سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

جان کریاکو:

شمارش معکوس حضور بولتون در کاخ سفید آغاز شده است

عضو پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در خصوص عملیات روانی آمریکا علیه ایران توضیحاتی را ارائه داد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، اگر جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا موفق به انجام پروژه سرنگونی دولت نیکلاس مادورو در ونزوئلا می‌شد، شاید هیچ‌گاه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا به دو مقام دولتی نزدیکش نمی‌گفت که می‌خواهد بولتون را برکنار کند. جان بولتون در یک‌سال‌گذشته با وجود ارائه گزارش‌های غیرواقعی و کسب اختیارات ویژه برای پیش بردن استراتژی آمریکا در جهان، نتوانست موفقیتی هرچند کوچک کسب کند. جنگ‌طلب‌ترین چهره در دولت ترامپ و از یادگاران دولت بوش، نتوانست در هیچ‌یک از سه پرونده ایران، ونزوئلا و کره شمالی موفق عمل کند.


بیشتربخوانید: پشت پرده حمله نفتکش‌های خطرناک / راهبرد آمریکا در قبال ایران چیست؟ + دانلود سند


بولتون به تیم سیاست خارجی ترامپ وارد شد تا پس از خروج از برجام، با عملیات روانی و برجسته‌تر کردن خطر جنگ، تهران را به ناچار پای میز مذاکره بکشاند. اما این اتفاق نیفتاد و ایران رسما اعلام کرد با دولت ترامپ مذاکره نخواهد کرد. در پرونده کره‌شمالی هم او نتوانست پیونگ‌یانگ را برای خلع سلاح هسته‌ای راضی کند. در ونزوئلا با وجود شکاف‌های گسترده و ناکارآمدی دولت به واسطه تحریم‌ها، بولتون و تقریبا تمام کابینه ترامپ ناکام ماندند. رسانه‌ها و برخی مقامات آمریکایی می‌گویند این موج ناکامی‌ها باعث شده ترامپ به فکر کنار گذاشتن بولتون باشد.

در این زمینه با «جان کریاکو»، بازرس سابق کنگره و مامور ارشد سابق سازمان سیا گفتگو کرده ایم. وی اولین فرد از اعضای دولت آمریکا بود که القای حس غرق شدن را روی زندانیان القاعده تایید و افشا کرد. او به خاطر افشای نام یکی از همکارانش به تحمل دو سال و نیم زندان محکوم شده است. این عضو سابق سیا به بررسی دلایل کنار گذاشتن احتمالی بولتون از سمت مشاور امنیت ملی آمریکا اشاره کرده است. متن این مصاحبه را در ادامه می‌خوانید.

در چند هفته گذشته شایعاتی درباره اخراج جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا از کاخ سفید در رسانه‌ها منتشر شد، حتی برخی رسانه‌ها نوشتند که ترامپ به تهران گفته حاضر به کنار گذاشتن او در صورت مذاکره است. این خبر چقدر با واقعیت دولت ترامپ همخوانی دارد؟

همه در آمریکا می‌دانند که ترامپ مزایای ویژه‌ای برای آنچه او «وفاداری» می‌داند، قائل است. شما یا با او یا علیه‌اش هستید. تقریبا از آغاز دولت ترامپ تا امروز کارکنان کاخ سفید، مدام در حال تغییر هستند. این موضوع فقط منحصر به کارکنان حوزه سیاست خارجی و داخلی کاخ سفید نیست، بلکه موضوعی است که حتی در شورای امنیت ملی هم وجود دارد. به نظر می‌رسد حالا نوبت جان بولتون است که خودش را در گوشه رینگ ببیند. من اعتقاد دارم شمارش معکوس روز‌های او در سمت مشاور امنیت ملی آغاز شده است. من در واشنگتن دوستان زیادی دارم؛ به‌طور معمول این‌گونه است که افراد بعد از کار دوست دارند بخشی از آنچه را می‌دانند، افشا کنند.

آنچه من امروز به‌طور خصوصی می‌گویم همان چیزی است که دیگران در واشنگتن در گفتگو با مطبوعات محافظه‌کار می‌گویند. کاخ سفید و به‌ویژه شورای امنیت ملی، از هم گسسته شده است و بولتون به‌زودی اخراج خواهد شد. اخیرا مجله واشنگتن‌اگزمینر نوشت که بولتون گزارش‌های مربوط به اختلاف در دولت را تایید کرده است. وی در گفتگو با وال‌استریت‌ژورنال تصریح کرد که پنج کشور در حال شایعه سازی در مورد وجود اختلاف درون دولت ترامپ هستند. این کشور‌ها که بولتون از آن‌ها نام برد، عبارتند از کره شمالی، ایران، ونزوئلا، روسیه و چین. آنچه بولتون می‌گوید این است که برخی از مهم‌ترین کشور‌های جهان توطئه بین‌المللی گسترده و فوق‌العاده هماهنگ‌شده‌ای را علیه او ترتیب داده‌اند و هدف اصلی آن‌ها هم این است که او را تحت فشار بگذارند.

می‌توان این‌گونه نتیجه گرفت که بولتون کار وحشتناکی انجام داده که رئیس‌جمهور از دست او عصبانی است. مثلا او اختلافات خود را با ترامپ در رسانه‌ها منتشر کرده و حالا این مساله موجب اختلاف بین او و رئیس‌جمهور شده است. آیا چنین سناریویی محتمل‌تر نیست؟

اول اینکه این همان چیزی است که دوستانم می‌گویند. ترامپ امروز مانند هر رئیس‌جمهوری که به پایان دوره ریاستش نزدیک می‌شود، نگران است. وی در جریان مبارزات انتخاباتی گفت که می‌خواهد رئیس‌جمهور شود تا کشور را از دو جنگ طولانی برهاند. او مدام تاکید می‌کرد که قصد دارد بعد از پیروزی در انتخابات نیرو‌های آمریکایی را از عراق و افغانستان خارج کند، هرچند تا امروز او این کار را با فشار‌های بولتون انجام نداده است. اکنون سه سال از آن روز‌ها گذشته است و ما همچنان درگیر جنگ در آن دو کشور هستیم. دوم اینکه دوستان من می‌گویند ترامپ می‌خواهد به دخالت آمریکا در جنگ یمن پایان دهد، اما بولتون نمی‌گذارد. او اصرار دارد تنها راه تضمین نزدیکی روابط با عربستان سعودی و امارات متحده عربی این است که با این کشور‌ها در زمینه تجهیز سلاح، سوخت‌گیری هوایی و پشتیبانی اطلاعاتی همکاری کنیم.

آنچه گفتیم دلیل این را که چرا کاخ سفید سعی دارد جلوی تلاش‌های کنگره برای حمایت از یمن را بگیرد، توضیح می‌دهد. درصورت تصویب هرگونه قانونی توسط کنگره، بولتون احتمالا ترامپ را تحت فشار قرار خواهد داد که آن را وتو کند، حتی ممکن است او شخصا با سعودی‌ها صحبت کند. با این حال، حداقل در بحث‌های داخلی، ترامپ به‌صراحت گفته است که نمی‌خواهد به جنگ ادامه دهد، چراکه این به نفع امنیت ملی کشور نیست. به بیان دیگر آمریکا هیچ‌چیز از این جنگ‌ها نصیبش نمی‌شود. سوم رسانه‌های جریان اصلی بولتون را متهم می‌کنند که او دلیل اصلی شکست مذاکرات دور دوم ترامپ با کیم جونگ اون، رهبر کره‌شمالی بوده است.

بولتون کار را به جایی رساند که پس از پایان نشست رسانه‌های اصلی کره‌شمالی از او به‌عنوان فردی جنگ‌طلب و ضدحقوق بشر نام بردند. به‌تازگی ترامپ به خبرنگاران در کاخ سفید گفت که کیم پای حرف خود در زمینه سلاح و تجهیزات هسته‌ای باقی مانده است. این اظهارنظر ترامپ یک تضاد آشکار با صحبت‌های بولتون بود، چراکه وی چند ساعت پیش از آن گفته بود که کره شمالی به تعهدات خود پایبند نیست. این اظهارنظر در حالی بود که ترامپ گفت مردم من فکر می‌کنند کره‌شمالی توافق را نقض کرده است، اما من به قضیه نگاه متفاوتی دارم. مهم‌تر از همه، بولتون چندین دهه است که به‌عنوان فردی ضدایرانی شناخته می‌شود.

او بار‌ها مانند افراد دوره پارینه‌سنگی از تمایل خود برای بمباران ایران و حتی سرنگونی حکومت و سپردن ایران به دست افراد حقیری مثل مجاهدین سخن گفته است. این سیاست واقعا هیچ‌معنایی ندارد. ایران یک کشور ۸۰ میلیونی است. این کشور در سطح جهان دارای نیرو‌های اطلاعاتی بسیار قدرتمندی است. نیروی دریایی این کشور از سریع‌ترین قایق‌های جنگی در خلیج‌فارس بهره می‌برد و به وسیله آن‌ها تنگه حیاتی هرمز را کنترل می‌کند، تنگه‌ای که از طریق آن ۲۰ درصد از نفت جهان و ۳۳ درصد گاز طبیعی مایع عبور می‌کند. ترامپ هفته پیش اعلام کرد که حاضر است بدون هیچ پیش‌شرطی با ایران مذاکره کند. این گفته‌ها حکایت از نرم‌تر شدن موضع آمریکا در قبال ایران داشت و اتفاقا بلافاصله واکنش بولتون را برانگیخت.

بعد از آن نیویورک‌تایمز اشاره کرد که این سیاست به‌طور مستقیم برنامه بلندمدت مشاور امنیت ملی ترامپ را تحت تاثیر قرار داده است. همه این‌ها وی را عصبانی کرده است. او مدام به وسیله هیولایی مثل بولتون که می‌خواهد همه‌چیز را ببلعد، تحت فشار است. حالا به نظر می‌رسد او متوجه شده است که چرا حتی سایر روسای‌جمهور جمهوری‌خواه اعتماد و علاقه‌ای به بولتون نداشته‌اند. میک مالونی، رئیس اداره کارکنان ترامپ چراغ خاموش در حال بررسی گزینه‌های جانشینی بولتون است. حالا بیایید امیدوار باشیم که او و ترامپ هرچه زودتر جایگزین بولتون را پیدا کنند و همین امروز هم این کار را بکنند، چراکه فردا دیر است.

آیا این تنها جان بولتون است که باید به خاطر جنگ‌طلبی دولت ترامپ ملامت شود؟

به اعتقاد من اولین مقصر جان بولتون است؛ مخصوصا درخصوص ایران. ولی باید اذعان کرد که مایک پمپئو، وزیرخارجه آمریکا نیز نقش زیادی داشته است؛ او یک فرد ضد ایران و سوریه و همچنین طرفدار اسرائیل است. این دو نفر افراد اصلی نوک پیکان جنگ‌طلبی در دولت ترامپ هستند.

اگر چنین تصور کنیم که اخراج بولتون حقیقت دارد، با توجه به مواضع جنگ‌طلبانه او، چرا از ابتدا ترامپ وی را به خدمت گرفت؟

وی بولتون را به خدمت گرفت، زیرا از قدرت موجود در پشت‌پرده اداره آمریکا خبر نداشت. ترامپ اعلام کرده بود که من باتلاق پشت‌پرده اداره آمریکا را خشک خواهم کرد، بدون اینکه خبر داشته باشد بولتون یکی از افرادی است که در این باتلاق زندگی می‌کند. پس بعد از اینکه دو مشاور امنیت ملی خود را اخراج کرد به‌نوعی مجبورش کردند بولتون را انتخاب کند، اما ترامپ از اینکه بولتون با او مخالفت می‌کند و این مخالفت را در جمع یا انظار عمومی نشان می‌دهد، خوشش نمی‌آید.

دولت ترامپ بدون بولتون چگونه خواهد بود؟ آیا ترامپ به همه جنگ‌هایی که آمریکا درگیر آن است، پایان می‌دهد؟

ترامپ در کارزار انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶ اعلام کرد که اگر رئیس‌جمهور آمریکا شود همه سربازان آمریکایی را از افغانستان و عراق به خانه برمی‌گرداند. او این کار را نکرده، ولی به نظر من این مساله هنوز چیزی است که به آن اعتقاد دارد. این هدف زمانی که بولتون در کاخ سفید نباشد، به مراتب راحت‌تر قابل دستیابی است.

منبع: روزنامه فرهیختگان

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.