سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

غلامی:

باید مدلی برای گسترش اهداف دانشگاه سبز تدوین شود/ جای کار گروهی برای فرهنگ‌سازی خالی است

وزیر علوم بر ضرورت تدوین مدلی جهت گسترش اهداف مورد نظر دانشگاه سبز در همه وجوه آموزش عالی تأکید کرد.

به گزارش  حوزه دانشگاهی گروه علمی پزشكی باشگاه خبرنگاران جوان، منصور غلامی وزیر علوم  در جلسه شورای مدیریت سبز ستاد این وزارت با اشاره به لزوم ورود آموزش عالی به بحث مدیریت سبز اظهار کرد: وزارت علوم در سال‌های اخیر برنامه‌ریزی‌هایی برای صرفه‌جویی در مصرف خود داشته است. بخش کمی از این برنامه‌ریزی‌ها مربوط به تأمین بودجه بوده است. مهمترین دلیل ما برای این اقدام، الگو قرار گرفتن این وزارتخانه و ورود به یک دغدغه مهم ملی است.

راهکارهای عملیاتی برای صرفه جویی در مصرف مجموعه‌های وزارت علوم

وی برخی راهکارهای عملیاتی که می تواند در وزارت علوم و دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور مورد توجه قرار گیرد را مطرح و تاکید کرد: از جمله اقداماتی که می‌توان در دستور کار قرار داد، این است که در رستوران دانشگاه‌ها و خوابگاه‌ها دستگاه تصفیه آب با مصرف بهینه برق تعبیه شود و استفاده از آب در ظرف‌های پلاستیکی را به مرور با الگوهای بهداشتی و جایگزین محدود کرد. از سوی دیگر می‌توان در دانشگاه ها، ماشین های ظرفشویی برای شست‌وشوی لیوان‌ها و بشقاب‌های غیرپلاستیکی در نظر گرفت و از این طریق نیاز به استفاده از ظرف‌های پلاستیکی را به تدریج کاهش داد.

وزیر علوم با بیان اینکه دومین همایش بین‌المللی دانشگاه سبز را پیش رو داریم، افزود: یکی از نیازهای این همایش در هر دوره‌ای که برگزار می‌شود، بازبینی شاخص‌های معرفی افراد و دانشگاه های برتر است. علاوه بر معرفی دانشگاه‌های برتر بایستی مدل‌هایی نیز برای بخش کارمندی و اعضای هیئت علمی تدوین شود تا اهداف مورد نظر دانشگاه سبز در همه وجوه و زیرمجموعه های آموزش عالی گسترش داشته باشد.

باید انجمن‌های علمی دانشجویی را  فعال کرد

در ادامه این نشست، عبدالرضا باقری، قائم مقام وزیر علوم و رئیس مرکز هیئت‌های امنا و هیات ممیزه مرکزی با اشاره به نیاز به فرهنگ‌سازی در زمینه اهداف دانشگاه سبز بیان کرد: در این ستاد جای کار گروهی برای فرهنگ‌سازی خالی است. دانشگاه‌ها باید در زمینه دغدغه‌های محیط زیستی پیشرو باشند. همچنین بایستی انجمن‌های علمی دانشجویی را در این زمینه فعال کرد.

وی در ادامه افزود: بایستی شاخص‌های مدیریت سبز در دانشگاه های ایران را نسبت به شاخص‌های جهانی در این زمینه بررسی کرد و با آن منطبق کرد تا دانشگاه‌های کشور بتوانند در سطح جهانی و در رده‌بندی‌های جهانی نیز مطرح شوند.

۱۰ دانشگاه برتر کشور از منظر رده‌بندی طراز سبز مشخص شده است

محمدتقی نظرپور، معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم نیز در ابتدای این نشست با اشاره به میزان صرفه‌جویی دانشگاه‌ها اظهار کرد : ۱۰ دانشگاه برتر کشور از منظر رده‌بندی طراز سبز مشخص شده است. از جمله اقدامات صورت گرفته و در دست اقدام در ستاد مدیریت سبز می‌توان به مقدمات برگزاری جلسه‌ای با شهردار تهران درخصوص دانشگاه‌های مستقر در تهران و انتقال تجربیات به شهرداری، تهیه گزارش عملکرد دانشگاه ها، تهیه گزارش تلویزیونی در خصوص دانشگاه سبز و برگزاری جلساتی با مسئولان حوزه‌های مختلف محیط‌زیستی، دانشگاهی و سیاست‌گذاری اشاره کرد.

اقدامات وزارت علوم در سال ۹۷ در زمینه دانشگاه سبز

وی بیان کرد: یکی از نیاز های ما استفاده از ظرفیت پژوهشگاه‌ها در زمینه مدیریت سبز است. همچنین قصد داریم نمایشگاهی دائمی در زمینه مدیریت سبز در طبقه همکف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار کنیم. در خصوص پایش دانشگاه‌ها در زمینه مدیریت سبز از فناوری‌های نوین استفاده شده است. از دیگر برنامه های در دستور کار می‌توان به کاشت درخت همساز با اقلیم دانشگاه‌های هر منطقه اشاره کرد.

 

در ادامه این نشست جمشید اسماعیلی، مدیرکل نظارت بر طرح‌های عمرانی وزارت علوم اظهار کرد: بیش از یک سال است که اقدامات لازم برای برگزاری دومین همایش بین‌المللی دانشگاه سبز در حال انجام است. حدود ۸۰ مقاله برای این کنفرانس ارسال شده که ۳۸ مقاله آن تایید شده است. در این همایش بین‌المللی ۱۸ پنل برگزار خواهد شد و ۱۰ مهمان خارجی نیز در آن حضور خواهند داشت. انتظار ما این است که حدود ۶۰۰ شرکت کننده در این همایش حضور داشته باشند.

اسماعیلی درباره اقدامات سال ۱۳۹۷ در زمینه دانشگاه سبز بیان کرد: ۲۰۰ هزار درخت در ۳۰۰ هکتار زمین از سوی دانشگاه‌ها در سال ۱۳۹۷ درختکاری شده است. قرار شده که هر دانشگاه ۱% از بودجه خود را به این بخش اختصاص دهد که میزان بودجه اختصاص یافته برای این بخش در سال ۹۷ در مجموع ۲۰ میلیارد بوده است. خوشبختانه در سال گذشته حدود ۱۰% در مصرف آب و ۳۳% در مصرف گاز صرفه‌جویی داشته‌ایم. از جمله ۱۰ دانشگاه برتر کشور در زمینه دانشگاه سبز می‌توان به دانشگاه‌های اصفهان، شهید مدنی آذربایجان شرقی، کاشان، زنجان، بوعلی سینای همدان، تبریز، تربیت مدرس، فردوسی مشهد و دانشگاه تهران اشاره کرد.

باید از مدیریت یکسویه فاصله بگیریم

علیرضا عبداللهی نژاد، مدیرکل روابط عمومی وزارت علوم نیز در این جلسه با اشاره به الزامات برگزاری این همایش اظهار کرد: نیاز داریم از مدیریت یکسویه فاصله بگیریم. از آنجایی که دانشگاه و دانشگاهیان به عنوان گروه‌های مرجع در جامعه شناخته می‌شوند و به عنوان نهاد معتبری به آنها استناد می شود، بهتر است دانشگاهی‌ها را وارد گفتمان‌سازی برای این موضوع کنیم تا این دغدغه هرچه بهتر در میان جامعه علمی و نخبگانی کشور مطرح و مشارکت آنها در این فرایند جلب شود.

تنها یک ششم بطری‌های پلاستیکی آب معدنی بازیافت می‌شوند

در بخشی دیگر از این نشست، سعید سمنانیان، مشاور قائم مقام وزیر علوم به ارائه نکاتی درخصوص آب‌های معدنی در شیشه های پلاستیکی و روندهای شکل گرفته در کشورهای پیشرفته و برخی دانشگاه های جهان برای کاهش استفاده از این محصول پرداخت و با اشاره به آمارهای جهانی درخصوص بطری‌های آب معدنی گفت: «طبق گزارش‌ها یک چهارم آب‌های شیشه‌ای از آب شیر تهیه شده اند. همچنین تنها یک ششم بطری‌های پلاستیکی آب معدنی بازیافت می‌شوند. در سال ۲۰۱۴ شهر سانفرانسیسکو اولین شهر دنیا بود که مصرف بطری‌های پلاستیکی را ممنوع اعلام کرد و پس از آن ۱۰۰ شهر دیگر نیز آن را ممنوع کردند.

وی با اشاره به لزوم ورود دانشگاه‌ها به این اقدامات بیان کرد: بهتر است وزارت علوم و خانواده آموزش عالی پیشتاز این اقدامات در ایران باشند. پیشنهاد می‌کنم برای شروع چنین حرکتی، استفاده از اقلام پلاستیکی مانند لیوان و بشقاب و کارد و چنگال یکبار مصرف و پاکت نایلونی در دانشگاه‌ها ممنوع شود. همچنین یکی دیگر از مواردی که باید تمهیداتی برای آن داشت موضوع آب سردکن‌ها و لیوان‌های یکبار مصرف کنار آنها است.

گفتنی است دومین همایش بین‌المللی دانشگاه سبز در تاریخ ۱۰ و ۱۱ اردیبهشت به میزبانی دانشگاه اصفهان برگزار می‌شود.

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.