سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وضعیت بازار مسکن در نیمه دوم سال جاری چگونه خواهد بود؟

یک کارشناس اقتصادی در خصوص وضعیت بازار مسکن در نیمه دوم سال ۹۸ توضیحاتی ارائه داد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، دولت یازدهم در شرایطی آغاز به کار کرد که بخش مسکن، بیرون آمده از انفجار قیمتی شدید، در رکودی سخت و سنگین به سر می‌برد. بخش مسکن در دهه ۸۰ عملا سهم زیادی در اشتغال و سرمایه گذاری کشور داشت و همین سبب شد از سرمایه بانک‌ها به شکل مستقیم تا هر کسی که به دنبال سرمایه گذاری بود منابع خود را در این بخش وارد کند. با این همه تحریم‌های غرب و نسنجیده عمل کردن دولت وقت در استفاده بهینه از منابع همه بخش‌های اصلی اقتصاد کشور را از نفت و گاز تا صنعت و از خدمات تا مسکن راکد کرد.

رکود مسکن حتی در سال‌های پایانی فعالیت دولت یازدهم به چشم میخورد تا اینکه فطار تورم از راه رسید، با رشد قیمت ارز، بازار‌های موازی مانند مسکن نیز به حرکت درآمدند و قیمت‌ها رشدی عجیب را در کارنامه خود ثبت کردند. به عبارت دیگر می‌توان چنین ارزیابی کرد که مسکن از رکودی کنده ناگهان وارد رونقی بحران زا شد و حالا بازار خود را کم کم آماده می‌کند تا بار دیگر وارد دوره رکود شود.


بیشتربخوانید: خرید خانه پس از چند سال صبر ممکن است؟ + آمار


افت و خیز‌هایی که هیچ گاه منافع مصرف کننده و بخش مولد را در پی نداشته و در عمل زمینه را برای فعالیت دلالان مهیا کرده است. شاید کاهش نرخ سود بانکی در میانه سال ۹۵ محرک این بخش بود یا تکانه‌های ارزی که از پاییز ۹۵ به تدریج ریال را بی ارزش‌تر می‌کرد؛ هر چه بود غول مسکن از خواب طولانی بیدار شد.

مسکن که چند سالی ثبات قیمت را تجربه می‌کرد مانند تیری که از کمان جهید، تمام سال‌های سکوت را جبران کرد و در یک سال میانگین هر متر مربع آن سه برابر شد. به عبارت ساده‌تر سال ۹۶ در حالی آغاز شد که قیمت میانگین هر متر واحد مسکونی در تهران چهار میلیون تومان بود و اکنون با گذشته تنها ۱۵ ماه، این رقم به ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.

سئوال مهم، اما حالا، در آستانه دوره‌ای که برخی آن را آغاز دوره رکودی می‌دانند این است؛ در بازار مسکن باید خریدار باشیم یا فروشنده؟

هادی حق شناس کارشناس اقتصادی در رابطه با دوره‌های رکود و رونق مسکن در ایران می‌گوید: این دوره اغلب چهار سال طول می‌کشد، یک تا یک و نیم سال رونق و دو تا دو و نیم سال رکود.

در سوی دیگر افزایش نرخ تورم با رشد منفی همراه شد؛ آخرین آمار‌ها نرخ تورم سال ۹۷ را نزدیک به ۳۰ درصد، اما رشد اقتصادی را منفی ۴.۹ درصد نشان می‌دهد. افزایش نرخ خط فقر و کاهش معیشت خانوار عملا نفس بازار را کم رمق کرد، بازاری که با سرعت هرچه تمام‌تر شاخص‌های تورمی را یک به یک کنار می‌زد نهایتا در مقابل کاهش تقاضای شدید قرار گرفته که از آغاز سال جاری فروش را تضعیف کرده است.

وی ادامه داد: چنانچه کسی قصد سرمایه گذاری دارد، بخش مسکن را منطقه ممنوعه بداند، زیرا رکود از نیمه دوم سال خودش را به بازار تحمیل می‌کند و بعید است تا سه سال آینده حتی افزایش قیمت‌ها به اندازه نرخ تورم هم باشد. اکنون زمان خوبی برای مسکن نیست. این گفته‌های هادی حق شناس، کارشناس اقتصادی و نماینده پیشین مجلس است که باور دارد بدون یک تدبیر مناسب نمی‌توان انتظار زودهنگام این شرایط را داشت.

درآمد سی سال کار یعنی یک واحد ۵۰ متری در تهران

وی با تاکید بر شدت گرفتن رکود مسکن در نیمه دوم سال تصریح کرد: البته در نیمه دوم به احتمال زیاد تعداد پروانه‌های ساخت و ساز افزایش می‌یابد چرا که سیل ابتدای سال نیاز به ساخت و ساز را در مناطق آسیب دیده ضروری کرده است.

از سوی دیگر افزایش قیمت مسکن در ۱۵ ماه گذشته آن قدر وسوسه کننده هست که سازندگان را به ادامه ساخت و ساز ترغیب کند. با این همه دوره رکود این بار طولانی‌تر خواهد بود چرا که فاصله میان مزد و قیمت مسکن آن قدر زیاد است که به این راحتی نمی‌توان آن را با تسهیلات مرسوم تامین کرد. در ایران دهه ۶۰ و ۷۰ این فاصله ۱۰ سال بود، یعنی کارمند و کارگر با ۱۰ سال حقوق خود صاحبخانه می‌شدند، ولی اکنون میانگین یک متر مربع خانه که ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان اعلام شده نزدیک به ۹ ماه حداقل دستمزد است. درنتیجه اگر فردی تمام عمر خود را کار کند و همه درآمدش را پس انداز کند نهایتا پس از ۳۰ سال یک واحد ۵۰ متری در مناطق میانی و رو به پایین تهران خواهد داشت!

این کارشناس اقتصادی که اخیرا استاندار گلستان هم شده با تاکید بر نقش تقاضا، گفت: به هر حال افزایش ساخت و ساز در نیمه دوم سال پاسخی نخواهد گرفت چرا که قدرت خرید یاری نمی‌دهد. به همین دلیل نیمه دوم سال رکود مسکن خود را کاملا نمایان می‌کند. از سوی دیگر نشانه‌ها حاکی از شدت بیشتر و طولانی‌تر شدن این دوره رکودی نسبت به گذشته است، چرا که بدون یک تدبیر خاص، جامعه اگر بخواهد هم نمی‌تواند در عمل صاحب خانه شود. درنتیجه رکود این دوره می‌تواند شدید‌تر از رکود‌های پیشین باشد.

حق شناس تدابیری، چون تامین زمین رایگان یا تسهیلات ارزان به نحوی که فروشنده و خریدار به جای یکدیگر با بانک روابط پولی داشته باشند را از جمله تدابیری دانست که قوه مجریه می‌تواند با اجرای آن رکود را تضعیف کند. او افزود: چنانچه تدبیر کافی نداشته باشیم، رکود طولانی تبعات بیشتری دارد. اگر از آسیب مشکل مسکن در میان خانوار بگذریم، سهم اشتغال را نمی‌توان به راحتی نادیده گرفت آن هم در شرایطی که اقتصاد به طور کل با تورم و رکود شدیدی مواجه است و اشتغال بخش مسکن می‌تواند نیاز بخش ضعیف‌تر جامعه برای درآمدزایی را تخفیف دهد.

بازار گیج است

در عین حال فعالان بازار نیز به این سئوال که وقتی خرید مسکن است یا فرش پاسخ روشنی نمی‌دهند و می‌گویند هر قدر این بازار در سال گذشته سود شیرین برای سرمایه گذار داشت، امسال ریسک عجیب دارد. قیمت‌ها چنان بالا و پایین می‌رود که اگر کسی نگاه کوتاه مدت داشته باشد ممکن است هیچ توفیقی برای پول کردن ملک خود نداشته باشد.

این وضعیت حتی در واحد‌هایی با متراژ متوسط در مناطق میانی و ارزان‌تر شهر نیز وجود دارد چرا که برخی می‌گویند حاضران این بازار تنها کسانی هستند که قدرت خرید واحد‌های ۴۰ تا ۵۰ متری را دارند و با دریافت تسهیلاتی امکان خرید یافته اند. از این رو کسی توصیه به سرمایه گذاری در بازار مسکن با نگاه کوتاه مدت ندارد.

منبع: خبرآنلاین

انتهای پیام/

بازار مسکن آماده خرید است یا فروش؟

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۰
سازنده
۲۳:۲۵ ۱۲ مهر ۱۳۹۸
من یک سازنده در اندیشه شهریار هستم الان قیمت تمام شده من حدود متری 5 میلیون تومن شده اما متاسفانه مردم متری 5 تومن هم نمیتوان بخرن تکلیف چیه ، من دیگه نمیسازم و نتیجه اش میشه بیکاری کلی کارگر و عدم تولید مسکن ....
سحر
۲۳:۲۱ ۱۱ شهريور ۱۳۹۸
بیچاره مرددددم بیچاره جووووونا بیچاره مستاجرا بیچاره کارگراااا.....فریااااااااااااااااد....‌‌‌‌
بی غم
۱۷:۲۸ ۰۷ شهريور ۱۳۹۸
نه فقط مسکن،بلکه همه چیز چهار برابر شده.
ناشناس
۲۳:۲۹ ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
مسئولین ما اصلا به فکر مردم نیستند. مسکن یکی از اقلام ضروری خانوارهاست که اصلا نمیشود از آن گذشت. از طرفی افراد مستضعف هم بی خانه هستند و تهیه خانه هم بیشترین هزینه خانوار را به خود تخصیص میده. اگر مسئولین واقعا قصد دارند برای مردم بویژه قشر ضعیف تر کاری بکنند، هیچ بخشی بهتر از مسکن نیست. الان حتی قشر با درآمد بالای جامعه هم اگر صاحبخانه نباشند، در پرداخت اجاره و تامین و خرید مسکن دچار مشکلند. چه رسد به قشر کم درآمد. کلا دولت بخش مسکن را رها کرده است و نمایندگان هم اهمیتی به آن نمیدهند.
منصوره تجلی
۲۳:۲۵ ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
دولت محترم باید بطور جدی با قیمت سرسام اور و بی رویه مسکن مبارزه کند و قیمت مسکن را بر اساس منطقه تعیین کند و با گران فروش بر خورد کند تا قیمتها شکسته شوند و جوان های بیچاره حداقل بتوانند جایی را اجاره بگیرند و ازدواج کنند خریدن که مگر در خواب ویا پدر و مادر
ناشناس
۲۳:۱۹ ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
لطفا به داد مسکن یکم برسید15 ماهه حساب بازکردیم با این وام هیج جا به این وام خونه پیدا نمیکنیم
ناشناس
۲۳:۱۴ ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
شماربه خدافکرمستجران کارگران بدبخت باشید
ناشناس
۲۲:۴۳ ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
مالیات بر عایدی سرمایه و هدایت نقدینگی به سمت تولید
ناشناس
۱۳:۵۹ ۲۸ خرداد ۱۳۹۸
مسکن دار شدن برای بعضی ها رویا و افسانه هست درمورد همه موضوعی تو مجلس میگن جز مسکن مگر وزرات مسکن و شهر سازی کجاست که اصلا خبری ازش نیست این مدت خیلی زیادی هست بابا یک خبری ازش بگرید