سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آتلانتیک: گاردریل‌های ترامپ از دست رفته است

نشریه آتلانتیک با اشاره به روند اخراج مشاورانی که در برابر دستورات ترامپ ایستادگی می‌کنند، نوشت گاردریل‌هایی که او را در برابر خطر‌ها حفظ می‌کردند، از بین رفته است.

به گزارش گروه بین‌الملل باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از پایگاه اینترنتی نشریه آتلانتیک در گزارشی تحت عنوان «گاردریل‌های ترامپ از دست رفته است/ مشاوران ارشد ترامپ باید به رفتار مخرب او اذعان کنند» نوشت:  دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در یکی از شنبه‌های ماه ژوئن سال ۲۰۱۷ میلادی دو بار با منزل دان مک‌گن، مشاور حقوقی کاخ سفید، تماس گرفت و به وی دستور داد که رابرت مولر، بازپرس ویژه رسیدگی به ماجرای دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا، را اخراج کند. رابرت مولر یک ماه پیش از آن زمان مسئولیت رسیدگی به این پرونده را بر عهده گرفته بود. ترامپ به مکگن گفت «تو باید این کار را انجام دهی. به راد (روزنستاین، معاون وزیر دادگستری) تلفن بزن.» ترامپ در تماس تلفنی دومش به مکگن گفت «وقتی این کار را انجام دادی با من تماس بگیر.» 

در ادامه این مطلب آمده است: گزارش رابرت مولر که روز پنجشنبه در اختیار عموم قرار گرفت تصریح می‌کند که مک‌گن از تماس با راد روزنستاین، که در آن زمان قائم مقام دادستان کل آمریکا بود، خودداری کرده و به او نگفته بود که مولر را اخراج نماید.

در این گزارش آمده است که مک‌گن به جای انجام دادن کاری که ترامپ از وی خواسته بود، با رینس پریباس، رئیس وقت کارکنان کاخ سفید، و استیو بَنِن، استراتژیست ارشد و مشاور پیشین ترامپ، تماس گرفت تا به آن‌ها بگوید که قصد دارد از سمت خود کناره‌گیری کند، زیرا رئیس جمهور از وی خواسته است «این کار احمقانه را انجام دهد». اما پریبس و بنن او را متقاعد کردند که از کناره‌گیری خودداری نماید. مک‌گن از کناره گیری خودداری کرد. رئیس جمهور هم هیچ‌گاه دوباره این مسئله را مطرح نکرد و به این ترتیب یک اقدامی که می‌توانست به جلوگیری از اجرای عدالت منتهی شود، صورت نگرفت.

در گزارش ۴۴۸ صفحه‌ای مولر مواردی از مقاومت مشاوران کاخ سفید در برابر خواسته‌ها و دستورات ترامپ به چشم می‌خورد. این مشاوران با خودداری از پذیرش دستورات و خواسته‌های ترامپ از رقم خوردن مسائل حقوقی و سیاسی زیان‌بارتر جلوگیری می‌کنند.

آتلانتیک در ادامه نوشت: مشاوران کاخ سفید در برابر ترامپ ایستاده و از انجام دادن برخی دستورات وی خودداری می‌نمایند. گاهی اوقات هم به خواسته‌ها و دستورات ترامپ توجهی نمی‌کنند به این امید که شاید وی آن خواسته و دستور را فراموش کند. این مشاوران با اتخاذ چنین رویکردی در واقع، رئیس جمهور را از در غلتیدن در ورطه‌های خطرناک‌تر نجات می‌دهند.

رابرت مولر در بخشی از گزارش خود که به مانع تراشی در برابر اجرای تحقیق و تفحص مربوط می‌شود به این مسئله طنزآمیز اشاره دارد: «تلاش‌های رئیس جمهور برای اعمال نفوذ بر روند تحقیق و تفحص اکثرا ناموفق بود، اما دلیل این امر آن بود که اطرافیان رئیس جمهور از انجام دادن دستورات وی یا پذیرفتن درخواست‌هایش خودداری می‌کردند.»

در ادامه این گزارش آمده است: تمام دستیاران و مشاورانی که در برابر خواسته‌ها و دستورات ترامپ ایستادگی می‌کردند از کاخ سفید خارج شده‌اند. با خارج شدن این دسته از مشاوران از کاخ سفید، گاردریل‌هایی که ترامپ را در برابر خطر‌ها حفظ می‌کردند از بین رفته‌اند. در غیاب این دسته از مشاوران و دستیاران، رئیس جمهور آمریکا افراد دیگری را به عنوان مشاور ارشد به کاخ سفید فراخوانده است که از او حرف شنوی بیشتری دارند. این امر به معنای آن است که آمریکا ممکن است با رفتار‌های غیرمنطقی و غیراستانداردی مواجه شود که مولر در جریان تحقیق و تفحص دو ساله خود به آن‌ها اشاره کرده است.

مولر (در گزارش خود) ترامپ را به دست داشتن در یک جنایت متهم نکرد. اما آن چه روشن است و آن چه این گزارش به ما نشان می‌دهد این است که دستیاران و مشاوران کاخ سفید نتوانستند ترامپ را خنثی کنند. تصویری که اکنون وجود دارد تصویر بدتری به نظر می‌رسد. در چنین شرایطی، شاید استیضاح ترامپ کار بهتر و درست تری باشد.

به نوشته این نشریه، بعید به نظر می‌رسد که ترامپ چنین دیدگاهی درباره اوضاع داشته باشد. ترامپ برای وفاداری افراد زیردستش و نیز تملق و چاپلوسی کردن آن‌ها ارزش قائل است. برای رئیس جمهور آمریکا، هضم کردن واقعیت‌های ناخوشایندی که خلاف میل وی باشند، کاری بسیار دشوار است.

یکی از عجیب و غریب‌ترین مسائلی که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ روی داده است نحوه تیره و تار شدن دید وی در قبال جف سشنز، دادستان کل پیشین آمریکا، بود. سشنز اولین سناتور آمریکایی بود که ترامپ را در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا تایید کرد و مورد حمایت قرار داد. او در مطرح کردن شعار «آمریکا نخست» ترامپ در جریان رقابت‌های انتخاباتی نقش مهمی ایفا کرد. دونالد ترامپ در پاسخ به این خدمات سشنز وی را به عنوان دادستان کل آمریکا معرفی کرد. اما هنگامی که سشنز از پذیرش دستور مربوط به تحقیق و تفحص درباره دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا سرباز زد و این نقش را به روزنستاین محول نمود، رئیس جمهور با او درافتاد و در حساب توئیتری خود مطالب توهین‌آمیز و تحقیرکننده‌ای علیه سشنز می‌نوشت.

ترامپ ماه مه سال ۲۰۱۷ با تعیین فردی برای رسیدگی و تحقیق و تفحص در خصوص این مسئله مخالفت کرد و به خشم آمد. ترامپ که این مطلب را از زبان سشنز شنیده بود خطاب به وی گفته بود: «این پایان ریاست جمهوری من است. من فنا شدم.»

ترامپ به شدت سشنز را متهم کرد که برای نجات خودش از پذیرش مسئولیت تحقیق و تفحص در خصوص موضوع دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا خودداری کرده است، زیرا سشنز در جریان رقابت‌های انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در جرگه حمایت‌کنندگان از ترامپ قرار داشت. ترامپ بعدا با منزل سشنز تماس می‌گیرد و از وی می‌خواهد که مسئولیت رسیدگی به این پرونده را بر عهده بگیرد. ترامپ می‌خواست با این کار هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات‌ها در انتخابات ریاست جمهوری، را در کانون مباحث مربوط به تحقیق و تفحص قرار دهد و از این طریق کنترل خود را بر روند رسیدگی به موضوع روسیه اعمال نماید. در گزارش مولر آمده است که سشنز به این خواست ترامپ پاسخ مثبت نمی‌دهد و تسلیم خواسته او هم نمی‌گردد.

ترامپ در جلسه‌ای که دسامبر ۲۰۱۷ در کاخ سفید برگزار شده بود دوباره بر سشنز فشار وارد می‌کند تا در تصمیمش تجدید نظر نماید و خطاب به وی می‌گوید «تو یک قهرمان خواهی شد.» اما سشنز هیچ گاه تسلیم نشد و تا انتهای تحقیق و تفحص در خصوص دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا در این مسئله مداخله‌ای نکرد. مولر در گزارش خود در ارزیابی اقدامات ترامپ می‌نویسد نتیجه منطقی که می‌توان از این مسائل اقتباس کرد این است که رئیس جمهور معتقد بوده که سشنز با انجام چنین کاری می‌توانست نقش مهمی در حمایت از وی در جریان تحقیق و تفحص پرونده روسیه ایفا نماید.

ترامپ که از سشنز ناراحت (و ناامید) شده بود در مقطعی از رابرت پورتر، یکی از دستیاران ارشد کاخ سفید، می‌خواهد که به راشل برند، از مقامات ارشد وزارت دادگستری آمریکا، نزدیک شود و از وی بپرسد که آیا مایل است مسئولیت وزارت دادگستری و نیز مسئولیت رسیدگی به پرونده مربوط به دخالت روسیه در انتخابات را بر عهده بگیرد یا خیر.

در گزارش مولر آمده است که پورتر از انجام کاری که ترامپ خواسته بود سر باز زد و گفت که انجام دادن این کار برایش راحت نیست. پورتر، در واقع، بر این باور بود که ترامپ به دنبال تعیین فردی در راس وزارت دادگستری آمریکاست که مولر را اخراج کند و تحقیق و تفحص در خصوص موضوع روسیه را خاتمه دهد. این همان کاری بود که سشنز نیز تمایلی به انجام دادن آن نداشت. پورتر که نمی‌خواست بخش از این «زنجیره رخدادها» باشد، هیچ گاه با راشل برند صحبت نکرد. به این ترتیب، آن چه ترامپ در این ارتباط در ذهن خود پرورانده بود محقق نشد.

اقدامات دیگری نیز که ترامپ در ارتباط با سشنز انجام داد راه به جایی نبرد، زیرا کسی حاضر به همراهی با وی نبود.

ترامپ در ژوئیه سال ۲۰۱۷ به هنگامی که به همراه پریبس در بالگرد ویژه رئیس جمهور آمریکا بود به وی گفت لازم است سشنز بی‌درنگ استعفا دهد. پریباس در پاسخ به ترامپ گفت این یک ایده مناسب نیست، زیرا هم کنگره و هم وزارت دادگستری موضع می‌گیرند. او در این خصوص به طور خصوصی با مکگن گفتگو کرد و هر دوی آن‌ها گفتند که ترجیح می‌دهند از سمتی که دارند کناره‌گیری کنند تا این که دستور مربوط به برکناری سشنز را منتقل نمایند.

پریابس در اواخر همان روز در بحثی که در خصوص سرنوشت دادستان کل آمریکا (سشنز) درگرفت، خطاب به رئیس جمهور گفت از دست دادن سشنز بسیار زیانبار خواهد بود، زیرا این امر به کناره‌گیری شمار زیادی از مسئولان بلندپایه در وزارت دادگستری منتهی خواهد شد. بعد از چند روز، ترامپ آرام شد و موافقت کرد که سشنز همچنان این مسئولیت را بر عهده داشته باشد.

اما ترامپ راضی نبود. او شماری از کارکنان ارشد کاخ سفید را که ذهنیت‌های مستقل تری داشتند برکنار کرد و افرادی را به جای آن‌ها گماشت که حرف شنوی بیشتری از وی داشتند. پریبس بعد از شش ماه خدمت در سمتی که در کاخ سفید بر عهده گرفته بود، در ژوئیه سال ۲۰۱۷ برکنار شد. پورتر هم در فوریه سال ۲۰۱۸ از کاخ سفید جدا شد. مک‌گن نیز در تابستان گذشته از حلقه اطرافیان ترامپ خارج گردید.

پس از آن که ترامپ سشنز را در پاییز گذشته برکنار کرد، ویلیام بار را به جای وی برگزید. به نظر می‌رسد که «بار» توجه بیشتری به خواسته‌های ترامپ و نیاز‌های سیاسی وی دارد. ویلیام بار در کنفرانس خبری‌اش که در روز پنجشنبه گذشته و پیش از انتشار گزارش مولر برگزار شد همان سخنان ترامپ را که «هیچ گونه تبانی» با روسیه صورت نگرفته است طوطی‌وار تکرار کرد.

ریچارد هیسن استاد حقوق در دانشگاه‌های آمریکا، می‌گوید: «بار بیش از آن که شبیه به یک دادستان کل مستقل باشد، همانند سرباز پیاده وفاداری است که در ارتش ترامپ خدمت می‌کند.»

دموکرات‌ها به آن چه ویلیام بار در خصوص گزارش مولر گفته است اعتماد ندارند. آن‌ها می‌خواهند که گزارش مولر به طور کامل منتشر شود. جرولد نادلر، رئیس کمیته قضایی مجلس نمایندگان آمریکا و از نمایندگان دموکرات در این مجلس، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت گزارش مولر چیزی شبیه به یک «نقشه راه» برای انجام دادن تحقیق و تفحص بیشتر در خصوص اقدام احتمالی ترامپ به جلوگیری از پیگیری عدالت است. او خواستار آن شد که مولر در کمیته قضایی مجلس نمایندگان حاضر شود و در این خصوص توضیح دهد.

مایک پمپئو، که در سال گذشته میلادی به عنوان وزیر امور خارجه آمریکا انتخاب شد، فردی وفادار به ترامپ است و در حلقه نزدیکان رئیس جمهور قرار گرفته است.

رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه پیشین آمریکا، دسامبر گذشته مصاحبه‌ای انجام داد که به نظر می‌رسد برخی از یافته‌های گزارش مولر در آن مشاهده می‌شد. او گفت: «رئیس جمهور اغلب اوقات می‌گوید «این کاری است که من می‌خواهم انجام دهم و این کار را می‌خواهم به این شکل انجام دهم». من هم به وی می‌گفتم «آقای رئیس جمهور، من می‌فهمم شما می‌خواهی چه کاری را انجام بدهی، اما شما نمی‌توانی آن کار را به آن شکل انجام دهی. این کار شما نقض قوانین است.»

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.