سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

فتح قله‌های موفقیت با ساخت ظروف مخصوص سلول‌های بنیادی + فیلم

ایران در زمینه‌ی تحقیق و پژوهش روی سلول‌های بنیادی و همین طور تولید ظروف مخصوص این کار، کشوری پیشتاز در جهان است.

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، ارتش پزشکان میکروسکوپی و ثروت درونی نام سلول پر توان و نامیرایی است که ۵ دهه پیش یک پژوهشگر کانادایی به نام ارنست مک کلاک برای اولین بار وجود آن را ثابت کرد.

ملتی عضو هیئت علمی گروه مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه سلول بنیادی مادر تمام سلول‌ها است، گفت: این سلول‌ها توانایی خودنوسازی و تبدیل به تمام سلول‌های بدن از جمله سلول‌های خونی، قلبی، عصبی و غضروفی را دارند.

ملتی به کاربرد سلول‌های بنیادی در بازسازی و ترمیم بافت‌های مختلف بدن اشاره کرد و افزود: این سلول‌ها می‌توانند به درون بافت‌هایی که به دنبال آسیب و جراحت بخش عمده سلول‌های آن‌ها از بین رفته، پیوند زده شوند و جایگزین سلول‌های آسیب دیده شده  و به ترمیم و رفع نقص در آن بافت بپردازند.

قرار گرفتن ایران در جمع پیشتازان تولید علم سلول‌های بنیادی

اهمیت سلول‌های بنیادی و یا پزشکی باز ساختی در ترمیم بافت‌های آسیب دیده باعث شد تا مطالعات در این زمینه از دهه ۷۰ در کشور آغاز شود و در یک بازه ۲۰ ساله ایران به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یابد تا آنجا که امروز جایگاه سومین کشور جهان در استفاده کاربردی از این دانش را دارد.

اما در حالت سنتی از ظروفی برای این کشت سلولی استفاده می‌شد که اشکالاتی را ایجاد می‌کرد.

نبی پور دانشجوی دکترای مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی مازندران به ۲ ایراد کشت سلول به صورت دو بعدی اشاره کرد و گفت: در حالت سنتی تماس سلول‌ها نسبت به هم کم می‌شود و خواص مفید بیولوژیکی خود را از دست می‌دهند.

نبی پور لزوم وجود آنزیم در جداسازی سلول به صورت دو بعدی را ایراد دوم حالت سنتی کشت سلول دانست و افزود: آنزیم باعث آسیب به دیواره سلولی نیز می‌شود.

از ارائه یک طرح نوین تا کاهش ضریب خطا در ظروف کشت سلول‌های بنیادی

برای رفع این معایب اولین دانشجویان مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی مازندران یک قالب با ترکیبات پلیمری طراحی کردند که ساختاری شبیه به یک اسفنج دارد.

ایجاد محیطی مصنوعی که در آن سلول‌ها می‌توانند در هر سه بعد رشد کنند و بر  محیط اطرافشان تاثیر بگذراند.

کریمی دانشجوی دکترای مهندسی بافت دانشگاه علوم پزشکی مازندران با بیان اینکه در روش جدید هم سلول‌ها در ظروف کشت دو بعدی قرار می‌گیرند، گفت: نقطه تمایز این روش نسبت به حالت سنتی افزودن یک داربست ۳ بعدی حاوی منافذ بسیار ریز در حد میکرون به ظرف کشت است که وقتی سلول به این داربست اضافه می‌شود حالتی شبیه به حالت درون بدن پیدا می‌کند.

این تیم دانشجویی که در این روش سلول‌ها را به راحتی از این قالب جدا می‌کنند یک نمونه برای ارائه به سومین جشنواره ملی کسب و کار‌های جدید کشور ساختند.

کریمی افزودن یک نوع پلیمر حساس به دما به سطح منافذ داربست را نقطه قوت دیگر این روش نسبت به حالت سنتی دانست و افزود: در روش جدید وقتی ظروف کشت از دمای ۳۷ درجه سانتی گراد خارج شود و در دمای اتاق قرار گیرد، سلول بدون نیاز به آنزیم مخرب از سطح داربست خارج می‌شود.

سعیدی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مازندران به کسب رتبه برتر اولین دانشجویان دکترای مهندسی بافت این دانشگاه در ارائه طرح نوین در حوزه مهندسی بافت ۳ بعدی اشاره کرد و گفت: این طرح برای نخستین بار در دنیا ارائه شد و در جشنواره ملی و کنگره بین المللی سلول‌های بنیادی در میان ۱۰۰ تیم شرکت کننده از دانشگاه‌ها و موسسات علمی سراسر کشور رتبه نخست این رویداد را کسب کرد.

ظروف کشت ۳ بعدی هوشمند سلولی در تحقیقات سلولی و دارویی، آزمایشگاه‌های تشخیص پزشکی و صنایع بیوتکنولوژی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این محققان تصمیم دارند تا یک سال آینده ظروف کشت ۳ بعدی هوشمند سلولی را به بازار‌های داخلی و خارجی عرضه کنند.

گزارش از مهسا اسبویی زنگیانی

انتهای پیام/ م

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.