سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

انواع سندرم‌های ایسکمی روده‌ای را بشناسید

ایسکمی روده در واقع در اثر هر اختلالی که سبب می‌شود خون کافی به دستگاه گوارش نرسد، ایجاد می‌شود.

به گزارش گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، سندرم‌های ایسکمی روده‌ای در زمانی بروز پیدا می کنند که انسداد رگ‌های خونی جهت کم شدن جریان خون به روده ها باشد و این امر انواع مختلفی دارد، امروز باشگاه خبرنگاران جوان قصد دارد به این موضوع بپردازد.

انواع سندرم‌های ایسکمی روده‌ای را بشناسید

بسیاری از پزشکان و افراد در سراسر دنیا بر این اعتقاد دارند که؛ سلامتی از روده آغاز می‌شود، این جمله در جنبش‌های سلامتی بسیار معروف است.

باکتری‌های موجود در روده ۱۰ برابر تمام سلول‌های بدن هستند و این باکتری‌ها به عملکرد نرمال دستگاه گوارش کمک می‌کنند، ما را از التهابات حفظ ، سیستم سوخت وساز بدن را تنظیم و ۷۵ درصد سیستم ایمنی بدن را تامین می‌کنند.

سندرم‌های ایسکمی روده‌ای وقتی ایجاد می‌شوند که به دلیل انسداد رگ‌های خونی جریان خون به روده کم می‌شود.

اگر جریان خون به روده به علت مسدود شدن در یک شریان کم شود، ایسکمی روده‌ای در شرایط مختلف ایجاد می‌شود؛ که این امر بر روی روده بزرگ و کوچک تاثیر می‌گذارد.


این مطلب را از دست ندهید: ۴ علت موثر در ابتلا به سندروم روده تحریک‌پذیر +علائم و درمان


در اغلب موارد سندرم‌های ایسکمیک روده‌ای به علت آترواسکلروز که یعنی پلاک و ماده چربی در دیواره‌های رگ‌های خونی ایجاد شده است روی می‌دهد که سبب تنگ شدن یا انسداد عروق خواهد شد.

این شرایط به دلیل وجود لخته‌های خون یا آنوریسم یعنی بزرگ شدن یا انحنای غیر طبیعی در عروق حاصل می‌شود. بعد از سن شصت سالگی سندرم‌های ایسکمیک روده‌ای شایع‌تر هستند.

با وجود این در هر سنی ممکن است رخ دهند. ایسکمی روده‌ای می‌تواند سبب درد روده نیز شود؛ که در نتیجه با کم شدن جریان خون به روده، بافت روده آسیب می‌بیند.

ایسکمی روده در واقع در اثر هر اختلالی که سبب می‌شود خون کافی به دستگاه گوارش نرسد ایجاد می‌شود.

این مشکلات ایسکمی به دلیل در ناگهانی شکم و اسهال خونی یا و ضعیت جدی‌تر مانند گانگرن که نیاز به جراحی دارند و حتی شاید سبب مرگ هم شود، آشکار گردد.

برای رفع ایسکمی دارو‌هایی وجود دارد برای اینکه شانس بهبود افزایش یابد باید علائم اولیه تشخیص داده شود، ایسکمی روده می‌تواند بسیار بیماری خطرناکی باشد، ولی رد سال‌های اخیر درک پزشکی رد این زمینه رشد کرده است که قادر هستند ایسکمی را در اوایل ایجاد آن بشناسند.

توانایی پزشک رد تشخیص این بیماری و شناخت علائم اولیه بسیار تاثیر گذار است به گونه‌ای که مشارکت بین پزشک و بیمار در درمان بسیار حائز اهمیت است، شناخت علائم اولیه و عوامل خطر بیماری توسط بیماران، سبب افزایش توانایی پزشک در تشخیص و مدیریت مناسب بیماری خواهد شد.

ایسکمی حاد مزانتریک (AMI) یک سندرم ناشی از جریان خون نامناسب از طریق عروق مزانتریک است که سرانجام منجر به ایسکمی و گانگرن دیواره‌ی روده خواهد شد.

اگر چه این وضعیت به ندرت روی می‌دهد، اما در صورت وقوع از شرایط حاد در زندگی می‌توان نام برد. به طور گسترده، AMI به صورت شریانی یا وریدی طبقه‌بندی می‌شود.


این مطلب را از دست ندهید: همه آنچه درباره یک بیماری ناشناخته به نام فیبرومیالژی باید بدانید +معرفی انواع درد‌ها و راهکار‌های درمانی


ایسکمی حاد مزانتریک به صورت شریانی به دو نوع ایسکمی مزانشیمی غیرقابل انسدادی (NOMI) و ایسکمی شریانی مزانتریک (OMAI) تقسیم می‌شود.

ایسکمی شریانی مزانتریک بیشتر به آمبولی شریانی حاد مزانتریک (AMAE) و ترومبوز شریانی مزانتر حاد (AMAT) تقسیم می‌شود.

ایسکمی حاد مزانتریک به صورت وریدی به شکل ترومبوز وریدی مزانتر (MVT) است.

چهار نوع ایسکمی حاد مزانتریک به همدیگر شباهت دارند و اگر به صورت صحیح درمان نشوند سبب از بین رفتن روده می‌شوند.

برای درمانی ترومبوز حاد از جراحی استفاده می‌شود و از اواخر قرن بیستم تغییری پیدا نکرده است.

در برخی موارد آنژیوپلاستی تحتانی با استنت‌گذاری انجام می‌شود.

ایسکمی مزانتریک خطر قابل توجهی دارد، زیرا سبب مرگ و میر می‌شود و یکسری مشکلات تشخیص دارد. با تصویربرداری تشخیصی در زمان به موقع و تهاجمی و مشاوره اولیه جراحی می‌توان خطر را کاهش داد.

دسته بندی بیماری ایسکمی روده 

بیماری ایسکمی روده معمولا در چند دسته قرار می‌گیرد:

ایسکمی روده بزرگ (کولیت ایسکمیک)

ایسمکی روده بزرگ شایع‌ترین نوع بیماری ایسکمی روده است که زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون به کولون کند می‌شود.

کولیت ایسکمیک عموما افراد بالای ۶۰ سال را تحت تاثیر قرار می‌دهد، با این حال ممکن است در هر سنی اتفاق بیافتد. نشانه‌ها و علائم ایسکمی روده بزرگ یا کولیت ایسکمیک شامل خونریزی رکتال و شروع ناگهانی کرامپ‌های شکمی دردناک و خفیف می‌شود. علت ایسکمی روده بزرگ و کاهش خون رسانی به کولون مشخص نیست، اما برخی شرایط ممکن است شما را برای ابتلا به ایسکمی روده بزرگ آماده سازند:

  • ایجاد رسوبات کلسترولی در دیواره یک سرخرگ (آترواسکلروز)
  • افت فشار خون خطرناک (هیپوتانسیون) در اثر نارسایی قلبی، جراحی بزرگ، تروما یا شوک
  • وجود لخته خونی در یک سرخرگ تغذیه کننده کولون
  • پیچ خوردن روده یا گیر کردن محتویات روده در یک فتق
  • بزرگ شدن بیش از حد روده در اثر انسداد روده ناشی از وجود بافت اسکار یا تومور
  • سایر اختلالات بالینی که خون شما را تحت تاثیر قرار می‌دهند، مانند التهاب در رگ‌های خونی (واسکولیت)، لوپوس یا کم خونی داسی شکل
  • برخی دارو‌ها خصوصا آن‌هایی که رگ‌های خونی را تنگ می‌کنند، مانند برخی دارو‌های قلبی و میگرن و دارو‌های هورمونی مانند استروژن
  • استفاده از کوکائین یا متامفتامین
  • وزرش سنگین مانند دویدن در مسافت طولانی

این مطلب را از دست ندهید: معرفی انواع دل درد و دلیل آن/ علت درد‌های شکمی در نواحی مختلف چیست؟


ایسکمی مزانتریک حاد

این نوع از بیماری ایسکمی روده معمولا روده کوچک را تحت تاثیر قرار می‌دهد. ایسکمی مزانتریک حاد شروع ناگهانی دارد و ممکن است در اثر عوامل زیر ایجاد شود:

  • یک لخته خونی که از قلب شما جدا شده است و در طول جریان خون حرکت کرده و یک سرخرگ ، معمولا سرخرگ مزانتریک فوقانی را که خون غنی از اکسیژن را به روده‌ها می‌رساند، را مسدود کرده است. این شایع‌ترین دلیل بروز ایسکمی مزانتریک حاد است که می‌تواند در اثر نارسانی احتقانی قلب، آریتمی یا حمله قلبی ایجاد شود.
  • انسدادی که در درون یکی از سرخرگ‌های مهم روده ایجاد شده است و جریان خون را کند یا متوقف می‌کند. این حالت عموما در اثر رسوب چربی (آترواسکلروز) در دیواره سرخرگ ایجاد می‌شود. ایسکمی روده که بدین ترتیب و به طور ناگهانی ایجاد می‌شود، اغلب در افرادی که به ایسکمی روده مزمن مبتلا هستند، رخ می‌دهد.
  • اختلال در خون رسانی در اثر فشار خون پایین که خود ناشی از شوک، نارسایی قلبی، مصرف دارو‌های خاص و نارسایی مزمن کلیه است. این حالت از ایسکمی مزانتریک حاد عموما در افرادی ایجاد می‌شود که به بیماری‌های خطرناک دیگری مبتلا بوده و به درجه‌ای از آترواسکلروز دچارند.

این مطلب را از دست ندهید: علت درد‌های عجیب شکمی/ از روده تحریک پذیر چه می‌دانید؟


ایسکمی مزانتریک مزمن

  • ایسکمی روده مزانتریک مزمن یا آنژین روده در اثر تشکیل رسوب چربی در دیواره یک سرخرگ (آترواسکلروز) ایجاد می‌شود. روند پیشروی بیماری ایسکمی روده مزاتریک مزمن تدریجی است و تا زمانی که حداقل ۲ تا ۳ سرخرگ مهم تامین کننده روده‌ها را باریک و یا به طور کامل مسدود نشده باشند، شما نیازی به دریافت درمان برای ایسکمی روده ندارید.
  • یک پیامد بالقوه و خطرناک ایسکمی مزانتریک مزمن ایجاد لخته خونی در سرخرگ درگیر بیماری است که موجب توقف ناگهانی جریان خون می‌شود. (ایسکمی روده مزانتریک حاد)

 ایسکمی روده که در اثر خارج نشدن خون از روده‌ها ایجاد می‌شود

ممکن است در ورید خارج کننده خون بدون اکسیژن از روده‌های شما یک لخته خونی ایجاد شود.

زمانی که ورید مسدود می‌شود، خون به داخل روده‌ها باز می‌گردد و تورم و خونریزی را به دنبال دارد. این حالت ترومبوز ورید مزانتریک نامیده می‌شود و ممکن است در اثر عوامل زیر ایجاد شود:

  • التهاب حاد یا مزمن در پانکراس (پانکراتیت)
  • عفونت شکمی
  • سرطان‌های مجاری گوارشی
  • بیماری‌های روده‌ای مانند کولیت اولسراتیو، بیماری کرون یا دیورتیکولیت
  • اختلالاتی که خون را مستعد لخته زدن می‌کنند (اختلالات انعقاد بیش از حد) مانند یک اختلال انعقادی وراثتی و یا مصرف دارو‌هایی مانند استروژن که خطر ایجاد لخته را بیشتر می‌کنند
  • تروما در شکم شما

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.