سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

باشگاه خبرنگاران جوان گزارش می‌دهد؛

چرا «ذخیره سازی اورانیوم غنی شده» و «آب سنگین» برای طرف‌های برجامی هشدار تلقی می‌شود؟

در یک‌سالگی خروج آمریکا از توافق برجام، ایران از ذخیره سازی بدون محدودیت اورانیوم غنی شده و آب سنگین خبر داد.

به گزارش خبرنگار  سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان،  حسن روحانی در سالروز خروج آمریکا از برجام «کاهش‌های جزیی و کلی در تعهدات ایران در برجام» را رسما اعلام کرد و بدین ترتیب از ذخیره آب سنگین و اورانیوم غنی شده خبر داد.

کاهش جزئی و کلی برخی تعهدات ایران و آغاز بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای که انجام آن در چارچوب برجام متوقف شده بود٬ اولین گام جدی  ایران در واکنش به خروج آمریکا از توافق هسته ای و همچنین بدعهدی کشور‌های اروپایی در اجرای تعهداتشان است.

رئیس جمهور کشورمان در این باره تاکید کرد که از روز چهارشنبه ۱۸ اردیبهشت فروش اورانیوم غنی شده و آب سنگین را متوقف خواهیم کرد،  اگر طی ٦٠ روز آینده به نتیجه نرسیم، دو اقدام دیگر را آغاز می‌کنیم که آن اقدامات شامل افزایش عدم پایبندی به محدودیت غنی‌سازی  ۳.۶۷درصد خواهد بود و همچنین تصمیمات جدید در مورد تکمیل نیروگاه اراک بدون کشورهای عضو توافق برجام اعمال خواهد شد.

اما اورانیوم غنی‌شده و آب سنگین اراک که در اظهارات آقای رئیس جمهور آمده‌اند چه هستند و چرا در برجام از آن‌ها سخن رفته است؟

اورانیوم غنی شده

تنها یک نوع خاص از عنصر اورانیوم به نام اورانیوم ایزوتوپ ۲۳۵  وجود دارد که می‌تواند در انرژی هسته‌ای و تسلیحات هسته‌ای به کار رود. میزان این ماده در اورانیوم طبیعی بسیار کم است و برای دستیابی به آن باید از دستگاهی به نام سانتریفیوژ و فرآیندی به نام غنی‌سازی استفاده شود.

سانتریفیوژها دستگاه‌هایی هستند که با استفاده از سرعت چرخش بالا و نیروی گریز از مرکز مواد را از هم تجزیه می‌کنند و به عبارتی خلوص مواد را افزایش می‌دهند. لذا در فرآيند توليد سوخت هسته‌ای، سانتریفیوژها در غنی‌سازی اورانيوم نقش اساسی ايفا می‌کنند.

ایران در برجام متعهد شد شمار زیادی از سانتریفیوژهایش را از رده خارج کند و ذخیره اورانیوم‌اش را نیز به زیر ۳۰۰ کیلوگرم با خلوص ۳.۶۷ درصد محدود سازد. بنابراین توافق، هر میزان بیشتری اورانیوم باید به صورت بین‌المللی فروخته شود. تهران  همچنین  موافقت کرد که غنی‌سازی را تنها در تاسیسات نطنز انجام دهد و تاسیسات دیگرش به نام فردو را به مرکز تحقیقاتی پزشکی هسته‌ای تبدیل کند.

آب سنگین

آب سنگین در واقع مدلی سنگین‌وزن تر از آب معمولی است و نامش را از جرم بالای مولوکول‌های تشکیل دهنده‌اش گرفته است. آب سنگین در رآکتورهای هسته‌ای با سوخت اورانیوم به عنوان مهارگر و در واقع کندکننده نوترون مورد استفاده قرار می‌گیرد. در عین حال این ماده می‌تواند به کار تولید پلوتونیوم و در واقع ساخت سلاح هسته‌ای نیز بیاید. همانند اورانیوم غنی‌شده، تهران در خصوص آب سنگین نیز متعهد شد میزان ذخیره آن را تا ۱۳۰ تن محدود کند و مازاد آن را در بازارهای بین‌المللی به فروش برساند. همچنین در صورت عدم فروش، آن را به عمان منتقل کند.

طبق توافق برجام همچنین  ایران می‌بایست با تغییر کاربری کارخانه تولید آب سنگین اراک، آن را تنها مناسب کارهای تحقیقاتی بازطراحی کند. همچنین ایران تعهد کرده است که از رآکتور جدید بازطراحی شده اراک برای تولید پلوتونیوم استفاده نخواهد کرد.

 ذخیره سازی اورانیوم غنی شده و آب سنگین هشداری برای طرف های برجامی

با اعلام رئیس جمهور مبنی بر عدم فروش و ذخیره سازی اورانیوم غنی شده و آب سنگین برخی بر این باورند، چون آمریکا  بزرگترین مشتری آب سنگین ما بود  و دیگر از ما خرید نمی‌کند یا کشور‌های دیگر به دلیل تحریم واشنگتن از خرید اورانیوم غنی شده و آب سنگین ایران امتناع می‌ورزند، تهران تصمیم گرفته است که ذخیره سازی اورانیوم غنی شده و آب سنگین را که به طور کلی متوقف کند. به عبارت دیگر ایران با این اقدام به نوعی  روغن ریخته را نذر امامزاده کرده است!

اما در این میان سید عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت امور خارجه  با بیان اینکه نگهداری مواد غنی شده در ایران مهم است، در این باره پاسخ داد و گفت: این یک اشتباه  است که ایران، چون امکان فروش ندارد اکنون می‌گوید که آب سنگین نمی‌فروشیم. در برجام میزان ذخایر غنی شده و آب سنگین اراک عنصر کلیدی ارزیابی برنامه هسته‌ای است. طبق برجام ما باید مازاد ۱۳۰ تن از آب سنگین را و مازاد ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی‌شده را یا تبدیل کنیم یا بفروشیم؛ آمریکا گفته است که کسی حق ندارد از ایران بخرد، چون می خواهد این تولید متوقف شود، در این جا هم چون ما مقید به برجام هستیم اگر نتوانیم بفروشیم باید تولید را متوقف کنیم. در گام جدید ما به محدودیت تولید و فروش مقید نیستیم و می‌خواهیم آن‌ها را ذخیره کنیم . ارزش راهبردی ذخایر به این است که بدون محدودیت در کشور وجود داشته باشد.

پیام ذخیره سازی  آب سنگین و اورانیوم غنی شده

ذخیره سازی  آب سنگین و اورانیوم غنی شده پیام مهمی را به طرف های برجامی منعکس می‌کند. در این میان غربی‌ها و آمریکای‌ها به درستی به این پیام واقف هستند چرا که برخی براین باورند که در شرایط فعلی دست و پای تهران بسته شده است. درحالی‌که این اقدام تنها شمه‌ای از اقدامات گسترده ایران است که می‌تواند انجام دهد. کشورمان اهرم‌ها و ابزار‌های متعددی دارد و می‌تواند در فرصت‌های مناسب از آن بهره ببرد.

انتهای پیام/

برچسب ها: برجام ، آمریکا ، ایران
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵۹
در انتظار بررسی: ۰
هادی
۱۵:۳۹ ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۸
برجام بسیار خوب است. اگر اروپایی ها به تعهداتشان عمل کنند.
ناشناس
۱۰:۱۴ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
یه فکر خیلی خوب
یه رقم خیلی بالا تحت عنوان جبران خسارات خروج از برجام توسط آمریکا و عدم پایبندی به تعهدات اروپاییها توسط ایران تعیین شه و از ترامپ خواسته شه اون مبلغ رو به بانک مرکزی ایران واریز کنه اونوقت حاضریم به ترامپ زنگ بزنیم....چطوره؟
ناشناس
۰۹:۱۰ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
دوستان عزیز دقت کنید من یه بسیجی ساده هستم مقداری فعالیت داشتم من سلاح دفاعی نداشتم چند بار بمن حمله کردنند ومنو مجروح کردند ان موقع تازه مسول پایگاه بودم وسپاه هم پشت کمکم بود حالا من پیرمرد شدم قدرت جوانی هم ندارم ولی یک سلاح ساده سوزنی دارم از کنار منزل من هم اراذل اوباش با ترس ولرز رد میشه حتی عده ای از ارزاذل اوباش در یه جایی به سپاه ونیروی انتظامی حمل کرد ند وقتی من وارد شدم عقب نشینی کردند از یه لحاظی هم من اشراف اطلاتی روی انها داشتم بی تاثیر نبود از نظر شخصی من 60 روز که نه 60 ثانیه هم نباید ما معطل شویم اگر همان روز اول که ترامپ قرارداد پاره کرد ما انرا اتش می زدیم انها بفکر تحریم نمی افتادنند اخرین حرفم اگر اینکه ...................... خیز برداران ما خواب باشیم بر خلاف قران حرکت کرده ایم
ناشناس
۰۸:۳۸ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کاش دولت يه کم قاطعانه تر عمل ميکرد
ناشناس
۰۷:۵۵ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلاح هسته ای باید داشته باشیم .چون تا الان نداشتیم کشورهای اروپاییها و امریکا اینقدر زور میگن وقتی داشته باشیم مثل چي میترسن.
محسن
۲۳:۵۲ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
بمب اتم بسازیم خیلی هم خوبه
ناشناس
۰۷:۰۸ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
چرا همه دنبال بمب اتم هستن؟
ناشناس
۲۲:۱۰ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
نتیجه برجام برای ما ۲۰سال عقب ماندگیست ودیگرهیچ
کارشناس مسائل هسته ای
۲۱:۲۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
مطلب بسیار فوق العاده و علمی بود افرین به باشگاه خبرنگاران
ناشناس
۱۸:۴۸ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
گویا بیشتر خود را به نادانی و خواب زده اند و نمی‌دانند که همه پیمان شکنی و نقص‌ها از سوی دیگران بود و ایران اسلامی همچنان وفادار بوده و پس از یک سال باز هم دو ماه دیگر به غربیان فرصت داد تا به مقداری از تعهدات خود عمل کنند و گر نه آنچه را که ایران تقدیمشان کرد پس خواهد گرفت.
در جواب آن دوست نادان هم باید گفت که ما هیچگاه سلاح اتمی نداشتیم که خلع سلاح شدیم و دیگر اینکه انرژی هسته ای چندان دکوری هم نیست یک تکنولوژی بسیار بالاست که با تلاش و پشتکار جوانان و دانشمندان بزرگ و پایداری ملت به آن رسیدیم .
چرا باید تکنولوژی‌های پیشرفته و پیچیده را مفت در اختیار دیگران قرار دهیم همین غربیان سیم خاردار و تکنولوژی‌های بسیار ساده و ابتدایی را هم برای ایران نمی خواستند.
ناشناس
۰۸:۴۶ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
گل گفتي
محمد
۱۶:۵۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
اقدام دیر هنگام ولی بهتر از هیچی دولت
قل مراد
۱۶:۳۴ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
پشت ماشین همسایه مون نوشته:
کاش میشد سرنوشت را از سر نوشت
داداش من
۱۶:۲۵ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
با سلام خدمت همه دوستان ایران و دوست

از همان اول که اسم هسته ای پیش آمد ایران هم مثل اسراعیل
میبایست تا مدتها دانش هسته ای را انکار میکرد و در خفا تا مرحله بمب هسته ای پیش میرفت یعنی در واقع بمب هسته ای
را میساخت بعدا اگر برملا میشد ایران اهرم قوی ای برای مذاکره
و امتیاز گیری داشته باشد حالا که آن فرصت از دست رفته است
و طرفهای برجامی به عهد خودشان وفادار نمودن بهترین روش همین است که ما مرحله به مرحله از برجام خارج بشوبم تا هم
دولتمردان غربی به تکاپو بیفتن و هم مردم جهان به خوش عهدی
ما واقف بشوند البته همراه با دیپلماسی فعال وزارت خارجه و برنامه های روشنگرانه سیمای برون مرزی برای آگاه سازی دول و مردم غرب .
سیاوش
۲۱:۱۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
حداقل باید نشون میدادیم که میتونیم بمب اتمی بسازیم.
ج م
۱۳:۲۲ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
اگر به کیک خامه ای تبدیل شود من می خرم
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
هرچیزی جایی داره
محسن
۱۱:۵۵ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
با این روند تولید آب سنگین و اورانیوم غنی شده در ایران که بسیار کم است و تا سالها رقم قابل توجهی نخواهد شد خیال آمریکا راحت است.اگر بخواهیم از آن به عنوان اهرم فشار استفاده کنیم باید تولید آن افزایش یابد که لازمه آن راه اندازی بیش از ده هزار سانتریفیوژ جدید است
مرتضی مومن پور
۱۲:۵۶ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
این همان ضعف مفاد برجام بود و حالا کلی به عقب برگشتیم ...
مهدی
۱۱:۱۷ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
باسلام به همه ببینید بااین که این اقدام متقابل به نظر من در مورد بعد عهدی اروپا کمه اما باز انجامش بعد نبود اما به هر حال دوماه دیگه هم باز همینه غربیها حقه باز واهل نیرنگن به نظر من دونه بمب اتم بسازیم اونوقت میبینید چغدر همه چی فرق خواهد کرد مسولین محترم لطفا گوش کنیدفقط و فقط در مذاکره با اینها بمب اتم به درد میخوره چون غربیها فقط زبون قلدری رو میفهمن
ناشناس
۱۱:۰۹ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
اقا این کیک زرد و اب سنگین دیگه چه صیغه ایه
ناشناس
۱۰:۵۲ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
این موضوع را مدتی پیش مسولان نادان و دیوانه آمریکا مطرح کردند و هدفشان هم تحریم بیشتر ایران بود.
ناشناس
۰۹:۰۹ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
روحانی باید پاسخگو برجام باشد .......
ناشناس
۱۰:۳۶ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
الان زمان اتحاد است نه تفرقه افکنی.
ناشناس
۰۸:۳۴ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
احسنت
ناشناس
۰۸:۳۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
کیک زرد چی هست حالا؟
شاس
۰۹:۱۸ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
یک نوع کیک صورتیه
ناشناس
۱۰:۴۷ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
تو این ده ،پانزده سال خواب بودی فکر کنم.
ناشناس
۱۰:۴۹ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
دوست عزیز در بالا توضیحات کامل داده شد.
محمد
۱۱:۱۰ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
نه، زرده
ناشناس
۱۳:۰۰ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
برای جشن های تولد استفاده میشه. نمیدونستی مگه؟!!!همه میدونن همهههههههه
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
برای جشن های تولد جنگها استفاده میشه
ناشناس
۱۶:۴۶ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
چقدر با نمکید شما دوست عزیز اینها که مسخره ات کردند خودشونم نمیدونن،اورانیوم سنگ است بعد از خورد شدن و تصفیه شدن از ناخالصی ها ب کیک زرد تبدیل میشه
ناشناس
۰۸:۳۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
عجب!!!!!!
اکبر
۰۷:۰۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
بنظر بنده همان پارسال که ترامپ دیوانه از برجام خارج شد میبایستی این کار را انجام میدادند تا حساب کار دستشان بیاید .
ناشناس
۱۳:۴۸ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
میبایستی
رضایی
۰۶:۳۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
با.قدرت.باید.پیش.رفت.الان.زمان.ان.رسیده.است..هر.ان.چه.که.از.دست.داده.ایم.بدست.اوریم.
ناشناس
۱۱:۵۶ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
رضایی جان، فاصله رو باید با اون دکمه درازه که پایین کیبورده بندازی. اسپیسو میگم (:
محمد زاده
۰۵:۲۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
این مقدمه‌ای است بر «اضمحلال» آمریکا که سیاستمداران آمریکایی هم در مورد آن، نظریه پردازی کرده اند
برای او
۰۴:۵۷ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
آنها به عهد خود وفا نکردند و ما هم عهد شکنان مستکبر را پشیمان می کنیم. وقتی در این دنیایی که در آن قانون جنگل حاکم هست و قوی بر ضعیف زور می گوید و اسراییل کشور ما را مستقیما به نابودی با بمب اتم تهدید کرده است، واجب است که ایران باید دارای بمب اتمی باشد.
ناشناس
۰۴:۵۶ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
همون پارسال باید از برجام خارج شده و راه خود را در پیش میگرفتیم
ناشناس
۰۴:۵۵ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
بدون نیاز به برجام و... باید دست به زانو بگیریم و به خود اتکا داشته باشیم
آقای الف
۰۳:۲۲ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلام دوستان تصمیم بسیار خوبی است وقتی طرف مقابل بدعهدی کرده ما چرا وفادار باشیم اما مهلت 60 روزه چرا ؟ می شود از فرصتی که امریکا با دست خودش به ایران داده نهایت استفاده را کرد آمریکا در برجام ، ایران را خلع صلاح هسته ای کرد و هیچ بلاعوضی هم نپرداخت یعنی ایران با دست خودش تمام تاسیسات هسته ای را نابود کرد جالب است که امریکا خودش این فرصت ناب را از دست داد ه پس حالا موقع ان است که ایران از این فرصت طلایی بدست امده بهترین استفاده را بکند پافشاری روی برجام و مجاب کردن اروپا که بزور بیایند وایران را خلع سلاح کنند جالب به نظر نمی رسد بهتر است از این فرصت بهترین استفاده بشود و ایران در زمره کشورهایی قرار گیرد که دارای دانش هسته ای هستند و مذاکرات بعدی می تواند با توجه به داشتن هسته ای برنامه ریزی شود دلیلش هم واضح است خلع صلاح هسته ای مال دوران برجام بود که آمریکا از آن خارج شد اروپا هم در گل برجام فرو رفت این گوهر گرانبها را خودشان از دست دادند مسلم است که ایران همواره گزینه های متعددی می تواند برای استفاده داشته باشد و شاید هیچگاه هیچگاه نیازی به هسته ای هم نداشته باشد ولی داشتن هسته ای مثل داشتن دکور در یک خانه است . یک خانه فرش و مبلمان دارد ولی همواره چیزهایی هم بعنوان دکور دارد که شاید هیچ استفاده ای هم از آنها نمی شود ولی همه دارند هسته ای هم دکور یک کشور است اگر بد است پس همه باید جمع کنند اما اگر قشنگ است چرا بعضی ها داشته باشند بعضی ها نه ؟ در مورد هسته ای شاید لازم باشد فرهنگ سازی هم صورت گیرد که داشته باشیم ولی فرهنگش را هم داشته باشیم که استفاده نکنیم مثل آمریکا که دارد ولی استفاده نمی کند این یک فرصت است که آمریکا با دست خودش به ایران داد ه است دو راه که بیشتر وجود ندارد یا جنگ است یا مذاکره اساسا هدف از خلع صلاح هسته ای صلح با ایران که نبود بلکه ایجاد شرایطی بود که موقع جنگ پیروزی راحت تر محقق شود اگر هم مذاکره است که دوران برجام تمام شده حالا دوران برجام با حفظ منافع هسته ای است
ناشناس
۰۹:۵۰ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
احسنت خوب گفتی
رضا
۱۱:۰۹ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
عجب
چقدر هم تا حالا استفاده نکرده این بافرهنگ ......
پس هیروشیما و ناکازاکی چی استفاده کرد
ناشناس
۱۱:۱۶ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
سلاح درست است صلاح درست نیست
شبیرو
۰۷:۵۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمریکا استفاده نمی‌کند!؟!؟!
ناشناس
۰۳:۲۰ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
همه کشورها از جمله ما حق داشتن انرژی صلح آمیز هسته ای را داریم درباره سلاح اتمی هم که طبق فتوای رهبر عزیزمان حرام است.
ناشناس
۰۲:۴۰ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
مرگ بر آمریکا
ناشناس
۰۲:۲۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
تا رهبری فرزانه چون آقا رو داریم آمریکا و اروپا هیچ غلطی نمیتونن بکنن از راهنمایی های آقا استفاده کنید لطفا
ناشناس
۰۲:۱۷ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
تموم کنید این برجام نافرجام رو.امریکا واروپا هیچ وقت به تعهدشون عمل نمیکنه.مردو مردانه یک بار برا همیشه بگیم گور پدر امریکا واروپا وکارخودمونو انجام بدیم
ناشناس
۰۱:۲۷ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
انرژی هسته ای حق مسلم همه کشورهایی است که دانش آن را دارند آمریکا نمیتواند به کسی زور بگوید
ناشناس
۰۱:۲۷ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
کوتاه نیایید باسد سلاح هسته ای داشته باشیم.
انرژی هسته ای چه صلح آمیز چه غیر صلح آمیز حق مسلم ماست.
ناشناس
۰۱:۱۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
خوبه
ناشناس
۰۱:۱۲ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
مگه الان دیگه آب سنگینم داریم؟
ناشناس
۰۱:۰۱ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
به هیچ عنوان نباید هسته ای رو تعطیل میکردیم
علی
۰۰:۳۳ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
باید با قدرت پیش برویم ولی حساب شده ...هرگونه کوتاه آمدن باعث گستاخ تر شدن دشمن میشود حتی در حد یک سیگنال
ناشناس
۰۵:۱۲ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
اطاعت میشه ، قربان !!!!
ناشناس
۰۰:۲۴ ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۸
آمریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند