وزیر بهداشت گفت: هیئت امنایی شدن بیمارستانها به افزایش نظارت، مدیریت منابع و کاهش هزینههای بیمارستانها منجر میشود.
وی ادامه داد: در حال حاضر مرگ و میر کودکان زیر یک سال و مادران باردار به زیر یک درصد رسیده، پوشش واکسن ۲۵ درصدی ۱۰۰ درصد شده و دسترسی مناطق محروم به خدمات پزشکی به حدود ۱۰۰ درصد ارتقا یافته است، همچنین امروزه در خاورمیانه رتبه اول را در کنترل مرگ و میر و به خصوص بیماریهای واگیر کسب کردهایم.
نمکی گفت: در سالهای گذشته که توفیق خدمت در وزارت بهداشت را داشتیم پیش بینی گرفتاری در مرگومیرهای ناشی از بیماری غیر واگیر مانند تروماهای ناشی از حوادث جادهای و مشکلاتی از این قبیل را میکردیم، بنابراین ادارهای کل به نام کنترل بیماریهای غیرواگیر ایجاد کردیم. طبیعی است که کشورهایی که موفقیتهایی مناسب در کنترل بیماریهای واگیردار دارند به سمت مواجهه با بیماریهای غیر واگیر بروند و در بین آنها حوادث جادهای نقشی تعیین کننده دارند.
وزیر بهداشت گفت آخرین آمار ثبت شده مرگ و میری که در اختیار داریم به سال ۹۶ مربوط میشود که در آن ۳۸۰ هزار مرگ در کشور ثبت شده و در این بین ۳۱۳ هزار مرگ به دلیل بیماریهای غیرواگیر بودهاند؛ همچنین هفت هزار مگر به بیماران مبتلا به فشار خون اختصاص یافته و همین موضوع دلیلی برای راهاندازی کمپین مبارزه با فشار خون بود.
وی ادامه داد: هیئت امنایی شدن بیمارستانها میتواند به ایجاد نظارت بیشتر، مدیریت منابع نظام سلامت، کاهش هزینهها و افزایش بهره وری بیمارستانها منجر شود و با این اقدام مخالفتی وجود ندارد.
نمکی افزود: هیئت امنایی شدن بیمارستانها بر کیفیت خدمات سلامت به بیماران تاثیری چندان ندارد و نظارتهای وزارت بهداشت کماکان وجود دارد؛ این اقدام بیشتر مربوط به مسائل مالی و مدیریتی منابع میشود و کیفیت خدمات با نظر معاونت درمان و معاونت آموزشی وزارت بهداشت دنبال میشود.
وزیر بهداشت گفت: گاهی ممکن است سرریز منابع بیمارستانها در جاهای دیگر هزینه شود و میخواهیم این اتفاق نیفتد و منابع بیمارستانها در راستای اعتلا و ارتقای خود بیمارستان هزینه شود.
وی تصریح کرد: تعاریف زیادی از توسعه یافتگی در کشورها وجود دارد، اما یکی از تعریفهای علمی و منطقی آن است که کشوری بتواند با دیدگاه علمی خطرات موجود در نظام سلامت را کاهش دهد و امیدوار هستیم با حکم هیئت درست بتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم.
نمکی گفت: مدتهاست از ژاپن به عنوان کشوری توسعه یافته یاد میشود در حالی که یکی از پرخطرترین کشورها در زمینه زلزله است، بنابراین به دلیل بروز حوادث طبیعی کشوری را توسعه یافته و در حال توسعه تلقی نمیکند، اما اگر کشوری نتواند با تکیه بر افزایش آگاهی عمومی و بهبود روشهای پیشگیرانه عوامل خطرزا را کنترل کند، شرایطی مناسب نخواهد داشت.
وزیر بهداشت افزود: باید آمادگی لازم را برای موجه شدن با حوادث و بلایای طبیعی داشته باشیم؛ حوادث طبیعی در همه کشورهای دنیا وجود دارد، اما آنچه اهمیت دارد آن است که به چه اندازه برای مواجه شدن با این خطرات آمادگی داریم.
وزیر بهداشت گفت: زمانی بیماریهای واگیر و ویروسی مانند طاعون بلایای طبیعی و از عوامل مرگ و میر در کشورها مختلف محسوب میشدند، اما علم، دانش و آمادگی مردم برای مقابله با این تهدیدها توانست آنها را مهار کند؛ امروزه در هیچ کشوری از دنیا با بیماریهای واگیر سرو کار نداریم و از عوامل مرگ و میر محسوب نمیشوند.
وی با اشاره به اینکه ایران یکی از کشورهای حادثه خیز است، گفت: ۳۰ سال پیش انجمنی برای کنترل تلفات ناشی از زلزله تشکیل دادیم و با بزرگان این حوزه از سراسر دنیا مشورت کردیم تا بدانیم چه اندازه آماده مقابله با این حوادث را داریم؛ اگر آنالیز دقیق از این دست حوادث داشته باشیم میتوانیم آنها را در سه دسته بررسی کنیم؛ بُعد اول پیشگیری است، باید مشخص شود نیازمند چه قوانینی برای حمایت و کنترل این حوادث هستیم و باید قوانین موجود در کشور درباره بلایای طبیعی بازنگری شود.
نمکی گفت: متاسفانه هنوز ساختار تعریف شدهای برای مقابله با حوادث نداریم سازمان اورژانس، مدیریت بحران و سایر سازمانها به صورت جزیرهای و جداگانه فعالیت میکنند؛ همه زحمت میکشند، اما نیاز به فعالیت واحد و با فرماندهی واحد وجود دارد.
وزیر بهداشت با تاکید بر اجرایی نشدن قوانین موجود گفت: در زمینههایی مثل ساختمان سازی قوانین کافی وجود دارد، اما اجرایی نمیشوند؛ بدون شک اگر زلزله بالای ۶ ریشتر در شهر تهران اتفاق بیفتد بسیاری از ساختمانهای که جواز ساخت کسب کردند از بین خواهند رفت؛ زلزله رودبار و منجیل ساختمانهایی که از آنها به عنوان ضد زلزله یاد شده بود از بین برد.
وزیر بهداشت درباره سیل اخیر بیان کرد: ویرانیهایی به دنبال حادثه سیل اتفاق افتاد به دلیل سیل نبود بلکه ما راه را بر سیل بسته بودیم. راه رودخانه بسته شده و در چند ثانیه مسافران را با حادثه مواجه کرد. ساخت و سازهایی که در حاشیه رودخانهها انجام شد راهها بر آبهای سرگردان بست، علت وقوع این حادثه قانون نبود، مشکل نظارت بر اجرای قانون است.
وی تصریح کرد: اولین اقدام در نظام سلامت برای بلایای طبیعی، آموزش است و باید از مدارس کشور ارائه شود نه به مردم آسیب دیده و هنگام بروز حادثه. سرمایه کشورها، معادن و چاههای نفت نیست، سرمایه کشور کودکانی هستند که روی نیمکت مدارس تحصیل میکنند. آموزشهای لازم برای کاهش بلایا و خطر باید در ذهن کودکان ایجاد شود و بهطورقطع آموزش مهمترین رکن در ارتقای نظام سلامت است.
وزیر بهداشت یادآوری کرد: باید فرماندهی واحدی واحد در حوادث و بلایا وجود داشته باشد؛ در بسیاری از موارد در مدیریت تروما به درستی عمل نمیکنیم و حتی گاهی در نقل و انتقال حادثه دیده به صورت علمی دقت کافی وجود ندارد. در بسیاری از مشکلاتی که برای حادثه دیدگان ایجاد میشود، به دلیل عدم دقت در نقل و انتقال شخص حادثه دیده است. باید کمیتهای ملی برای پیگیری چنین معضلاتی تشکیل شود و وظیف هر کس به طور کامل مشخص باشدو به هر آنچه در حوزههای اموزش، قانون و غیره نیاز داریم، دست پیدا کنیم.
انتهای پیام/