیماری‌های قبلی آنان به دلیل عوامل خاص ایام حج وخیم‌تر شوند.

با توجه به اهمیت مراسم حج و شیوع بیماری‌های عفونی مختلف مانند عفونت‌های مننگوکوکی، آنفولانزا و بیماری‌های اسهالی انجام اقدامات پیشگیرانه مانند واکسیناسیون و رعایت نکات بهداشتی فردی پیش از مناسک حج و طی آن بسیار ضروری به نظر می‌رسد.

با رعایت نکات ساده و در عین حال مهم پیش و پس از عزیمت حجاج می‌توان تا حدود زیادی شرایط بهتری برای سلامت حجاج در طول سفر ایجاد کرد؛ بیماری‌های واگیردار، مسمومیت غذایی، توجه نکردن زائران به توصیه‌های بهداشتی، آشنا نبودن به برنامه رژیم غذایی مناسب، بی توجه‌‌ای زائران به توصیه‌های پزشکان و مدیران کاروان، دفع ناصحیح زباله در کاروان‌ها، نامناسب بودن وضعیت دستشویی‌ها و نقص در آموزش‌ها مهم‌ترین چالش‌های سلامت پیش روی حجاج است.

نکات تغذیه‌ای که حجاج باید بدانند

محمدتقی انوشه متخصص تغذیه در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به نکات تغذیه‌ای به حجاج، اظهار کرد: به‌طورمعمول غذای حجاج از طریق کاروان تهیه می‌شود از این رو باید از لحاظ بهداشتی شرایط لازم را داشته باشد، به هیچ عنوان نباید از آب شهری استفاده شده و حتما آب معدنی استفاده شود.

وی ادامه داد: افراد سالمند مبتلا به فشار، چربی خون، دیابت و بیماری‌های دیگر باید پیش از سفر این موضوع را با مدیر کاروان در میان بگذارند تا غذای رژیمی برای آنها در نظر گرفته شود.

انوشه بیان کرد: افراد سالمند نباید از غذای معمولی که در کاروان توزیع می‌شود استفاده کنند چرا که این مواد ممکن است شور، چرب و حاوی مواد مضر برای سلامتی آن‌ها باشد از این رو توصیه می‌شود حتما این موضوع را با مدیر کاروان در میان بگذارند.

این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه افراد سالمند باید از پرخوری پرهیز کنند گفت: برخی از افراد به دلیل اینکه فکر می‌کنند در سفر هستند به خود اجازه می‌دهند هر اندازه که دوست دارند غذا بخورند که این کاری اشتباه است؛ آن‌ها باید از پرخوری پرهیز کنند و بیشتر به فکر سلامتی خود باشند.


بیشتر بخوانید: از آخرین آمار بیماری کشنده تب کنگو تا توصیه‌های حیاتی برای زائران خانه خدا


از غذای متفرقه استفاده کنند

وی افزود: حجاج به هیچ عنوان نباید از غذای متفرقه استفاده کنند؛ در صورتی که کنسرو مصرف می‌کنند باید به نکات تغذیه‌ای و بهداشتی اهمیت دهند؛ باید کنسرو را در آب جوش بجوشانند.

انوشه تشریح کرد: رعایت بهداشت در مصرف میوه و سبزی‌ها بسیار اهمیت دارد؛ قبل از مصرف میوه و سبزیجات  آن‌ها را گندزدایی کامل کنید تا دچار مشکلات گوارشی نشده، میوه را به خوبی شسته و سلامت غذایی را رعایت کنید.

انتهای پیام /

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.