به گزارش خبرنگار
حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، مصطفی معین رئیس مرکز تحقیقات آسم و آلرژی و رئیس شورای عالی نظام پزشکی در بیست و دومین همایش سالانه روز جهانی آسم اظهار کرد: یکی از اختلالات شایعی که امروزه در بسیاری از کشورهای صنعتی و در حال توسعه شاهد آن هستیم مشکلات تنفسی هستند، اغلب کشورهای توسعه یافته این بیماری را کنترل کردند اما در کشورهای در حال توسعه مثل کشور ما شیوع آن رو به افزایش بوده است.
وی ادامه داد: اختلالات تنفسی در اوایل قرن بیستم جزو بیماریهای نادر تلقی میشدند، اما تغییرات ایجاد شده در ۱۲۰ سال اخیر مشکلات تنفسی و به خصوص آسم را به یک معضل تبدیل کرده است، ما همراه با سایر کشورهای دنیا شروع به کار در این حوزه کردیم و کماکان هم پژوهشها در این حوزه ادامه دارد.
عوامل ژنتیکی؛ مهمترین علل بروز مشکلات تنفسی و آلرژی
رئیس مرکز تحقیقات آسم و آلرژی گفت: مهمترین علل بروز مشکلات تنفسی و آلرژیها عوامل ژنتیکی هستند، اما این عوامل ژنتیکی در صورت قرارگرفتن در شرایط خاص فعال میشوند؛ توجه داشته باشید که هیچ کس به اندازه خود بیمار و اطرافیان او نمیتواند پزشک را در تشخیص و درمان همراهی کند و اطلاعات خود بیمار از دانش زمینهای پزشک در امر درمان با اهمیتتر است، بنابراین خود بیمار میتواند کمک چشمگیری به بهبود روند رمان داشته باشد.
معین با تاکید بر تلاش سازمانهای سلامت کشور برای کاهش بیماریهای تنفسی گفت: مهمترین کاری که میتوانیم انجام دهیم کنترل بروز آسمهای شدید است؛ آسمهای شدید حدود پنج تا ۱۰ درصد از بیماران آسم را تشکیل میدهند، اما بررسیهای انجام شده نشان میدهد ۲ سوم هزینههای بیماران تنفسی، به بیماران با آسم شدید اختصاص مییابد، چرا که نیاز به بستری شدن و انجام اقدامات درمانی جدیتر پیدا میکند.
وی بیان کرد: تغییر سبک زندگی و به عبارت دیگر زندگی شهر نشینی و آپارتمان نشینی باعث تشدید اختلالات تنفسی شدهاند و آلودگی هوا نه تنها شهرها بلکه تمام روستاها و سطح کشور را در بر گرفته است، جالب است بدانید سطح آلودگی هوا در حاشیه شهرهای بزرگ بیشتر از نقاط دیگر است.
رئیس مرکز تحقیقات آسم و آلرژی تاکید کرد: یکی از مشکلاتی که ما همواره در زمینه درمان با ان مواجه هستیم شایعهها و خرافاتی است که در بین مردم رواج دارد متاسفانه امروزه برخی برای درمان اختلالات تنفسی دست به کارهایی مثل سوزاندن عنبرنسا میبرند که نه تنها تاثیر مثبتی در بهبود بیماری ندارد بلکه ممکن است مشکلات مضاعفی به بیمار تحمیل کند، متاسفانه در برخی موارد شاهد بودیم که استفاده بی مورد از این مواد سلامت کودک را در خطر انداخته است.
معین افزود: شیوع روز افزون اعتیاد، زندگی آپارتمان نشینی و هوای گرم و مرطوب خانهها، کاهش تحرک و چاقی از جمله عوامل مهمی هستند که باعث بروز اختلالات تنفسی میشوند.
وی با اشاره به اینکه شیوع آلرژیها تا چند سال آینده به بالای ۵۰ درصد میرسد، گفت: یکی از چالشهای اصلی ما در بحث درمان اختلالات تنفسی تشخیص به موقع است عوامل متعددی وجود دارد که میتواند در تشخیص پزشک موثر باشد. یکی از و موثرترین عوامل در درمان بیماریهای تنفسی استفاده درست از اسپریهاست؛ توجه داشته باشید که پزشکان متخصص باید در هر بار پذیرش بیمار نحوه استفاده از اسپریهای دارویی را مرور کنند در غیر این صورت استفاده نا مناسب از آنها میتواند اثر بخشی دارو را کاهش دهد.
رئیس مرکز تحقیقات آسم و آلرژی درباره تاثیر استفاده از اسپریهای کنترل آسم در رشد کودکان گفت: یکی دیگر از شایعاتی که در بین مردم است آن است که اسپریهای درمانی رشد کودکان را متوقف میکند این در حالی است که بررسیها نشان میدهد این داروها برای مدت کوتاهی رشد کودک را کاهش میدهد، اما بعد از مدتی این رشد جبران شده و فرد بیمار به حالت طبیعی بازمیگردد.
معین با اشاره به اینکه اقشار ضعیفتر جامعه از نظر مادی آموزشی و ... بیشتر در معرض بیماریهای غیرواگیر قرار دارند، بیان کرد: به طور کلی پیشنهاد میکنیم حداقل یک تا ۲ درصد از بودجه در نظر گرفته شده برای وزارت بهداشت به آسم و بیماریهای تنفسی اختصاص پیدا کند باید در تمام فضاها به دنبال کنترل عوامل موثر بر بروز بیماریهای تنفسی باشیم و عوامل خطر زا را کاهش دهیم، پژوهشهای این حوزه باید در اولویت قرار بگیرند و به دنبال برنامهریزی و آموزش در این حوزه باشیم.
وی یادآوری کرد: یکی از اقدامات مهمی که باید در نظر بگیریم تامین داروهای متناسب با بیماران است، آسم چهرههای متفاوتی دارد که برای درمان هریک از آنها به داروهای متفاوتی نیاز خواهیم داشت پس بهتر است در صورت واردات تحت پوشش بیمهای قرار بگیرند یا به فکر تولید آنها در داخل کشور باشیم.
انتهای پیام/