سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

نوری غلامی زاده در گفت‌وگوی مشروح با باشگاه خبرنگاران جوان:

برای بهره برداری از ظرفیت های آمریکای لاتین به برنامه ریزی کلان نیاز داریم

کارشناس مسائل آمریکای لاتین گفت: کشور‌های آمریکای لاتین بسیار قابل اعتمادتر از ایالات متحده و کشور‌های اروپایی هستند

به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان ،سابقه تعاملات ایران با آمریکای لاتین به دیر باز برمی گردد. این منطقه ظرفیت های بسیاری برای جمهوری اسلامی به دنبال دارد که با یک برنامه ریزی ای هدفمند باید آن را ارتقا دهیم.

الهه نوری غلامی زاده کارشناس مسائل آمریکای لاتین در گفت وگو با خبرنگار حوزه سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به تعاملات ایران با آمریکای لاتین، اظهار کرد: کشور‌های آمریکای لاتین از دیر باز با منطقه ایران تعاملاتی در زمینه اقتصادی، سیاسی و فرهنگی داشت، ولی بعد از انقلاب اسلامی این منطقه شامل اولویت بندی‌های نظام اسلامی نبود لذا در این دوران نقطه عطف تاریخی را تجربه کردیم، بنابراین روابط ما با سایر کشور‌ها حالتی ایدئولوژیک به خود گرفت.

وی افزود: مناسبات ما با  کشور‌هایی نظیر کوبا و ونزوئلا که نگرش های ضد امپریالیستی دارند و به لحاظ دیدگاه سیاسی به ما نزدیک تر هستند شاهد افزایش بودیم؛ رابطه ما با هاوانا در نشست‌های عدم تعهد هم به خوبی دیده شد، همچنین بعد از انقلاب بولیوی تعاملات مان با کاراکاس هم به سمت اقتصادی شدن پیش رفت.

نوری غلامی زاده با اشاره به اینکه آمریکای لاتین جزء کشور‌های صادر کننده مواد خام محسوب می‌شوند، توضیح داد: مهم‌ترین فاکتور اقتصادی که مانع رابطه گسترده ایران و کشور‌های آمریکای لاتین می‌شد، فاصله ایران از این منطقه بود هزینه‌های حمل ونقل مانع از این رابطه نزدیک می‌شد.

کارشناس مسائل آمریکای لاتین در رابطه با جزئیات رابطه ایران و آمریکای لاتین، گفت: ایران با ونزوئلا قبل انقلاب بولیوی تحت سایه اوپک رابطه داشت همچنین صادرات قهوه و شکر هرچند به مقدار کم، از این کشور‌ها جریان داشت، ولی در حقیقت ما هیچ وقت یک رابطه اقتصادی هدفمند باکشور‌های آمریکای لاتین نداشتیم، به عبارت دیگر تعاملات مان با این منطقه همواره تحت تاثیر تحولات سیاسی و جهانی بوده است.

وی با بیان اینکه منطقه آمریکای لاتین سرشار از تمامی مواد خام مورد نیاز دنیاست، تصریح کرد: مواد معدنی در کشور‌هایی مانند شیلی، بولیوی و پرو یافت می‌شود همچنین کشور‌های این منطقه مستعد تولید محصولات کشاورزی نظیر گندم و ذرت هستند که ارزش بالایی دارند.

نوری غلامی زاده ادامه داد: کشور‌هایی مانند کلمبیا، مکزیک و ونزوئلا منطقه نفت خیزی هستند، در حقیقت این عوامل منجر به این می‌شود که هریک از کشور‌های آمریکای لاتین با توجه به اولویت اقتصادی کشور‌های مختلف دنیا، برای آن‌ها محسوب شود.

کارشناس مسائل آمریکای لاتین با طرح سوالی مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ایران چگونه باید از ظرفیت‌های آمریکای لاتین بهره برداری کند؟ توضیح داد:بهره برداری ما از ظرفیت اقتصادی این منطقه بسیار پایین بوده است و در حقیقت رابطه ما با این کشور‌ها دوره‌ای بوده است به این معنی که در دوره‌ای معین با توجه به رئیس جمهوری با گرایش‌های خاصی با برخی از کشور‌های این منطقه رابطه برقرار می‌کنیم و بعد از مدتی قطع می‌شود همچنین با توجه به شرایط تحریمی ایران که توسط جامعه جهانی به ما تحمیل می‌شود، تعاملاتمان با این منطقه تحت تاثیر شدید قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه در دولت فعلی رابطه ما با کشور‌های آمریکای لاتین کمتر شده است، توضیح داد: البته دستگاه دیپلماسی به تنهایی مقصر کاهش روابط با این منطقه نیست؛ بسیاری از مردم تصور می‌کنند که رابطه ما با کشور‌های آمریکای لاتین تنها در ونزوئلا خلاصه می‌شود در حالی که کلید رابطه ما با این کشور در دوران خاتمی زده شد و احمدی نژاد ادامه دهنده این دری که باز شده است، بود.

نوری غلامی زاده خاطر نشان کرد: شرایط بدی که امروزه توسط جامعه جهانی به ایران تحمیل شد، افزایش تحریم‌ها و بد عهدی‌های اروپا منجر به درگیری ایران با ایالات متحده آمریکا و کشور‌های اروپایی شد، بنابراین این امردلیل به بی توجهی ایران به سایر مناطق دنیا است.

کارشناس مسائل آمریکای لاتین ادامه داد: رابطه جنوب _جنوب در سیاست خارجی ایران اهمیت خود را از دست داده است لذا جمهوری اسلامی ایران درگیر روابطی بود که قدرت‌های غربی در حال تحمیل آن بودند البته رابطه ما با آرژانتین به مقدار کمی در خصوص سویا، قهوه و شکر ادامه پیدا کرد، ولی آن رابطه مورد انتظار ما نبود.

وی افزود: هر یک از کشور‌های آمریکای لاتین ظرفیت‌هایی دارند که اگر بر روی آن به طور هدفمند در غالب روابط جنوب _جنوب برنامه ریزی شود سود‌های اقتصادی سرشاری برای ایران به ارمغان می‌آورد.

نوری غلامی زاده اضافه کرد: مکزیک علاوه بر نفت، محصولات کشاورزی دارد، ولی موج چپ آمریکای لاتین جای خود رابه دولت‌های راستگرا داده است در خقیقت در برزیلی که هیچگاه همکاری با اسرائیل مطرح نبود، امروزه شاهد بارقه‌هایی از صهیونیست هستیم هرچند که ژائیر بولسونارو رئیس جمهور این کشورتوسط قشر نخبه محدود می‌شود، اما با این حال نشانه‌هایی از گسترش رابطه اسرائیل با برزیل دیده می‌شود.

کارشناس مسائل آمریکای لاتین در ادامه یادآور شد: آرژانتین کشوری است که مستعد اسرائیلی شدن است و لاوی صهیونیست در این کشور فوق العاده قوی است با این حال مائوریسیو ماکری رئیس جمهور بوئنوس آیرس شرایط اسرائیل محور را در این منطقه ایجاد کرده است.

وی تاکید کرد: منطقه آمریکای لاتین تحت فشار ایدئولوژی‌های راستگرا و طرفدار ایالات متحده آمریکا است، اما با این حال ایران باید ترکیه را الگوی خود قرار دهد چراکه با توجه به شرایط منطقه آمریکای لاتین فشار‌های آمریکا، آنکارا روابط اقصادی هدفمندی با چند کشوراز این منطقه برقرار کرده است.

نوری غلامی زاده اضافه با بیان اینکه ایران با یک برنامه ریزی چند ساله اقتصادی می‌تواند از ظرفیت‌های آمریکای لاتین بهره ببرد، توضیح داد: جنبش‌های تبلیغ اسلام در منطقه آمریکای لاتین، بسیار فعال است، اما به لحاظ اقتصادی با یک برنامه ریزی معین و شناسایی هریک از فاکتور‌های اقتصادی کشور‌های این منطقه، می‌تواند از این منطقه استفاده‌های لازم را کند؛ همان طور که چین با برنامه‌ای دقیق در تلاش است جایگاه ایالات متحده آمریکا را در کشور شیلی بگیرد.

کارشناس مسائل آمریکای لاتین اظهار کرد: مکزیک یکی از بازار‌های اصلی ایالات متحده است، ولی ما نه تنها تعاملات زیادی با این کشور نداریم بلکه رابطه ما تنها فرهنگی است؛ ایران باید همانطور که در مکزیکوسیتی رابطه فرهنگی برقرار کرد آن را به شناسایی یک سری فاکتور‌های اقتصادی که به سود دو طرف است.

وی با بیان اینکه برخی از کشور‌های آمریکای لاتین مانند ونزوئلا تحت تحریم است، تاکید کرد: دوتا از کشور‌هایی که تحریم هستند، می‌توانند با هم رابطه مفیدی داشته باشند؛ ونزوئلا منابع غنی از طلا دارد، برخی از کشور‌های این منطقه هستند که تابع شرایط جهانی هستند، ولی این اقتصاد‌ها برخی مواقع آزادی عمل زیادی دارند بدین معنا که کشور به لحاظ اقتصادی یا سیاسی یک قدرت منطقه‌ای نیست که هنگامی که یک تحول عظیم منطقه‌ای رخ دهد آن را هم تحت تاثیر قرار دهد پس ما می‌توانیم با اون کشور رابطه برقرار کنیم همانطور که شیلی خریدار نفت ایران شد.

نوری غلامی زاده با بیان اینکه ایران می تواند برای دور زدن تحریم‌ها با کشور‌هایی نظیر شیلی و مکزیک تعامل برقرار کند، افزود: روی کار آمدن آندرس مانوئل لوپز اوبرادور  رییس مکزیک شرایط خوبی ایجاد روابط با تهران محیا کرده است، همچنین در نیکاراگوئه، بولیوی و کوبا که از دیر باز با جمهوری اسلامی رابطه داشته اند هم شرایط به مراتب بهتر از گذشته بوده و لازم است که ما از این فرصت ها به بهترین نحو استفاده کنیم.

این کارشناس مسائل آمریکای لاتین ادامه داد: ایران باید در شرایط  تحریمی، ظرفیت‌های  اقتصاد‌ی کشور های آمریکای لاتین را  شناسایی کند و  تعاملات خود را با این منطقه بهبود ببخشد، چراکه بسیاری از کشور‌های این منطقه دارای منابع غنی آب شیرین هستند و در حقیقت منبع اقتصادی در سال‌های آینده ارزشی  به مراتب بیشتر  از نفت خواهد داشت و بسیاری از کشورها به آب شیرین نیاز اساسی خواهند داشت.

وی تصریح کرد: در شرایط تحریم برقراری روابط هدفمند  برای کوتاه مدت و میان مدت با کشور‌های آمریکای لاتین به نفع ما است  ،بنابراین ایران باید  با برنامه ریزی هدفمند کشور‌هایی که با آن هم پیمان هستند را حفظ کند ، همچنین با برقراری تعاملات با سایر کشور‌های این منطقه، روابط خود را گسترش دهیم. ترامپ با خروج از بسیاری از معاهده‌های بین المللی سیاست های  اشتباهی را اتخاذ کرده است اما ما می توانیم از این خطاهای واشنگتن به نفع خودمان و در راستای برقراری رابطه با کشور‌های آمریکای لاتین استفاده کنیم.

نوری غلامی زاده در پایان خاطر نشان کرد :کشور‌های آمریکای لاتین قابل اعتمادتر از ایالات متحده و کشور‌های اروپایی هستند، بنابراین ایران باید هزینه‌های اولیه همکاری اقتصادی  با آمریکای لاتین را بپذیرد و با یک برنامه ریزی بلند مدت روابط خود را بهبود ببخشد چراکه منفعت اقتصادی برای ما به همراه دارد.
انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.