به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان ازقم؛محمد سورانی مسئول شناسایی و اهدای عضو بیماران مرگ مغزی دانشگاه علوم پزشکی قم با بیان این که از ابتدای امسال ۲ مورد اهدای عضو در قم صورت گرفته است، گفت: سالانه ۱۱۰ تَن در استان بر اثر حوادث رانندگی یا سکته دچار مرگ مغزی میشوند که بسیاری از آنها بیش از ۶۰ سال سن دارند و نمیتوانند اهداکننده عضو باشند.
وی ادامه داد: ۵۰ درصد از این تعداد قابلیت اهدا دارند، ولی به دلیل مسائل مختلف از جمله فرهنگی و مشکلات ساختاری، اهدای عضو امکانپذیر نمیشود.
وی تصریح کرد: در برخی مواقع مراقبتهای پزشکی کافی و مطلوب از بیماران مرگ مغزی در بیمارستانها صورت نمیگیرد و با وجود رضایت خانواده، به دلیل بروز نارسایی در ارگانهای حیاتی، امکان اهدای عضو وجود ندارد.
سال ۹۶ خانواده ۲۰ بیمار مرگ مغزی در قم برای اهدای عضو اعلام رضایت کردند که اعضای بدن ۱۷ بیمار با موفقیت به نیازمندان اهدا شد. سال ۹۵ نیز اعضای ۱۴ بیمار و در سال ۹۴، اعضای ۱۵ بیمار به نیازمندان در انتظار پیوند عضو اهدا شد.
سورانی یادآورشد: هر اهداکننده عضو میتواند با اهدای اعضایی از جمله قلب، ریه، کبد، پانکراس، روده و کلیه، یک تا هشت بیمار را از مرگ نجات دهد و با اهدای سایر ارگانها از جمله دریچه قلب، رگ، تاندون ها، عضلات، استخوان، نسوج و بافت، زندگی تعداد بیشتری را بهبود ببخشد.
وی با بیان این که پنج روز نخست مرگ مغزی بهترین زمان اهدای عضو است،بیان کرد: زمانی که مرگ مغزی رخ میدهد، ارگانهای حیاتی دچار نارسایی میشوند، زیست پذیری خود را از دست میدهند و قابلیت فعالیت و توانایی ارگانها ضعیف میشود.
وی به تفاوت بین کُما و مرگ مغزی اشاره و بیان کرد: کُما بیهوشی عمیق است، ولی مغز عملکرد اساسی از جمله کنترل فرآیند تنفسی خود را حفظ میکند و ممکن است بیمار پس از مدتی دوباره به زندگی برگردد، در حالی که در مرگ مغزی، مغز عملکردی ندارد، خونرسانی و فعالیت حیاتی در مغز اتفاق نمیافتد و دچار تخریب غیرقابل برگشت میشود.
به گفته وی، سالانه هشت هزار تَن در کشور دچار مرگ مغزی میشوند که از این تعداد یک هزار و ۵۰۰ تَن منجربه اهدای عضو میشود که آمار خیلی کمی است.
سورانی افزود: همچنین ۳۰ هزار تَن بیمار دیالیزی در کشور وجود دارد که سالانه حدود ۶ هزار تَن به این تعداد افزوده میشود و تا چند سال دیگر راهی جز پیوند عضو برای بسیاری از آنها وجود ندارد.
وی گفت: در حال حاضر ۳۰ هزار تَن در کشور در صف انتظار دریافت اعضای پیوندی هستند و سالانه سه هزار تَن به این جمعیت اضافه میشود.
نخستین پیوند قرنیه، کلیه، روده، قلب و کبد به ترتیب در سالهای ۱۳۱۴، ۱۳۴۷، ۱۳۷۱، ۱۳۷۲ و ۱۳۷۲ در کشور انجام شده است.
افرادی که میخواهند جزو اهدا کنندگان عضو باشند میتوانند با مراجعه به پایگاه اطلاع رسانی www.muq.ac.ir در بخش «ثبت نام از متقاضیان اهدای عضو پس از مرگ» ثبت نام کرده و کارت ویژه اهدای عضو دریافت کنند.
۳۱ اردیشهت ماه روز «اهدای عضو، اهدای زندگی» نامگذاری شده است.
انتهای پیام /ح