سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

یلدای‌ تابستانی؛ طولانی‌ترین روز سال از راه می‌رسد

یک کارشناس نجوم گفت: ساعت ۲۰ و ۲۵ دقیقه روز جمعه ۳۱ خرداد لحظه شروع یلدای تابستانی خواهد بود.

محمد جواد صفاران کارشناس نجوم در گفت‌وگو با خبرنگار  حوزه فن‌آوری‌ گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، از وقوع انقلاب تابستانی خبر داد و اظهار کرد: علی‌رغم اینکه خورشید در مرکز سامانه خورشیدی قرار دارد و در حقیقت زمین به دور آن می‌چرخد، اما از دید ناظر زمینی خورشید به روی کره آسمان حرکت می‌کند که به آن حرکت ظاهری گفته می‌شود، به عبارتی دیگر از دید ناظر زمینی، خورشید دور زمین، روی صورت‌های فلکی که به آن منطقه البروج‌ می‌گویند و بر خلاف جهت عقربه‌های ساعت جابه‌جا می‌شود.

صفاران گفت: این مدار حرکت ظاهری، دایره البروج  نامید‌ه می‌شود؛ با ترسیم  امتداد خط استوا‌ی کره زمین روی کره آسمان، خطی به نام استوای آسمان به دست می‌آید که کره آسمان را به دو نیم کره شمالی و جنوبی تقسیم می‌کند.

وی بیان کرد: حرکت زمین به دور خورشید در یک مدار بیضی شکل صورت می‌گیرد و مدت آن ۳۶۵ روز و ۶ ساعت و ۸ دقیقه و ۳۸ ثانیه است. از این حرکت ماه‌های دوازده گانه پدید می‌آید؛ سرعت زمین در این حرکت در هر ثانیه حدود ۳۰ کیلومتر یعنی حدود صد هزار کیلومتر در ساعت است.

این کارشناس نجوم تشریح کرد: مدار دایره‌البروج و استوای آسمان باهم زاویه ۲۳.۵ درجه دارند و به همین دلیل این دو مدار در دو نقطه‌ای با یکدیگر تقاطع دارند؛ به این تقاطع، تقاطع اعتدالین گفته می‌شود که یکی اعتدال بهاری و دیگری اعتدال زمستانی نام دارد.

صفاران تشریح کرد: این دو نقطه به نقاط انقلابین مشهور است؛ یکی از این نقاط انقلاب تابستانی و دیگری انقلاب زمستانی نام دارد؛ چهارشنبه شب مورخ ٢٩ اسفند و به عبارت دقیق تر ساعت ۱:۲۸ بامداد پنج شنبه اول فروردین، خورشید به نقطه اعتدال بهاری می‌رسد وفصل بهار همراه با نوروز ايرانى در نیمکره شمالی آغاز می‌شود. در این موقع از سال، در سراسر کره زمین طول روز و شب دقیقا با هم برابر هستند؛ در این زمان، پاییز نیز در نیمکره جنوبی آغاز خواهد شد.

لحظه وقوع انقلاب تابستانی

وی تشریح کرد: اول تیر در تقویم هجری شمسی همزمان با انقلاب تابستانی است، انقلاب تابستانی زمانی است که خورشید به حداکثر میل آسمانی خود می‌رسد و کوتاه‌ترین سایه ممکن را برای ما اهالی نیم‌کره شمالی زمین ایجاد می‌کند. در این روز اهالی نیم‌کره جنوبی انقلاب زمستانی و طولانی‌ترین شب سال را تجربه می‌کنند.

این کارشناس نجوم گفت: لحظه وقوع  انقلاب تابستانی در سال ۱۳۹۸ ساعت ۲۰ و ۲۵ دقیقه روز جمعه ۳۱ خرداد خواهد بود، روز جمعه برابر با ۱۴ ساعت و ۴۵ دقیقه و ۳۵ ثانیه  طول خواهد داشت که از ۳۰ خرداد ۳ ثانیه و از اول تیر یک ثانیه بلندتر است؛ جالب است بدانید روز انقلاب تابستانی ۱۳۹۸ از روز اول دی ماه  یا همان انقلاب زمستانی( شب یلدا)، ۵ ساعت و ۱۱ دقیقه و ۲۰ ثانیه بلندتر است.

صفاران با بیان اینکه ماکو و بازرگان به عنوان شمالی‌ترین شهر‌های ایران با ۱۴.۵۷ دقیقه بیشترین آفتاب رو دریافت می‌کنند، تصریح کرد:  همچنین چابهار به عنوان جنوبی‌ترین شهر ایران ۱۳.۴۲ دقیقه کمترین آفتاب را دریافت می‌کنند.

وی ادامه داد: شهر‌هایی همچون تهران و مشهد نیز با ۱۴.۳۴ دقیقه میزان آفتاب متوسطی را دریافت می‌کند، این درحالی است که خورشید در ۳۱ خرداد ماه به بالاترین ارتفاع خود در نیمکره شمالی و بالاترین نقطه خود در آنالما خواهد رسید و از ۱یک تیرماه به سمت پایین سرازیر می‌شود.

این کارشناس نجوم در پایان اظهار کرد: شاید جذابترین بخش جشن شب یلدا در نیمکره جنوبی زمین باشد و کشور‌هایی همچون استرالیا، آفریقای جنوبی و برزیل در حال ورود به زمستان هستند.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.