سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان مطرح شد؛

بدنه صنعت نشر در حوزه ادبیات کودک و نوجوان را قوی کنیم/ سهمیه‌بندی در جوایز ادبی معنا دارد؟

خورشاهیان شاعر و نویسنده کودک و نوجوان در خصوص لحاظ سهم حداقلی برای ادبیات کودک و نوجوان در جوایز ادبی سخن گفت.

هادی خورشاهیان شاعر و نویسنده کودک و نوجوان، در گفت‌وگو با خبرنگار حوزه ادبیات  گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص سهم حداقلی برای ادبیات کودک و نوجوان در جوایز ادبی گفت: با سهمیه بندی در زمینه ادبیات کودک و نوجوان ارتباط برقرار نمی کنم.

زمانی دولت جایزه‌ای ادبی برگزار می‌کند و زمانی هم سایر نهادها که در زمینه ادبیات کودک و نوجوان فعالیت دارند، این کار را انجام می‌دهند. اینکه جوایز شعر و داستان در حوزه بزرگسال زیاد برگزار می‌شود، به علت کثرت آدم‌هایی است که در این حوزه فعالیت دارند. به همین دلیل جلسات ادبی در حوزه شعر بزرگسال هم بیشتر از جلسات کودک و نوجوان برگزار می‌شود.

وی افزود: به طور قطع شاعران زیادی در حوزه شعر بزرگسال داریم. حدود ۳ هزار مجموعه شعر در طول سال در این حوزه منتشر می‌شود، اما در حوزه کودک و نوجوان در طول سال شاید ۱۰ مجموعه شعر نوجوان هم منتشر نشود. درست است که آثار بیشتری در حوزه شعر کودک نسبت به نوجوان منتشر می‌شود، اما باز هم در این حوزه شاعران کمتری نسبت به شعر بزرگسال حضور دارند. در زمینه داستان هم اوضاع به همین شکل است؛ ۱۰۰ رمان نویس نوجوان داریم و ممکن است در سال ۲۰۰ رمان نوجوان منتشر شود، اما آثار منتشر شده در حوزه رمان بزرگسال بیشتر از این مقدار است.

این شاعر کودک و نوجوان با اشاره به جوایز ادبی که دولتی هستند، اظهار داشت: اگر جشنواره‌ای مانند جشنواره شعر فجر در بخش دولتی برگزار می‌شود، بازهم تعداد شاعرانی که در حوزه شعر بزرگسال به این جشنواره اثر می‌فرستند بیشتر از شعر کودک و نوجوان است. شاعران فعال بزرگسال ما بسیار زیاد هستند؛ برای مثال در شهرستان ۱۰۰ تا ۳۰۰ شاعر شناخته شده در حوزه بزرگسال حضور دارند. در نیشابور بیش از ۱۰۰۰ شاعر بزرگسال داریم، اما در حوزه کودک و نوجوان شاید این تعداد به ۵ نفر از جمله اسلامی و سید آبادی محدود شود. تعداد نویسندگان هم در شهر‌هایی مثل تهران یا اصفهان بسیار زیادند. در همین شهر‌ها هم تعداد نویسندگان بزرگسال بیشتر از کودک و نوجوان است.

این نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: موضوعاتی که در حوزه کودک و نوجوان به آن پرداخته می‌شود، کمتر است؛ برای همین افراد کمتری در این حوزه فعالیت می‌کنند. اگر بخواهیم از زاویه سهم خواهی به حوزه ادبیات کودک و نوجوان نگاه کنیم، باید تعداد نویسندگان کودک و نوجوان و کتاب‌های خوب افزایش یابد. برخی کتاب‌های کودک و نوجوان در انتشاراتی‌هایی منتشر می‌شود که به فعالیت در این حوزه شهرت ندارند. برای همین در جوایز ادبی دیده نمی‌شوند اول باید بدنه خودمان را در حوزه ادبیات کودک و نوجوان قوی کنیم. بعد به سهم خواهی در این حوزه فکر کنیم. نهادهای مختلفی از جمله انجمن قلم ایران، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و جشنواره داستان انقلاب به ادبیات کودک و نوجوان می‌پردازند.

خورشاهیان با اشاره به اینکه بحث سهم خواهی در جوایز ادبی برای ادبیات کودک و نوجوان مطرح نیست، بیان کرد: شعر و داستان کودک و نوجوان به نسبت خودش در بین مخاطبان دیده شده است. این حوزه می تواند بهتر باشد از نظر کتابسازی، متن و تصویر گری. نمی‌توان از جوایز ادبی توقع داشت سهم ۵۰ درصدی برای بخش کودک و نوجوان و بزرگسال درنظر بگیرند.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.