سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگو با مدیر شبکه فلسطین الیوم مطرح شد؛

از اندیشه استعماری صهیونیسم تا تأثیر پیروزی انقلاب اسلامی ایران و اندیشه امام خمینی در احیای آرمان فلسطین

نافذ ابوحسنه گفت: قدس مسأله‌ای عقیدتی وبخشی از مقدسات اسلامی است که در قرآن به آن اشاره شده است.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  روز جهانی قدس آخرین جمعه ماه رمضان است که امام خمینی (ره) در سال ۱۳۵۸ ش (رمضان ۱۳۹۹ ق) آن را روزی رسمی برای حمایت از مردم فلسطین دانستند و از مسلمانان جهان خواستند که برای کوتاه کردن دست دولت اسرائیل و پشتیبانان آن به هم بپیوندند. نامگذاری آخرین جمعه ماه رمضان به عنوان روز قدس، با حمایت بسیاری از روشنفکران و هنرمندان مواجه شد و امروزه علاوه بر ایران، در کشورهای مختلفی از جهان، راهپیمایی و مراسم روز قدس برگزار می‌شود که بنابر گزارش منابع خبری، این تعداد به ۸۰ کشور در قاره‌های مختلف جهان می‌رسد.


بیشتربخوانید: مسجدالاقصی از نگاه قرآن


به همین بهانه با نافذ ابوحسنه، مدیر شبکه فلسطین الیوم، نویسنده کتاب‌های «جغرافیای شهرک نشینی و توهم مالکیت کشور»، «احزاب صهیونیست طی صد سال» و «دیندارها و سکولارها در اسرائیل» گفتگو کردیم؛

*ایده و فکر صهیونیسم از کجا شکل گرفته و حقیقت آنچه ما اشغالگری «اسرائیل» می‌نامیم چیست؟

اندیشه صهیونیسم برآمده از دل استعمار غرب است یعنی جنبشی است که کاملاً ریشه در اروپا دارد و با ظهور ایده دولت ملی و در پی نوعی اشتراک منافع کشورهای اروپایی استعمارگر (فرانسه و بریتانیا) در یک دوره تاریخی پدید آمده است. بر همین اساس کشورهای استعمارگر توانستند صهیونیسم را برای اشغال فلسطین فعال کرده و برای آن تاریخ سازی و اسطوره پردازی کنند. لذا می‌بینیم وقتی که اولین کنفرانس صهیونیسم تشکیل شد بحث اصلی آن جستجو برای مکانی جهت ایجاد سرزمین ملی یهود بود و در آن زمان فلسطین در اولویت نبود تا آنکه صهیونیست‌ها با انگلیس‌ها برای در اختیار گرفتن سرزمین فلسطین به توافق رسیدند و برای توجیه اشغالگری خود و آواره کردن مردم فلسطین که هزاران سال در این سرزمین زیسته اند افسانه‌های خیالی درست کردند.

جنبش صهیونیسم برای رسیدن به اهداف خود از هیچ جنایت و کشتاری دریغ نکرد چرا که در زمان اشغال، توازن قوا به نفع صهیونیست‌ها بود و برای اقدامات جنایتکارانه شأن از حمایت کامل جهانی برخوردار بودند. پس از جنگ جهانی دوم همه شرق و غرب از صهیونیسم حمایت کردند که نتیجه آن بیرون راندن بسیاری از فلسطینی‌ها از سرزمین آبا و اجدادی شأن و اشغال بیش از هشتاد درصد فلسطین طبق آنچه سازمان ملل اعلام کرده بود.

*آیا فکر می‌کنید این جنگی که بین فلسطینی‌ها و صهیونیست‌ها دهها سال ادامه داشته صرفاً یک درگیری سیاسی و سرزمینی است و یا ابعاد و امتداد ایدئولوژیک و فکری در جهان دارد؟

رژیم صهیونیستی ابزاری استعماری در دست غرب است که کارکرد خود را برای استعمارگران دارد و نطفه آن در منطقه ما و سرزمین‌های ما کاشته شد تا بتواند سیاست‌ها و منافع غرب را نمایندگی کند و اهداف و پروژه‌های آن فراتر از تشکیل یک کشور یهودی در فلسطین است.

از آنجا که اسرائیل حافظ منافع کشورهای غربی در منطقه است می‌بینیم که انواع حمایت‌ها از سوی اروپا و امریکا را برای خود دارد و موجودیت آن ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی به خود گرفته به طوریکه بسیاری از مسیحیان صهیونیست بر این باورند که باید برای بازگشت منجی یک کشور یهودی در فلسطین تشکیل شده باشد. یعنی ما با مجموعه‌ای از موضوعات در هم تنیده روبرو هستیم، اما در نهایت هویت واقعی این رژیم ناشی از کارکرد آن و مأموریتی است که برای حفظ منافع استعمار جهانی بر عهده اش گذاشته شده است.

*با توجه به اهمیت قدس و جایگاه نمادینی که برای جهان اسلام و عرب دارد، چرا هیچ حرکتی در برابر اقدام ترامپ در انتقال سفارت امریکا به قدس انجام نشد؟

متأسفانه هیچ موضعگیری عربی یا اسلامی جدی در دفاع از قدس صورت نگرفت و وقتی ترامپ دستور انتقال سفارت امریکا به قدس را امضا می‌کرد هیچ کشور یا نهادی نگفت مثلاً رابطه اش با امریکا را قطع خواهد کرد. تا زمانی که از این تصمیم خود منصرف شود و گذاشتند تا امور بر وفق مراد ترامپ پیش برود و همین باعث شد برخی کشورهای کوچک هم سیاست مشابهی را در انتقال سفارتخانه هایشان به قدس در پیش بگیرند تا بر اشغال قدس صحه گذارند، در حالیکه هیچ پاسخ مناسبی از جهان اسلام و عرب به این اقدامات داده نشد.

*تأثیر پیروزی انقلاب اسلامی ایران و اندیشه امام خمینی در احیای مقاومت و آرمان فلسطین را تا چه حد می‌دانید؟

به این موضوع باید در دوسطح نگاه کرد: اول اینکه انقلاب اسلامی ایران نوعی بیداری و خیزش در بین امت اسلامی به وجود آورد که بی شک در فلسطین هم بازتاب و تأثیر داشته به ویژه در احیای آرمان مقاومت و به چالش کشیدن دشمن صهیونیستی. اما سطح دوم تأثیر حضرت امام در احیای آرمان فلسطین این بود که ایشان با اعلام یک روز به نام قدس، آن را تبدیل به یک مساله عام و همگانی برای همه مسلمانان کرد و به نظر من قدس را به جایگاهی که لازم بود برگرداند و نوعی بسیج اسلامی با مشارکت همه انواع سلایق جهت دفاع از آرمان قدس تشکیل داد تا این آرمان همیشه در ضمیر اسلامی باقی بماند. قدس یک مساله عقیدتی است و فقط محدود به قضیه اشغالگری نیست. قدس بخشی از مقدسات اسلامی است که در قرآن به آن اشاره شده و در واقع مأوا و مامن مؤمنان جهان است. لذا می‌توان گفت روز قدس از طریق بسیج جهان اسلام برای دفاع از مقدسات توانسته آرمان فلسطین را به جایگاه واقعی اش و مناسبش نزدیک کند.

*به نظر شما آیا جنبش‌های مردمی در فلسطین توانسته اثر بخش باشد یا روش مذاکره و چانه زنی با اسرائیل توسط دولت خودگردان مفیدتر بوده است؟

طبق عقل و منطق باید امور را بر اساس نتایج آن سنجید. سه دهه از عمر مذاکرات با اسرائیل می‌گذرد بدون اینکه دستاوردی برای مردم فلسطین داشته باشد در حالیکه آنچه دشمن را وادار به عقب نشینی می‌کند مقاومت و خیزش مردمی و ادامه درگیری با اشغالگران است، زیرا در غیر این صورت دشمن همه نقشه‌هایش را پیاده می‌کند و همانطور که می‌بینیم اسرائیل همزمان هم مذاکره می‌کند و هم شهرک نشینی را گسترش می‌دهد، هم مذاکره می‌کند و هم به یهودی سازی قدس ادامه می‌دهد، هم مذاکره می‌کند و هم حق بازگشت آواره‌ها را نمی‌پذیرد و … اما وقتی مقاومتی داشته باشیم می‌توان دشمن را به عقب نشینی و پس دادن حق و حقوق مردم فلسطین و امت اسلامی و عربی وادار کرد.

*سرنوشت و پایان به اصطلاح «معامله قرن» را چطور ارزیابی می‌کنید؟ آیا می‌توان مدعی شد این پروژه مرده به دنیا آمده است؟

درواقع اگر بگوییم مرده به دنیا آمده خود را فریب داده ایم، اما اگر هم بگوییم سرنوشت محتوم فلسطین پذیرش این معامله است هم مشخص می‌شود از تجربه‌های گذشته چیزی نیاموخته ایم.

امریکا تلاش می‌کند از حالت متشتت و از هم گسیختگی جهان عرب نهایت بهره را ببرد. واقعیت جهان عرب امروز در جنگ‌های تحمیل شده بر آن و در صدر آن جنگ برپا شده در سوریه نمایان است. امریکا هم با سو استفاده از این وضعیت آشفته و به ویژه وجود نظام‌های عربی آماده برای اجرای برنامه‌های ترامپ بدون هیچ محدودیتی منجمله بحرین، عربستان و امارات و همچنین برخی بوق‌های تبلیغاتی عربی سعی در پیشبرد اهداف خود در منطقه دارد، اما مسأله‌ای که مانع از تحقق این خواب آشفته می‌شود مقاومت ملت فلسطین در برابر این طرح است. همه مردم فلسطین چنین طرحی را رد می‌کنند و حاضر نیستند از حق و حقوقشان بگذرند و لذا راه ترامپ و هم پیمانان عربش برای پیاده کردن چنین طرحی و اجبار مردم فلسطین به سازش هموار نیست.

*چرا خاورمیانه در دهه‌ها اخیر این قدر مهم شده؟ و چرا منطقه ما تا این حد دستخوش تنش‌ها و درگیری‌ها است؟

دو اصل اساسی در سیاست امریکا وجود دارد که تعیین کننده است: یکی کنترل منابع یعنی تضمین انتقال نفت به غرب و دوم حمایت از امنیت اسرائیل. اسرائیلی که یک رژیم تجاوزکار است و حقوق ملت فلسطین و امت اسلامی را غصب کرده است. لذا جنگ‌های منطقه به اصل حمایت از اسرائیل و کنترل منابع در خاورمیانه باز می‌گردد و از آنجایی که در منطقه قدرت‌هایی هم هستند که سلطه مطلق امریکا بر کشورها و ثروت‌هایشان و تجاوز به حقوقشان را نمی‌پذیرند و تنش و درگیری به وجود می‌آید.

اما باید به عامل سومی هم اشاره کرد و آن وجود برخی قدرت‌های منطقه‌ای است که هیچ ارزشی برای منافع منطقه و ملت‌ها قائل نیستند و فقط به فکر حفظ تاج و تخت خودشان (البته با کمک امریکا) هستند. یعنی به جای اینکه به دنبال برقراری روابط حسنه با همسایگان و همزیستی مسالمت آمیز باشند در پی جلب حمایت امریکا هستند.

منبع: مهر

انتهای پیام/

اندیشه صهیونیسم برآمده از استعمار غرب است/ قدس؛ مسأله ای عقیدتی

برچسب ها: روز قدس ، فلسطین
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.