وی نوشت: ترامپ در میان هواداران خود در ایالت ویسکانسین بار دیگر و به صورت عریان و اهانتآمیز با متحدان سعودی خود به صورت زشت و اهانت بار برخورد کرد. او گفت «با ملک سلمان تماس گرفتم. البته، من به او بسیار علاقهمندم. به او گفت پادشاه! ما متحمل هزینه زیادی میشویم. نمیخواهیم شما و اموال شما را از دست بدهیم. شما از ما بسیار خرید کردهاید. شما از ما به ارزش ۴۵۰ میلیارد دلار خرید کردهاید. ما هستیم که از ثبات شما حمایت میکنیم. شما باید پول پرداخت کنید تا ما حمایتتان کنیم.»
ترامپ پیش از این نیز در سخنرانیهای خود بارها با همین لحن تمسخرآمیز سخن گفته بود و سران کشورهای خلیج (فارس)، از جمله سران ریاض، را به سخره گرفته و گفته بود که اگر حمایتهای آمریکا نباشد آنها هواپیمای شخصی خود را از دست خواهند داد و همانند گردشگران به سفر خواهند رفت و ایران ظرف کمتر از ۱۲ دقیقه آنها را خواهد بلعید و منطقه به زبان فارسی صحبت خواهد کرد.
در ادامه این یادداشت آمده است: سکوت در برابر این ناسزاگوییها یکی از دلایلی است که سبب میشود رئیس جمهور آمریکا وقت و بیوقت و صرفا برای خنداندن حاضران این گونه تمسخرگوییها را تکرار کند که صرف نظر از نوع واکنش عربستان که از چنین شیوهای استقبال کند یا آن را رد کند، پذیرفتنی نیست و باید پایان پذیرد.
گمان بر این است که عربستان سعودی نزدیکترین متحد آمریکاست و قراردادها و توافقنامههای دفاعی و تجاری با آن امضا کرده است که کاخ سفید صرف نظر از مسئولانش از زمان دیدار عبدالعزیز بن سعود، پادشاه اسبق عربستان، و روزولت، رئیس وقت جمهور آمریکا، در سال ۱۹۴۵ در قبال آنها تعهد داده است. آمریکا مجانی از عربستان حمایت نمی کند بلکه به طور نقد بهای آن را دریافت میکند.
علت واقعی مواضع ترامپ در تحقیر عربستان سعودی و بلکه متحدان آن به این شکل ممکن، برای ما مشخص نیست به ویژه آنکه این اظهارات تحقیرآمیز او در حالی ایراد شد که به دلیل نزدیک شدن زمان اجرای دور دوم تحریمهای علیه ایران و به صفر رساندن صادرات نفت آن، واشنگتن به شدت به این متحد خود نیازمند است.
عطوان در ادامه افزود: بنابراین، برای پایان دادن به اهانتهای ترامپ، باید جواب محکمی به او داد. بستن دهان او با میلیاردها دلار نتیجه بخش نبوده و بلکه سبب اهانتها و تحقیرهای بیشتر او شده است. شکی نیست که آمریکا، کشوری قدرتمند است و ترامپ نیز به سان گاو وحشی عمل میکند، اما این سبب نمیشود که در برابر اهانتهای او سکوت کرد. با وجود این، به نظر میرسد که در عربستان برخیها این گونه فکر نمیکنند.
نقطه ضعف عربستان سعودی این است که در درجه و غلظت اتحاد خود با آمریکا زیادهروی کرده و البته به ضرر موضوعهای اصلی عربی بوده است. عربستان، مطیع دستورات رؤسای جمهور آمریکا و دیوار کوتاه آنها شده است که با این بهانه که قادر به دفاع از خود نیست، به محل انواع باجخواهی برای آمریکا شده است. آمریکا در این رویکرد طلبکارانه و باجخواهانه از آمریکا هیچ حد و مرزی ندارد و همه قواعد موجود بین کشورهای متحد را زیر پا گذاشته است.
امروز آمریکا و سران آن، عربستان را هدف تحقیر و خوارداشت قرار دادهاند و فردا نیز نوبت اسرائیلیها خواهد رسید به سعودیها اهانت کنند؛ اسرائیلی که برخیها در عربستان بر این پندارند که در برابر «خطر ایران» علیه موجودیت آنها، حامیشان است.
سعودیها ایران و نه اسرائیل را نخستین خطر میدانند! جای تعجب و شگفتی نخواهد بود که کسی که امروز جولان را متعلق به خود می داند، فردا شهرهای مدینه و مکه را نیز متعلق به خود قلمداد کند و آنها را املاک یهودی بداند؛ زیرا امروز در سایه وضع ذلتبار کنونی عربها، از توسعه اسرائیل از نیل تا فرات، سخن بسیار گفته میشود.
رویکردهای سیاسی که سران عربستان سعودی طی سالهای گذشته دنبال میکردند، باید تغییر کند. عربستان طی این سال ها تمام تخم مرغهای خود را در سبد آمریکا گذاشته است، اما میتواند مانند بسیاری از کشورهایی که رویکرد دیگری در پیش گرفتهاند و متمایل به قطب دیگری شدهاند و در برابر توطئههای آمریکا ایستاده و آنها را خنثی کردند و خود حافظ امنیت و ثبات خود بودهاند؛ بدون حمایت آمریکا حافظ و ضامن امنیت و ثبات خود باشد.
اکنون شاهد هستیم که سوریه در حال بهبودی و قدرتمند شدن است یا عراق که به صورت تدریجی در حال بازیافت مؤلفههای قدرت و جایگاه منطقهای خود است. میبینیم که ایران چگونه چهل است تحت محاصره قرار گرفته است، اما به یک کشور ابرقدرت منطقهای تبدیل شده و دارای زرادخانه تسلیحاتی پیشرفته است و برنامه هستهای خود را دنبال میکند. کشورهای زیادی این گونه هستند.
تصور ما این است که پاسخ دندانشکن عربستان سعودی به ترامپ در تغییر رویکرد و مسیر عربستان سعودی به طرف قدس اشغالی باشد، رویکردی، چون آشتی و صلح با کشورهای همجوار، تقویت جبهه داخلی با ایجاد نظامی دمکراتیک، برقراری برابری و عدالت اجتماعی، متوقف کردن فوری جنگ در یمن، توسعه بخشیدن به صنایع نظامی پیشرفته و ساختن اقتصاد قدرتمند و متنوع بر اساس راهبرد حساب شده و استوار. سکوت در قبال ترامپ برآیندی جز تحقیر و خوارداشت و ناسزاگویی بیشتر او و دیگران نخواهد داشت.
در انتهای این مطلب آمده است: حمایتهای آمریکا از عربستان گریبانگیر دامن ریاض خواهد شد و نتایج عکسی خواهد داشت و چه بسا به نابودی آن منجر شود.
انتهای پیام/