سایر زبان ها

صفحه نخست

سیاسی

بین‌الملل

ورزشی

اجتماعی

اقتصادی

فرهنگی هنری

علمی پزشکی

فیلم و صوت

عکس

استان ها

شهروند خبرنگار

وب‌گردی

سایر بخش‌ها

آیا ملخ واقعا ارزش غذایی و دارویی دارد؟

رئیس انجمن صنایع غذایی ایران گفت: در جای‌جای دنیا، استفاده از حشرات به‌عنوان منبع غنی‌شده پروتیین، روی و آهن و ویتامین و املاح هستند و منبع باارزشی به حساب می‌آیند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،  «ملخ خوراکی نخرید!» این جمله جالب در تازه‌ترین اطلاعیه وزارت کشاورزی درباره حمله ملخ‌ها منتشر شده و به مردم هشدار داده است که ملخ مرده خوراکی نخرند، اما مگر در ایران هم از حشرات استفاده می‌شود و بازار دارد؟

محمدحسین عزیزی، رئیس انجمن صنایع غذایی ایران با تأیید وجود بازار فروش حشرات خوراکی در ایران می‌گوید: «مصرف حشرات از قدیم در ایران وجود داشته و تنها محدود به ملخ نمی‌شود.»

او در ادامه توضیح می‌دهد: «هرمزگان، شهر‌های جنوب خراسان، استان مرکزی، برازجان و نواحی جنوبی کشور ازجمله نقاطی از ایران هستند که در آن‌ها سرو برخی حشرات خوراکی به صورت تفننی و البته نه همه‌گیر، وجود دارد.».

اما جالب است بدانید که بر اساس گزارش سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی «فائو» نه‌تن‌ها چیزی حدود ٢٥‌درصد جمعیت جهان از حشرات تغذیه می‌کنند بلکه این سازمان با اشاره به افزایش جمعیت جهان و گرمایش زمین و همین‌طور تولید اقتصادی و به‌صرفه‌تر حشرات، پیشنهاد کرده است رستوران‌های ویژه سرو حشرات در کشور‌های مختلف راه‌اندازی و فرهنگ‌سازی شوند!


بیشتر بخوانید: عجیب و نامعمول ترین خوراکی که مردم آمریکا می خورند + عکس


مصرف ملخ و جیرجیرک در ایران

بی‌سابقه‌ترین حمله ملخ‌ها در ٤٠‌سال گذشته به مزارع جنوب ایران رخ داده و حالا فائو برای امنیت غذایی ایران ابراز نگرانی کرده است. البته وزارت کشاورزی هم در اطلاعیه تازه‌ای که منتشر کرده، به مردم هشدار داده است که ملخ‌های مرده را به‌عنوان خوراکی نخرند. البته نگرانی وزارت کشاورزی درباره احتمال آلودگی این ملخ‌ها به سموم کشاورزی باشد.

با این حال عزیزی، رئیس انجمن صنایع غذایی ایران می‌گوید: «مصرف ملخ و برخی انواع حشرات خوراکی در برخی مناطق ایران دیده شده است.»

به عنوان مثال در بیابان‌های اطراف کرمان از جمله شهربابک، زیدآباد و سیرجان این موضوع دیده می‌شود. از جمله این حشرات، گونه‌ای خاص از جیرجیرک‌ها هستند که هرساله فقط در فصل بهار با شروع ماه خرداد تولیدمثل می‌کنند و در پایان این ماه عمرشان به پایان می‌رسد.

 این حشرات فقط در قسمت‌های خاصی از بیابان وجود دارند و البته پیداکردن آن‌ها بسیار دشوار است، اما به دلیل فواید دارویی بسیاری که دارند، مردم محلی و عشایری که به اقلیم بیابان‌ها مسلط هستند، در خردادماه به کسب‌وکار شکار و فروش جیرجیرک مشغول می‌شوند؛ به گفته مردم این حشرات گرانبها با طبیعت گرمی که دارند، بسیاری از درد‌ها ازجمله نفخ و گرفتگی و درد دست وپا و کمر را درمان می‌کنند، اما آیا ملخ هم خاصیت دارویی یا غذایی دارد؟

عزیزی با اشاره به این‌که ملخ به‌عنوان خوراک اصلی افراد به کار نمی‌رود، اما به‌طورکلی حشرات از خاصیت‌های غذایی بالایی برخوردارند و در این زمینه  توضیح می‌دهد: «در جای‌جای دنیا، استفاده از حشرات به‌عنوان منبع غنی‌شده پروتیین، روی و آهن و ویتامین و املاح هستند و با داشتن پتاسیم، کلسیم، منیزیم، روی و آهن و ویتامین B منبع باارزشی به حساب می‌آیند. به همین جهت برخی کشور‌های پیشرفته درحال تحقیق بر این موضوع هستند که بتوانند از حشرات به‌عنوان جایگزین گوشت استفاده کنند.»

رستوران‌های ویژه سرو حشرات در جهان

اما شاید برایتان جالب باشد که سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی «فائو» نه‌تن‌ها تأیید می‌کند که بخش قابل توجهی از مردم جهان حشره‌خوارند بلکه تأکید می‌کند با توجه به صرفه اقتصادی و کمبود غذا در آینده نه‌چندان دور، رستوران‌های ویژه سرو حشرات در جهان رایج شود. براساس این گزارش، چیزی حدود ٢٥‌درصد مردم جهان یعنی رقمی معادل ٢‌میلیارد نفر از حشرات در غذاهایشان استفاده می‌کنند.

فائو توضیح می‌دهد که تا سال ٢٠٥٠ جمعیت جهان به ١١‌میلیارد نفر می‌رسد و این مسأله می‌تواند بحران غذایی ایجاد کند، زیرا افزایش جمعیت جهان به ١١‌میلیارد نفر یعنی این‌که نیاز به افزایش ۷۰‌درصدی تولید مواد غذایی و سالانه تولید ۲۰۰‌میلیون تن گوشت بیشتر است.

از سوی دیگر، گرم‌شدن کره‌زمین و تغییرات اقلیمی می‌تواند کشاورزی و تولید غذا را با چالش مواجه کند. به جز این، پژوهش‌ها نشان می‌دهد که حشرات نسبت به منابع پروتیینی مانند گوشت و ماهی به‌طور میانگین ٢برابر پروتیین بیشتر دارند و ارزان‌تر تولید می‌شوند.

درهمین راستا، «فائو» درگزارش خود اشاره می‌کند پرورش جیرجیرک به‌عنوان یک منبع غذایی هزینه‌ای ٦برابر کمتر از پرورش گاو دارد. علاوه برآن، حشرات گاز‌های گلخانه‌ای کمتری تولید می‌کنند و دورریز پرورش آن‌ها نیز ارگانیک است. درحال حاضر نیز در فرانسه شرکتی مشغول بررسی پرورش حشرات در مقیاس بزرگ است.

حشرات هنوز بازار خود را پیدا نکرده‌اند

با این حال رئیس انجمن صنایع غذایی ایران معتقد است: «حشرات هنوز بازار خود را در جهان پیدا نکرده‌اند، چه برسد به ایران.»

او در ادامه توضیح می‌دهد: «استفاده ازحشرات به‌عنوان یک غذای کامل هنوز درکشور‌ها باب نشده است. البته حشرات در کشور‌هایی، چون ویتنام، چین، تایلند و... بخشی از منوی غذاهایشان به حساب می‌آید.»

او ادامه می‌دهد: «اما استفاده از ملخ و سایر حشرات در تمامی کشور‌های جهان هنوز رایج و فراگیر نشده و جایگاه مناسبی در وعده‌های اصلی غذا پیدا نکرده است.»

منبع: روزنامه شهروند

انتهای پیام/

تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳۰
در انتظار بررسی: ۰
درسا بارانیان رضا خواسی
۲۱:۲۶ ۱۵ فروردين ۱۴۰۱
اطلاعاتش درست و کامل است من درباره ی ملخ زاد خواندم و با مطالبشان حال کردم
زینب
۱۳:۳۷ ۳۰ اسفند ۱۳۹۹
ملخ چندش
وخیلی زشت
علی
۰۲:۱۸ ۰۵ تير ۱۳۹۹
فردا میگی بریم رستوران فست فوت حشرات یا بریم کله پاچه حشرات یا دل قلوه به به چلو کباب حشرات
علی
۲۰:۵۳ ۱۰ ارديبهشت ۱۳۹۹
در عهد قاجار که قحطی جنوب ایران را فراگرفت، مردم با خوردن «ملخ» زنده ماندند اما هیچ گاه تصور نمی کردند زمانی برسد که این حشره به یک نوبرانه بهاری خوشمزه تبدیل و در شهری چون گراش کیلویی ۴۰ تا ۶۰ هزار تومان خرید و فروش شود!
از نظر بسیاری از مراجع نیز خوردن ملخ اشکالی ندارد
همراز
۱۴:۵۷ ۱۵ تير ۱۳۹۸
چرا که نه عادت می کنیم
حسینی از ممسنی
۰۰:۰۳ ۲۳ خرداد ۱۳۹۸
منم خیلی دلم میخاد ملخ بخورم ولی متاسفانه توشهرمون وجود نداره
ناشناس
۱۳:۰۲ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
اح اح ملخم شد غذا
ترنم
۰۱:۱۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
مثلا قرمه سبزی با ملخ یا سبزی پلو با ملخ.
مریم
۰۱:۱۳ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
از گرسنگی بمیرم ملخ نمیخورم حالم بهم مبخوره ما کردها با ملخ میانه خوبی نداریم این ملخها رو بگیرید و‌بدین خورد بن سلمان
هدایتی فرد
۲۲:۳۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
با پرورش مرغ وخروس بااین روش موافقم عالیه
علی
۱۰:۰۴ ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۸
واقعا گل گفتی
ناشناس
۲۰:۰۴ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
زنده باد ملخ آخه گوشت گرون شده اینا آمدن ایران تاقیمت گوشت بشکنن احمدرضا از اهواز
ناشناس
۱۲:۲۰ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
اکر خوشمزه باشه چرا که نه!
ناشناس
۱۱:۰۷ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
حالم به هم خورد. مگه ملخ می‌خورن؟
ناشناس
۰۰:۵۷ ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۸
هنوز مجبور نشدی ، اگه بشی می خوری
هانا
۱۰:۳۸ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
أییییییییی.
هانا
۱۰:۳۲ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
أه أه، واقعا آدم می مونه چی باید بگه!!!!!!! اولا ما مثلا مسلمانیم ،کجای قران گفته ملخ (حشرات)حلاله؟!
بعدشم مثل چین وکره یهو بیاد سوسکم بخوره دیگه لابد اونم خاصیت داره.من با حلال گوشتم مشکل دارم چه برسه...................!!!!!! واقعا متاسفم آخر زمانه!!!!!
ناشناس
۱۵:۰۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کجای اسلام گفته حشره بخورید؟
ناشناس
۱۰:۲۵ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
نگفته؟
ناشناس
۱۴:۴۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ملخ پلو؟؟؟
ناشناس
۱۴:۰۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
یک ایده: شاید اگر به انتهای هواپیماهای سبک یک تور بزرگ وصل بشه و اونوقت این هواپیماها نزدیک زمین پرواز کنند سر و صدا و باد باعث بشه که ملخها پرواز کنند و در تور گیر کنند. این کار رو با ماشینی که سریع حرکت کنه هم شاید بشه انجام داد.
ناشناس
۰۷:۴۷ ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۸
با شناخت عوامل اثر گذار بر مهاجرت ملخ ها شاید بتوان کاری کرد که حین مهاجرت مسیر آنها عوض شود این تحقیق را دانشگاه های ما باید پیگیری کنند.
ناشناس
۱۳:۵۶ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
با سلام دوستان این ملخ ها که میگن مردم میخورن با این ملخ ها که همه جا دیده میشه فرق داره .از نظر جثه و نوع . باید ببینید تا دستتون بیاد
ناشناس
۱۰:۲۳ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
ملخ ملخه چه فرقی داره
ناشناس
۱۳:۲۰ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
کار عاقلانه این است که مرغ و خروس و سایر حیوانات حلال گوشتی که به خوردن ملخ علاقه دارند را در نقاط مورد هجوم ملخ ها رها کنیم و پس از چاق و چله شدن آنها را بخوریم.
ناشناس
۱۳:۰۸ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
به میگو ملخ دریایی هم میگویندامادرقدیم وقتی قحطی میامدمیگفتندحلال است وشایدمردم به خوردنش عادت کردند
حامد
۱۰:۳۴ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
جالبه در گراش در جنوب استان فارس هجوم ملخ ها باعث شده مردم نسبت به گرفتن آنها و فروشش در بازار به قیمت بالایی اقدام کنند
ناشناس
۰۹:۰۳ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ملخ عين گاو و گوسفن حلاله
ناشناس
۱۰:۳۷ ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۸
ادم هر جییو که نمی خوره
ناشناس
۱۰:۳۹ ۰۳ ارديبهشت ۱۳۹۸
اره والله بیارید بخوریم کبابش کنیم