سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آن روی سکه استفاده از VPN و افشای اطلاعات شخصی/ هجوم کاربران به استفاده از برنامه‌ای با صفر درصد امنیت!


کاربران زیادی بدون توجه به نوع و روش کار وی‌پی‌ان‌ها، به دنبال نصب و استفاده از چنین برنامه‌هایی هستند و این درحالی است که استفاده از این برنامه‌ها، مجوز دسترسی افراد سودجو به اطلاعات شخصی کاربران را صادر می‌کند.


به گزارش خبرنگار حوزه دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران جوان، با گسترش دنیای اینترنت و کاربران آن، در دسترس گذاشتن این فضا در هر نقطه و هر مکان تبدیل به چالشی سخت برای اپراتور‌ها یا شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت تبدیل شد. در حال حاضر تقریبا در تمامی نقاط شهری و بین شهری در جهان می‌توان از طریق بی‌سیم به اینترنت متصل شد، تنها کافیست از اپراتوری استفاده نمایید که درصد پوشش منطقه‌ای بیشتری دارد و سرعت اینتر بالایی را پیشنهاد می‌کند، در این حالت خیال کاربران از اتصال به اینترنت آسوده بوده و به راحتی از این فضا استفاده خواهند کرد.

اما گاهی برخی تصمیمات مصرف کنندگان اینترنت، امنیت آن‌ها را در این فضای پرخطر تهدید می‌کند، تصمیماتی که شاید در ابتدا دلیلی قانع کننده برای انجام آن داشته باشیم اما با نگاهی واقعی‌تر به پیش‌آمد‌های احتمالی آن، به راحتی می‌توایم نظر خود را تغییر دهیم، یکی از این تصمیمات که شاید اخیرا توسط برخی کاربران اتخاذ شود، استفاده از VPN برروی رایانه شخصی یا تلفن هوشمند است، استفاده از وی‌پی‌ان به هر دلیلی، خطرات امنیتی زیادی ایجاد می‌کند که کاربران از آن قافل‌اند، در این مطلب براساس گزارشات سایت‌های معتبر جهان، به تشریح اتفاقات واقعی که پس از اتصال به وی‌پی‌ان رخ می‌دهد خواهیم پرداخت تا با وجه دیگری از استفاده از و‌پی‌ان آشنا شویم.

وی‌پی‌ان چیست؟

شاید استفاده از وی‌پی‌ان‌های مختلف کمی مرسوم شده باشد، اما بیش از ۹۵ درصد کاربران این نوع برنامه‌ها هیچ اطلاعاتی از ساختار آن ندارند. VPN خلاصه کلمه Virtual Private Network به معنای شبکه خصوصی مجازی است. وی‌پی‌ان یک راه مخفی برای ورود به دنیای بزرگی همچون اینترنت محسوب می‌شود، با استفاده از این برنامه می‌توانید بدون شناخته شدن وارد اینترنت شوید و از سرویس‌های آن استفاده نمایید. البته وی‌پی‌ان‌ها کاربردی بزرگ و اساسی در ارتباطات امن بین سازمانی یا درون شرکتی نیز دارند، اما موضوع این گزارش مربوط به نوع وی‌پی‌ان استفاده شده برای ورود به فضای اینترنت بدون شناسایی هویت است.

استفاده از وی‌پی‌ان به دلیل غیرقابل شناسایی بودن آن معمولا به عنوان راهی امن شناسایی می‌شود اما در ادامه با روی دیگر استفاده از این نوع شبکه مخفی، آشنا خواهیم شد.

کاربرد‌های مثبت وی‌پی‌ان

وی‌پی‌ان‌ها امکانات مختلفی را برای کاربران فراهم می‌کنند و مثبت یا منفی بودن تبعات استفاده از آن‌ها به خود کاربران بر می‌گردد، به طور مثال یکی از کاربرد‌های مثبت وی‌پی‌ان در استفاده از وای‌فای‌های عمومی خود نمایی می‌کند، بسیار پیش می‌آید که در یک رستوران یا فروشگاه بزرگ اتصال به وای‌فای عمومی یا اتصال همراه (هات‌اسپات) بدون نیاز به وارد کردن رمزعبور در دسترس مشتریان قرار می‌گیرد. برای اتصال یک کاربر به وای‌فای عمومی، باید از وی‌پی‌ان‌ها استفاده کرد، برای این اتصال اتفاقی که در اصل رخ می‌دهد آن است که موج‌های رادیویی کاربر را به روتر متصل نمی‌کنند، درواقع دستگاه کاربر سیگنال‌هایی را در همه جهات پخش می‌کنند تا درنهایت به آنتن روتر برسد.

این روش در اکثر اوقات جواب می‌دهد، حتی زمانی که بخشی از اتصال کامل نباشد، TCP ها پشتیبان کاربر هستند. (پروتکل کنترل انتقال یا TCP یک پروتکل اینترنتی است که دریافت تمام بسته‌های اطلاعاتی ارسالی از مبداء را بررسی می‌کند، به این ترتیب اگر در یک ارتباط، به هردلیلی اطلاعات ناقص دریافت شود، بسته‌های اطلاعات دوباره ارسال خواهند شد تا تمامی اطلاعات به طور کامل به مقصد برسند.)

اما ارتباط این موضوع با وی‌پی‌ان‌ها چیست؟ به دلیل آن‌که اطلاعات در تمامی جهات ارسال می‌شوند، یک هکر با تجهیزات نه‌چندان گران قیمت نیز می‌تواند بسته‌های اطلاعاتی را بدون متوجه شدن دستگاه کاربر یا روتر، جمع آوری کند. در یک ارتباط امن چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد، زیرا بسته‌های اطلاعاتی رمزنگاری شده و هکر نمی‌تواند حتی با جمع‌آوری آن‌ها، اطلاعات را بازسازی کرده و خروجی بگیرد ودراصل تنها یک سری فایل رمزدار بسته و بدون استفاده، دزدیده است. اما وای‌فای‌های عمومی از اتصالات امن استفاده نمی‌کنند و و بسته‌های اطلاعاتی برای هکر قابل خواندن هستند. در این حال وی‌پی‌ان‌ها به کمک کاربران می‌آیند و با اتصالی خصوصی و محافظت شده، بسته‌های اطلاعاتی را به مقصد می‌رسانند.

مثال بالا تنها برای استفاده از وی‌پی‌ان به جهت اتصالی امن و حفاظت شده بود، اما آیا استفاده از وی‌پی‌ان‌ها همواره به همین شکل است؟ خیر. بخش عظیمی از کاربران با نصب یا ایجاد وی‌پی‌ان به دنبال دور زدن مقررات اینترنت منطقه‌ای و دسترسی آزاد به فضای اینترنت هستند، این نوع استفاده از وی‌پی‌ان تبعات دیگری دارد.

 آن روی سکه استفاده از وی‌پی‌ان

زمانی که کاربران در منزل خود از وی‌پی‌ان استفاده می‌کنند، داستان به طور کلی تغییر می‌کند. اکثر کاربران از وای‌فای خانگی استفاده می‌کنند که  رمزگذاری شده است، حتی اگر شخصی از اهمیت استفاده از رمزعبور برای وای‌فای خانگی خود خبر نداشته باشد نیز رمز عبوری خاص برای وای‌فای خود در نظر خواهد گرفت.

در مودم‌های جدید کار تنظیم و بروزرسانی رمزعبور وای‌فای بسیار آسان شده است و همه از پس انجام این‌کار برمی‌آیند. اگر شبکه وای‌فای خود را با رمز عبوری مطمئن، حفاظت می‌کنید پس اتصال شما امن است و هکر‌ها نمی‌توانند به اطلاعات ارسالی شما دسترسی داشته باشند. اما اگر در زمان اتصال به وای‌فای خانگی از وی‌پی‌ان استفاده کنید، شرایط متفاوت خواهد بود.

همانطور که گفته شد، وی‌پی‌ان یک راه مخفی و خصوصی برای استفاده از فضای عمومی مانند اینترنت ایجاد می‌کند، اما گروه تولیدکننده وی‌پی‌ان خود به این راه مخفی دسترسی دارد. در واقع زمانی که از وی‌پی‌ان استفاده می‌شود، تمامی اطلاعات رد و بدل شده کاربر برای گروه تولیدکننده وی‌پی‌ان قابل خواندن است. حال دو سوال مهم برای تمامی کسانی که بر روی رایانه شخصی یا تلفن هوشمند خود وی‌پی‌ان نصب کرده‌اند ایجاد می‌شود؛ آیا گروه تولید کننده وی‌پی‌ان خود را می‌شناسید؟ آیا به آن‌ها اطمینان دارید؟

استفاده از وی‌پی‌ان به چه قیمتی؟

حفظ حریم خصوصی برای همه افراد جهان یک اصل مهم شمرده می‌شود، اما این اصل با استفاده غلط کاربران از اینترنت از بین می‌رود. همانطور که اشاره شد گروه تولیدکننده وی‌پی‌ان راهی مخفی برای استفاده از اینترنت ایجاد می‌کنند اما خود به آن راه مخفی دسترسی دارند و تمامی اطلاعات آن را مشاهده می‌کنند. با این اوضاع چرا باید از وی‌پی‌ان استفاده کنیم؟ زمانی که وارد مارکت‌های اندروید یا iOS می‌شویم، صدها برنامه رایگان وی‌پی‌ان به کاربران پیشنهاد می‎‌شود، با مشاهده اطلاعات این برنامه‌ها به راحتی می‌توان فهمید که گروه‌های متفرقه و نامشخصی این وی‌پی‌ان‌ها را تولید کرده و به رایگان در اختیار عموم قرار داده‌اند. کاربران نیز به راحتی از این وی‌پی‌ان‌ها استفاده کرده و اطلاعات شخصی خود را در دست گروه‌های نامشخص و متفرقه می‌سپارند.

تولید وی‌پی‌ان و سرور‌های مخفی آن هزینه‌بر است، اما صدها برنامه وی‌پی‌ان به رایگان در اختیار کاربران گذاشته شده و درآمد آن از نقاطی دیگر تامین می‌شود. استفاده کاربران از وی‌پی‌ان معمولا برای باز کردن سایت‌های فیلتر شده یا استفاده از یک پیام‌رسان به خصوص محدود می‌شود، آیا تمامی دغدغه ما برای حفاظت از اطلاعات شخصی خود و خانواده‌مان تنها برای استفاده از یک سایت یا پیام‌رسان باید نابود شود؟

برخی‌ به تصور امن بودن وی‌پی‌ان و محافظت از اطلاعات خود از چنین سرویسی استفاده می‌کنند، اما دراقع زمانی که از یک رمز عبور مطمئن برای وای‌فای و پروتکل HTTPS برای وب‌گردی استفاده می‌کنید، در سطح امنیتی بالایی قرار دارید و وی‌پی‌ان نیز نمی‌تواند سطح امنیتی بیش از این به کاربران خود ارائه دهد. رمز وای‌فای، از دید هکر‌ها و پروتکل HTTPS به اندازه کافی برای کاربران امنیت ایجاد می‌کند، پس تصور استفاده از وی‌پی‌ان به جهت داشتن راه ارتباطی امن، غلط است.

بهتر است کاربران قبل از استفاده از برنامه‌های این چنینی، به نوع کارکرد و تبعات مثبت و منفی آن توجه داشته باشند. حرکت کورکورانه به هم جهت شدن با موجی دیگر از کاربران در هر موقعیتی به طور معمول پایان خوشی به همراه ندارد. متاسفانه در ماه‌های اخیر به دلیل استفاده از یک پیام‌رسان خاص، استفاده از وی‌پی‌ان‌ها نیز افزایش پیدا کرده و کاربران همواره برنامه‌های این چنینی را به یکدیگر پیشنهاد می‌کنند، در حالی که استفاده از وی‌پی‌ان‌ها هرگز راه امنی محسوب نمی‌شود، به خصوص آن‌که گروه‌های ناشناس و متفرقه این برنامه‌ها را تولید کرده و به رایگان در اختیار عموم قرار می‌دهند.

گزارش از عبدالله مطیع


بیشتر بخوانید: بهترین گوشی‌های هوشمندی که در سال ۹۷ رونمایی شدند +تصاویر 


انتهای پیام/

برچسب ها: فناوری ، وی پی ان
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۹
در انتظار بررسی: ۰
داریوش
۱۱:۳۲ ۰۵ خرداد ۱۳۹۸
من از اردیبهشت ۹۷ تاکنون ، بجای تلگرام از پیام رسان های ایرانیِ ایتا ، سروش پلاس و گپ استفاده میکنم . خیلی راضی هستم . امکانات بیشتر ، سرعت دانلود بالا و حجم نت مصرفی کمتر دارند و از همه مهمتر اینکه مثل تلگرام ، پُر از کانال ها و گروههای شایعه پراکن نیستند .
ناشناس
۱۸:۵۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خدا لعنت کنه کسی رو که باعث شد تو گوشی کوچیک و بزرگ وی پی ان باشه
ناشناس
۱۷:۲۶ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
فیلتر شکن از اسمش معلومه
ناشناس
۱۷:۰۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خوب من که نیازی به استفاده از vpn وفیلترشکن ندارم
ناشناس
۱۳:۲۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
یه کاری کردن که مردم به سمت این vpnها هجوم بردن دیگه
ناشناس
۱۳:۱۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
با تشکر . مقاله مفیدی بود
ناشناس
۱۲:۵۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
چه چيزايي که آدم نميشنوه هرروز
ناشناس
۱۲:۴۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
استفاده از VPN در مواردی می تواند مانع از هک شدن شود
ناشناس
۱۱:۰۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
مگه ما تو گوشي چه اطلاعاتي داريم که بيوفته دست کسي
ناشناس
۱۱:۵۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
شماره خانواده ات
عکس خانواده ات
مکان هایی که شما با گوشی میروید
رمز بانک و ...
اثر انگشت
پخش زنده و عکسبرداری از شما و خانواده ات با گوشی از طریق دوربین سلفی و عقب
دیگه نگم برات
همه چیزت توی گوشی حتی تعداد نفس کشیدنت!
ناشناس
۱۲:۳۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
نظر شما کاملا درسته
در واقع اونایی که مشاغل حساس دارن باید دقت کنن مردم عادی چیز خاصی داخل گوشی ندارن
در مورد نظر اون دوستمون درباره عکس خانوادگی و ... باید بگم وقتی گوگل از امریکا می تونه یه نرم افزار رو بدون اجازه کار بر حذف کنه یعنی به همه اطلاعات گوشی شما دسترسی داره خوب شما حالا از وی پی ان استفاده نکن . گوشی رو کنار می ذاری ؟؟؟
مسعود
۱۲:۴۵ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خارجی ها عکسهای خانوادگی مردم واسشون مهم نیست. اون ایرانه که با مسائل خصوصی مردم کار دارند
ناشناس
۱۳:۰۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
نمیدونم
سعیدی
۱۰:۳۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
چرا کارخونه خودرو سازی ایران خودرو و سایپا رو فیلتر و مسدود نمی کنید که ماشین 3 تومنی رو 60 تومن میفروشه و این همه کشته و تلفات بجا میذاره؟!
ناشناس
۱۲:۰۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خوب از راه های دیگه محصولات بی کیفتشون رو به مردم غالب میکنن
ناشناس
۱۰:۳۳ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
عجبا
ماهان
۱۰:۳۳ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
من که از خریدن خودرو در کل پشیمان شدم
ناشناس
۱۰:۳۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
چون کسب درآمد ما از طريق تلگرام هست مجبوريم از وي پي ان استفاده کنيم
ناشناس
۱۷:۰۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
داداش مگه ما خودمون پیامرسانهای داخلی نداریم والله والله من از سروش استفاده میکنم خیلی خیلی خیلی هم ازش راضیم حتی با تمام بی مهری های وزیر
علیرضا
۱۰:۳۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
فیلتر تلگرام و وردارن بیشتر فیلتر شگنها پاک میشه
ناشناس
۱۷:۴۷ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
مگر داخلیش را نداریم چسبیدید به این تلگرام صهیونیستی
محمود
۱۰:۲۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
چرا فقر و بدبختی اختلاس رو فیلتر نمی کنند؟
pouria
۱۰:۰۸ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
فیلتر نکنید تا vpn استفاده نکنیم.
ناشناس
۱۰:۰۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
از موقعی که تلگرام فیلتر شد مردم همه با vpn اشنا شدن
ناشناس
۱۰:۰۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
الان ديگه بچه دو ساله هم vpn استفاده ميکنه
ناشناس
۰۱:۴۵ ۰۵ خرداد ۱۳۹۸
اصلا چه معنا داره بچه دوسالش باشه ؟؟؟؟
ناشناس
۱۰:۰۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خانواده ها بايدبيشتر حواسشون به بچه ها باشه
ناشناس
۰۹:۵۸ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
جاي يک پيام رسان داخلي خوب واقعا خاليه
ناشناس
۱۷:۱۱ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
والله من از سروش پلاس استفاده میکنم خیلی خیلی هم ازش راضیم پیشنهاد میکنم یه بار استفاده کنید
مهدی
۰۹:۵۶ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
من برم ای گپ رو نصب کنم نمی دونم تو ای گپ کسی هست.
ناشناس
۰۹:۴۵ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
به هيچکس وهيچ چيز نميشه اعتماد کرد ديگه
سعید
۰۸:۵۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
چشم میام نرم افزار سروشو نصب میکنم
ناشناس
۱۷:۱۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
والله خیلی هم عالیه ولی ما غریب نوازیم
ناشناس
۰۸:۴۹ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
تلگرام رو آزاد کنید . مشکل وی پی ان حل میشه .
ناشناس
۱۰:۰۴ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
حتما یه دلیلی داشته که فیلترش کردن... چی میشه به مقررات کشورت پایبند باشی؟
ناشناس
۱۰:۳۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
خب از يه پيام رسان ديگه استفاده کن
طوفان
۰۸:۴۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
وقتی تلگرام رو فیلتر کردن همه دنبال vpn رفتن..حالا بچه ها هم فیلترشکن دارن و این یعنی فاجعه.
هوشمند
۱۴:۰۲ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
باید به قانون کشور احترام گذاشت نباید که دورش زد ، همیناست که باعث شده مملکت ب این روز بیفته تمام شایعات و ترور اهواز و مجلس و ... از ههمین تله گرام بود مگه غیر این بود ....الکی لجبازی می کنینم برای چی
ناشناس
۱۷:۲۰ ۰۴ خرداد ۱۳۹۸
دمتگرم واقعا یک عده اینقدر نمیفهمن که بابا تلگرام یک پیامرسان اسرائیلی هستش خود گوگل بزنید ببینید چی راجع به مدیریت تلگرام میگه الان تلگرام طلایی یکدفعه از روی صفحه رفت خوب این همه عکسها شماره کارتهای بانکی پیامها ووو الان دست کیه یقه کیو باید گرفت ولی اگه از پیامرسانهای داخلی استفاده بشه فردا اگه چیزی بشه میتونیم یقه مخابرات را بگیریم واقعا نمیدونم چرا یک عده مردم ما اینقدر ساده لوح هستن