سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

در گفتگو با یک پژوهشگر ریسک مطرح شد؛

آمریکا گرفتار در یک پارادوکس اقتصادی / دکور خاورمیانه در حال عوض شدن است

محمد حسین ادیب گفت: مبارزه با آمریکا امروز یعنی رشد نقدینگی ایران از رشد نقدینگی آمریکا بالاتر نباشد.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، محمد حسین ادیب پژوهشگر ریسک است. وی معتقد است دکور خاورمیانه در حال تعویض است و در عمل خاورمیانه صحنه رقابت چهار جناح شده است: جناح ترکیه – قطر، جناح عربستان - امارات، جناح ایران - عراق - سوریه - حزب الله و جناح تل اویو - واشنگتن.


بشیتربخوانید: آمریکا به دنبال دومینوی سقوط مخالفان


وی ضمن بررسی آینده اقتصاد آمریکا، بر این باور است که آمریکا با توجه به شرایط خاص اقتصادی خود که گرفتار در یک پارادوکس است به زودی از خاورمیانه خارج خواهد شد.

دیگر نظرات او را در خصوص شرایط منطقه و توصیه هایش به ایران را در این شرایط در ادامه بخوانید.

وضعیت اقتصادی آمریکا را چطور ارزیابی می‌کنید؟

ادیب: صندوق بین المللی پول اعلام کرد دلار بیست درصد بالا تعیین شده است. مشکل امریکا این است که دلار بالا تعیین شده و این صادرات و تولید آمریکا را با چالش تاریخی مواجه کرده است. مشکل تولید و صادرات آمریکا بدون کاهش ارزش دلار حل نمی‌شود.

دومین مشکل این است که بیش از ظرفیت اقتصاد امریکا، پول به اقتصاد آمریکا تزریق می‌شود و این به حباب در بورس انجامیده است.

این حرکت چه نتیجه‌ای دارد؟

ادیب: کاهش عرضه پول به اقتصاد باعث کمبود جریان وجوه نقد می‌شود و این پدیده به افزایش نرخ بهره منجر می‌شود، وقتی حجم دلار کاهش یافت اقتصاد کم پول می‌شود و نرخ بهره بالا می‌رود.

در آن موقع اختلاف نرخ بهره بین آمریکا با اروپا و جهان چه می‌شود؟

ادیب: اکنون نرخ بهره در آمریکا از نرخ بهره در اروپا و ژاپن بالاتر است و این به تقویت ارزش دلار انحامیده است و این برای آمریکا فاجعه است. راه حل، افزایش نرخ بهره است. آمریکا همیشه با افزایش نرخ بهره، حباب بورس را ترکانده است.

چرا دلار بالا تعیین شده است؟

ادیب: ترامپ در توئیتی گفت فدرال رزرو از درک اهمیت دلار قوی عاجز است.

دقیقاً مشکل اقتصادی آمریکا چیست؟

ادیب: باید نرخ بهره در اروپا بالاتر از آمریکا تعیین شود تا دلار تضعیف شود و مشکل آمریکا حل شود و اکنون عکس آن است، همه چیز به اختلاف نرخ بین نرخ بهره آمریکا با رقبای اقتصادی آمریکا مربوط می‌شود، به زبان صریح اکنون نرخ بهره در اروپا و ژاپن کمتر از آمریکاست و باید این عکس شود.

خوب چرا چنین نشده تاکنون؟

ادیب: آمریکا در یک پارادوکس گیر کرده است. آمریکا دو مشکل دارد و حل هر مشکل به تشدید مشکل دومی منجر می‌شود. افزایش نرخ بهره برای مهار حبابی شدن بورس آمریکا خوب است و برای تولید و صادرات دستورالعمل فاجعه است.

در اساطیر آمده مردی دو دختر داشت، برای آگاهی از وضع آن‌ها نزد دختر اول رفت و جویای حال شد دختر گفت پدر دعا کن باران بیاید، چون شوهرم گندم کاشته و اگر باران بیاید وضع مان خیلی خوب می‌شود، پدر نزد دختر دوم رفت و جویای حال شد، فرزند گفت پدر، همسرم در صنعت خشت است و دعا کن باران نیاید تا وضع مان خوب شود، پدر به زادگاه بازگشت و همسر جویای وضع دختران شد. پدر گفت همین قدر بگویم باران بیاید بدبختیم باران هم نیاید بدبختیم. آمریکا بین دو انتخاب قرار گرفته که هر راه حل، به قسمت دیگر اقتصاد آن صدمه می‌زند.

انتخاب گزینه اختلاف نرخ بهره، شانس ترامپ را برای انتخاب مجدد به شدت کم می‌کند

پس راه حل به اختلاف نرخ بهره مربوط می‌شود؟

ادیب: بله، اما تاچر قربانی همین سیاست شد. چون برای مهار تورم که سیاست دنبال کردن مارک آلمان موجب آن شده بود نرخ‌های بهره بالایی باید اعمال می‌شد این به نارضایتی گسترده سیاسی از تاچر منجر شد و به سقوط او انجامید. اگر آمریکا، برای مبارزه با حبابی شدن بورس، به سیاست کاهش تراز بانک مرکزی ادامه دهد نرخ بهره افزایش یافته و ریزش بورس، شانس ترامپ را برای انتخاب مجدد به شدت تضعیف می‌کند.

رشد نقدینگی آمریکا نسبت به سال های پیش حدود شصت درصد است و رشد نقدینگی کانادا هم شصت درصد. این رقابت سنگین اقتصاد کانادا با امریکا را نشان می‌دهد همین طور رشد نقدینگی انگلیس نسبت به سال دو هزار و ده بالغ بر شانزده درصد و اسپانیا هم شانزده درصد است. این رقابت سنگین انگلیس و اروپا را نشان می‌دهد اگر رشد نقدینگی انگلیس از رشد نقدینگی اروپا ذره‌ای بیشتر باشد انگلیس از اروپا عقب می‌افتد.

مبارزه با آمریکا یعنی اگر رشد نقدینگی آمریکا ۶۰ درصد است رشد نقدینگی ایران نباید ۶۱ درصد باشد

در این شرایط ما چه باید انجام دهیم؟

ادیب: در استراتژی مبارزه ما با آمریکا، رشد نقدینگی ما نباید از رشد نقدینگی آمریکا بیشتر باشد. رشد نقدینگی ما نسبت به سال دو هزار و ده، سیصد و نود درصد بود در حالی که آمریکا شصت درصد بود این اختلاف به گران شدن دلار در ایران انجامید. مبارزه با آمریکا یعنی اینکه اگر رشد نقدینگی آمریکا شصت درصد است رشد نقدینگی ایران نباید شصت و یک درصد باشد.

شرایط منطقه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

ادیب: کیسینجر یکبار گفت اعراب بدون مصر نمی‌توانند بجنگند و بدون سوریه نمی‌توانند صلح کنند، قرار بود یک ناتوی عربی علیه ایران با حضور مصر تشکیل شود که مصر هفته قبل صراحتا اعلام کرد عضو ناتوی عربی نمی‌شود و این خطر جنگ را به شدت در منطقه کاهش داد. این رویداد بزرگی بود. اما صلح داستان دیگری است، اعراب بدون سوریه نمی‌توانند صلح کنند.

آمریکا در حال خروج از خاورمیانه است. آمریکا به زودی از سوریه و افغانستان خارج می‌شود. یمن اولویت آمریکا نیست و توازن جدیدی در خاورمیانه جایگزین توازن قبلی می‌شود. دکور خاورمیانه دارد عوض می‌شود.

دکوراسیون جدید چگونه است؟

خاورمیانه صحنه رقابت چهار جناح شده است: جناح ترکیه – قطر، جناح عربستان - امارات، جناح ایران - عراق - سوریه - حزب الله و جناح تل اویو - واشنگتن.

چه مصادیقی دارد؟

امروز لیبی، سودان و الجزایر صحنه رقابت دو جناح ترکیه - قطر با جناح امارات - عربستان است؛ و قدرت‌های خارج از منطقه؟

امریکا دارد می‌رود و فقط روی تل آویو حساس است، روسیه و انگلیس سعی می‌کنند به هر چهار جناح نزدیک‌تر باشند تا این چهار جناح به یکدیگر.

نتیجه گیری؟

مشکل امریکا این است که دلار باید کاهش ارزش یابد و نرخ بهره باید بالا برود تا حباب شکسته شود و این به تقویت دلار می‌انجامد، دو راهکاری که ضد هم است. آمریکا بدنبال خروج از خاورمیانه است نه ایجاد دردسر در خاورمیانه.

منبع: تسنیم

انتهای پیام/

مبارزه ما با آمریکا یعنی رشد نقدینگی ایران نباید از آمریکا بالاتر باشد

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.