همچنین این اطلاعیه، به بیان نکات حائز اهمیت در پیشگیری و مقابله با مسمومیتهای ناشی از مصرف قارچهای خود رو و سمی به شرح ذیل پرداخته است:
۱. از مصرف قارچهای خود رو در طبیعت، بویژه قارچهایی که در کنار تنه درختان (علی الخصوص درختان خشک شده) میرویند و یا قارچهای جمع آوری شده توسط افراد عادی و ناوارد یا قارچهایی که به صورت فلهای با منشا نامشخص عرضه میشوند، خودداری کنید. تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بسته بندیهای دارای مجوزهای سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت، درمان و پزشکی میباشند، مصرف نمایید.
۲. شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان پذیر است. بنابراین به توصیههای برخی از افراد در تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ به هیچ وجه توجه نکنید..۳. مصرف قارچها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی نشان دهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.
۴. برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند: تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات دراطراف قارچ و محل رویش قارچ، معیار علمی متقن و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
۵. هرگز قارچها را به صورت خام و به مقدار زیاد مصرف نکنید.
۶. برخی از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آماه سازی غذا مانند: کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن و یا بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در قارچ نیست.
۷. در صورت بروز علایم و نشانههای گوارشی (تهوع، استفراغ و اسهال) به صورت تاخیری (۱۲-۴ ساعت پس از مصرف خوراکی قارچ)، هر چه سریعتر بیمار را به مرکز درمانی تخصصی سم شناسی بالینی و مسمومیتها منتقل کنید. در مواردی که علائم گوارشی بصورت تاخیری (با فاصله بیش از ۶ ساعت از مصرف قارچ) رخ دهد این دسته از قارچها سمیت به مراتب بیشتری دارند و علت اصلی نارسایی حاد کبدی و مرگ تعدادی از هموطنانمان در سالهای گذشته نیز همین مسئله بوده است.
۸. انتقال سریع بیمار مسموم به یک مرکز درمانی تخصصی مسمومیت ها، امکان درمان موفقیت آمیز را افزایش میدهد و هر گونه تاخیر در این امر میتواند سبب افزایش احتمال شکست درمان و حتی مرگ بیمار شود. بنابراین با مشاهده علایم و نشانههای بالینی اولیه به ویژه از نوع تاخیری در فردی با سابقه مصرف خوراکی قارچ، از هرگونه خوددرمانی و درمان علامتی پرهیز نموده و بیمار را در اسرع وقت به بیمارستان منتقل نمایید.
۹. در صورت امکان، نمونه باقی مانده قارچ مصرف شده توسط بیمار را برای شناسایی و ارایه به کادر پزشکی، به همراه داشته باشید.
انتهای پیام/س