سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

وزیر بهداشت مطرح کرد؛

استقرار پرونده الكترونيک سلامت تا پايان بهار/ مشكلى در تامين دارو نداريم

نمکی با اشاره به تمهیدات لازم برای بهبود سطح سلامت مردم گفت: پرونده الكترونيك سلامت تا پايان بهار مستقر می‌شوند.

به گزارش  حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید نمکی وزیر بهداشت در گفتگوی ۱۸:۳۰ شبکه خبر به مناسبت آغاز بسیج ملی کنترل فشارخون در سراسر کشور اظهار کرد: در سال‌های بعد از انقلاب اسلامی، دستاورد‌های ارزشمندی در نظام سلامت کشور داشته‌ایم و یکی از کشور‌های پیشتاز منطقه در حوزه سلامت بوده و توانستیم در بین ۲۳ کشور شرق مدیترانه از نظر شاخص‌های بهداشتی مانند کاهش مرگ و میر مادران باردار و کودکان، در جایگاه نخست قرار بگیریم.

وی با اشاره به اینکه بیماری‌های غیرواگیر، تهدید اصلی سلامت مردم و نظام سلامت هستند، گفت: از ۳۸۰ هزار مورد مرگ و میر در سال ۹۶، حدود ۳۱۳ هزار مورد معادل ۸۲ درصد از مرگ‌ها به دلیل بیماری‌های غیرواگیر بوده و در این میان، ۹۷ هزار مورد مرگ به دلیل فشارخون و ۱۶۱ هزار مرگ نیز به دلیل عوارض فشارخون و بیماری‌های قلبی و عروقی و نارسایی‌های قلبی بوده است.

وزیر بهداشت افزود: از روز اول به وزارت بهداشت بر کنترل و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر تاکید داشتم، البته ۲۹ سال پیش که معاون بهداشت وزارت بهداشت بودم، اداره کل بیماری‌های غیرواگیر را راه اندازی کردم، چون می‌دانستم که بعد از کنترل بیماری‌های واگیردار، در چاه تاریک بیماری‌های غیرواگیر می‌افتیم.

ماجرای نامه وزیر بهداشت به رئیس جمهور برای پیشگیری از فشار خون

نمکی تاکید کرد: برای کنترل و ییشگیری از بیماری‌های غیرواگیر نیازمند مشارکت بین بخشی به شکل بسیج ملی و با مشارکت همه دستگاه‌ها هستیم و به همین دلیل بسیج ملی کنترل فشارخون در کشور از امروز آغاز شد.

وی با اشاره به اینکه در طرح تحول سلامت زیرساخت‌های بسیار خوبی در حوزه سلامت ایجاد شده است، گفت: قبل از اجرای بسیج ملی کنترل فشارخون به رئیس جمهور نامه‌ای نوشتم و دکتر روحانی با اجرای این طرح بزرگ ملی به شکل تحول در نظام پیشگیری کشور موافقت کرد و دستورات لازم را به دستگاه‌های اجرایی ابلاغ کرد.

وزیر بهداشت ادامه داد: با مشارکت سازمان‌های دولتی و غیردولتی، سازمان‌های مردم نهاد و تشکل‌های مختلف، بسیج ملی کنترل فشارخون را اجرا می‌کنیم و شعار امسال روز جهانی فشارخون و این طرح بزرگ، «فشارخون؛ بدانیم و اقدام کنیم» است.

نمکی با بیان اینکه در ایران حداقل ۴۰ درصد و در برخی مناطق تا ۶۰ درصد از مردم از بیماری فشارخون خود اطلاع ندارند، گفت: مردم وقتی که با سکته‌های مغزی و قلبی و نارسایی کلیوی نیازمند خدمات درمانی و دیالیز می‌شوند، از این بیماری آگاهی پیدا می‌کنند و این در حالی است که فشارخون موجب ناتوانی و معلولیت مردم و رنج کشیدن بیماران و خانواده‌های آن‌ها شود.

راهکاری برای کاهش ۳۰ درصدی مرگ و میر ناشی از فشار خون

وی تصریح کرد: اگر بتوانیم مردم را از وجود بیماری فشارخون شان آگاه کنیم، حداقل ۳۰ درصد از مرگ‌های ناشی از فشارخون، کاهش پیدا می‌کند.

وزیر بهداشت گفت: در بسیج ملی کنترل فشارخون جمعیت هدف ما بیش از ۴۰ میلیون ایرانی بیشتر از ۳۰ سال است و انتظار داریم که حداقل ۲ میلیون بیمار جدید مبتلا به فشارخون را شناسایی کنیم تا تخت مراقبت و درمان قرار گیرند.

نمکی با اشاره به اینکه آمار فشارخون در بین زنان بیشتر از مردان است، بیان کرد: دلیل آن مراجعه بیشتر زنان به مراکز بهداشتی و درمانی و توجه بیشتر نسبت به سلامتی شان است.

توصیه آقای وزیر برای کاهش فشار خون مزمن

وی اظهار کرد: تعداد زیادی از مراکز از جمله مراکز بهداشتی و درمانی مستقر در شهر‌ها و روستاها، پایگاه‌های بسیج، کارخانه ها، مساجد، معابر، بیش از ۱۰۰۰ بیمارستان دولتی و خصوصی، مطب‌های پزشکان، داروخانه‌ها و ایستگاه‌های مستقر در محل برگزاری نماز جمعه آماده پذیرش مردم در بسیج ملی کنترل فشارخون هستند.

وزیر بهداشت با بیان اینکه سبک زندگی، مهمترین عامل کنترل کننده بیماری‌های غیرواگیر است، گفت: دو نوع فشارخون داریم؛ یکی فشارخون اساسی که نقش وراثت، سبک زندگی و تغذیه در آن بسیار مهم است و دیگری فشارخون ثانویه که عامل دیگری دارد.

نمکی اظهار کرد: توصیه ما به مردم این است که مصرف را تا حد مقدور، کاهش دهند چراکه اگر بتوانیم مصرف نمک را حداقل ۳۰ درصد کاهش دهیم، تعداد بیماران فشارخونی به میزان قابل توجهی کاهش می‌یابد.

 وزیر بهداشت ادامه داد: میزان مصرف نمک در بین مردم ایران، دو برابر متوسط جهانی است به عبارت دیگر میزان مصرف نمک در بین مردم ایران به طور متوسط ۱۱ گرم در روز و این میزان در دنیا ۵ گرم است که یکی از دلایل آن می‌تواند ریشه در فرهگ ما ایرانی‌ها و روز‌های آفتابی داشته باشد.

وی اضافه کرد:  تهران که در رشته کوه البرز قرار دارد، ۲۵۴ روز در طول سال، آفتابی است و اجداد و بزرگان ما که در روستا‌ها سکونت داشته اند به دلیل تعریق زیاد مجبور بوده‌اند که سدیم بیشتری از طریق مصرف نمک، دریافت کنند.

نمکی با اشاره به راهکارهای کاش مصرف نمک گفت:  زنان در خانه می‌توانند میزان مصرف نمک را روزانه یک قاشق مرباخوری کاهش دهند و در رستوران‌ها نیز مصرف نمک می‌تواند کاهش یابد همچنین ورزش و تحرک در کاهش مرگ و میر و عوارض فشارخون، تاثیرگذار است.

ثبت مشکل فشارخون در پرونده الکترونیک سلامت

وزیر بهداشت از ثبت فشارخون مردم ایران در پرونده الکترونیک سلامت آن‌ها خبر داد و گفت:  پس از آن برای کنترل فشارخون به پزشکان ارجاع می‌شوند و مشاوره‌ها و آموزش‌های لازم برای کنترل فشارخون را دریافت می‌کنند و تا پایان بهار یکی از آرزو‌های دیرینه که استقرار پرونده الکترونیک سلامت است، محقق می‌شود.

نمکی بیان کرد: دارو‌های فشارخون در کشور تولید می‌شود و هیچ موردی از کمبود این دارو‌ها نخواهیم داشت؛ مصرف داروی فشارخون هزینه‌های به مراتب کمتری نسبت به درمان و یک شب بستری در بخش مراقبت‌های ویژه دارد.

وی اظهار کرد:  اگر از ۲ میلیون بیمار جدید مبتلا به فشارخون که هدف ما برای شناسایی هستند، یک میلیون نفر نیاز به دارو داشته باشند، هزینه‌های آن کمتر از ۵ درصد نیاز به خدمات درمانی و بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستانی است.

وزیر بهداشت گفت: با تمهیدات پیش بینی شده و دستور رییس جمهور مبنی بر تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به بخش دارو، مشکلی در تامین دارو در کشور نداریم.

نمکی با اشاره به اینکه امروز تعداد اقلام کمبود دارویی کشور ۲۰ قلم است، اظهار کرد:  این تعداد در روز مشابه سال گذشته، بیش از ۳۳ قلم بوده است.

راه‌اندازی سامانه‌ای برای خوداظهاری فشارخون

وزیر بهداشت گفت: علاوه بر مراکز بهداشتی و درمانی و پایگاه‌ها و ایستگاه‌های سیار برای سنجش فشارخون، سامانه‌ای برای خوداظهاری فشارخون توسط مردم راه‌اندازی شده است که مردم می‌توانند اطلاعات فشارخون خود را در این سامانه ثبت کنند.

وی با اشاره به اینکه پرونده الکترونیک سلامت در کنار پزشکی خانواده، نظام ارجاع، راهنما‌های بالینی و تغییر سیستم پرداخت از فی فور سرویس به DRG از تکالیف قانونی برنامه‌های پنجم و ششم توسعه بوده که بر زمین مانده بود، بیان کرد:  از روز اول که به وزارت بهداشت آمدم، تاکید داشتم که اولین گام ما باید راه اندازی پرونده الکترونیک سلامت باشد و اگر این ریل گذاری انجام نشود، نظام ارجاع و پزشکی خانواده، معنی و مفهوم ندارند.

نمکی تصریح کرد: در اکثر استان‌ها، پرونده الکترونیک سلامت مستقر شده و تا پایان خرداد ماه هر ایرانی و هر فردی که به شکل قانونی در ایران زندگی می‌کند، دارای پرونده الکترونیک سلامت خواهد بود.

وی افزود: با راه اندازی پرونده الکترونیک سلامت از انجام اقدامات غیرضروری برای هر فرد و بیمار مراجعه کننده به مراکز درمانی و تصویربرداری، پرهیز و علاوه بر مدیریت منابع، مقدمه نظام ارجاع نیز فراهم خواهد شد.

وزیر بهداشت ادامه داد: برنامه بعدی وزارت بهداشت، اجرای بسیج ملی کنترل دیابت است، چون این بیماری نیز مانند فشارخون، در ناتوانی و مرگ و میر مردم ایران، تاثیر زیادی دارد.

رویکرد جدید وزارت بهداشت برای کنترل دیابت

نمکی اظهار کرد:  بسیاری از مردم مبتلا به دیابت هستند، اما نمی‌توانند آن را تشخیص دهند و درصدد هستیم  تا با اجرای برنامه ملی پیشگیرانه برای کنترل و شناسایی بیماران مبتلا به دیابت، از تحمیل عوارض جسمی از ناحیه چشم، کلیه و قطع عضو جلوگیری کنیم و مردم را با تغییر سبک زندگی، رژیم غذایی و درمان، از عوارض سنگین این بیماری و مرگ و میر ناشی از آن، آشنا کنیم.

وزیر بهداشت گفت: عوارض فشارخون بیشتر شامل سردرد‌های ناگهانی، اختلالات عصبی، اختلالات بینایی، سرگیجه، مشکلات قلبی و درد در ناحیه قلب وتپش قلب است، اما فشارخون هیچ علامت مشخصی ندارد، چون بیماران، به علائمی که گفته شد، عادت می‌کنند.

نمکی تاکید کرد: در هیچ کجای دنیا چنین طرح بزرگی در چنین حجمی از جمعیت اجرا نشده است که باید از همکاران در بخش‌های مختلف و سایر دستگاه‌ها از جمله بسیج جامعه پزشکی، سازمان نظام پزشکی، انجمن خای علمی، ائمه جمعه، سازمان‌های مردم نهاد، نیرو‌های مسلح و رسانه‌ها و به ویژه سازمان صدا و سیما که به اجرای بهتر این طرح کمک می‌کنند، تشکر کنم

وزیر بهداشت یادآوری کرد: مردم فشارخون را جدی بگیرند تا بتوانیم شاهد کاهش چشمگیر فشارخون بالا در کشور باشیم.

انتهای پیام/

 

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.