به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، زمانیکه گردشگران به سفر در ایران فکر میکنند، بقایای باستانی تاریخی نظیر تخت جمشید یا مساجد فوقالعاده زیبا با کاشیکاریهای فیروزهای اصفهان به ذهنشان خطور میکند. بااینکه این جاذبهها بیشترین گردشگر را به خود جذب میکنند؛ اما جاهای طبیعی شگفتانگیزی مانند چشمههای پلکانی آب داغ تا دریاچههایی با آبهای شفاف، کوههای صخرهای تا جنگلهای سرسبز در ایران وجود دارد که باید در برنامهی گردشگری خود قرار دهید. در این گزارش قصد داریم جاذبههای طبیعی یعنی زیباترین درههای ایران را به شما معرفی کنیم.
دره الموت
درهی الموت بین تپههای خشک قزوین و تپههای جنگلی استان مازندران قرار دارد و کوهنوردانی را که به این منطقه میروند، شگفتزده میکند. این کوهنوردان ضمن عبور از مسیرهای پر پیچوخم بین صخرههای ماسهسنگی، در طول راه روستاهای آرام و شاید یک یا دو چوپان را خواهند دید که گلهشان را برای چرا آوردهاند. علاوهبراین میتوانند در زیر نور خورشید کمی استراحت کنند و در ادامه از بقایای قلعهی الموت که به قلعهی قاتلان نیز معروف است، دیدن کنند.
شاید اینجا تفاوت زیادی با یک قلعه داشته باشد؛ اما تاریخچهی جالب و چشماندازی که پیشکش بازدیدکنندگان میکند، آن را بسیار جذاب و دیدنی کرده است. برای رسیدن به قلعه باید ۲۵ دقیقهی نفسگیر پلههای با شیب تند قلعه را طی کنید تا وارد قلعه شوید. داربستهای فلزی که برای مرمت بنا بسته شدند، کمی منظره قلعه را مخدوش کرده است؛ اما هیچچیز نمیتواند جلوی خودنمایی عظمت شگفتانگیز این بنا را بگیرد.
درهی ستارگان
دنیای شگفتانگیزی در جزیرهی قشم وجود دارد و در این میان، شاهکار زمینشناسی درهی ستارگان همچون نگینی میدرخشد که به عقیدهی بومیان منطقه بر اثر افتادن ستارگان بر زمین چنین شکلی به خود گرفته است. فرسایش زمین توسط تندبادها، رگبارهای فصلی و آبهای سطحی طی سالهای طولانی اثری فوقالعاده زیبا و منحصر به فرد در جزیرهی قشم به وجود آورده است که هر سال بازدیدکنندگان زیادی را به خود جذب میکند. درهی ستارگان در واقع تنها مورد موجود از این دست عارضهی زمینشناسی در آسیا است که در تنها ژئوپارک خاورمیانه قرار دارد.
درهی ستارگان ستونهای بلند با اشکال مختلفی دارد که اهالی منطقه معتقدند هنگامی که ستارگان با زمین برخورد کردهاند، خاک این منطقه بالا آمده و پس از آن مناطقی که بالا آمده بودند به هر شکلی که بودهاند خشک شدهاند و این ستونهای بلند و کوتاه را تشکیل دادهاند. به خاطر چینش و همچنین شکل خاص این ستونها، وزش باد در لابهلای آنها ایجاد سر و صدایی ترسناک میکند که اهالی منطقه معتقدند صدای جنها و ارواح سرگردانی است که در این منطقه حضور دارند.
دره رنگین کمان
در نزدیکی قشم، پدیدهی زمینشناسی دیگری بهنام درهی رنگین کمان در جزیرهی هرمز قرار دارد که بیشترین رنگها را به خود اختصاص داده است. این دره از بخشها و کوههایی به رنگهای مختلف زرد، سفید، قرمز و… تشکیل شده که تلفیق این خاکهای رنگی در کنار یکدیگر صحنه فوقالعاده زیبایی را بهوجود آورده است.
در اینجا سنگ بزرگی وجود دارد که مشابه دو دست رو به آسمان است؛ بهگونهای که هنگام وقوع باران آب از بین دو دست وارد گودال زیر سنگ میشود و تا مدتها باقی میماند. از خاکهای رنگی این جزیره در نقاشی، مصرف دارویی، خوراکی و کارهای هنری و... استفاده میشود. بهترین زمان سفر به این منطقه در فصل زمستان است که دمای هوا خنکتر میشود و تابش نور خورشید خیلی آزاردهنده نیست.
طالقان
درههای زیادی در شهر طالقان برای دیدن وجود دارد که ۷۶ روستای کوچک را در خود جای دادهاند. بعد از عبور از کوهی که به طالقان منتهی میشود، اولین دره را خواهید دید که انعکاس خانههای کنار تپه در آب شفاف و آرام آن جلوهای دیدنی بهوجود آوردهاند. خانههای سه طبقهی موجود در این درهها را درختان گردوی دامنهی کوه احاطه کردهاند که از رودخانههای خروشانی که به مرکز دره جریان دارند، سیراب میشوند. حرکت اسبهای وحشی و صدای زنگولهی گوسفندهای مشغول چرا، محیطی عالی برای فرار از هیاهوی زندگی شهری ایجاد کردهاند.
دره لار
درهی لار در دامنهی کوه دماوند قرار گرفته است و بهلطف اکوسیستم متنوعی که دارد، انواع پرندگان، خزندگان، پستانداران و دوزیستان در این منطقه زندگی میکنند. از آنجا که درهی لار فقط چند ماه در سال باز است، بهترین زمان بازدید از اواسط اردیبهشت تا اواسط تیر است که چشمانداز این دره مملو از گلهای وحشی زردرنگ و شقایقهای قرمز وحشی میشود و تضاد بسیار جالبی با آبهای لاجوردی سد لار بهوجود میآورند.
قدمت تاریخی درهی لار به قرون اولیه اسلام میرسد و در چند سدهی اخیر به سبب داشتن آب و پوشش گیاهی خوب مورد توجه بوده است و از ۲۷ سال پیش این منطقه با وسعت ۷۳،۵۰۰ هکتار به پارک ملی تبدیل شد. پارک ملی لار یکی از مناطق حفاظتشدهی ایران است که اکوسیستمهای کوهستانی مرتفع و آبی دارد. به علت موقعیت ویژهی کوهستانی و آب منطقه در فصول مختلف سال پرندگان مهاجر و بومی، چون کبک و کبک دری، بلدرچین، باکلان، حواصیل سفید و خاکستری، انواع پرندگان شکاری ازجمله عقاب طلایی و هما و از پستانداران میتوان گوسفند وحشی البرز مرکزی، کلوبز، پلنگ، گرگ، خرس قهوهای را نام برد که به علت زیستگاههای مناسب از رشد خوبی برخوردارند.
دره شیرز
در محل تلاقی سه استان کرمانشاه، ایلام و لرستان تکهای از زمین زیبایی و شگفتیهای خود را به نمایش گذاشته است. نام این منطقه دیدنی درهی شیرز است که در ۴۵ کیلومتری شمال شهر کوهدشت قرار دارد و همچون نگینی در میان ایران میدرخشد. این دره پنج کیلومتر طول دارد و در میان آن رودخانهای در جریان است که در دهانه ورودی شیرز به رودخانه سیمره میپیوندد. این مکان با دیوارههایی با ارتفاع ۱۵۰ تا ۲۰۰ متر محصور شده است.
شیب این دیوارهها با ارتفاعی کمتر از ده متر در نزدیکی روستای گُدارگَه آغاز میشود و در پرتگاه هفت رَک و انتهای دره به اوج خود میرسد. دیوارههای آهکی چین خورده که در اثر بارندگی دچار فرسایش شده و رگههایی از رنگ سیاه به خود گرفتهاند در این دره خودنمایی میکنند. شیرز با هندسه ویژهی صخرههایش و با پدیدهی زمین ساختاری کمنظیرش، جاذبهی ژئوتوریستی خاصی در چین خوردگی زاگرس بهشمار میرود.
در این دره محوطههایی باستانی وجود دارد که شامل آثاری از زندگی غارنشینی بوده و این جاذبه طبیعی به ثبت ملی رسیده است. همچنین در میان دره شیرز، ستونی وجود دارد که به دست طبیعت و در طی میلیونها سال به دست باد و زلزله پدید آمده و ارتفاع این ستون از کف صخره تا رأس آن ۸۰ متر و قطر آن ۱۰ متر است و به منارهی سنگی شهرت دارد. هوای خنک این منطقه در فصل تابستان، آن را به مکانی ایدهآل برای گردش و سفر تبدیل کرده است.
دره دوهزار
درهی سرسبز و زیبای دوهزار در ضلع شمالی ارتفاعات البرز و جنوب شهرتنکابن قرار دارد که به علت شرایط طبیعی و اقلیمی ویژه، مجموعهی زیستی و طبیعی کم نظیری شامل قلهها، چمنزارها، جنگل ها، مراتع و یخچالهای طبیعی را در خود جای داده است. جنگلهای متراکم منطقهی دوهزار با انواع درختان راش، ون، چنار و هیرکانی، در فصول بهار، تابستان و پاییز، سرشار از رنگهای گوناگون است و زیبایی منطقه با وجود آبشار ماهی ورزان در سرچشمه رود دوهزار، مزارع گل گاوزبان و چشمههای گرخانی و جاذبههای طبیعی صد چندان میشود.
منبع:تابناک
انتهای پیام/